StoryEditorOCM
Više od sportane piše joj se dobro

Rođena Kninjanka šokirala Crnu Goru, oduzeli joj nagradu jer je simbol države proglasila - kokoškom, video je hit

Piše Sport SD
31. siječnja 2024. - 14:05

Atletičarka Marija Vuković (32) osvajačica je brojnih medalja za Crnu Goru, a sada se našla na meti ozbiljnih napada zbog jednog nepromišljenog poteza.

Marija je inače rođena u Kninu, srpske je nacionalnosti, ali skače za Crnu Goru. No, ovaj put u centar pozornosti nije došla zbog sportskih uspjeha, već zbog toga što je orla na zastavi svoje zemlje nazvala "kokoškom".

U emisiji "Igram svoju igru", koja se emitira na RTCG, i koju podržava Crnogorski olimpijski savez, skakačica u vis imala je zadatak nacrtati maskotu Olimpijskih igara u Parizu. Nije znala kako maskota izgleda pa je zatražila pomoć.

- Medvjed, patka, kokoš - krenula je redom Marija, a onda joj se ukazala pomoć te su joj voditelji rekli kako je riječ o pernatoj životinji:

- Kokoš, ova naša kokoš sa zastave - rekla je i napravila kaos. A izraz lica na videu, jednog od voditelja, govori dovoljno.

Marija je pokrenula lavinu komentara i sada je na meti ozbiljnih kritika, a neki Crnogorci idu toliko daleko te traže da joj se ukine nacionalna mirovina. A kazna je zapravo već i krenula. 

Već je kažnjena

Naime, gradonačelnik Cetinja, Nikola Đurašković vratio je komisiji za dodjelu godišnjih priznanja iz područja sporta na ponovno odlučivanje odluku kojom je Marija Vuković uz Filipa Krivokapića predložena za najbolju sportašicu u 2023. godini.

- Uzimajući u obzir da sportašica godine svojim radom i ponašanjem treba biti primjer našim sugrađanima, posebno najmlađim, pored sportskih rezultata i dostignuća, mora poštovati grad, državu, našu zastavu, grb i himnu i u javnosti biti primjer takvog odnosa. Polazeći od navedenog, svjedoci smo da je jedan od odlukom nadležne Komisije izabranih dobitnika navedene nagrade prethodnih dana iznio grubo negativnu formulaciju u odnosu na simbole naše države, te stoga vraćam odluku o izboru najboljeg sportaša godine Komisiji na ponovo odlučivanje, navodi se u obrazloženju Đuraškovića.

image
Ben Stansall/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:58