stdClass Object ( [id] => 1293602 [title] => Gordana Tomičić o Sunčanom Hvaru i novoj sezoni: Hvar uopće nije party destinacija, nego destinacija s pet zvjezdica [alias] => gordana-tomicic-o-suncanom-hvaru-i-novoj-sezoni-hvar-uopce-nije-party-destinacija-nego-destinacija-s-pet-zvjezdica [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sezona koja bi mogla biti rekordna, već je počela. Gradovi su puni, i trajekti za otoke su krcati. Hvar posebno.

Najveća hotelska tvrtka u Splitsko-dalmatinskoj županiji "Sunčani Hvar" ima 10 hotela i kamp. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu CPI Grupe, jedne od vodećih nekretninsko-hotelijerskih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi. Predsjednica Uprave "Sunčanog Hvara" Gordana Tomičić preuzela je prezadužen "Sunčani Hvar", koji je po svim pokazateljima trebao bankrotirati.

Danas je "Sunčani Hvar" tržišno repozicionirana tvrtka koja ulaže u kvalitetu ponude te se pozicionira na najpoželjnijim tržištima. Prije "Sunčanog Hvara" Gordana Tomičić vodila je "Istraturist" iz Umaga.

Možemo li odmah na početku razjasniti je li Hvar party destinacija, kako to ponekad čitamo u domaćim medijima, pa čak to navode poneki dužnosnici, ili je možda luxury, wedding, nautička, eno gastro... destinacija kako to navode inozemni mediji specijalizirani za putovanja?

- Dobro ste primijetili, postoji određeni raskorak između globalne i lokalne medijske percepcije Hvara. Globalna tržišta Hvar percipiraju kao modernu destinaciju, koja uz kvalitetan smještaj nudi i čitav niz usluga i aktivnosti te su prvenstveno okrenuti gostima više platežne moći.

Priznanja iz proteklih godina potvrđuju status Hvara kao jedne od najpoželjnijih mediteranskih destinacija. Tako je Hvar izabran kao najbolji europski otok za 2019. i 2021. godinu od Conde Nast Travelera Readers choice Awards, te kao jedna od 50 najpopularnijih svjetskih destinacija u izboru Travel + Leisure magazina.

Naravno da takva destinacija uključuje i bogatu ponudu zabave, čiji je dio i vibrantan noćni život. Nažalost, u pojedinim medijima još u određenoj mjeri postoji sintagma party turizam koja se vezuje uz Hvar, međutim to ne prikazuje realno stanje u destinaciji.

---

image

‘Glavna dva tržišta su svakako SAD i Velika Britanija, te otprilike 50 posto svih naših gostiju dolazi s tih tržišta‘

SUNČANI HVAR
---

Što je ključno napraviti u smislu snažnijeg brendiranja destinacije?

- Pravo je pitanje na koji način se brendiramo kao destinacija, te na koji način gradimo prepoznatljivost na tržištima SAD-a, Kanade, Brazila ili Australije. Trenutno smo destinacija s jako pozitivnom percepcijom na tim tržištima, međutim moramo osigurati da tako i ostane.

Kako se i globalni turizam mijenja, smatram da i mi kao destinacija moramo raditi na podizanju prepoznatljivosti te dodatno valorizirati potencijal koji proizlazi iz UNESCO-ove baštine, kojom je Hvar zaista bogat sa čak šest zaštićenih dobara materijalne i nematerijalne baštine.

Koliko je investirano u "Sunčani Hvar" od preuzimanja CPI Grupe naovamo ?

- Ulazak i preuzimanje "Sunčanog Hvara" od CPI Grupe svakako označava prekretnicu u poslovanju tvrtke, te smo kroz investicije veće od 40 milijuna eura u proteklih nekoliko godina značajno podigli razinu cjelokupne ponude društva.

Otvaranje prvog hotela s pet zvjezdica na otoku Hvaru, hotela "Palace Elisabeth", otvaranje prvog održivog hotela na Hvaru, "Beach Bay Hvar", rekonstrukcija i repozicioniranje hotela "Riva Marina", kompletna obnova Beach Club Hvara, te ostale investicije zasigurno pokazuju ozbiljnost i intenciju vlasnika u razvoju tvrtke.

Možete li otkriti planove vezane uz buduća ulaganja?

- Trenutno radimo na nekoliko velikih investicijskih projekata, nastavljamo ulagati u nišu luksuznog turizma, koji će dodatno podići razinu našeg portfelja. Istaknula bih kompletnu obnovu našeg hotela "Delfin", čime zaokružujemo obnovu elitnog hotelskog portfelja u samom centru Hvara. Predviđeni hotel će imati pet zvjezdica, s razinom usluge prilagođene najzahtjevnijim tržištima.

Uz značajne veličine soba, posebnost hotela su i spa sadržaji pozicionirani na samom krovu hotela, s uključenim bazenom i jedinstvenim pogledom na Hvar. Također planiramo i rekonstrukciju našeg najvećeg hotela "Amfora", koji je zasigurno naš najprepoznatljiviji brand. Radimo i na projektu luksuznih vila lociranih na obroncima Hvara s jedinstvenim pogledom na Paklinske otoke.

---

image

Panorama Hvara

SUNČANI HVAR
---

Također vam je fokus i na ulaganja u energetiku. Možete li nam nešto reći o tim ulaganjima?

- Prva smo hotelska kuća u Hrvatskoj koja je na svim svojim hotelima i zgradama postavila solarne elektrane u cilju proizvodnje vlastite električne energije. Ukupno instalirana snaga dosiže 1 MW energije, čime postajemo najveći privatni proizvođač energije iz solara u Dalmaciji. Radi se o projektu kojim predviđamo pokrivanje do 40 posto potrošnje električne energije pojedinih objekata.

Osim solara, izdvojila bih i projekt energetske učinkovitosti kojim smo promijenili cjelokupnu tehnologiju energetskog sustava ugrađenog u novoobnovljeni hotel "Riva Marina", čijom ugradnjom smo smanjili prosječnu potrošnju električne energije za čak 50 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kakva je bila prošla poslovna godina za "Sunčani Hvar"?

- Prošla godina je u financijskom smislu bila najuspješnija godina "Sunčanog Hvara" do sada. Ostvarili smo 75 posto više prihoda nego u 2021. godini te premašili rekordnu 2019. godinu za sedam posto. Usprkos generalnom povećanju ulaznih troškova, uspjeli smo očuvati zadovoljavajuću razinu profitabilnosti.

Može li porast cijena usluga pratiti rast ulaznih troškova?

- Smještaj i ostale usluge "Sunčanog Hvara" su prvenstveno usmjerene na goste više platežne moći na globalnoj razini, tako da same cijene treba gledati u tom kontekstu. Cijene se formiraju na slobodnom tržištu, a naši rezultati, stanje prodaje i indeks zadovoljstva gostiju pokazuju da uspijevamo pronaći ispravan balans, te da su gosti zadovoljni s kvalitetom pružene usluge i omjerom cijene i kvalitete u objektima.

U proteklih nekoliko godina uistinu su svi ulazni troškovi poslovanja značajno porasli, samim time i utjecali na troškovnu stranu poslovanja, međutim ulaganje u kvalitetu te visoke standarde usluga pokazalo se kao pravilan put razvoja, jer smo uz povećanu prosječnu prodajnu cijenu uspjeli zadržati zadovoljavajuću razinu profitabilnosti "Sunčanog Hvara".

---

image

‘Trenutno najveći izazov poslovanja svake hotelske kuće, pa tako i "Sunčanog Hvara", jest nedostatak radne snage‘
 

SUNČANI HVAR
---

Koja su najvažnija tržišta za "Sunčani Hvar" i koliko se promijenila situacija od pandemije naovamo što se tiče strukture gostiju?

- Glavna dva tržišta su svakako SAD i Velika Britanija, te otprilike 50 posto svih naših gostiju dolazi s tih tržišta. Ulaganjem u luksuzni segment primjećujemo porast interesa s tržišta Brazila, Australije i Kanade, te dodatni rast s tržišta SAD-a.

Od europskih tržišta izdvojila bih Francusku, Irsku i Nizozemsku, te nas posebno veseli povratak dalekoistočnih tržišta, čije značajnije znakove oporavka vidimo u ovoj godini. Prvenstveno se radi o tržištima Tajvana i Koreje.

Kako se nosite s problemom radne snage?

- Trenutno najveći izazov poslovanja svake hotelske kuće, pa tako i "Sunčanog Hvara", jest nedostatak radne snage. Navedeni trend s deficitom radne snage se dodatno produbljuje u proteklih nekoliko godina, te se svi u turističkom sektoru suočavaju s problemom nedostatka radnika.

Ove godine smo uložili dodatan napor u cjelovito podizanje standarda naših radnika, kako kroz kontinuirano povećanje plaća i program nagrada, tako i kroz podizanje uvjeta smještaja i prehrane te ostalih aktivnosti koje podižu zadovoljstvo radnika. Svakako nam je cilj da uz lojalne stalne i sezonske radnike osiguramo kvalitetnu radnu snagu koja adekvatno prati podizanje standarda usluge naših hotela.

U tu svrhu proces selekcije novih kadrova provodimo kontinuirano tijekom cijele godine, te smo se uz domaće tržište usmjerili i na tržišta rada iz okolnih zemalja i Dalekog istoka. Tu se svakako kao jedan od izazova javlja dugotrajan proces izdavanja radnih dozvola, čijim bi ubrzanjem zasigurno postigli efikasniji i fleksibilniji sustav zapošljavanja, koji je prilagođen dinamičnom tržištu radne snage.

---

image

Hotelski pogled na grad

 

 

Vojko BaŠiĆ/Cropix
---

Što treba mijenjati u turističkoj politici, a koje su prednosti hrvatskog turizma? Na što sve treba paziti i što treba razvijati kako bismo bili konkurentniji i bolji?

Ključ konkurentnosti turizma je upravo u održivosti poslovanja. Drago mi je da se sve više podiže svijest o samom konceptu održivog turizma.

Također, vjerujem da se polako odmičemo od statističkog brojanja noćenja kao glavnog kriterija uspješnosti sezone, jer to neminovno implicira preopterećenost cjelokupne infrastrukture, koja ne može pratiti toliki volumen ljudi. Fokus mora biti na kvaliteti proizvoda a ne na kvantiteti, jer za razliku od nekih konkurenata na Mediteranu imamo relativno malu izgrađenost obale i visoku ekološku očuvanost.

U našim obnovljenim hotelima smo išli na smanjenje broja smještajnih jedinica od 10 posto pa čak do 40 posto, a upravo u cilju podizanja kvalitete, te postizanju održivog načina poslovanja.

---

image

Plaža Banj ispred hotela Amfora, koji također ide u rekonstrukciju

Vojko BaŠiĆ/Cropix/Cropix
------
image

‘Prošla godina je u financijskom smislu bila najuspješnija godina "Sunčanog Hvara" do sada‘

Vojko BaŠIĆ/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRIVI DOJAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KRIVI DOJAM 2 0 8697 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-26 11:24:31 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => JOZO VRDOLJAK [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-27 12:25:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-27 12:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Gordana Tomičić o Sunčanom Hvaru i novoj sezoni: Hvar uopće nije party destinacija, nego destinacija s pet zvjezdica [metakey] => gORDANA TOMIČIĆ, turistička sezona, Sunčani Hvar, party destinacija, CPI Grupa [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/26\/13942978.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/26\/24915032.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/26\/24915029.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/26\/23806639.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/26\/23166030.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/26\/19896690.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/26\/24232461.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/26\/23806640.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0160a Buri\u0106\/Cropix","SUN\u010cANI HVAR","SUN\u010cANI HVAR","Vojko Ba\u0160i\u0106\/Cropix","Vojko Ba\u0160i\u0106\/Cropix\/Cropix","Vojko Ba\u0160I\u0106\/Cropix","SUN\u010cANI HVAR","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gordana Tomi\u010di\u0107 u hotelu \u2018Palace Elisabeth\u2018: Ovo je prvi hotel s pet zvjezdica na otoku Hvar<\/p>","

\u2018Glavna dva tr\u017ei\u0161ta su svakako SAD i Velika Britanija, te otprilike 50 posto svih na\u0161ih gostiju dolazi s tih tr\u017ei\u0161ta\u2018<\/p>","

\u2018Trenutno najve\u0107i izazov poslovanja svake hotelske ku\u0107e, pa tako i \u201dSun\u010danog Hvara\u201d, jest nedostatak radne snage\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Hotelski pogled na grad<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pla\u017ea Banj ispred hotela Amfora, koji tako\u0111er ide u rekonstrukciju<\/p>","

\u2018Pro\u0161la godina je u financijskom smislu bila najuspje\u0161nija godina \u201dSun\u010danog Hvara\u201d do sada\u2018<\/p>","

Panorama Hvara<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1265","hd_13942978_1920.jpg":"1920x1080","k_13942978_1280.jpg":"1280x1280","k_13942978_1024.jpg":"1024x1024","k_13942978_640.jpg":"640x640","k_13942978_480.jpg":"480x480","k_13942978_340.jpg":"340x340","k_13942978_220.jpg":"220x220","o_13942978_1280.jpg":"1280x843","o_13942978_1024.jpg":"1024x674","o_13942978_640.jpg":"640x421","o_13942978_480.jpg":"480x316","o_13942978_340.jpg":"340x224","o_13942978_220.jpg":"220x144","h_13942978_1280.jpg":"1280x854","h_13942978_1024.jpg":"1024x683","h_13942978_640.jpg":"640x427","h_13942978_480.jpg":"480x320","h_13942978_340.jpg":"340x227","h_13942978_220.jpg":"220x147","pp_13942978_1280.jpg":"1280x1628","pp_13942978_1024.jpg":"1024x1303","pp_13942978_640.jpg":"640x814","pp_13942978_480.jpg":"480x611","pp_13942978_340.jpg":"340x432","pp_13942978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1132x1632","hd_24915032_1920.jpg":"1920x1080","k_24915032_1280.jpg":"1280x1280","k_24915032_1024.jpg":"1024x1024","k_24915032_640.jpg":"640x640","k_24915032_480.jpg":"480x480","k_24915032_340.jpg":"340x340","k_24915032_220.jpg":"220x220","o_24915032_1280.jpg":"1280x1845","o_24915032_1024.jpg":"1024x1476","o_24915032_640.jpg":"640x922","o_24915032_480.jpg":"480x692","o_24915032_340.jpg":"340x490","o_24915032_220.jpg":"220x317","h_24915032_1280.jpg":"1280x854","h_24915032_1024.jpg":"1024x683","h_24915032_640.jpg":"640x427","h_24915032_480.jpg":"480x320","h_24915032_340.jpg":"340x227","h_24915032_220.jpg":"220x147","pp_24915032_1280.jpg":"1280x1628","pp_24915032_1024.jpg":"1024x1303","pp_24915032_640.jpg":"640x814","pp_24915032_480.jpg":"480x611","pp_24915032_340.jpg":"340x432","pp_24915032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2877","hd_24915029_1920.jpg":"1920x1080","k_24915029_1280.jpg":"1280x1280","k_24915029_1024.jpg":"1024x1024","k_24915029_640.jpg":"640x640","k_24915029_480.jpg":"480x480","k_24915029_340.jpg":"340x340","k_24915029_220.jpg":"220x220","o_24915029_1280.jpg":"1280x1918","o_24915029_1024.jpg":"1024x1534","o_24915029_640.jpg":"640x959","o_24915029_480.jpg":"480x719","o_24915029_340.jpg":"340x509","o_24915029_220.jpg":"220x329","h_24915029_1280.jpg":"1280x854","h_24915029_1024.jpg":"1024x683","h_24915029_640.jpg":"640x427","h_24915029_480.jpg":"480x320","h_24915029_340.jpg":"340x227","h_24915029_220.jpg":"220x147","pp_24915029_1280.jpg":"1280x1628","pp_24915029_1024.jpg":"1024x1303","pp_24915029_640.jpg":"640x814","pp_24915029_480.jpg":"480x611","pp_24915029_340.jpg":"340x432","pp_24915029_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23806639_1920.jpg":"1920x1080","k_23806639_1280.jpg":"1280x1280","k_23806639_1024.jpg":"1024x1024","k_23806639_640.jpg":"640x640","k_23806639_480.jpg":"480x480","k_23806639_340.jpg":"340x340","k_23806639_220.jpg":"220x220","o_23806639_1280.jpg":"1280x852","o_23806639_1024.jpg":"1024x682","o_23806639_640.jpg":"640x426","o_23806639_480.jpg":"480x319","o_23806639_340.jpg":"340x226","o_23806639_220.jpg":"220x146","h_23806639_1280.jpg":"1280x854","h_23806639_1024.jpg":"1024x683","h_23806639_640.jpg":"640x427","h_23806639_480.jpg":"480x320","h_23806639_340.jpg":"340x227","h_23806639_220.jpg":"220x147","pp_23806639_1280.jpg":"1280x1628","pp_23806639_1024.jpg":"1024x1303","pp_23806639_640.jpg":"640x814","pp_23806639_480.jpg":"480x611","pp_23806639_340.jpg":"340x432","pp_23806639_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_23166030_1920.jpg":"1920x1080","k_23166030_1280.jpg":"1280x1280","k_23166030_1024.jpg":"1024x1024","k_23166030_640.jpg":"640x640","k_23166030_480.jpg":"480x480","k_23166030_340.jpg":"340x340","k_23166030_220.jpg":"220x220","o_23166030_1280.jpg":"1280x857","o_23166030_1024.jpg":"1024x685","o_23166030_640.jpg":"640x428","o_23166030_480.jpg":"480x321","o_23166030_340.jpg":"340x227","o_23166030_220.jpg":"220x147","h_23166030_1280.jpg":"1280x854","h_23166030_1024.jpg":"1024x683","h_23166030_640.jpg":"640x427","h_23166030_480.jpg":"480x320","h_23166030_340.jpg":"340x227","h_23166030_220.jpg":"220x147","pp_23166030_1280.jpg":"1280x1628","pp_23166030_1024.jpg":"1024x1303","pp_23166030_640.jpg":"640x814","pp_23166030_480.jpg":"480x611","pp_23166030_340.jpg":"340x432","pp_23166030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1445","hd_19896690_1920.jpg":"1920x1080","k_19896690_1280.jpg":"1280x1280","k_19896690_1024.jpg":"1024x1024","k_19896690_640.jpg":"640x640","k_19896690_480.jpg":"480x480","k_19896690_340.jpg":"340x340","k_19896690_220.jpg":"220x220","o_19896690_1280.jpg":"1280x963","o_19896690_1024.jpg":"1024x770","o_19896690_640.jpg":"640x481","o_19896690_480.jpg":"480x361","o_19896690_340.jpg":"340x255","o_19896690_220.jpg":"220x165","h_19896690_1280.jpg":"1280x854","h_19896690_1024.jpg":"1024x683","h_19896690_640.jpg":"640x427","h_19896690_480.jpg":"480x320","h_19896690_340.jpg":"340x227","h_19896690_220.jpg":"220x147","pp_19896690_1280.jpg":"1280x1628","pp_19896690_1024.jpg":"1024x1303","pp_19896690_640.jpg":"640x814","pp_19896690_480.jpg":"480x611","pp_19896690_340.jpg":"340x432","pp_19896690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x597","hd_24232461_1920.jpg":"1920x1080","k_24232461_1280.jpg":"1280x1280","k_24232461_1024.jpg":"1024x1024","k_24232461_640.jpg":"640x640","k_24232461_480.jpg":"480x480","k_24232461_340.jpg":"340x340","k_24232461_220.jpg":"220x220","o_24232461_1280.jpg":"1280x398","o_24232461_1024.jpg":"1024x318","o_24232461_640.jpg":"640x199","o_24232461_480.jpg":"480x149","o_24232461_340.jpg":"340x105","o_24232461_220.jpg":"220x68","h_24232461_1280.jpg":"1280x854","h_24232461_1024.jpg":"1024x683","h_24232461_640.jpg":"640x427","h_24232461_480.jpg":"480x320","h_24232461_340.jpg":"340x227","h_24232461_220.jpg":"220x147","pp_24232461_1280.jpg":"1280x1628","pp_24232461_1024.jpg":"1024x1303","pp_24232461_640.jpg":"640x814","pp_24232461_480.jpg":"480x611","pp_24232461_340.jpg":"340x432","pp_24232461_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_23806640_1920.jpg":"1920x1080","k_23806640_1280.jpg":"1280x1280","k_23806640_1024.jpg":"1024x1024","k_23806640_640.jpg":"640x640","k_23806640_480.jpg":"480x480","k_23806640_340.jpg":"340x340","k_23806640_220.jpg":"220x220","o_23806640_1280.jpg":"1280x812","o_23806640_1024.jpg":"1024x650","o_23806640_640.jpg":"640x406","o_23806640_480.jpg":"480x304","o_23806640_340.jpg":"340x215","o_23806640_220.jpg":"220x139","h_23806640_1280.jpg":"1280x854","h_23806640_1024.jpg":"1024x683","h_23806640_640.jpg":"640x427","h_23806640_480.jpg":"480x320","h_23806640_340.jpg":"340x227","h_23806640_220.jpg":"220x147","pp_23806640_1280.jpg":"1280x1628","pp_23806640_1024.jpg":"1024x1303","pp_23806640_640.jpg":"640x814","pp_23806640_480.jpg":"480x611","pp_23806640_340.jpg":"340x432","pp_23806640_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4778594 Threads: 6 Questions: 164943203 Slow queries: 71501 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4855063 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/gordana-tomicic-o-suncanom-hvaru-i-novoj-sezoni-hvar-uopce-nije-party-destinacija-nego-destinacija-s-pet-zvjezdica-1293602 [printLink] => /vijesti/biznis/gordana-tomicic-o-suncanom-hvaru-i-novoj-sezoni-hvar-uopce-nije-party-destinacija-nego-destinacija-s-pet-zvjezdica-1293602?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 717809 [name] => gORDANA TOMIČIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-27 14:25:54 [main_article_id] => 0 [alias] => gordana-tomicic [link] => /tag/gordana-tomicic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 400083 [name] => turistička sezona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticka-sezona [link] => /tag/turisticka-sezona ) [2] => stdClass Object ( [id] => 236487 [name] => sunčani hvar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => suncani-hvar [link] => /tag/suncani-hvar ) [3] => stdClass Object ( [id] => 684805 [name] => party destinacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-18 11:26:27 [main_article_id] => 0 [alias] => party-destinacija [link] => /tag/party-destinacija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 717810 [name] => CPI Grupa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-27 14:25:54 [main_article_id] => 0 [alias] => cpi-grupa [link] => /tag/cpi-grupa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRIVI DOJAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gordana Tomičić o Sunčanom Hvaru i novoj sezoni: Hvar uopće nije party destinacija, nego destinacija s pet zvjezdica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/26/13942978.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SaŠa BuriĆ/Cropix [mainImageDesc] =>

Gordana Tomičić u hotelu ‘Palace Elisabeth‘: Ovo je prvi hotel s pet zvjezdica na otoku Hvar

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/26/13942978.jpg [title] =>

Gordana Tomičić u hotelu ‘Palace Elisabeth‘: Ovo je prvi hotel s pet zvjezdica na otoku Hvar

SaŠa BuriĆ/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/26/24915032.jpg [title] =>

‘Glavna dva tržišta su svakako SAD i Velika Britanija, te otprilike 50 posto svih naših gostiju dolazi s tih tržišta‘

SUNČANI HVAR ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/26/24915029.jpg [title] =>

‘Trenutno najveći izazov poslovanja svake hotelske kuće, pa tako i ”Sunčanog Hvara”, jest nedostatak radne snage‘
 

SUNČANI HVAR ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/26/23806639.jpg [title] =>

Hotelski pogled na grad

 

 

Vojko BaŠiĆ/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/26/23166030.jpg [title] =>

Plaža Banj ispred hotela Amfora, koji također ide u rekonstrukciju

Vojko BaŠiĆ/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/26/19896690.jpg [title] =>

‘Prošla godina je u financijskom smislu bila najuspješnija godina ”Sunčanog Hvara” do sada‘

Vojko BaŠIĆ/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/26/24232461.jpg [title] =>

Panorama Hvara

SUNČANI HVAR ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/26/23806640.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sezona koja bi mogla biti rekordna, već je počela. Gradovi su puni, i trajekti za otoke su krcati. Hvar posebno.

Najveća hotelska tvrtka u Splitsko-dalmatinskoj županiji "Sunčani Hvar" ima 10 hotela i kamp. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu CPI Grupe, jedne od vodećih nekretninsko-hotelijerskih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi. Predsjednica Uprave "Sunčanog Hvara" Gordana Tomičić preuzela je prezadužen "Sunčani Hvar", koji je po svim pokazateljima trebao bankrotirati.

Danas je "Sunčani Hvar" tržišno repozicionirana tvrtka koja ulaže u kvalitetu ponude te se pozicionira na najpoželjnijim tržištima. Prije "Sunčanog Hvara" Gordana Tomičić vodila je "Istraturist" iz Umaga.

Možemo li odmah na početku razjasniti je li Hvar party destinacija, kako to ponekad čitamo u domaćim medijima, pa čak to navode poneki dužnosnici, ili je možda luxury, wedding, nautička, eno gastro... destinacija kako to navode inozemni mediji specijalizirani za putovanja?

- Dobro ste primijetili, postoji određeni raskorak između globalne i lokalne medijske percepcije Hvara. Globalna tržišta Hvar percipiraju kao modernu destinaciju, koja uz kvalitetan smještaj nudi i čitav niz usluga i aktivnosti te su prvenstveno okrenuti gostima više platežne moći.

Priznanja iz proteklih godina potvrđuju status Hvara kao jedne od najpoželjnijih mediteranskih destinacija. Tako je Hvar izabran kao najbolji europski otok za 2019. i 2021. godinu od Conde Nast Travelera Readers choice Awards, te kao jedna od 50 najpopularnijih svjetskih destinacija u izboru Travel + Leisure magazina.

Naravno da takva destinacija uključuje i bogatu ponudu zabave, čiji je dio i vibrantan noćni život. Nažalost, u pojedinim medijima još u određenoj mjeri postoji sintagma party turizam koja se vezuje uz Hvar, međutim to ne prikazuje realno stanje u destinaciji.

---

image

‘Glavna dva tržišta su svakako SAD i Velika Britanija, te otprilike 50 posto svih naših gostiju dolazi s tih tržišta‘

SUNČANI HVAR
---

Što je ključno napraviti u smislu snažnijeg brendiranja destinacije?

- Pravo je pitanje na koji način se brendiramo kao destinacija, te na koji način gradimo prepoznatljivost na tržištima SAD-a, Kanade, Brazila ili Australije. Trenutno smo destinacija s jako pozitivnom percepcijom na tim tržištima, međutim moramo osigurati da tako i ostane.

Kako se i globalni turizam mijenja, smatram da i mi kao destinacija moramo raditi na podizanju prepoznatljivosti te dodatno valorizirati potencijal koji proizlazi iz UNESCO-ove baštine, kojom je Hvar zaista bogat sa čak šest zaštićenih dobara materijalne i nematerijalne baštine.

Koliko je investirano u "Sunčani Hvar" od preuzimanja CPI Grupe naovamo ?

- Ulazak i preuzimanje "Sunčanog Hvara" od CPI Grupe svakako označava prekretnicu u poslovanju tvrtke, te smo kroz investicije veće od 40 milijuna eura u proteklih nekoliko godina značajno podigli razinu cjelokupne ponude društva.

Otvaranje prvog hotela s pet zvjezdica na otoku Hvaru, hotela "Palace Elisabeth", otvaranje prvog održivog hotela na Hvaru, "Beach Bay Hvar", rekonstrukcija i repozicioniranje hotela "Riva Marina", kompletna obnova Beach Club Hvara, te ostale investicije zasigurno pokazuju ozbiljnost i intenciju vlasnika u razvoju tvrtke.

Možete li otkriti planove vezane uz buduća ulaganja?

- Trenutno radimo na nekoliko velikih investicijskih projekata, nastavljamo ulagati u nišu luksuznog turizma, koji će dodatno podići razinu našeg portfelja. Istaknula bih kompletnu obnovu našeg hotela "Delfin", čime zaokružujemo obnovu elitnog hotelskog portfelja u samom centru Hvara. Predviđeni hotel će imati pet zvjezdica, s razinom usluge prilagođene najzahtjevnijim tržištima.

Uz značajne veličine soba, posebnost hotela su i spa sadržaji pozicionirani na samom krovu hotela, s uključenim bazenom i jedinstvenim pogledom na Hvar. Također planiramo i rekonstrukciju našeg najvećeg hotela "Amfora", koji je zasigurno naš najprepoznatljiviji brand. Radimo i na projektu luksuznih vila lociranih na obroncima Hvara s jedinstvenim pogledom na Paklinske otoke.

---

image

Panorama Hvara

SUNČANI HVAR
---

Također vam je fokus i na ulaganja u energetiku. Možete li nam nešto reći o tim ulaganjima?

- Prva smo hotelska kuća u Hrvatskoj koja je na svim svojim hotelima i zgradama postavila solarne elektrane u cilju proizvodnje vlastite električne energije. Ukupno instalirana snaga dosiže 1 MW energije, čime postajemo najveći privatni proizvođač energije iz solara u Dalmaciji. Radi se o projektu kojim predviđamo pokrivanje do 40 posto potrošnje električne energije pojedinih objekata.

Osim solara, izdvojila bih i projekt energetske učinkovitosti kojim smo promijenili cjelokupnu tehnologiju energetskog sustava ugrađenog u novoobnovljeni hotel "Riva Marina", čijom ugradnjom smo smanjili prosječnu potrošnju električne energije za čak 50 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kakva je bila prošla poslovna godina za "Sunčani Hvar"?

- Prošla godina je u financijskom smislu bila najuspješnija godina "Sunčanog Hvara" do sada. Ostvarili smo 75 posto više prihoda nego u 2021. godini te premašili rekordnu 2019. godinu za sedam posto. Usprkos generalnom povećanju ulaznih troškova, uspjeli smo očuvati zadovoljavajuću razinu profitabilnosti.

Može li porast cijena usluga pratiti rast ulaznih troškova?

- Smještaj i ostale usluge "Sunčanog Hvara" su prvenstveno usmjerene na goste više platežne moći na globalnoj razini, tako da same cijene treba gledati u tom kontekstu. Cijene se formiraju na slobodnom tržištu, a naši rezultati, stanje prodaje i indeks zadovoljstva gostiju pokazuju da uspijevamo pronaći ispravan balans, te da su gosti zadovoljni s kvalitetom pružene usluge i omjerom cijene i kvalitete u objektima.

U proteklih nekoliko godina uistinu su svi ulazni troškovi poslovanja značajno porasli, samim time i utjecali na troškovnu stranu poslovanja, međutim ulaganje u kvalitetu te visoke standarde usluga pokazalo se kao pravilan put razvoja, jer smo uz povećanu prosječnu prodajnu cijenu uspjeli zadržati zadovoljavajuću razinu profitabilnosti "Sunčanog Hvara".

---

image

‘Trenutno najveći izazov poslovanja svake hotelske kuće, pa tako i "Sunčanog Hvara", jest nedostatak radne snage‘
 

SUNČANI HVAR
---

Koja su najvažnija tržišta za "Sunčani Hvar" i koliko se promijenila situacija od pandemije naovamo što se tiče strukture gostiju?

- Glavna dva tržišta su svakako SAD i Velika Britanija, te otprilike 50 posto svih naših gostiju dolazi s tih tržišta. Ulaganjem u luksuzni segment primjećujemo porast interesa s tržišta Brazila, Australije i Kanade, te dodatni rast s tržišta SAD-a.

Od europskih tržišta izdvojila bih Francusku, Irsku i Nizozemsku, te nas posebno veseli povratak dalekoistočnih tržišta, čije značajnije znakove oporavka vidimo u ovoj godini. Prvenstveno se radi o tržištima Tajvana i Koreje.

Kako se nosite s problemom radne snage?

- Trenutno najveći izazov poslovanja svake hotelske kuće, pa tako i "Sunčanog Hvara", jest nedostatak radne snage. Navedeni trend s deficitom radne snage se dodatno produbljuje u proteklih nekoliko godina, te se svi u turističkom sektoru suočavaju s problemom nedostatka radnika.

Ove godine smo uložili dodatan napor u cjelovito podizanje standarda naših radnika, kako kroz kontinuirano povećanje plaća i program nagrada, tako i kroz podizanje uvjeta smještaja i prehrane te ostalih aktivnosti koje podižu zadovoljstvo radnika. Svakako nam je cilj da uz lojalne stalne i sezonske radnike osiguramo kvalitetnu radnu snagu koja adekvatno prati podizanje standarda usluge naših hotela.

U tu svrhu proces selekcije novih kadrova provodimo kontinuirano tijekom cijele godine, te smo se uz domaće tržište usmjerili i na tržišta rada iz okolnih zemalja i Dalekog istoka. Tu se svakako kao jedan od izazova javlja dugotrajan proces izdavanja radnih dozvola, čijim bi ubrzanjem zasigurno postigli efikasniji i fleksibilniji sustav zapošljavanja, koji je prilagođen dinamičnom tržištu radne snage.

---

image

Hotelski pogled na grad

 

 

Vojko BaŠiĆ/Cropix
---

Što treba mijenjati u turističkoj politici, a koje su prednosti hrvatskog turizma? Na što sve treba paziti i što treba razvijati kako bismo bili konkurentniji i bolji?

Ključ konkurentnosti turizma je upravo u održivosti poslovanja. Drago mi je da se sve više podiže svijest o samom konceptu održivog turizma.

Također, vjerujem da se polako odmičemo od statističkog brojanja noćenja kao glavnog kriterija uspješnosti sezone, jer to neminovno implicira preopterećenost cjelokupne infrastrukture, koja ne može pratiti toliki volumen ljudi. Fokus mora biti na kvaliteti proizvoda a ne na kvantiteti, jer za razliku od nekih konkurenata na Mediteranu imamo relativno malu izgrađenost obale i visoku ekološku očuvanost.

U našim obnovljenim hotelima smo išli na smanjenje broja smještajnih jedinica od 10 posto pa čak do 40 posto, a upravo u cilju podizanja kvalitete, te postizanju održivog načina poslovanja.

---

image

Plaža Banj ispred hotela Amfora, koji također ide u rekonstrukciju

Vojko BaŠiĆ/Cropix/Cropix
------
image

‘Prošla godina je u financijskom smislu bila najuspješnija godina "Sunčanog Hvara" do sada‘

Vojko BaŠIĆ/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SaŠa BuriĆ/Cropix SUNČANI HVAR SUNČANI HVAR Vojko BaŠiĆ/Cropix Vojko BaŠiĆ/Cropix/Cropix Vojko BaŠIĆ/Cropix SUNČANI HVAR Vojko Bašić/Cropix
SaŠa BuriĆ/Cropix

Gordana Tomičić u hotelu ‘Palace Elisabeth‘: Ovo je prvi hotel s pet zvjezdica na otoku Hvar

SUNČANI HVAR

‘Glavna dva tržišta su svakako SAD i Velika Britanija, te otprilike 50 posto svih naših gostiju dolazi s tih tržišta‘

SUNČANI HVAR

‘Trenutno najveći izazov poslovanja svake hotelske kuće, pa tako i ”Sunčanog Hvara”, jest nedostatak radne snage‘
 

Vojko BaŠiĆ/Cropix

Hotelski pogled na grad

 

 

Vojko BaŠiĆ/Cropix/Cropix

Plaža Banj ispred hotela Amfora, koji također ide u rekonstrukciju

Vojko BaŠIĆ/Cropix

‘Prošla godina je u financijskom smislu bila najuspješnija godina ”Sunčanog Hvara” do sada‘

SUNČANI HVAR

Panorama Hvara

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/gordana-tomicic-o-suncanom-hvaru-i-novoj-sezoni-hvar-uopce-nije-party-destinacija-nego-destinacija-s-pet-zvjezdica-1293602 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=055ccf2aafdc3394d41da79d811e6d5c6d2dac95 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gordana+Tomi%C4%8Di%C4%87+o+Sun%C4%8Danom+Hvaru+i+novoj+sezoni%3A+Hvar+uop%C4%87e+nije+party+destinacija%2C+nego+destinacija+s+pet+zvjezdica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fgordana-tomicic-o-suncanom-hvaru-i-novoj-sezoni-hvar-uopce-nije-party-destinacija-nego-destinacija-s-pet-zvjezdica-1293602 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fgordana-tomicic-o-suncanom-hvaru-i-novoj-sezoni-hvar-uopce-nije-party-destinacija-nego-destinacija-s-pet-zvjezdica-1293602 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRIVI DOJAM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisKRIVI DOJAM

Gordana Tomičić o Sunčanom Hvaru i novoj sezoni: Hvar uopće nije party destinacija, nego destinacija s pet zvjezdica

Piše JOZO VRDOLJAK
27. svibnja 2023. - 14:25

Sezona koja bi mogla biti rekordna, već je počela. Gradovi su puni, i trajekti za otoke su krcati. Hvar posebno.

Najveća hotelska tvrtka u Splitsko-dalmatinskoj županiji "Sunčani Hvar" ima 10 hotela i kamp. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu CPI Grupe, jedne od vodećih nekretninsko-hotelijerskih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi. Predsjednica Uprave "Sunčanog Hvara" Gordana Tomičić preuzela je prezadužen "Sunčani Hvar", koji je po svim pokazateljima trebao bankrotirati.

Danas je "Sunčani Hvar" tržišno repozicionirana tvrtka koja ulaže u kvalitetu ponude te se pozicionira na najpoželjnijim tržištima. Prije "Sunčanog Hvara" Gordana Tomičić vodila je "Istraturist" iz Umaga.

Možemo li odmah na početku razjasniti je li Hvar party destinacija, kako to ponekad čitamo u d...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 11:51