StoryEditorOCM
Vaterpoloprvaci europe

Španjolski izbornik pobjedu posvetio preminuloj majci: ‘Bilo je jako teško, ali igrači su vjerovali do samog kraja‘

17. siječnja 2024. - 06:58

Izbornik španjolske vaterpolo reprezentacije David Martín rekao je nakon pobjede od 11-10 nad Hrvatskom da je njegova momčad vjerovala u preokret negativnog rezultata tijekom finala Europskog prvenstva.

"Vjerovali smo do kraja. Bili smo uvjereni da možemo pobijediti", izjavio je 47-godišnji Martín u obraćanju medijima.

Španjolska je u utorak navečer osvojila Europsko prvenstvo u Zagrebu nakon što je u finalu preokrenula negativan rezultat protiv branitelja naslova Hrvatske. Španjolci su gubili sa 3-6, a u posljednju četvrtinu su ušli sa zaostatkom od 8-10.

"Bilo je jako teško, ali igrači su u glavi vjerovali (u pobjedu) do samog kraja", rekao je španjolski izbornik.

Njegovi igrači su u posljednjoj četvrtini zabili tri gola, a hrvatski niti jedan.

"Hrvatska je odigrala doista sjajnu utakmicu, no mi niti u jednom trenutku nismo prestali vjerovati da možemo pobijediti. Na kraju je ekipa i uspjela to ostvariti", napomenuo je Martín.

Alvaro Granados je zabio pobjednički pogodak ‘šraubom‘ 49 sekundi prije kraja i tako Španjolskoj donio prvu zlatnu medalju na Europskim prvenstvima.

image
Damir Krajač/Cropix

"Ušli smo u povijest. Jako mi je drago jer mislim da je španjolski vaterpolo zaslužio to. Uistinu sam ponosan na ovu grupu igrača", izjavio je izbornik.

Španjolska je dosad gubila dva puta u finalima Europskih prvenstava na peterce, 2020. od Mađarske i 2018. od Srbije, a također je bila poražena u finalu 1991. od Jugoslavije.

Osvajanjem zlatne medalje na Europskom prvenstvu kompletirala je seriju naslova na velikim natjecanjima. Španjolska je u prošlosti osvojila Olimpijske igre 1996. i Svjetsko prvenstvo 1998., 2001. i 2022.

Martín je na bazenu Mladosti pred 2.000 gledatelja izveo riskantan potez kada je u posljednjoj četvrtini pri rezultatu 8-10 zamijenio vratare.

"Sport ti nekada oduzme, a nekada te daruje. Gubili smo utakmice slične ovoj, a ovaj smo put pobijedili. Najvažnije je da se ekipa nikada nije prestajala boriti bez obzira na rezultat", rekao je. Dodao je da su se svi njegovi igrači borili do samog kraja.
Martín, koji je preuzeo vođenje reprezentacije 2017., rekao je da je "cilj ove generacije osvojiti sve turnire".

image
Damir Krajač/Cropix

"No ne može se uvijek jer ima jako dobrih ekipa", napomenuo je. 

Za tri tjedna u Dohi počinje Svjetsko prvenstvo, a na ljeto se u Parizu igraju Olimpijske igre. Španjolska je pobjedom nad Hrvatskom izborila nastup na Olimpijskim igrama.

"To smo očekivali sada ili u Dohi. To što smo ovdje izborili nastup na Olimpijadi skida nam s leđa teret. No na Svjetsko prvenstvo ćemo otputovati s istim mentalitetom, kako bismo ga osvojili i uživali", poručio je Martín.

Po završetku utakmice u Zagrebu, Martín se zagrlio sa svojim bratom, bivšim trenerom Barcelonete i trenerom mlađih kategorija reprezentacije. Nedavno im je preminula majka.

"To su bili teški trenuci za obitelj, ali ovo je naša druga obitelj. U ovim trenucima sjetio sam se svoje majke, koja je preminula 1.siječnja, a također i svog oca. Oni su nam ugradili vrijednosti, da budemo velikodušni i da se borimo do kraja", rekao je španjolski izbornik.

"Ovu pobjedu stoga posvećujem svojoj majci", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:22