StoryEditorOCM
Više od sportapodmetnut požar

Užas kraj hotela u kojem su u Njemačkoj smješteni hrvatski novinari. Ovu večer nećemo zaboraviti, snimka sve pokazuje

21. lipnja 2024. - 11:54

Pored hotela u kojem je u Njemačkoj smješten dio sportskih novinara koji prate nogometni Euro, namjerno je zapaljen ugostiteljski objekt koji je u vlasništvu imigranata.

U Neuruppinu, gradiću od cca 30 tisuća stanovnika smještenom osamdesetak kilometara sjeverozapadno od Berlina smještena je reprezentacija Hrvatske. A u par kilometara udaljenom Altruppinu, recimo to tako starom dijelu grada koji ima oko dvije i pol tisuće stanovnika, smješten je dio novinara koji prati reprezentaciju. I baš tu je sinoć, točnije u ranim jutarnjim satima, u neposrednoj blizini hotela u kojem smo smješteni, podmetnut požar na ugostiteljskom objektu u vlasništvu imigranata. Fast food pod nazivom „Döner Time‘s”, oveći objekt brze prehrane koji ima i svoj štekat, izgorio je u unutrašnjosti u potpunosti.

Tijekom noći, negdje oko dva sata ujutro, glasne sirene proparale su zvuk. U blizini hotela ‘Am alten Rhin‘ je smještena i vatrogasna postaja. Užasno glasne sirene probudile su sve osim jednog kolege (podaci poznati redakciji, nap.a.), njega je akumulirani umor od rada i stalnih putovanja očito toliko potpuno savladao da ga valjda ne bi probudilo niti da su mu vatrogasci trčali kroz samu hotelsku sobu.

image
Frane Vulas

Međutim, nije bilo jasno odmah što se uopće događa, gori li i gdje. S prozora sobe moje puca pogled na – krov i šumu. A sirene su po Njemačkoj stalna pojava, jer su stalno nekakva neželjena događanja. Vratit ćemo se i na to. Potom je postalo jasnije, ali su pravi razmjeri toga postali jasni tek ujutro.

Tada je bilo jasno da je nešto gorjelo kod jedinog ugostiteljskog objekta u blizini. Ujedno se jaki miris paljevine osjećao u zraku. Ispostavilo da je objekt iznutra gotovo pa potpuno uništen.

- Požar je podmetnut – govorio nam je ujutro gotovo pa uplakani vlasnik ugostiteljskog objekta na kombinaciji njemačkog i engleskog jezika, zbog toga što potonjim ipak vrlo slabo barata. Pritom je rukama pokazivao na namjerno izazivanje požara.

Logično je bilo zapitati kako sa sigurnošću zna da je požar podmetnut. Pokazao nam je snimku nadzorne kamere koji sada analizira njemačka policija. Na njoj se vide počinitelji koji su ušli u objekt i potpalili ga. Strašno!

image
Frane Vulas

Njemački ipak ponešto razumijem, pokoju riječ i jednostavniju rečenicu mogu i složiti. Međutim, jedna riječ je vrlo slična na mnogim jezicima, na njegovom turskom i na hrvatskom je ista.

- Benzin, benzin! – ponavljao je vlasnik. Bocom benzina polio je počinitelj sve i zapalio.

S obitelji i prijateljima je pokušavao to jutro spasiti što se spasiti da. Ali nije se moglo napraviti mnogo. Šteta je ogromna.

Logično sam ga pitao je li objekt osiguran.

- Nažalost nije – rekao je utučeni vlasnik.

- Što je tome razlog, to što ste imigranti, što niste Nijemci? - upitao sam vlasnika. Samo je na univerzalnom jeziku slegnuo ramenima uz pogled koji sve govori. Odgovor zaključite sami, konačan će ipak dati policijska istraga.

Zasad o motivu zaista možemo samo nagađati, ali vrlo je vjerojatno kako je razlog ovog nedjela imigrantsko porijeklo vlasnika. Ne treba prejudicirati, ali Neuruppin inače prati imidž najpruskijeg od svih gradova.

image
Frane Vulas

Slični su se „bolesni” događaji zaredali zadnjih dana i u Hamburgu, Berlinu, Franfurtu... Motivi su vjerojatno razni. U Merseburgu se dogodila pucnjava na benzinskoj postaji. Samo u zadnjih tjedan dana u Hamburgu je pored Reeperbahna na kojoj su se nekoliko dana kasnije skupljali hrvatski navijači i fan zone upucan čovjek naoružan čekićem/pijukom i molotovljevim koktelom, u Frankfurtu je na terenu jednog sportskog kluba ubijen 31-godišnji muškarac, u Gelsenkirchenu je s autobusne postaje oteta i spolno zlostavljana 15-godišnja učenica porijeklom iz BiH. Prije desetak dana Afganistanac je na klupi u Frankfurtu nožem napao ženu koja je tu mirno sjedila i baš ništa nije slutila...

U Berlinu su zadnjih dana očito zeleni aktivisti ljevičari zapalili nekoliko vozila marke „Tesla” ne slažući se s politikom te tvrtke po pitanju očuvanja okoliša. Još u ožujku je podmetnut požar i u tvornici koja se nalazi u okolici Berlina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 12:14