StoryEditorOCM
Više od sportaoptužbe za nasilje

Norveška policija otvara istragu protiv oca olimpijskog pobjednika: ‘Još uvijek osjećamo tjeskobu i strah‘

Piše Hina
26. listopada 2023. - 12:58

Norveška policija je u četvrtak objavila da otvara istragu vezanu za optužbe za nasilje koju su iznijeli olimpijski pobjednik na 1.500 m Jakob Ingebrigtsen i njegova dva brata Henrik i Filip protiv njihovog oca i bivšeg trenera Gjerta.

Njih su trojica u petak u listu Verdens Gang (VG) iznijeli bombastične optužbe protiv oca. "Odrastali smo s agresivnim i autoritarnim ocem koji je u okviru svog obrazovanja koristio fizičko nasilje i prijetnje", izjavila su njih trojica.

"Još uvijek osjećamo tjeskobu i strah", dodali su.

Gjert, koji je trenirao trojicu sinova do prekida suradnje nakon OI 2021. u Tokiju gdje je Jakob osvojio zlato, poriče optužbe.

"Proveli smo više preliminarnih istraga i informacije koje su se pojavile dovele su do otvaranja istrage", izjavila je inspektorica Terese Braut Våge.

"Cilj je utvrditi je li počinjeno kazneno djelo", dodala je.

Odvjetnik Gjerta Ingebrigtsena, 57-godišnjeg bivšeg atletičara, kaže da odluka policije nije bila neočekivana.

"Moj klijent je siguran u ishod istrage", kazao je odvjetnik John Christian Elden, ističući kako je istraga "Gjertova jedina prilika da dokaže svoju nevinost".

Olimpijski pobjednik 23-godišnji Jakob Ingebrigtsen, najmlađi od trojice, najuspješniji je s naslovom svjetskog prvaka na 5.000 m iz 2022. i 2023. godine.

Njegova braća 32-godišnji Henrik i 30-godišnji Filip bili su europski prvaci na 1.500 m 2012., odnosno 2016.

Nakon prekida suradnje sa sinovima, Gjert Ingebrigtsen je počeo trenirati norveškog trkača Narvea Giljea Nordåsa, što je izazvalo napetosti između njega i trojice braće kao i unutar Norveškog atletskog saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:29