stdClass Object ( [id] => 612312 [title] => U Poljskoj su na prodaju svi osim stopera Ivana Runje: liga je tehnički lošija od naše, ali mnogo organiziranija i zahtjevnija [alias] => u-poljskoj-su-na-prodaju-svi-osim-stopera-ivana-runje-liga-je-tehnicki-losija-od-nase-ali-mnogo-organiziranija-i-zahtjevnija [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najjača poljska nogometna liga, ili Ekstraklasa (koja ima 16 klubova), mirno je i drago utočište mnogim hrvatskim igračima.

No nikako nismo mogli zaključiti dođe li dobro igranje u njoj na početku ili na kraju karijera tih našim momaka. Tu igra i bivši igrač Dinama i mladih uzrasta Juventusa Sandro Kulenović, u Legiji iz Varšave, s 19 godina, a donedavno je igrao i Požežanin Tomislav Božić (32 godine) u Miedz Legnici.

Već četiri godine u velikom stilu u Jagielloniji iz Bialystoka, na stoperskoj poziciji, briljira 28-godišnji Ivan Runje, a bivši hrvatski reprezentativac Eduardo je propao u Legiji iz Varšave, gdje u 14 utakmica nije dao nijedan gol, te se neslavno oprostio i od Ekstraklase i od ekstraugovora (imao 30 tisuća eura mjesečno).

Koliko se poljska liga diže i raste, svjedoči i činjenica da se svojedobno Blackburn Rovers, između napadača Hajduka Nikole Kalinića i napadača Lecha iz Poznanja Roberta Lewandowskog, te 2009. odlučio za našeg Solinjanina, kojeg su platili 1,5 milijuna eura godišnje, a Hajduk je inkasirao oko sedam milijuna eura. Računali su da dolazi iz puno jače i bolje lige od one u kojoj igra Lewandowski, pa su ga zato i uzeli.

Cijenimo i poštujemo Kalu, ali Lewandowski danas vrijedi 65 milijuna eura. Lewandowski je paradigma rasta poljske lige i poljskog nogometa, iako im se reprezentacija trenutačno nalazi na 19. mjestu FIFA-ine ljestvice.
Najveće uspjehe u reprezentativnom nogometu Poljaci su napravili u dalekoj prošlosti, na svjetskim prvenstvima 1974. i 1982., kada su osvajali treća mjesta.

Tzv. zlatnu generaciju poljskog nogometa predvodili su Grzegorz Lato, Andrej Szarmach, Kaziemerz Deyna, Jerzy Gorgon, Zbigniew Boniek... Zanimljivo je da su nakon odlaska te generacije propustili tri svjetska prvenstva zaredom. Nisu se uspjeli plasirati na Mundijal 1990., 1994. i 1998.

Intrigantna je i činjenica da su se na Europsko prvenstvo prvi put plasirali 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. Zapažen su rezultat ostvarili na Euru u Francuskoj prije tri godine. Stigli su do četvrtfinala, gdje ih je nakon jedanaesteraca izbacio kasniji prvak Portugal. Zadnjih godina sve se vrti oko Roberta Lewandowskog. Napadač münchenskog Bayerna najbolji je strijelac Poljske svih vremena. Već je zabio 57 pogodaka u nacionalnom dresu i dugo su proteklih godina ovisili samo o njegovim sposobnostima. No, sada su mu se priključili neki novi klinci.

U prvom redu Krzysztof Piatek, koji je protekle sezone zabljesnuo u Genoi, što je odmah uočio Milan te ga doveo na polusezoni. Bitnu ulogu ima i dvojac iz Napolija, Piotr Zielinski i Arkadiusz Milik. U talijanskoj Serie A kruh zarađuje i veznjakKarol Linetty (član Sampdorije, nap.a.). U krugu reprezentativaca samo je jedan koji dolazi iz domaće lige. Riječ je o 31-godišnjem stoperu Arturu Jedrzejczyku, koji brani boje Legije iz Varšave i sa 600 tisuća eura godišnjih primanja najskuplji je igrač koji igra u poljskoj ligi.

Svi pobrojani gastarbajteri vrijede oko 40 milijuna eura, osim Lewandovskog koji vrijedi još 25 milijuna više.

Neupućeni pratitelji nogometnih zbivanja odmah bi vam onako lakonski rekli da je Legia najtrofejniji poljski klub, no to nije slučaj. Četrnaest puta prvenstvo Poljske je osvajao Ruch Chorzow, koji se sada nalazi u četvrtoj poljskoj ligi, i još uvijek stabilni prvoligaš Gornik Zabrze (čita se Zabže).

Za Ruch je branio Žrnovčanin Matko Perdijić, koji je proveo 11 godina u Poljskoj u raznim klubovima, a jedno vrijeme mu je u Ruchu bio suigrač i Splićanin s Kmana Toni Golem, koji sada trenira Lučko. U Gorniku je jedno kraće vrijeme 2014. igrao Boris Pandža, ali se nije dugo zadržao.

Zlatne godine rudara iz Chorzowa bilo je u razdoblju od 1933. do 1938., kada su zaredom osvojili pet titula, a Gornikovo od 1963. do 1967., kada su osvojili također pet titula zaredom.

Dugo to nitko nije ponovio, Legia je bila na dobrom putu, ali su ih, nakon tri osvojene titule zaredom, u prošlom prvenstvu pomele Piast Gliwice, ostavivši ih četiri boda iza sebe.

Prvaci Poljske imaju i nadimak "medicinske sestre", ali i "plemići" (kako tko ih voli, tako ih i zove). Godinu dana prije osvajanja titule jedva su ostali u ligi, pobjeglo im je i rasprodano više od pola momčadi, dok u rujnu 2017. kormilo nije preuzeo trenerWaldemar Fornalik, koji je bio i poljski izbornik, ali se nije libio uzeti malu momčad u raspadu i dovesti je do titule (a naš bivši izbornik Ante Čačić neće da preuzme ni iranskog prvaka Persepolis).

Dotadašnji standardni igrač Piasta, napadač, Osječanin Josip Barišić, u okviru tih promjena je došao u Cibaliju iz Vinkovaca, a nedavno se vratio u Poljsku potpisavši za drugoligaša Stal Mielec.

Od velikih transfera u ovih nekoliko tjedana u Poljskoj bilježimo odlazak Litavca Arvydasa Novikovasa iz Jagiellonije u Legiju, a za njim posebno žali naš Ivan Runje, koji sa žuto-crvenima ima ugovor do 2021. i kojeg jedinog klub ne prodaje.

– Tako ispada jer uistinu momčad grade na meni. Prodali smo u zadnje dvije godine pet-šest igrača, a eto vidite mene ne prodaju. Tu sam već četvrtu godinu i konstanta sam i okosnica ekipe što mi imponira, ali i obvezuje.
Ovo je vrlo ujednačena liga gdje svatko svakoga može dobiti, liga s odličnim stadionima i s velikim brojem gledatelja na utakmicama, gdje se nitko baš ne može opustiti.

- Hrvatska liga je tehnički bolja, a ova je liga, ajmo reći, radnija. Mi smo bili najbolja gostujuća ekipa Poljske, pri vrhu tablice, ali sada to nije tako baš radi ovih prodaja od kojih je klub uprihodio oko pet milijuna eura. Žao mi je sada odlaska Novikovasa, reprezentativca Litve, kojeg smatram najboljim igračem Poljske, ali njemu je ugovor istjecao i tako je to u sportu. Ovih dana iz Čukaričkog nam je došao napadačOgnjen Mudrinski i to je najveći transfer u povijesti kluba – govori nam Runje, kojeg raduje i povratak Marija Maloče u Lechiju iz Gdanjska, gdje je prije njega odlično na mjestu stopera igrao i Luka Vučko.

– Od Hrvata smo tu u klubu golman, Zadranin, Krševan Santini, koji je upravo došao, i Osječanin Zoran Arsenić, koji se već udomaćio nakon dolaska iz Wisle Krakov. U ekipi su i tri Srbina, i to Ognjen Mudrinski, Mile Slavković, Marko Poletanović, a nedavno je otišao Stefan Šćepović, koji je raskinuo ugovor. Tu je i Nemanja Mitrović, koji je slovenski državljanin – referira nam Runje, koji je sa suprugom Ivanom (on iz Karakašice, ona iz Strožanca) proslavio rođendan jednogodišnjeg sina Manuela, koji rado dira novinske mikrofone kada tata daje izjave.

– Ovdje nam je lijepo i ugodno za živjeti. Bialystok je nešto kao naš Osijek, na granici je Poljske s Bjelorusijom i ima oko 250 tisuća stanovnika. Godišnje dođem dva puta u Hrvatsku i to je to, govori nam Runje, iz čijeg mjesta su ponikli nogometaši Andrija i Stipe Balajić te vratari, braća Vedran i Zlatko Runje.

– Runje su mi rođaci, Balajiće isto znam i poštujem, ali moj otac s njima ima bolji kontakt nego ja, što je je i logično jer je dolje – govori nam.

Legija Varšava je bila i ostala pravo leglo bivših dinamovaca. Tu je gotovo šest godina uspješno igrao zadnji vezni Ivica Vrdoljak, a onda je trener Romeo Jozak krajem 2017. doveo iz Dinama Domagoja Antolića, a za smiješnih 70 tisuća eura je iz Dinama doveden i Sandro Kulenović.

Jozak je smijenjen, a njegov zamjenik Dean Klafurić je te 2018. godine doveo Legiju do dvostruke krune, ali je odmah nakon ispadanja od slovačkog Spartaka iz Trnave u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka i on smijenjen. Sada je trener Hrvatskog dragovoljca, dok su svi igrači koje je doveo Jozak (Antolić, Sandro Kulenović i Rade Vešović) još uvijek u Legiji.

U Koroni Kielce su trenutno dvojica Hrvata, i to Posušak Ivan Jukić (mladi reprezentativac BiH) i golman Ivan Kukić (obojica igrala i za NK Imotski i za RNK Split) te Ognjen Gnjatić. I Jukić i Gnjatić imaju i bosanskohercegovačko državljanstvo.

U Pogonu iz Szczecina dva su bivša hajdukovca, i to od lipnja prošle godine, Mostarac Zvonimir Kožulj i odnedavno Dante Stipica. Vrijedi još istaknuti da je u Cracoviji iz Krakova stopersko mjesto rezervirano za 26-godišnjeg Niku Datkovića, nekadašnjeg igrača Rijeke, švicarskog Lugana, talijanske Spezije, rumunjske Universitatee iz Craiove.

Od naših hrvatskih trenera, osim Jozaka i Klafurića koji su vodili Legiju, i Nenad Bjelica je vodio Lech iz Poznana, ali pet puta duže nego ovaj dvojac Legiju. VaraždinacDražen Besek je, da ne zaboravimo, vodio prvoligaša Zaglebie iz Lubina.

Najbolji posao je od svih napravio centralni vezni Petar Brlek, koji je 2016. najprije iz Slaven Belupa otišao u Wislu iz Krakova (koja baš i nije bila uredan platiša) da bi se sada nakon posudbe u Luganu skrasio u talijanskom prvoligašu Genoi u koju je već prelazio lutajući iz Wisle.

Polufinala Kupa prvaka

Najveće upjehe u europskim natjecanjima klupski poljski nogomet doživio je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Gornik Zabrze je poražen u finalu Kupa pobjednika kupova od Manchester Cityja 1970., a Legia Varšava i Widzev iz Lodza (sada treća liga) igrali su polufinale Kupa prvaka.

Legiju je porazio Feyenoord 1970. i kasnije postao prvak Europe, dok je klub iz Lodza 1983. poražen od Juventusa, kojeg je u finalu svladao HSV.

'Više' Hrvata nego u HNL-u 

Osim igrača koje smo spomenuli u ovom tekstu (Hrvati koji su igrali ili igraju u poljskoj prvoj ili drugoj nogometnoj ligi) treba spomenuti i napadača Osijeka Josipa Tadića, koji je igrao na mjestu napadača u Lechiji iz Gdanjska, Sinjanina Luku Gusića, stopera u Jagielloniji iz Bialystoka, Varaždinca Gordana Golika, vezista u Lechu iz Poznanja, te čak tri golmana: OsječaninaSilvija Rodića u Zaglebiu iz Lubina, Varaždinca Danijela Mađarića u istom klubu, Zagrepčanina Olivera Zeleniku u Lechiji iz Gdanjska.

Treba spomenuti i Splićanina, centarforaIvana Jurića, koji je iz Mosora otišao u tadašnji prvoligaški klub Podbeskidzie iz Bielsko-Biale, a u kojoj sada igra BjelovaracMarko Roginić.

A gdje su Dario Rugašević, koji je igrao u Piast Gliwicama, dinamovac Marijo Šitum u Lechu iz Poznana, Gordan Bunoza u Wisli iz Krakova, pa bivši igrač Hajduka i Splita, napadač Ivan Jovanović (Torres s Mertojaka). Treba spomenuti bivšeg dinamovca Tina Matića, Luku Štefanca, Slavena Jurišu, Juricu Cindrića, Leona Leušteka.

Kada mislim da sam pobrojao sve, sjetim se da sam izostavio Darija Rugaševića koji je u Piast Gliwice stigao iz rumunjskoga Gaza, a prije toga je igrao za Cibaliju i Split, pa Filipa Jazvića (Arka Gdyna), Marka Kolara, koji je u Wislu iz Krakova stigao iz Intera i Lokomotive, Tibora Halilovića, koji je branio boje Wisle iz Krakova, a sad je u Rijeci, i mnoge druge koji se neće naljutiti ako ih nismo pronašli.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šetnja europskim ligama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-07-07 00:17:36 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-07-07 14:21:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-07-07 14:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3819 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/07\/07\/hajduk_gornik22-290618A.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/07\/hajduk_gornik27-290618.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/07\/hajduk_gornik40-290618.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/07\/poljska_didic.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["hajduk_gornik22-290618A","hajduk_gornik27-290618","hajduk_gornik40-290618","poljska_didic"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x839"},{"size0":"1135x840"},{"size0":"1202x840"},{"size0":"561x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7878661 Threads: 2 Questions: 1646527939 Slow queries: 4894451 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111665235 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/strani-nogomet/u-poljskoj-su-na-prodaju-svi-osim-stopera-ivana-runje-liga-je-tehnicki-losija-od-nase-ali-mnogo-organiziranija-i-zahtjevnija-612312 [printLink] => /sport/strani-nogomet/u-poljskoj-su-na-prodaju-svi-osim-stopera-ivana-runje-liga-je-tehnicki-losija-od-nase-ali-mnogo-organiziranija-i-zahtjevnija-612312?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 327112 [name] => poljska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljska [link] => /tag/poljska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 70351 [name] => hrvati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvati [link] => /tag/hrvati ) [2] => stdClass Object ( [id] => 310762 [name] => liga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => liga [link] => /tag/liga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šetnja europskim ligama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Poljskoj su na prodaju svi osim stopera Ivana Runje: liga je tehnički lošija od naše, ali mnogo organiziranija i zahtjevnija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/07/hajduk_gornik22-290618A.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => hajduk_gornik22-290618A [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/07/hajduk_gornik22-290618A.jpg [title] => hajduk_gornik22-290618A ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/07/hajduk_gornik27-290618.jpg [title] => hajduk_gornik27-290618 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/07/hajduk_gornik40-290618.jpg [title] => hajduk_gornik40-290618 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/07/poljska_didic.jpg [title] => poljska_didic ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Najjača poljska nogometna liga, ili Ekstraklasa (koja ima 16 klubova), mirno je i drago utočište mnogim hrvatskim igračima.

No nikako nismo mogli zaključiti dođe li dobro igranje u njoj na početku ili na kraju karijera tih našim momaka. Tu igra i bivši igrač Dinama i mladih uzrasta Juventusa Sandro Kulenović, u Legiji iz Varšave, s 19 godina, a donedavno je igrao i Požežanin Tomislav Božić (32 godine) u Miedz Legnici.

Već četiri godine u velikom stilu u Jagielloniji iz Bialystoka, na stoperskoj poziciji, briljira 28-godišnji Ivan Runje, a bivši hrvatski reprezentativac Eduardo je propao u Legiji iz Varšave, gdje u 14 utakmica nije dao nijedan gol, te se neslavno oprostio i od Ekstraklase i od ekstraugovora (imao 30 tisuća eura mjesečno).

Koliko se poljska liga diže i raste, svjedoči i činjenica da se svojedobno Blackburn Rovers, između napadača Hajduka Nikole Kalinića i napadača Lecha iz Poznanja Roberta Lewandowskog, te 2009. odlučio za našeg Solinjanina, kojeg su platili 1,5 milijuna eura godišnje, a Hajduk je inkasirao oko sedam milijuna eura. Računali su da dolazi iz puno jače i bolje lige od one u kojoj igra Lewandowski, pa su ga zato i uzeli.

Cijenimo i poštujemo Kalu, ali Lewandowski danas vrijedi 65 milijuna eura. Lewandowski je paradigma rasta poljske lige i poljskog nogometa, iako im se reprezentacija trenutačno nalazi na 19. mjestu FIFA-ine ljestvice.
Najveće uspjehe u reprezentativnom nogometu Poljaci su napravili u dalekoj prošlosti, na svjetskim prvenstvima 1974. i 1982., kada su osvajali treća mjesta.

Tzv. zlatnu generaciju poljskog nogometa predvodili su Grzegorz Lato, Andrej Szarmach, Kaziemerz Deyna, Jerzy Gorgon, Zbigniew Boniek... Zanimljivo je da su nakon odlaska te generacije propustili tri svjetska prvenstva zaredom. Nisu se uspjeli plasirati na Mundijal 1990., 1994. i 1998.

Intrigantna je i činjenica da su se na Europsko prvenstvo prvi put plasirali 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. Zapažen su rezultat ostvarili na Euru u Francuskoj prije tri godine. Stigli su do četvrtfinala, gdje ih je nakon jedanaesteraca izbacio kasniji prvak Portugal. Zadnjih godina sve se vrti oko Roberta Lewandowskog. Napadač münchenskog Bayerna najbolji je strijelac Poljske svih vremena. Već je zabio 57 pogodaka u nacionalnom dresu i dugo su proteklih godina ovisili samo o njegovim sposobnostima. No, sada su mu se priključili neki novi klinci.

U prvom redu Krzysztof Piatek, koji je protekle sezone zabljesnuo u Genoi, što je odmah uočio Milan te ga doveo na polusezoni. Bitnu ulogu ima i dvojac iz Napolija, Piotr Zielinski i Arkadiusz Milik. U talijanskoj Serie A kruh zarađuje i veznjakKarol Linetty (član Sampdorije, nap.a.). U krugu reprezentativaca samo je jedan koji dolazi iz domaće lige. Riječ je o 31-godišnjem stoperu Arturu Jedrzejczyku, koji brani boje Legije iz Varšave i sa 600 tisuća eura godišnjih primanja najskuplji je igrač koji igra u poljskoj ligi.

Svi pobrojani gastarbajteri vrijede oko 40 milijuna eura, osim Lewandovskog koji vrijedi još 25 milijuna više.

Neupućeni pratitelji nogometnih zbivanja odmah bi vam onako lakonski rekli da je Legia najtrofejniji poljski klub, no to nije slučaj. Četrnaest puta prvenstvo Poljske je osvajao Ruch Chorzow, koji se sada nalazi u četvrtoj poljskoj ligi, i još uvijek stabilni prvoligaš Gornik Zabrze (čita se Zabže).

Za Ruch je branio Žrnovčanin Matko Perdijić, koji je proveo 11 godina u Poljskoj u raznim klubovima, a jedno vrijeme mu je u Ruchu bio suigrač i Splićanin s Kmana Toni Golem, koji sada trenira Lučko. U Gorniku je jedno kraće vrijeme 2014. igrao Boris Pandža, ali se nije dugo zadržao.

Zlatne godine rudara iz Chorzowa bilo je u razdoblju od 1933. do 1938., kada su zaredom osvojili pet titula, a Gornikovo od 1963. do 1967., kada su osvojili također pet titula zaredom.

Dugo to nitko nije ponovio, Legia je bila na dobrom putu, ali su ih, nakon tri osvojene titule zaredom, u prošlom prvenstvu pomele Piast Gliwice, ostavivši ih četiri boda iza sebe.

Prvaci Poljske imaju i nadimak "medicinske sestre", ali i "plemići" (kako tko ih voli, tako ih i zove). Godinu dana prije osvajanja titule jedva su ostali u ligi, pobjeglo im je i rasprodano više od pola momčadi, dok u rujnu 2017. kormilo nije preuzeo trenerWaldemar Fornalik, koji je bio i poljski izbornik, ali se nije libio uzeti malu momčad u raspadu i dovesti je do titule (a naš bivši izbornik Ante Čačić neće da preuzme ni iranskog prvaka Persepolis).

Dotadašnji standardni igrač Piasta, napadač, Osječanin Josip Barišić, u okviru tih promjena je došao u Cibaliju iz Vinkovaca, a nedavno se vratio u Poljsku potpisavši za drugoligaša Stal Mielec.

Od velikih transfera u ovih nekoliko tjedana u Poljskoj bilježimo odlazak Litavca Arvydasa Novikovasa iz Jagiellonije u Legiju, a za njim posebno žali naš Ivan Runje, koji sa žuto-crvenima ima ugovor do 2021. i kojeg jedinog klub ne prodaje.

– Tako ispada jer uistinu momčad grade na meni. Prodali smo u zadnje dvije godine pet-šest igrača, a eto vidite mene ne prodaju. Tu sam već četvrtu godinu i konstanta sam i okosnica ekipe što mi imponira, ali i obvezuje.
Ovo je vrlo ujednačena liga gdje svatko svakoga može dobiti, liga s odličnim stadionima i s velikim brojem gledatelja na utakmicama, gdje se nitko baš ne može opustiti.

- Hrvatska liga je tehnički bolja, a ova je liga, ajmo reći, radnija. Mi smo bili najbolja gostujuća ekipa Poljske, pri vrhu tablice, ali sada to nije tako baš radi ovih prodaja od kojih je klub uprihodio oko pet milijuna eura. Žao mi je sada odlaska Novikovasa, reprezentativca Litve, kojeg smatram najboljim igračem Poljske, ali njemu je ugovor istjecao i tako je to u sportu. Ovih dana iz Čukaričkog nam je došao napadačOgnjen Mudrinski i to je najveći transfer u povijesti kluba – govori nam Runje, kojeg raduje i povratak Marija Maloče u Lechiju iz Gdanjska, gdje je prije njega odlično na mjestu stopera igrao i Luka Vučko.

– Od Hrvata smo tu u klubu golman, Zadranin, Krševan Santini, koji je upravo došao, i Osječanin Zoran Arsenić, koji se već udomaćio nakon dolaska iz Wisle Krakov. U ekipi su i tri Srbina, i to Ognjen Mudrinski, Mile Slavković, Marko Poletanović, a nedavno je otišao Stefan Šćepović, koji je raskinuo ugovor. Tu je i Nemanja Mitrović, koji je slovenski državljanin – referira nam Runje, koji je sa suprugom Ivanom (on iz Karakašice, ona iz Strožanca) proslavio rođendan jednogodišnjeg sina Manuela, koji rado dira novinske mikrofone kada tata daje izjave.

– Ovdje nam je lijepo i ugodno za živjeti. Bialystok je nešto kao naš Osijek, na granici je Poljske s Bjelorusijom i ima oko 250 tisuća stanovnika. Godišnje dođem dva puta u Hrvatsku i to je to, govori nam Runje, iz čijeg mjesta su ponikli nogometaši Andrija i Stipe Balajić te vratari, braća Vedran i Zlatko Runje.

– Runje su mi rođaci, Balajiće isto znam i poštujem, ali moj otac s njima ima bolji kontakt nego ja, što je je i logično jer je dolje – govori nam.

Legija Varšava je bila i ostala pravo leglo bivših dinamovaca. Tu je gotovo šest godina uspješno igrao zadnji vezni Ivica Vrdoljak, a onda je trener Romeo Jozak krajem 2017. doveo iz Dinama Domagoja Antolića, a za smiješnih 70 tisuća eura je iz Dinama doveden i Sandro Kulenović.

Jozak je smijenjen, a njegov zamjenik Dean Klafurić je te 2018. godine doveo Legiju do dvostruke krune, ali je odmah nakon ispadanja od slovačkog Spartaka iz Trnave u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka i on smijenjen. Sada je trener Hrvatskog dragovoljca, dok su svi igrači koje je doveo Jozak (Antolić, Sandro Kulenović i Rade Vešović) još uvijek u Legiji.

U Koroni Kielce su trenutno dvojica Hrvata, i to Posušak Ivan Jukić (mladi reprezentativac BiH) i golman Ivan Kukić (obojica igrala i za NK Imotski i za RNK Split) te Ognjen Gnjatić. I Jukić i Gnjatić imaju i bosanskohercegovačko državljanstvo.

U Pogonu iz Szczecina dva su bivša hajdukovca, i to od lipnja prošle godine, Mostarac Zvonimir Kožulj i odnedavno Dante Stipica. Vrijedi još istaknuti da je u Cracoviji iz Krakova stopersko mjesto rezervirano za 26-godišnjeg Niku Datkovića, nekadašnjeg igrača Rijeke, švicarskog Lugana, talijanske Spezije, rumunjske Universitatee iz Craiove.

Od naših hrvatskih trenera, osim Jozaka i Klafurića koji su vodili Legiju, i Nenad Bjelica je vodio Lech iz Poznana, ali pet puta duže nego ovaj dvojac Legiju. VaraždinacDražen Besek je, da ne zaboravimo, vodio prvoligaša Zaglebie iz Lubina.

Najbolji posao je od svih napravio centralni vezni Petar Brlek, koji je 2016. najprije iz Slaven Belupa otišao u Wislu iz Krakova (koja baš i nije bila uredan platiša) da bi se sada nakon posudbe u Luganu skrasio u talijanskom prvoligašu Genoi u koju je već prelazio lutajući iz Wisle.

Polufinala Kupa prvaka

Najveće upjehe u europskim natjecanjima klupski poljski nogomet doživio je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Gornik Zabrze je poražen u finalu Kupa pobjednika kupova od Manchester Cityja 1970., a Legia Varšava i Widzev iz Lodza (sada treća liga) igrali su polufinale Kupa prvaka.

Legiju je porazio Feyenoord 1970. i kasnije postao prvak Europe, dok je klub iz Lodza 1983. poražen od Juventusa, kojeg je u finalu svladao HSV.

'Više' Hrvata nego u HNL-u 

Osim igrača koje smo spomenuli u ovom tekstu (Hrvati koji su igrali ili igraju u poljskoj prvoj ili drugoj nogometnoj ligi) treba spomenuti i napadača Osijeka Josipa Tadića, koji je igrao na mjestu napadača u Lechiji iz Gdanjska, Sinjanina Luku Gusića, stopera u Jagielloniji iz Bialystoka, Varaždinca Gordana Golika, vezista u Lechu iz Poznanja, te čak tri golmana: OsječaninaSilvija Rodića u Zaglebiu iz Lubina, Varaždinca Danijela Mađarića u istom klubu, Zagrepčanina Olivera Zeleniku u Lechiji iz Gdanjska.

Treba spomenuti i Splićanina, centarforaIvana Jurića, koji je iz Mosora otišao u tadašnji prvoligaški klub Podbeskidzie iz Bielsko-Biale, a u kojoj sada igra BjelovaracMarko Roginić.

A gdje su Dario Rugašević, koji je igrao u Piast Gliwicama, dinamovac Marijo Šitum u Lechu iz Poznana, Gordan Bunoza u Wisli iz Krakova, pa bivši igrač Hajduka i Splita, napadač Ivan Jovanović (Torres s Mertojaka). Treba spomenuti bivšeg dinamovca Tina Matića, Luku Štefanca, Slavena Jurišu, Juricu Cindrića, Leona Leušteka.

Kada mislim da sam pobrojao sve, sjetim se da sam izostavio Darija Rugaševića koji je u Piast Gliwice stigao iz rumunjskoga Gaza, a prije toga je igrao za Cibaliju i Split, pa Filipa Jazvića (Arka Gdyna), Marka Kolara, koji je u Wislu iz Krakova stigao iz Intera i Lokomotive, Tibora Halilovića, koji je branio boje Wisle iz Krakova, a sad je u Rijeci, i mnoge druge koji se neće naljutiti ako ih nismo pronašli.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
hajduk_gornik22-290618A hajduk_gornik27-290618 hajduk_gornik40-290618 poljska_didic
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/u-poljskoj-su-na-prodaju-svi-osim-stopera-ivana-runje-liga-je-tehnicki-losija-od-nase-ali-mnogo-organiziranija-i-zahtjevnija-612312 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3f961c5b7f0ad3df9e2e75c16d182437092b3af9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Poljskoj+su+na+prodaju+svi+osim+stopera+Ivana+Runje%3A+liga+je+tehni%C4%8Dki+lo%C5%A1ija+od+na%C5%A1e%2C+ali+mnogo+organiziranija+i+zahtjevnija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fu-poljskoj-su-na-prodaju-svi-osim-stopera-ivana-runje-liga-je-tehnicki-losija-od-nase-ali-mnogo-organiziranija-i-zahtjevnija-612312 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fu-poljskoj-su-na-prodaju-svi-osim-stopera-ivana-runje-liga-je-tehnicki-losija-od-nase-ali-mnogo-organiziranija-i-zahtjevnija-612312 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šetnja europskim ligama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometšetnja europskim ligama

U Poljskoj su na prodaju svi osim stopera Ivana Runje: liga je tehnički lošija od naše, ali mnogo organiziranija i zahtjevnija

7. srpnja 2019. - 16:00
hajduk_gornik22-290618A

Najjača poljska nogometna liga, ili Ekstraklasa (koja ima 16 klubova), mirno je i drago utočište mnogim hrvatskim igračima.

No nikako nismo mogli zaključiti dođe li dobro igranje u njoj na početku ili na kraju karijera tih našim momaka. Tu igra i bivši igrač Dinama i mladih uzrasta Juventusa Sandro Kulenović, u Legiji iz Varšave, s 19 godina, a donedavno je igrao i Požežanin Tomislav Božić (32 godine) u Miedz Legnici.

Već četiri godine u velikom stilu u Jagielloniji iz Bialystoka, na stoperskoj poziciji, briljira 28-godišnji Ivan Runje, a bivši hrvatski reprezentativac Eduardo je propao u Legiji iz Varšave, gdje u 14 utakmica nije dao nijedan gol, te se neslavno oprostio i od Ekstraklase i od ekstraugovora (imao 30 tisuća eura mjesečno).

Koliko se poljska liga diže...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:21