StoryEditorOCM
Strani nogometovo se tražilo

Velika promjena oko VAR-a: uključuju se navijači u donošenje odluka, evo što FIFA sprema

Piše Niko Matičević/SN
18. siječnja 2024. - 17:10

VAR je u posljednje vrijeme često u središtu pažnje. Čudne odluke, manjak kriterija i preduge provjere ogromni su problemi koje gledamo iz tjedna u tjedan, posebice u Engleskoj. Sada je najavljena promjena koja bi trebala približiti odluke sudaca publici.

Fifa je odobrila da se VAR čuje na stadionima. Točnije, određene će odluke biti objašnjene navijačima koji prate utakmicu uživo i gledaju od kuće, prenose Sportske novosti.

U izvješću se dodaje da će svaka komunikacija između suca i VAR-a imati mogućnost emitiranja uživo na stadionima, a Portugal će biti prva zemlja koja će to isprobati.

Ovaj potez FIFA-e olakšat će praćenje utakmicama navijačima koji idu na stadion. Oni najčešće nemaju pristup prijenosu kada se donose odluke, pa su prepušteni nagađanjima što se dogodilo na terenu.

Šef portugalskih sudaca Jose Fontelas Gomes objasnio je zašto će ovo uvelike pomoći sucima, ali i navijačima.

- Kad smo započeli s VAR-om, pustili smo audio zapise kako bi ljudi mogli razumjeti nešto novo. Zapravo, otišao bih korak dalje i dopustio da svaki klub ima predstavnika koji sluša i gleda u sobi da vidi što se događa, ali IFAB ne dopušta to.

Neki sportovi poput ragbija i američkog nogometa već dulje vrijeme dopuštaju da se odluka suca čuje na stadionu i u televizijskom prijenosu. Sada bi tim stopama mogao krenuti i nogomet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:38