stdClass Object ( [id] => 1362763 [title] => IT industrija u svijetu usporava. Što će se dogoditi u branši koja kod nas ostvaruje više od tri milijarde eura prihoda? [alias] => it-industrija-u-svijetu-usporava-sto-ce-se-dogoditi-u-bransi-koja-kod-nas-ostvaruje-vise-od-tri-milijarde-eura-prihoda [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pratite li, barem površno, stanje u hrvatskoj ekonomiji, vjerojatno ste uočili da postoji jedna djelatnost koja, po mnogim mjerilima, odskače od većine ostalih.

Tepa joj se da je „najuglednija i najkvalitetnija industrija u Hrvatskoj“, ili čak „krunski dragulj hrvatske industrije“. Pogađate, riječ je o IT industriji. Unatoč i usprkos stanju u ostatku gospodarstva, IT industrija živi neki svoj život.

Razgovarate li s nekim iz te djelatnosti, brzo ćete to primijetiti. Među onima koji su zaposleni u IT industriji, drukčije se gleda na titulu i formalno obrazovanje, prosječna hrvatska plaća je često puta početna, rijetko koga zanima ugovor na neodređeno, slab je interes za ekonomsku politiku i mjere vlade, kao i za sindikalno organiziranje. Sredinom prošle godine, najbrže rastuća industrija u Hrvatskoj počela je usporavati. Mnogi se pitaju: kako je to moguće?!

Prihod od 3,4 milijarde eura

Prema Državnom zavodu za statistiku, IT industrija se nalazi unutar djelatnosti „Informacije i komunikacije“ (kategorija J). Međutim, IT industrija u užem smislu obuhvaća samo jedan dio te djelatnosti, i to onaj koji se odnosi na izdavanje računalnih igara i ostalog softvera (kategorija J58), računalno programiranje (kategorija J62) i informacijske uslužne djelatnosti (kategorija J63). Proteklih pet godina, prihodi u tom sektoru ukupno su porasli 80 posto, izvoz čak 137 posto, dok se broj zaposlenih povećao za 56 posto.

Po mnogo čemu, 2022. bila je rekordna godina za IT industriju u Hrvatskoj. Ostvareni su ukupni prihodi od 3,4 milijarde eura, profitna marža od 18 posto, dok se broj zaposlenih u sektoru popeo na 35 tisuća. Tom broju zaposlenih valja dodati i nešto manje od 4 tisuće obrtnika.

---

image

PaŠko BurnaĆ: Od ukupnog broja poduzeća koji su trenutno aktivni u toj djelatnosti (5.953), njih 91 posto su mikro poduzeća s manje od 10 zaposlenih

Ante čizmiĆ/Cropix
---

Zbog znatno nižeg poreznog opterećenja, broj paušalnih obrtnika u informatičkom sektoru bio je još i veći u ranijim godinama. Jedan dio tih obrta funkcionirao je kao prikriveni radni odnos (nesamostalni rad), intervenirala je i porezna uprava, nakon čega je njihov broj smanjen.

Poslovni rezultati za prošlu godinu još uvijek se zbrajaju, ali prema dostupnim podacima ukupni prihodi hrvatske IT industrije iznosili su oko tri milijarde eura, pri čemu se neznatno smanjio i broj poduzeća u djelatnosti. Iako se od pojedinačnih tvrtki na terenu može čuti da trenutno ne zapošljavaju nove kadrove, dok neki i smanjuju broj zaposlenih, agregatni podaci još uvijek ne pokazuju negativan trend.

Ukupan broj zaposlenih u IT sektoru čak se i povećao u prošloj godini. Stoga, prije će biti riječ o preslagivanju ili konsolidaciji u kojoj najgore prolaze agencijske tvrtke angažirane na privremenim projektima za strane klijente, dok su produktne tvrtke s vlastitim proizvodima otpornije na globalne poremećaje. Upravo su globalna kretanja jedan od osnovnih uzroka trenutnog stanja na hrvatskom IT tržištu.

Neprijatelj zvan inflacija

Ne zaboravimo da je IT industrija u svijetu dugo vremena rasla na temeljima niskih kamatnih stopa i obilja jeftinog novca. Kao posljedica borbe s inflacijom, to razdoblje je završilo, prije svega u SAD-u, najvažnijem izvoznom tržištu za hrvatske IT tvrtke.

Manje je novca, manje klijenata, manje novih projekata. Prodajni ciklus produljio se na šest do čak devet mjeseci, što je znak da klijenti režu narudžbe. Takvim uvjetima posebno su izloženi projektni izvoznici na američko tržište, koji nemaju stabilne prihode. Zbog manje dostupnosti novca, na udaru su i startupovi, ne samo iz IT sektora.

---

image

Danas klinci, sutra IT-evci

Ivana Nobilo/Cropix
---

S obzirom na visoku bazu iz 2022. godine, kao i efekt korone koji je uvjetovao veliku potražnju za online uslugama (koja se u međuvremenu ispuhala), bilo je teško očekivati da će tako visoke stope rasta IT industrije u Hrvatskoj dugo trajati.

U novonastalim okolnostima, mlađi stručnjaci i oni na početku karijere (juniori) teže pronalaze (i zadržavaju) posao, dok su seniori u boljem položaju. U vezi s tim još je jedno pitanje na koje se ubrzano traži odgovor, a to je koliko umjetna inteligencija utječe na aktualno usporavanje i stagnaciju zapošljavanja u IT sektoru. Jedan dio postojećih poslova sigurno će biti zamijenjen nekim od oblika umjetne inteligencije.

Dodatan problem hrvatskog IT sektora jest njegova struktura. Naime, od ukupnog broja poduzeća koji su trenutno aktivni u toj djelatnosti (5953), njih 91 posto su mikropoduzeća s manje od 10 zaposlenih. Dakle, samo devet posto poduzeća ima više od 10 zaposlenih.

---

Paško Burnać rođen je u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

---

Tih devet posto poduzeća ostvaruje čak 80 posto ukupnih prihoda IT industrije. Prihodi po zaposlenom (oko 100 tisuća eura) veći su od bilo koje druge djelatnosti u RH, dok su istovremeno višestruko manji od IT tvrtki u zemljama EU-a (oko 400 tisuća eura). Takva struktura sektora je nepovoljna i ukazuje da većinom iznajmljujemo radnu snagu ili radimo kao kooperanti, dakle, daleko smo od krajnjeg korisnika, radi čega se profitna marža smanjuje.

Prosječna mjesečna neto plaća u hrvatskoj IT industriji krajem prošle godine iznosila je oko 1600 eura. Napominjemo, riječ je o prosjeku, što ne znači da nema tvrtki u kojima inženjeri ili developeri zarađuju i puno više od tog iznosa.

Ne žive od poticaja, kao drugi...

Zanimljiv je podatak da od svih djelatnosti u RH, najmanji rast plaće u prošloj godini (u odnosu na prethodnu) prisutan je upravo u IT industriji. Iako veća od ijedne druge djelatnosti u RH, prosječna plaća u hrvatskom IT sektoru je dvostruko niža od one koja se u istoj djelatnosti ostvaruje u zemljama EU-a. Prema tome, plaće u IT industriji rekordne su samo u domaćim okvirima. Valja imati na umu da je većina hrvatskih IT tvrtki agencijska, a strani klijenti nisu bedaci i prilikom dogovaranja uvjeta, uzimaju u obzir koliki je BDP i prosječna plaća u zemlji s kojom posluju.

---

image

Stare kante otišle su u recycle bin

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Iz makroekonomske perspektive, IT industrija nema ni približno toliki značaj u gospodarstvu Hrvatske kao prerađivačka industrija, turizam i ugostiteljstvo ili trgovina.

Iako kontinuirano raste, njezin udio u bruto domaćem proizvodu je tek 4 posto. Unatoč tome što je prema ukupnim prihodima i broju zaposlenih još uvijek inferiorna, nema ni malo sumnje da je riječ o jednom od najzdravijih segmenata hrvatske ekonomije.

Uz dodanu specijalizaciju i planiranje likvidnosti, vjerujemo da se postojeće stanje neće pretvoriti u krizu. IT sektor isplaćuje najveće plaće, ne ovisi o nikakvim poticajima, gotovo 50 posto prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu. Kamo sreće da su financijski pokazatelji u ostalim djelatnostima slični onima u IT sektoru. Čak i uz opisano usporavanje, ne bismo imali ništa protiv toga.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIGLA KRIZA ILI...? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => STIGLA KRIZA ILI...? 2 0 6583 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-09 10:57:24 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Paško Burnać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-10 10:35:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-10 10:35:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=IT industrija u svijetu usporava. Što će se dogoditi u branši koja kod nas ostvaruje više od tri milijarde eura prihoda? page_title=IT industrija u svijetu usporava. Što će se dogoditi u branši koja kod nas ostvaruje više od tri milijarde eura prihoda? [metakey] => IT industrija, start up, industrija, paško burnać [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/09\/24212840.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/25833344.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/24212848.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/1291755.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivana Nobilo\/Cropix","Ante \u010dizmi\u0106\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Pa\u0160ko Burna\u0106: Od ukupnog broja poduze\u0107a koji su trenutno aktivni u toj djelatnosti (5.953), njih 91 posto su mikro poduze\u0107a s manje od 10 zaposlenih<\/p>","

Danas klinci, sutra IT-evci<\/p>","

Stare kante oti\u0161le su u recycle bin<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24212840_1920.jpg":"1920x1080","k_24212840_1280.jpg":"1280x1280","k_24212840_1024.jpg":"1024x1024","k_24212840_640.jpg":"640x640","k_24212840_480.jpg":"480x480","k_24212840_340.jpg":"340x340","k_24212840_220.jpg":"220x220","o_24212840_1280.jpg":"1280x853","o_24212840_1024.jpg":"1024x682","o_24212840_640.jpg":"640x426","o_24212840_480.jpg":"480x320","o_24212840_340.jpg":"340x226","o_24212840_220.jpg":"220x146","h_24212840_1280.jpg":"1280x854","h_24212840_1024.jpg":"1024x683","h_24212840_640.jpg":"640x427","h_24212840_480.jpg":"480x320","h_24212840_340.jpg":"340x227","h_24212840_220.jpg":"220x147","pp_24212840_1280.jpg":"1280x1628","pp_24212840_1024.jpg":"1024x1303","pp_24212840_640.jpg":"640x814","pp_24212840_480.jpg":"480x611","pp_24212840_340.jpg":"340x432","pp_24212840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25833344_1920.jpg":"1920x1080","k_25833344_1280.jpg":"1280x1280","k_25833344_1024.jpg":"1024x1024","k_25833344_640.jpg":"640x640","k_25833344_480.jpg":"480x480","k_25833344_340.jpg":"340x340","k_25833344_220.jpg":"220x220","o_25833344_1280.jpg":"1280x851","o_25833344_1024.jpg":"1024x681","o_25833344_640.jpg":"640x425","o_25833344_480.jpg":"480x319","o_25833344_340.jpg":"340x226","o_25833344_220.jpg":"220x146","h_25833344_1280.jpg":"1280x854","h_25833344_1024.jpg":"1024x683","h_25833344_640.jpg":"640x427","h_25833344_480.jpg":"480x320","h_25833344_340.jpg":"340x227","h_25833344_220.jpg":"220x147","pp_25833344_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833344_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833344_640.jpg":"640x814","pp_25833344_480.jpg":"480x611","pp_25833344_340.jpg":"340x432","pp_25833344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24212848_1920.jpg":"1920x1080","k_24212848_1280.jpg":"1280x1280","k_24212848_1024.jpg":"1024x1024","k_24212848_640.jpg":"640x640","k_24212848_480.jpg":"480x480","k_24212848_340.jpg":"340x340","k_24212848_220.jpg":"220x220","o_24212848_1280.jpg":"1280x853","o_24212848_1024.jpg":"1024x682","o_24212848_640.jpg":"640x426","o_24212848_480.jpg":"480x320","o_24212848_340.jpg":"340x226","o_24212848_220.jpg":"220x146","h_24212848_1280.jpg":"1280x854","h_24212848_1024.jpg":"1024x683","h_24212848_640.jpg":"640x427","h_24212848_480.jpg":"480x320","h_24212848_340.jpg":"340x227","h_24212848_220.jpg":"220x147","pp_24212848_1280.jpg":"1280x1628","pp_24212848_1024.jpg":"1024x1303","pp_24212848_640.jpg":"640x814","pp_24212848_480.jpg":"480x611","pp_24212848_340.jpg":"340x432","pp_24212848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1220","hd_1291755_1920.jpg":"1920x1080","k_1291755_1280.jpg":"1280x1280","k_1291755_1024.jpg":"1024x1024","k_1291755_640.jpg":"640x640","k_1291755_480.jpg":"480x480","k_1291755_340.jpg":"340x340","k_1291755_220.jpg":"220x220","o_1291755_1280.jpg":"1280x813","o_1291755_1024.jpg":"1024x650","o_1291755_640.jpg":"640x406","o_1291755_480.jpg":"480x305","o_1291755_340.jpg":"340x216","o_1291755_220.jpg":"220x139","h_1291755_1280.jpg":"1280x854","h_1291755_1024.jpg":"1024x683","h_1291755_640.jpg":"640x427","h_1291755_480.jpg":"480x320","h_1291755_340.jpg":"340x227","h_1291755_220.jpg":"220x147","pp_1291755_1280.jpg":"1280x1628","pp_1291755_1024.jpg":"1024x1303","pp_1291755_640.jpg":"640x814","pp_1291755_480.jpg":"480x611","pp_1291755_340.jpg":"340x432","pp_1291755_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7645993 Threads: 4 Questions: 1621130062 Slow queries: 4815763 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111028448 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/it-industrija-u-svijetu-usporava-sto-ce-se-dogoditi-u-bransi-koja-kod-nas-ostvaruje-vise-od-tri-milijarde-eura-prihoda-1362763 [printLink] => /vijesti/biznis/it-industrija-u-svijetu-usporava-sto-ce-se-dogoditi-u-bransi-koja-kod-nas-ostvaruje-vise-od-tri-milijarde-eura-prihoda-1362763?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 466391 [name] => IT industrija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => it-industrija [link] => /tag/it-industrija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245887 [name] => start up [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => start-up [link] => /tag/start-up ) [2] => stdClass Object ( [id] => 335185 [name] => industrija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => industrija [link] => /tag/industrija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 733178 [name] => paško burnać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-14 07:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-burnac [link] => /tag/pasko-burnac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIGLA KRIZA ILI...? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => IT industrija u svijetu usporava. Što će se dogoditi u branši koja kod nas ostvaruje više od tri milijarde eura prihoda? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/24212840.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivana Nobilo/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/24212840.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/25833344.jpg [title] => Ante čizmiĆ/Cropix

PaŠko BurnaĆ: Od ukupnog broja poduzeća koji su trenutno aktivni u toj djelatnosti (5.953), njih 91 posto su mikro poduzeća s manje od 10 zaposlenih

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/24212848.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix

Danas klinci, sutra IT-evci

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/1291755.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

Stare kante otišle su u recycle bin

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pratite li, barem površno, stanje u hrvatskoj ekonomiji, vjerojatno ste uočili da postoji jedna djelatnost koja, po mnogim mjerilima, odskače od većine ostalih.

Tepa joj se da je „najuglednija i najkvalitetnija industrija u Hrvatskoj“, ili čak „krunski dragulj hrvatske industrije“. Pogađate, riječ je o IT industriji. Unatoč i usprkos stanju u ostatku gospodarstva, IT industrija živi neki svoj život.

Razgovarate li s nekim iz te djelatnosti, brzo ćete to primijetiti. Među onima koji su zaposleni u IT industriji, drukčije se gleda na titulu i formalno obrazovanje, prosječna hrvatska plaća je često puta početna, rijetko koga zanima ugovor na neodređeno, slab je interes za ekonomsku politiku i mjere vlade, kao i za sindikalno organiziranje. Sredinom prošle godine, najbrže rastuća industrija u Hrvatskoj počela je usporavati. Mnogi se pitaju: kako je to moguće?!

Prihod od 3,4 milijarde eura

Prema Državnom zavodu za statistiku, IT industrija se nalazi unutar djelatnosti „Informacije i komunikacije“ (kategorija J). Međutim, IT industrija u užem smislu obuhvaća samo jedan dio te djelatnosti, i to onaj koji se odnosi na izdavanje računalnih igara i ostalog softvera (kategorija J58), računalno programiranje (kategorija J62) i informacijske uslužne djelatnosti (kategorija J63). Proteklih pet godina, prihodi u tom sektoru ukupno su porasli 80 posto, izvoz čak 137 posto, dok se broj zaposlenih povećao za 56 posto.

Po mnogo čemu, 2022. bila je rekordna godina za IT industriju u Hrvatskoj. Ostvareni su ukupni prihodi od 3,4 milijarde eura, profitna marža od 18 posto, dok se broj zaposlenih u sektoru popeo na 35 tisuća. Tom broju zaposlenih valja dodati i nešto manje od 4 tisuće obrtnika.

---

image

PaŠko BurnaĆ: Od ukupnog broja poduzeća koji su trenutno aktivni u toj djelatnosti (5.953), njih 91 posto su mikro poduzeća s manje od 10 zaposlenih

Ante čizmiĆ/Cropix
---

Zbog znatno nižeg poreznog opterećenja, broj paušalnih obrtnika u informatičkom sektoru bio je još i veći u ranijim godinama. Jedan dio tih obrta funkcionirao je kao prikriveni radni odnos (nesamostalni rad), intervenirala je i porezna uprava, nakon čega je njihov broj smanjen.

Poslovni rezultati za prošlu godinu još uvijek se zbrajaju, ali prema dostupnim podacima ukupni prihodi hrvatske IT industrije iznosili su oko tri milijarde eura, pri čemu se neznatno smanjio i broj poduzeća u djelatnosti. Iako se od pojedinačnih tvrtki na terenu može čuti da trenutno ne zapošljavaju nove kadrove, dok neki i smanjuju broj zaposlenih, agregatni podaci još uvijek ne pokazuju negativan trend.

Ukupan broj zaposlenih u IT sektoru čak se i povećao u prošloj godini. Stoga, prije će biti riječ o preslagivanju ili konsolidaciji u kojoj najgore prolaze agencijske tvrtke angažirane na privremenim projektima za strane klijente, dok su produktne tvrtke s vlastitim proizvodima otpornije na globalne poremećaje. Upravo su globalna kretanja jedan od osnovnih uzroka trenutnog stanja na hrvatskom IT tržištu.

Neprijatelj zvan inflacija

Ne zaboravimo da je IT industrija u svijetu dugo vremena rasla na temeljima niskih kamatnih stopa i obilja jeftinog novca. Kao posljedica borbe s inflacijom, to razdoblje je završilo, prije svega u SAD-u, najvažnijem izvoznom tržištu za hrvatske IT tvrtke.

Manje je novca, manje klijenata, manje novih projekata. Prodajni ciklus produljio se na šest do čak devet mjeseci, što je znak da klijenti režu narudžbe. Takvim uvjetima posebno su izloženi projektni izvoznici na američko tržište, koji nemaju stabilne prihode. Zbog manje dostupnosti novca, na udaru su i startupovi, ne samo iz IT sektora.

---

image

Danas klinci, sutra IT-evci

Ivana Nobilo/Cropix
---

S obzirom na visoku bazu iz 2022. godine, kao i efekt korone koji je uvjetovao veliku potražnju za online uslugama (koja se u međuvremenu ispuhala), bilo je teško očekivati da će tako visoke stope rasta IT industrije u Hrvatskoj dugo trajati.

U novonastalim okolnostima, mlađi stručnjaci i oni na početku karijere (juniori) teže pronalaze (i zadržavaju) posao, dok su seniori u boljem položaju. U vezi s tim još je jedno pitanje na koje se ubrzano traži odgovor, a to je koliko umjetna inteligencija utječe na aktualno usporavanje i stagnaciju zapošljavanja u IT sektoru. Jedan dio postojećih poslova sigurno će biti zamijenjen nekim od oblika umjetne inteligencije.

Dodatan problem hrvatskog IT sektora jest njegova struktura. Naime, od ukupnog broja poduzeća koji su trenutno aktivni u toj djelatnosti (5953), njih 91 posto su mikropoduzeća s manje od 10 zaposlenih. Dakle, samo devet posto poduzeća ima više od 10 zaposlenih.

---

Paško Burnać rođen je u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

---

Tih devet posto poduzeća ostvaruje čak 80 posto ukupnih prihoda IT industrije. Prihodi po zaposlenom (oko 100 tisuća eura) veći su od bilo koje druge djelatnosti u RH, dok su istovremeno višestruko manji od IT tvrtki u zemljama EU-a (oko 400 tisuća eura). Takva struktura sektora je nepovoljna i ukazuje da većinom iznajmljujemo radnu snagu ili radimo kao kooperanti, dakle, daleko smo od krajnjeg korisnika, radi čega se profitna marža smanjuje.

Prosječna mjesečna neto plaća u hrvatskoj IT industriji krajem prošle godine iznosila je oko 1600 eura. Napominjemo, riječ je o prosjeku, što ne znači da nema tvrtki u kojima inženjeri ili developeri zarađuju i puno više od tog iznosa.

Ne žive od poticaja, kao drugi...

Zanimljiv je podatak da od svih djelatnosti u RH, najmanji rast plaće u prošloj godini (u odnosu na prethodnu) prisutan je upravo u IT industriji. Iako veća od ijedne druge djelatnosti u RH, prosječna plaća u hrvatskom IT sektoru je dvostruko niža od one koja se u istoj djelatnosti ostvaruje u zemljama EU-a. Prema tome, plaće u IT industriji rekordne su samo u domaćim okvirima. Valja imati na umu da je većina hrvatskih IT tvrtki agencijska, a strani klijenti nisu bedaci i prilikom dogovaranja uvjeta, uzimaju u obzir koliki je BDP i prosječna plaća u zemlji s kojom posluju.

---

image

Stare kante otišle su u recycle bin

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Iz makroekonomske perspektive, IT industrija nema ni približno toliki značaj u gospodarstvu Hrvatske kao prerađivačka industrija, turizam i ugostiteljstvo ili trgovina.

Iako kontinuirano raste, njezin udio u bruto domaćem proizvodu je tek 4 posto. Unatoč tome što je prema ukupnim prihodima i broju zaposlenih još uvijek inferiorna, nema ni malo sumnje da je riječ o jednom od najzdravijih segmenata hrvatske ekonomije.

Uz dodanu specijalizaciju i planiranje likvidnosti, vjerujemo da se postojeće stanje neće pretvoriti u krizu. IT sektor isplaćuje najveće plaće, ne ovisi o nikakvim poticajima, gotovo 50 posto prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu. Kamo sreće da su financijski pokazatelji u ostalim djelatnostima slični onima u IT sektoru. Čak i uz opisano usporavanje, ne bismo imali ništa protiv toga.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Nobilo/Cropix Ante čizmiĆ/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Ante čizmiĆ/Cropix

PaŠko BurnaĆ: Od ukupnog broja poduzeća koji su trenutno aktivni u toj djelatnosti (5.953), njih 91 posto su mikro poduzeća s manje od 10 zaposlenih

Ivana Nobilo/Cropix

Danas klinci, sutra IT-evci

Nikša Stipaničev/Cropix

Stare kante otišle su u recycle bin

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/it-industrija-u-svijetu-usporava-sto-ce-se-dogoditi-u-bransi-koja-kod-nas-ostvaruje-vise-od-tri-milijarde-eura-prihoda-1362763 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=462676ca5ba75d9b02dc207c6903291c00c76b6f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=IT+industrija+u+svijetu+usporava.+%C5%A0to+%C4%87e+se+dogoditi+u+bran%C5%A1i+koja+kod+nas+ostvaruje+vi%C5%A1e+od+tri+milijarde+eura+prihoda%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fit-industrija-u-svijetu-usporava-sto-ce-se-dogoditi-u-bransi-koja-kod-nas-ostvaruje-vise-od-tri-milijarde-eura-prihoda-1362763 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fit-industrija-u-svijetu-usporava-sto-ce-se-dogoditi-u-bransi-koja-kod-nas-ostvaruje-vise-od-tri-milijarde-eura-prihoda-1362763 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIGLA KRIZA ILI...? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisSTIGLA KRIZA ILI...?

IT industrija u svijetu usporava. Što će se dogoditi u branši koja kod nas ostvaruje više od tri milijarde eura prihoda?

Piše Paško Burnać
10. veljače 2024. - 11:35

Pratite li, barem površno, stanje u hrvatskoj ekonomiji, vjerojatno ste uočili da postoji jedna djelatnost koja, po mnogim mjerilima, odskače od većine ostalih.

Tepa joj se da je „najuglednija i najkvalitetnija industrija u Hrvatskoj“, ili čak „krunski dragulj hrvatske industrije“. Pogađate, riječ je o IT industriji. Unatoč i usprkos stanju u ostatku gospodarstva, IT industrija živi neki svoj život.

Razgovarate li s nekim iz te djelatnosti, brzo ćete to primijetiti. Među onima koji su zaposleni u IT industriji, drukčije se gleda na titulu i formalno obrazovanje, prosječna hrvatska plaća je često puta početna, rijetko koga zanima ugovor na neodređeno, slab je interes za ekonomsku politiku i mjere vlade, kao i za sindikalno organiziranje. Sredinom prošle godine,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:43