StoryEditorOCM
Strani nogometbundesliga

Težak je posao pred bivšim hrvatskim izbornikom, Nijemci tvrde da ima još dvije utakmice da se spasi

Piše Slaven Kližin/SN
11. prosinca 2023. - 08:35

Bundesliga u ovom trenutku ima tri trenera s hrvatskom putovnicom, uz Edina Terzića, šefa struke Borussije Dortmund, tu je i Niko Kovač, jedan od istinskih legendi Vatrenih, te Nenad Bjelica, negdašnji trener Osijeka i Dinama, koji su mnogo povezaniji s Hrvatskom od Terzića - pišu Sportske novosti.

Prekjučer su obojica bila u akciji, Kovač je odradio 52. utakmicu na klupi Wolfsburga i doživio 21. poraz, kod kuće 0:1 od Freiburga, a Bjelica je, pak, u drugoj utakmici na klupi Union Berlina debitirao u Bundesligi i ostvario domaću pobjedu 3:1 protiv Borussije M.

- Radili smo cijeli tjedan i intenzivno se pripremali za utakmicu. Sretan sam zbog rezultata, ali i zbog načina na koji je moja momčad nastupila i onoga što su pokazali na terenu. Ostvarili smo zasluženu pobjedu i možemo biti sretni i zadovoljni - riječi su Nenada Bjelica nakon utakmice.

Bilo je vidljivo koliko mu znači ova utakmica, uspio je prenijeti svoj borbeni duh u momčad, vrativši ih na ‘tvorničke postavke’. Jer, Union Berlin nije momčad koja će igrom oduševiti, pod Ursom Fischerom, čovjekom koji ih je od 2. lige u četiri godine doveo do Lige prvaka, bili su poznati po pragmatičnosti, brutalno su kažnjavali suparničke pogreške. Liga prvaka koju su izborili prošle sezone donijela im je probleme. Znali su da im momčad koja je protekle sezone osvojila 4. mjesto treba pojačanja za nadmetanje s najboljima u Europi, ali Union je klub u kojem igrači bez pedigrea igraju na višoj razini nego što je to njihova objektivna kvaliteta.

image
AFP

Većina igrača koji su stigli proteklog ljeta imaju ime, ali u kolektivu kao što je bio Fischerov Union nisu se istaknuli. Švicarac je na koncu odstupio, čelnici Uniona su u Bjelici prepoznali čovjeka koji će nastaviti njegov put, a usput će podići momčad i uklopiti igrače koji su stigli ljetos. Bjelica je odradio do sada dvije utakmice, izborio je bod u Bragi u Ligi prvaka, vjerojatno mu se sreća nasmiješila kada je odgođena utakmica s Bayernom u Bundesligi, pa je dobio 10 dana pripreme za dvoboj s Borussijom M., u kojem je prekinuo post dug 105 dana bez pobjede.

- Iskreno, stanka nam je dobro došla - priznao je Bjelica.

Niko Kovač, pak, prema njemačkim medijima ima još dvije utakmice do kraja prvog dijela Bundeslige za očuvanje posla, u gostima kod Darmstadta, te doma protiv Bayerna. Protiv Freiburga njegova momčad nije igrala loše, ali nisu znali zabiti. Dosta kritika ide na račun Lovre Majera, jer od igrača kojeg su Vukovi platili 25 milijuna eura očekuje se više od jednog pogotka i tri asistencije. Majer je u 24. minuti imao čisti zicer, sa šest metara pucao je preko gola. I dok su odgovorni bili dosta benevolentni prema Majeru, Kovač se nije susprezao...

- Lovro je mogao, želio i morao zabiti. To su udarci koje vježbamo svaki dan na treninzima, udarci koje oni pogađaju u snu - zaključio je Kovač.

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:16