StoryEditorOCM
SudamjaSudamja 2021

Proglas 2021.

Piše PSD
30. travnja 2021. - 22:51
Split, 070515. Povodom blagdana Sv. Dujma, zastitnika grada, u 10h iz Splitske katedrale sv. Dujma krenula je tradicionalna procesija do sredisnjeg oltara na rivi gdje se odrzala sveta misa.Ante Cizmic/Cropix

Puče spli'ski!

Evo jur druga godina ča nas je zatekla velika svitska dižgracija o' korone pa zaraj epidemioloških mira ni ove godine ne moremo organizirat našu najveću feštu "Fjeru o'sv. Duje"

Naša pripadnost sv. Dujmu, patronu našega grada ka' i samome gradu Splitu prez jobzira ča će izostat tradicjonalne manifestacije Sudamje bit će prilagođene trenutnin mirama zaštite od ove svitske pošasti, decentno i svečano obilježena.

Sakralni dil blagdana sv. Duje počinje 28. travnja devetnicaman svakoga dana, a mise će se direktno prenosit na TV Laudato  i na društvenin mrižaman. Velu misu 7. svibnja u 10 uri na sam blagdan sv. Duje predvodit će koadjutor msgr. Dražen Kutleša, a bit će direktno prenošena na HTV-u. Istoga dana bit će i više svetih misa u katedrali i sve to uz odgovarajuće epidemiološke uvjete.

Ča se tiče tradicjonalne pučke fešte Sudamje: nima Sajma, nima tombule, nima velikega koncerta na Rivi, velike teće na peškariji. nima ni Turnira o' balot, regate veslačkih legendi, nastupa KUD-ova na Rivi a ni Fešte o' sv. Križa. Ove godine, ka' ča smo rekli, gremo na decentna događanja u gradskin ustanovaman. Tako će se 6. svibnja u Tejatru  održat svečanost dodjele nagrada Grada Splita  laureatima, a ovogodišnju Sudamju obilježit će jedan od najvažnijih događaja splis'ke i hrvacke povisti  - 500-ta godišnjica prvega umjetničkoga epa ispjevanoga na hrvatskom jeziku punim naslovom:

LIBAR MARKA MARULIĆA SPLIĆANINA

U KOM SE UZDRŽI ISTORIJA SVETE UDOVICE

J U D I T

U VERSIH HRVACKIH SLOŽENA

KAKO ONA UBI VOJVODU OLOFERNA

PO SRIDU VOJSKE NJEGOVE

I OSLOBODI PUK IZRAELSKI OD VELIKE POGIBLI

Izložba o ovomen značajnom dagađaju bit će ostvarena u obnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci. U skladu sa svim važećim mirama bit će i izložbe Galeriji Dioklecijan Muzeja grada Splita o talijanskom dizajnu „Rosso, il colore della passione“ i u Etnografskom muzeju „Jatagani, noževi i bodeži Osmanskog Carstva“. U novootvorenomen Hrvatskome domu održat će se glazbeni tjedan ususret Sudamji s lipin koncertima za malo publike, a sve će se prenosit i na drštvenin mrižama.

 

 

Puče splis'ki!

Znamo da sve ovo ni'  ni sjena naše velike pučke fešte.

Uz poruke BUDIMO ODGOVORNI I MISLIMO NA DRUGE nadamo se da ćemo sve ovo refat sljedeće godine!

 

ZDRAVI I VESELI BILI

DA NAM PROĐE EPIDEMIJA

I NA DOBRO NAN DOŠLA SUDAMJA!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:04