StoryEditorOCM
TenisA SAD FINALE

Nevjerojatno! Hrvatska tenisačica napravila čudo koje se događa ‘jednom u sto godina‘ i o kojem će se dugo pričati

Piše Marko Bilić
23. rujna 2023. - 13:47

Kakav "ludi" meč Petre Marčinko! Hrvatska tenisačica pobijedila je Ruskinju Alinu Kornejevu sa 7:6(8), 7:6 (5) i plasirala se u finale ITF W60 turnira u Portugalu i tako vrlo vjerojatno stigla do rankinga karijere, trenutno je 160. na live WTA ljestvici, najbolji plasman do sada bilo joj je 161. mjesto.

No, meč protiv mlade Ruskinje, definitivno će dugo pamtiti. Pogotovo tie-break prvog seta u kojemu je na nevjerojatan način spasila pet vezanih set lopti i osvojila tu dionicu! Kornejeva je, naime, povela sa 6:1 i, vjerovali ili ne, izgubila set!? Tri od pet set lopti imala je na svom servisu, međutim, naša Petra nije se dala i uspjela je napraviti rijetko viđen preokret, spasiti 1:6 u tie-breaku i dobiti tu dionicu sa 8:6.

image
Screenshot/Flashscore

I inače je cijeli meč dviju velikih nada svjetskog tenisa (Marčinko 17 godina, Kornejeva 16) bio pun preokreta, baš šokantan. U prvome setu Zagrepčanka je povela s 4:2, Ruskinja okrenula na 4:5, potom Marčinko kod 6:5 servirala za set, ali je to prosula i otišla u već opisani tie-break za pamćenje.

U drugom setu opet je naša igračica bolje krenula, povela s 2:0, Ruskinja još jednom okrenula (2:4), pa Petra vratila (5:4), pa Alina kod 6:5 servirala za drugi set, da bi sve otišlo u još jedan tie-break u kojemu je hrvatska tenisačica sa završna tri poena uzela set i konačnu pobjedu.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Bio je ovo sudar velikih talenata kojima teniski svijet previđa sjajnu budućnost. Marčinko je bila prva juniorka svijeta, osvojila juniorski Australian Open i prestižni Orange Bowl pojedinačno i u konkurenciji parova, dok Ruskinja ima dva osvojena Grand Slama (Aus Open i Roland Garros).

Zajedno imaju tek 33 godine, s tim zajedničkim brojem godina mlađe su od dosta tenisačica na Touru. Do ovog tjedna Petra je bila 176. reket svijeta, Alina 186., no rezultati u Portugalu pogurat će ih na bolje pozicije. Tek su krenule...

U finalu turnira u Portugalu protivnica Petri bit će Francuskinja Leolia Jeanjean (151.).

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 11:31