StoryEditorOCM
Više od sportaseks, laži i bombe

Vlasnik Olympiakosa ispljuskao talijanskog suca, hvatao ga za međunožje i zavrtao mu nos, Čeferin povukao oštar potez

Piše Marko Didić
3. svibnja 2023. - 14:22

Divljačko ponašanje Evangelosa Marinakisa predsjednika grčkog nogometnog kluba Olympiakos je na kraju prelio čašu strpljena UEFE i njihovog predjednika Aleksandera Čeferina. Čeferin je donio odluku da više strane suce neće slati u Grčku kako bi sudili u tamošnjem prvenstvu. UEFA je grčku Super ligu obavijestila danas o toj svojoj odluci te je očigledno da su digli ruke od uvođenja reda u regularnost grčkog prvenstva dovođenjem stranih sudaca kao što su radili u protekle tri sezone. Ta odluka je bila donešena nakon fizičkih ataka na grčke suce koje su klubovi napadali da namještaju utakmice, a napadi su se nastavili i kad su sudili stranci.

Marinakisov klub Olympiakos je prije deset dana izgubio utakmicu protiv gradskog rivala AEK-a 1:3 i to na svom stadionu, a gazda kluba Marinakis se doslovce iživio na sucu utakmice Talijanu Davide Massi. Talijan je od 2014. sudac s FIFA znakom, ali ono što priznaje svijet ne priznaje predsjednik Olympiakosa.

image

Davide Massa

Alberto Pizzoli/Afp

Kada je završila utakmica Massu su ispratili policajci sa štitovima, a Marinakis je suca napao u tunelu stadiona smatrajući da ga je pokrao. Massu je potezao za nos, hvatao za međunožje i udarao pljuske te je Talijan to stravično iskustvo prijavio.

Ništa bolji nije predsjednik AEK-a, bivši nogometaš tog kluba Dimitris Melisanidis koji je podivljao prošle godine, toliko da je fizički napao portugalskog suca Artura Soaresa Diasa, gotovo na isti način, iako je njegov klub u polufinalu grčkog kupa dobio solunski Aris sa 2:1.

Čeferin je danas izjavio da su ovi incidenti sramota za nogomet i dodaje:

- Iskreno smo iz UEFA-e zabrinuti u vezi s mjerama i svim nemilosrdnim naporima Nogometnog saveza Grčke i grčke Vlade da suzbiju ovakve događaje. U ovom trenutuku moramo dati prioritet sigurnosti naših zvaničnika koji se moraju držati podalje od takvih neprijateljskih i opasnih situacija.

Brodovlasnik Marinakis, koji je u međuvremenu kupio engleski Notthingam Forest i vratio ga u Premiership, je 2014. godine optužen da je u poluvremenu finala kupa između Olympiacosa i Asteras Tripolisa, protivno nogometnim pravilima, ušao u sudačku svlačionicu kako bi se glavnom sucu požalio na suđenje. Marinakis je izjavio da je istina da je ušao u svlačionicu, ali samo kako bi sucima "poželio sreću". Olympiacos je susret dobio rezultatom 3:1, premda je prvo poluvrijeme završilo rezultatom 1:1. Godinu dana kasnije oslobođen je svih optužbi.

Još jedna optužba protiv Marinakisa podignuta je 2015. godine tijekom još jednog skandala oko namještanja utakmica u Grčkoj. Prema riječima optužnice, članovi grčkog nogometnog saveza Theodoros Kouridis i Aristidis Stathopoulos po nalogu Marinakisa tajno su se u siječnju 2012. godine sastali s nogometnim sucem Petrosom Konstantineasom te od njega zahtijevali da nadolazeću utakmicu Olympiacosa protiv Xanthija sudi u korist Marinakisovog kluba.

Konstantineas je to odbio te je Olympiacos u toj utakmici doživio poraz. Mjesec dana nakon toga, prema optužnici, Marinakis je navodno naredio nepoznatim ljudima da bace bombu na Konstantineasovu pekarnicu, što je 23. veljače 2012. godine dovelo do njezina uništenja, a zahvaljujući tom incidentu određeni mediji su Marinakisa proglasili "dominantnom figurom grčkog nogometa".

Premda je optužnica, pored namještanja utakmica i naloga za uništenje sučeve pekare, sadržavala još optužbi poput iznude, ucjene, prijevare te vođenja kriminalne organizacije, u siječnju 2021. godine tročlano sudsko povjerenstvo za kriminalne aktivnosti oslobodilo je Marinakisa i svih 27 osumnjičenih u navedenom slučaju.

Šta onda očekivati od UEFE i nogometnih sudaca koje su do sada slali međunarodne suce na "streljanu" u Grčku kada grčka država nema snage ni volje da se obračunaju sa kriminalom i korupcijom u nogometu. Ništa,nego ovakav završetak!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:21