StoryEditorOCM
Više od sportatu me cijene

Raport s ulica Soluna, čekajući Hajdukov povijesni podvig reporteri Slobodne obišli ulice, a onda ih je zateklo...

Piše Frane Vulas
17. kolovoza 2023. - 12:09

U usnulo jutro na dan utakmice PAOK-a i Hajduka Solun nas poprilično, neodoljivo podsjeća na naš Split. Kombinacija je turističkog i lučkog grada, a ulicama centra grada ovih ljetnih noći i dana dominiraju horde turista, iako je zapravo velika, pasja vrućina sve ubila pa je u četvrtak ujutro i nemali broj četveronožnih ljubimaca odlučio dići sve četiri u zrak.

Policije nema kao večer prije kada ih je u dvije skupine njih 10-15 besposleno dežuralo na glavnom trgu, dok su dvojica policajaca koji su u srijedu pratili novinare na stadion Toumba nestali kada su nas tamo doveli. Doduše, drugi najveći grčki grad Solun je i osjetno veći od Splita s čak oko milijun stanovnika na svom širem, metropolitanskom području (ima oko 320 tisuća stanovnika u užem dijelu grada).

Cijene

Goruća tema ovih ljetnih mjeseci u gradu pod Marjanom su cijene koje su u turističkoj sezoni otišle u nebo, ‘podivljale‘, baš kao što su neka ranija poskupljenja opravdavana Covidom-19, ratom u Ukrajini, prelaskom na Euro (to niti ne priznaju poskupljenjima!)... Zanimalo nas kakve su u turističkom Solunu cijene u odnosu na one u sezoni u Lijepoj našoj. Naravno, ovo je ipak ad hoc usporedba, nije reprezentativni uzorak. Mi smo svoju ‘odokativnu‘ procjenu donijeli, a vi svoj zaključak donesite sami.

U Solunu je kola u kafiću 2,10 eura, što je u gradu pod Marjanom teže u centru naći nego dobiti na lotu. No, ovisno o lokaciji može koštati i 3,50. Cijena piva varira, 3,80 eura košta pola litre domaćeg piva u boci (Mythos), dok za četiri decilitra točenog piva treba platiti 4,20 eura.

image

Tržnica

Jakov Prkić/Cropix

Ukusni i poprilični kebab (različitih ima vrsta) u restoranu na dobroj lokaciji na trgu u centru grada je 7,80 eura, polpete (manja porcija) 4,80 eura, prženi škampi su 8,30 eura, ‘chicken souvlaki‘ 8,90 eura...

Plata ukusnog miješanog mesa (za dvije osobe) je 18,40 eura. Nekako se ne možemo oteti dojmu da smo tu kod potonjeg jela puno jeftinije i ukupno bolje prošli nego što bi to bio slučaj u Hrvatskoj. Pogotovo recimo u Splitu, u centru grada, na nekoj od razvikanih lokacija. Nema šanse da bi se dobro najeli za tu cijenu, uz to je jelo i baš bilo obilato. Za stotinjak nekadašnjih kuna.

Kugla sladoleda

Navečer u Solunu ima mnogo jedrenjaka koje goste voze u đir okolicom, a isplovljavaju svakih dvadesetak minuta ili pola sata. Na šetnici na obali su na putu prema njima i razni ugostiteljski objekti, štandovi. Kugla sladoleda je koliko smo vidjeli 2,40 eura, fritule 1,40 eura (mala porcija)...

A na lokalnoj tržnici se čini kako je euro također u većini slučajeva vrijedniji nego na splitskom Pazaru ili peškariji. Ajmo redom: srdele su od 3,99 do 6,99 eura, komarča 7,99 eura, škampi 5,99 eura, kozice 9,99 eura, koliko košta i hobotnica, lignje... Nemojte se čuditi ovom šta cijene završavaju na 0,99 eura kao u Konzumu ili nekom drugom trgovačkom centru, to je valjda ovdje tako i na ribarnici, pa se lako cijena zaokruži.

image

Tržnica

Jakov Prkić/Cropix

A od povrća i voća, paprike su od 1,49 do 2,49 eura, tikvice su 2 eura (ne možeš vjerovati, okrugla cijena), fažoleti 4,60 eura, masline stoje 4-5 eura po kilogramu. Za one koji žele znati više janjeća glava je euro, a svinjske nogice dva po kilogramu.

image
Jakov Prkić/Cropix
image

Aristotelov trg

Jakov Prkić/Cropix
image

Tržnica

Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image

 Aristotelov trg

Jakov Prkić/Cropix
image

Bijela kula

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:32