stdClass Object ( [id] => 1133631 [title] => Pogled u budućnost nogometa: igrači će komunicirati s trenerima putem radio veze, a novi klub će birati uz pomoć algoritma? [alias] => pogled-u-buducnost-nogometa-igraci-ce-komunicirati-s-trenerima-putem-radio-veze-a-novi-klub-ce-birati-uz-pomoc-algoritma [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uspješni treneri često znaju razmišljati izvan okvira i crpiti inspiraciju iz drugih sportova. Jedan od takvih je i najskuplji nogometni stručnjak u povijesti, čovjek koji je godinama bio tiha patnja mnogih europskih velikana, ali koji je odlučio ići stepenicu po stepenicu te je preko Hoffenheima i RB Leipziga došao do münchenskog Bayerna.

Julian Nagelsmann ove je sezone stigao u München nakon što je bavarski klub za njega platio nevjerojatnih 25 milijuna eura odštete, a do sada je ubilježio devet pobjeda, jedan remi i jedan poraz, uz gol-razliku 47:8. Usred toga pobjedničkog niza Nagelsmann je za Bayernov YouTube kanal razgovarao s Andyjem Reidom, trenerom američkog nogometa koji je 2020. godine odveo Kansas City Chiefse do NFL naslova te ih ove godine opet doveo u finale, u kojem su poraženi od Tampa Bay Buccaneersa, predvođenih već sada legendarnim Tomom Bradyjem.

U tom razgovoru Nagelsmann je izjavio kako bi volio da može komunicirati s igračima na terenu putem mikrofona i slušalica te imati plan s unaprijed osmišljenim akcijama koje može pozivati, baš kao što se to radi u NFL-u.

'Sjeckanje' igre

Njegova izjava zatekla je nogometnu javnost, a mnogi su izrugali Bayernova trenera zbog njegovih ideja. Ali on nije ni prvi ni zadnji nogometni stručnjak koji bi htio veći direktni utjecaj na događanja na terenu. Doduše, to je prvenstveno odlika mlađih trenera, a Nagelsmann je s tek 34 godine na leđima iznimno mlad, ali automatizmi i "sjeckanje" igre na segmente već su uvelike postali standard među mnogim vrhunskim stručnjacima.

Da pojasnimo o čemu Nijemac govori. U NFL-u su treneri u komunikaciji s jednim igračem napada (quarterbackom) i jednim igračem obrane (najčešće linebackerom) putem slušalica te im prije svake akcije govore što će se odigrati. Ako govorimo o fazi napada, quarterback instrukcije prenosi svojim suigračima koji ne mogu čuti trenera, a one sadrže specifične smjernice za svakog igrača ponaosob. Ono što je važno naglasiti jest to da quarterback ne može u svakom trenutku čuti svoga trenera, već se veza isključuje 15 sekundi prije isteka vremena za odigravanje akcije, dok također samo trener smije govoriti.

---

image
AFP
---

Iz ovoga je jasno da tu postoji jedan veliki problem za implementaciju tog sistema u "naš" nogomet. Nogomet je fluidna igra u kojoj se vrijeme ne zaustavlja, a prekidi predstavljaju specifičnu fazu igre koja nema puno poveznica s onim što se događa na terenu dok je lopta "živa". Zbog toga bi bilo vrlo teško pozivati akciju za vrijeme igre, dok bi također bilo nemoguće vremenski ograničiti komunikacijsku vezu između igrača i trenera ako nema zaustavljanja vremena. Uza sve to, javlja se i problem sigurnosti nogometaša, jer u NFL-u igračevu glavu štiti kaciga, dok bi u nogometu slušalica u uhu nezaštićenog igrača predstavljala veliki rizik od ozljede.

No, iako u velikoj mjeri neizvediva, Nagelsmannova ideja zapravo je prirodni slijed u načinu razmišljanja pojedinih nogometnih trenera, s naglaskom na njemačke stručnjake. Thomas Tuchel, koji je prošle sezone osvojio Ligu prvaka s Chelseajem, pobijedivši u finalu Guardiolin Manchester City, poznat je kao trener koji na treninzima rijetko igračima daje igru preko cijelog terena, već je sve koncipirano oko nametanja zahtjevnih tehničko-taktičkih situacija unutar malog prostora.

Luksuz na terenu

Cilj toga je automatizacija specifičnih segmenata, što bi igračima trebalo osigurati da se, kada dođu na cijeli teren, osjećaju kao da imaju luksuz, odnosno da budu pod manjim pritiskom nego na treningu. Igrači su zbog toga znali reći da im je nakon njegovih treninga umornija glava od tijela.

Tuchel se u svom pristupu oslanja na teoriju diferencijalnog učenja koja kaže da će osoba najbolje naučiti ono što se od nje traži ako se uvjeti kod svakog ponavljanja malčice izmijene, umjesto da svaki put ostanu isti. To znači da se jedan tip dodavanja ne "drilla" do besvijesti, već da se tijekom vježbe osiguraju uvjeti nasumičnosti, kako bi se igrači znali nositi s takvom situacijom koja će im se dogoditi na utakmici, a koja neće biti u kontroliranim uvjetima.

---

image
AFP
---

Osim na automatizaciju, danas se u nogometu također veliki naglasak stavlja na specifične duele za vrijeme utakmice, kao što su oni beka i protivničkog krila, i obrnuto. Treneri sve više razmišljaju, primjerice, o specifičnim kvalitetama i manama protivničkog beka te prema njima donose odluke kakvih će karakteristika biti igrač kojeg će staviti na poziciju krila, koja će mu biti dominantna noga i koja će biti njegova uloga.

Jedan od najboljih primjera toga mogao se vidjeti upravo u posljednja dva susreta Chelseaja i Manchester Cityja. U svibnju ove godine Guardiola se odlučio protiv Tuchela igrati s dva klasična krila koja su se izvlačila u širinu, i izgubio, a onda je pretprošlog vikenda odlučio na krilne pozicije postaviti igrače drukčijih karakteristika koji su se u fazi napada pozicionirali uže te je u potpunosti ugasio Tuchelov Chelsea i odnio pobjedu. Naravno, to nije bio jedini razlog za različite ishode tih dviju utakmica, ali utjecaj krilnih igrača na ta dva susreta pokazuje da treneri nisu toliko u krivu kada se vode razmišljanjima gdje na terenu mogu doći do "mismatcha", odnosno osigurati si kvalitativnu prednost. U NFL-u se inače dosta toga vrti upravo oko takvih nadmudrivanja obrane i napada te se akcije često pozivaju ovisno o tome za kojeg se igrača misli da će steći najveću prednost u odnosu na protivnika koji ga čuva.

NFL je poznat i po tome što ekipe imaju specijalizirane stručnjake za svaku poziciju te za svaki segment svih faza igre, što znači da momčadi imaju po dvadesetak trenera, ne računajući one za kondiciju. I nogometni treneri sve češće pribjegavaju brojnijim stručnim stožerima, koji danas u pravilu imaju i analitičare, a Jürgen Klopp jedan je od najboljih primjera nogometnog stručnjaka koji prihvaća sve što će mu dati prednost u odnosu na druge.

Nijemac u svom stožeru ima čak i specijalista za izvođenje auta, na što mnogi akteri iz svijeta nogometa još uvijek gledaju sa zgražanjem, a također intenzivno surađuje sa svojim analitičarima te prihvaća klupsku hijerarhiju prema kojoj iznad sebe ima "odbor za transfere", koji mu sugerira koje igrače kupiti i bez kojeg ne može sam donositi odluke.

---

image
AFP
---

Taj odbor priskrbio mu je, među ostalima, i Mohammeda Salaha, koji je od dolaska na Anfield pa do danas jedan od ključnih igrača Liverpoola te koji se proteklih sezona etablirao kao jedan od najboljih napadača na svijetu, kao i Virgila van Dijka, kojeg Guardiola nije htio dovesti jer je smatrao da ne vrijedi 85 milijuna eura. Liverpoolovim analitičarima brojke su rekle da Nizozemac toliko vrijedi i definitivno nisu lagale.

Grahamov model

Glavnu riječ u tim operacijama ima Ian Graham, po struci doktor fizike, koji na Anfieldu obnaša dužnost direktora istraživanja. Grahamov posao sastoji se od izrađivanja modela za izračunavanje učinka igrača te stavljanja tih brojki u kontekst Liverpoola, što je slično onome što je Billy Beane radio u Oakland Athleticsima, a što je široj javnosti približeno u sjajnom filmu "Moneyball" s Bradom Pittom u naslovnoj ulozi.

Grahamov model dao je zeleno svjetlo i zapošljavanju samog Kloppa, iako je Nijemac prethodno otišao s klupe Borussije Dortmund, koja je te sezone završila tek na sedmom mjestu Bundeslige, zbog čega je određeni dio nogometne javnosti smatrao da se njegova čarolija, koja je Dortmund dovela do dva naslova prvaka Njemačke i finala Lige prvaka, potrošila.

Ali Grahamov algoritam nije se složio s tom konstatacijom. Njegov model pokazao je da je Klopp te sezone veliki broj utakmica izgubio nesretno, odnosno da je, s obzirom na statističke podatke i kvalitetu stvorenih prilika, trebao osvojiti puno više bodova. U Liverpoolu su se odlučili dovesti njemačkog trenera, a kada mu je Graham na sastanku pokazao analizu njegove Borussije, Klopp nije mogao vjerovati u kojoj su mjeri brojke potvrđivale sve ono što je on vidio svojim očima. Da stvar bude bizarnija, Graham nije bio pogledao nijednu utakmicu Borussije te sezone, nego je samo iskoristio "suhe" podatke s njih da bi napravio analizu.

Donošenje odluka na temelju analize statističkih podataka danas je sve raširenije. Krajem kolovoza, desni bek Arsenala Héctor Bellerín odlučio je otići na posudbu u Betis kako bi dobio više prilike za igranje. No, ono što je prošlo ispod radara jest način na koji je to učinio. Španjolac je, naime, zatražio od analitičke kuće Analytics FC da mu pronađu najbolji klub za njegove potrebe od onih koji su mu ponuđeni. Osim toga da su mu šanse za igranje velike, neki od kriterija bili su mu i to da stil koji njeguje trener odgovara njegovim sposobnostima. Podaci su ubačeni u algoritam i Bellerín je završio u Betisu.

Španjolac nije prvi koji je posegnuo za tom još uvijek nekonvencionalnom metodom. Prvi nogometaš na velikoj sceni koji je zatražio pomoć analitičke kuće kod transfera bio je Memphis Depay. Nizozemac je bio jedna od glavnih zvijezda na Svjetskom prvenstvu 2014., na kojem je njegova reprezentacija osvojila treće mjesto, te je sljedećeg ljeta prešao iz redova PSV-a u Manchester United. Ipak, tamo mu nije išlo najbolje te je nakon dvije i pol sezone na Old Traffordu odlučio promijeniti sredinu. Javio se tvrtki SciSports, koja je detektirala Lyon kao idealnu sredinu za njegov povratak u vrh europskog nogometa. Depay je otišao u francuski klub, koji je za njegove usluge platio manje od njegove tadašnje tržišne vrijednosti, a nakon sjajnih igara, ovog je ljeta prešao u redove Barcelone.

---

image
AFP
---

I jedan od najboljih veznjaka svijeta zatražio je pomoć iste analitičke kuće koja je Bellerínu preporučila Betis, ali iz malo drukčijeg razloga... Kevin De Bruyne je, naime, u travnju ove godine pregovarao s Manchester Cityjem oko produljenja ugovora te je od Analytics FC-a zatražio detaljnu analizu svog doprinosa ekipi Pepa Guardiole. S tom je analizom došao svojim poslodavcima, a oni su mu dali četverogodišnji ugovor vrijedan više od 20 milijuna eura godišnje te ga učinili jednim od najplaćenijih igrača Premier lige.

Budućnost prekidâ

Nogomet će se u budućnosti sigurno mijenjati, kao što se i do sada mijenjao. Zadnje pravilo koje se tiče samog tijeka igre koje se promijenilo bilo je omogućavanje izvođenja gol auta igraču koji se nalazi unutar šesnaesterca, dok je protivnicima zabranjen ulazak prije nego što je lopta izvedena. Dvije godine nakon što je novo pravilo stupilo na snagu, imamo situaciju u kojoj se stoperi ekipe često prilagođavaju protivničkom visokom presingu tako da se spuštaju na peterac te zajedno s vratarom pokreću napad u stilu koji malčice podsjeća na započinjanje napada u američkom nogometu.

Iako u nogometu možda nikada nećemo moći vidjeti pozivanje akcija kao u NFL-u, indikativno je da se prekidima, odnosno jedinom segmentu koji vuče kakve-takve sličnosti s napadima u američkom nogometu, danas pridaje velika pažnja. Tako je Italija na ovogodišnjem Euru, koji je osvojila, na klupi imala Giannija Vija, stručnjaka specijaliziranog za prekide koji u svojoj bilježnici ima gotovo pet tisuća različitih kombinacija.

Analitika i naglasak na izoliranje određenih segmenata igre neće u potpunosti preplaviti nogomet u budućnosti, ali će postajati sve jače oružje i onima koji prihvate blagodati tehnologije vrlo vjerojatno donijeti uspjeh. Jer nogomet ima imidž sporta koji se možda i najteže odmiče od svoje tradicije. Stoga su oni koji razmišljaju izvan okvira u velikoj prednosti, koliko god njihove ideje ponekad bile ekstremne, kao što je ona Nagelsmannova.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrli novi svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => vrli novi svijet 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-28 10:29:43 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-09 10:05:00 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-10-09 10:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 108 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/28\/19501812.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/28\/19486900.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/28\/19543204.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/28\/19534410.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/28\/18009522.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_19501812_1920.jpg":"1920x1080","k_19501812_1280.jpg":"1280x1280","k_19501812_1024.jpg":"1024x1024","k_19501812_640.jpg":"640x640","k_19501812_480.jpg":"480x480","k_19501812_340.jpg":"340x340","k_19501812_220.jpg":"220x220","o_19501812_1280.jpg":"1280x854","o_19501812_1024.jpg":"1024x683","o_19501812_640.jpg":"640x427","o_19501812_480.jpg":"480x320","o_19501812_340.jpg":"340x226","o_19501812_220.jpg":"220x146","h_19501812_1280.jpg":"1280x854","h_19501812_1024.jpg":"1024x683","h_19501812_640.jpg":"640x427","h_19501812_480.jpg":"480x320","h_19501812_340.jpg":"340x227","h_19501812_220.jpg":"220x147","pp_19501812_1280.jpg":"1006x1280","pp_19501812_1024.jpg":"805x1024","pp_19501812_640.jpg":"503x640","pp_19501812_480.jpg":"377x480","pp_19501812_340.jpg":"267x340","pp_19501812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1296","hd_19486900_1920.jpg":"1920x1080","k_19486900_1280.jpg":"1280x1280","k_19486900_1024.jpg":"1024x1024","k_19486900_640.jpg":"640x640","k_19486900_480.jpg":"480x480","k_19486900_340.jpg":"340x340","k_19486900_220.jpg":"220x220","o_19486900_1280.jpg":"1280x864","o_19486900_1024.jpg":"1024x691","o_19486900_640.jpg":"640x432","o_19486900_480.jpg":"480x324","o_19486900_340.jpg":"340x229","o_19486900_220.jpg":"220x148","h_19486900_1280.jpg":"1280x854","h_19486900_1024.jpg":"1024x683","h_19486900_640.jpg":"640x427","h_19486900_480.jpg":"480x320","h_19486900_340.jpg":"340x227","h_19486900_220.jpg":"220x147","pp_19486900_1280.jpg":"1006x1280","pp_19486900_1024.jpg":"805x1024","pp_19486900_640.jpg":"503x640","pp_19486900_480.jpg":"377x480","pp_19486900_340.jpg":"267x340","pp_19486900_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19543204_1920.jpg":"1920x1080","k_19543204_1280.jpg":"1280x1280","k_19543204_1024.jpg":"1024x1024","k_19543204_640.jpg":"640x640","k_19543204_480.jpg":"480x480","k_19543204_340.jpg":"340x340","k_19543204_220.jpg":"220x220","o_19543204_1280.jpg":"1280x853","o_19543204_1024.jpg":"1024x682","o_19543204_640.jpg":"640x426","o_19543204_480.jpg":"480x320","o_19543204_340.jpg":"340x226","o_19543204_220.jpg":"220x146","h_19543204_1280.jpg":"1280x854","h_19543204_1024.jpg":"1024x683","h_19543204_640.jpg":"640x427","h_19543204_480.jpg":"480x320","h_19543204_340.jpg":"340x227","h_19543204_220.jpg":"220x147","pp_19543204_1280.jpg":"1006x1280","pp_19543204_1024.jpg":"805x1024","pp_19543204_640.jpg":"503x640","pp_19543204_480.jpg":"377x480","pp_19543204_340.jpg":"267x340","pp_19543204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19534410_1920.jpg":"1920x1080","k_19534410_1280.jpg":"1280x1280","k_19534410_1024.jpg":"1024x1024","k_19534410_640.jpg":"640x640","k_19534410_480.jpg":"480x480","k_19534410_340.jpg":"340x340","k_19534410_220.jpg":"220x220","o_19534410_1280.jpg":"1280x853","o_19534410_1024.jpg":"1024x682","o_19534410_640.jpg":"640x426","o_19534410_480.jpg":"480x320","o_19534410_340.jpg":"340x226","o_19534410_220.jpg":"220x146","h_19534410_1280.jpg":"1280x854","h_19534410_1024.jpg":"1024x683","h_19534410_640.jpg":"640x427","h_19534410_480.jpg":"480x320","h_19534410_340.jpg":"340x227","h_19534410_220.jpg":"220x147","pp_19534410_1280.jpg":"1006x1280","pp_19534410_1024.jpg":"805x1024","pp_19534410_640.jpg":"503x640","pp_19534410_480.jpg":"377x480","pp_19534410_340.jpg":"267x340","pp_19534410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_18009522_1920.jpg":"1920x1080","k_18009522_1280.jpg":"1280x1280","k_18009522_1024.jpg":"1024x1024","k_18009522_640.jpg":"640x640","k_18009522_480.jpg":"480x480","k_18009522_340.jpg":"340x340","k_18009522_220.jpg":"220x220","o_18009522_1280.jpg":"1280x854","o_18009522_1024.jpg":"1024x683","o_18009522_640.jpg":"640x427","o_18009522_480.jpg":"480x320","o_18009522_340.jpg":"340x226","o_18009522_220.jpg":"220x146","h_18009522_1280.jpg":"1280x854","h_18009522_1024.jpg":"1024x683","h_18009522_640.jpg":"640x427","h_18009522_480.jpg":"480x320","h_18009522_340.jpg":"340x227","h_18009522_220.jpg":"220x147","pp_18009522_1280.jpg":"1006x1280","pp_18009522_1024.jpg":"805x1024","pp_18009522_640.jpg":"503x640","pp_18009522_480.jpg":"377x480","pp_18009522_340.jpg":"267x340","pp_18009522_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7647999 Threads: 2 Questions: 1621431193 Slow queries: 4816803 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111034780 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/pogled-u-buducnost-nogometa-igraci-ce-komunicirati-s-trenerima-putem-radio-veze-a-novi-klub-ce-birati-uz-pomoc-algoritma-1133631 [printLink] => /sport/strani-nogomet/pogled-u-buducnost-nogometa-igraci-ce-komunicirati-s-trenerima-putem-radio-veze-a-novi-klub-ce-birati-uz-pomoc-algoritma-1133631?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 24878 [name] => NFL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nfl [link] => /tag/nfl ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265714 [name] => Julian Nagelsmann [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => julian-nagelsmann [link] => /tag/julian-nagelsmann ) [2] => stdClass Object ( [id] => 531690 [name] => Andy Reid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-04 07:57:16 [main_article_id] => 0 [alias] => andy-reid [link] => /tag/andy-reid ) [3] => stdClass Object ( [id] => 302732 [name] => Thomas Tuchel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => thomas-tuchel [link] => /tag/thomas-tuchel ) [4] => stdClass Object ( [id] => 263015 [name] => Jurgen Klopp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jurgen-klopp [link] => /tag/jurgen-klopp ) [5] => stdClass Object ( [id] => 525540 [name] => Memphis Depay [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => memphis-depay [link] => /tag/memphis-depay ) [6] => stdClass Object ( [id] => 346833 [name] => Kevin de Bruyne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kevin-de-bruyne [link] => /tag/kevin-de-bruyne ) [7] => stdClass Object ( [id] => 264355 [name] => Hector Bellerin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hector-bellerin [link] => /tag/hector-bellerin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrli novi svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pogled u budućnost nogometa: igrači će komunicirati s trenerima putem radio veze, a novi klub će birati uz pomoć algoritma? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/28/19501812.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/28/19501812.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/28/19486900.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/28/19543204.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/28/19534410.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/28/18009522.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Uspješni treneri često znaju razmišljati izvan okvira i crpiti inspiraciju iz drugih sportova. Jedan od takvih je i najskuplji nogometni stručnjak u povijesti, čovjek koji je godinama bio tiha patnja mnogih europskih velikana, ali koji je odlučio ići stepenicu po stepenicu te je preko Hoffenheima i RB Leipziga došao do münchenskog Bayerna.

Julian Nagelsmann ove je sezone stigao u München nakon što je bavarski klub za njega platio nevjerojatnih 25 milijuna eura odštete, a do sada je ubilježio devet pobjeda, jedan remi i jedan poraz, uz gol-razliku 47:8. Usred toga pobjedničkog niza Nagelsmann je za Bayernov YouTube kanal razgovarao s Andyjem Reidom, trenerom američkog nogometa koji je 2020. godine odveo Kansas City Chiefse do NFL naslova te ih ove godine opet doveo u finale, u kojem su poraženi od Tampa Bay Buccaneersa, predvođenih već sada legendarnim Tomom Bradyjem.

U tom razgovoru Nagelsmann je izjavio kako bi volio da može komunicirati s igračima na terenu putem mikrofona i slušalica te imati plan s unaprijed osmišljenim akcijama koje može pozivati, baš kao što se to radi u NFL-u.

'Sjeckanje' igre

Njegova izjava zatekla je nogometnu javnost, a mnogi su izrugali Bayernova trenera zbog njegovih ideja. Ali on nije ni prvi ni zadnji nogometni stručnjak koji bi htio veći direktni utjecaj na događanja na terenu. Doduše, to je prvenstveno odlika mlađih trenera, a Nagelsmann je s tek 34 godine na leđima iznimno mlad, ali automatizmi i "sjeckanje" igre na segmente već su uvelike postali standard među mnogim vrhunskim stručnjacima.

Da pojasnimo o čemu Nijemac govori. U NFL-u su treneri u komunikaciji s jednim igračem napada (quarterbackom) i jednim igračem obrane (najčešće linebackerom) putem slušalica te im prije svake akcije govore što će se odigrati. Ako govorimo o fazi napada, quarterback instrukcije prenosi svojim suigračima koji ne mogu čuti trenera, a one sadrže specifične smjernice za svakog igrača ponaosob. Ono što je važno naglasiti jest to da quarterback ne može u svakom trenutku čuti svoga trenera, već se veza isključuje 15 sekundi prije isteka vremena za odigravanje akcije, dok također samo trener smije govoriti.

---

image
AFP
---

Iz ovoga je jasno da tu postoji jedan veliki problem za implementaciju tog sistema u "naš" nogomet. Nogomet je fluidna igra u kojoj se vrijeme ne zaustavlja, a prekidi predstavljaju specifičnu fazu igre koja nema puno poveznica s onim što se događa na terenu dok je lopta "živa". Zbog toga bi bilo vrlo teško pozivati akciju za vrijeme igre, dok bi također bilo nemoguće vremenski ograničiti komunikacijsku vezu između igrača i trenera ako nema zaustavljanja vremena. Uza sve to, javlja se i problem sigurnosti nogometaša, jer u NFL-u igračevu glavu štiti kaciga, dok bi u nogometu slušalica u uhu nezaštićenog igrača predstavljala veliki rizik od ozljede.

No, iako u velikoj mjeri neizvediva, Nagelsmannova ideja zapravo je prirodni slijed u načinu razmišljanja pojedinih nogometnih trenera, s naglaskom na njemačke stručnjake. Thomas Tuchel, koji je prošle sezone osvojio Ligu prvaka s Chelseajem, pobijedivši u finalu Guardiolin Manchester City, poznat je kao trener koji na treninzima rijetko igračima daje igru preko cijelog terena, već je sve koncipirano oko nametanja zahtjevnih tehničko-taktičkih situacija unutar malog prostora.

Luksuz na terenu

Cilj toga je automatizacija specifičnih segmenata, što bi igračima trebalo osigurati da se, kada dođu na cijeli teren, osjećaju kao da imaju luksuz, odnosno da budu pod manjim pritiskom nego na treningu. Igrači su zbog toga znali reći da im je nakon njegovih treninga umornija glava od tijela.

Tuchel se u svom pristupu oslanja na teoriju diferencijalnog učenja koja kaže da će osoba najbolje naučiti ono što se od nje traži ako se uvjeti kod svakog ponavljanja malčice izmijene, umjesto da svaki put ostanu isti. To znači da se jedan tip dodavanja ne "drilla" do besvijesti, već da se tijekom vježbe osiguraju uvjeti nasumičnosti, kako bi se igrači znali nositi s takvom situacijom koja će im se dogoditi na utakmici, a koja neće biti u kontroliranim uvjetima.

---

image
AFP
---

Osim na automatizaciju, danas se u nogometu također veliki naglasak stavlja na specifične duele za vrijeme utakmice, kao što su oni beka i protivničkog krila, i obrnuto. Treneri sve više razmišljaju, primjerice, o specifičnim kvalitetama i manama protivničkog beka te prema njima donose odluke kakvih će karakteristika biti igrač kojeg će staviti na poziciju krila, koja će mu biti dominantna noga i koja će biti njegova uloga.

Jedan od najboljih primjera toga mogao se vidjeti upravo u posljednja dva susreta Chelseaja i Manchester Cityja. U svibnju ove godine Guardiola se odlučio protiv Tuchela igrati s dva klasična krila koja su se izvlačila u širinu, i izgubio, a onda je pretprošlog vikenda odlučio na krilne pozicije postaviti igrače drukčijih karakteristika koji su se u fazi napada pozicionirali uže te je u potpunosti ugasio Tuchelov Chelsea i odnio pobjedu. Naravno, to nije bio jedini razlog za različite ishode tih dviju utakmica, ali utjecaj krilnih igrača na ta dva susreta pokazuje da treneri nisu toliko u krivu kada se vode razmišljanjima gdje na terenu mogu doći do "mismatcha", odnosno osigurati si kvalitativnu prednost. U NFL-u se inače dosta toga vrti upravo oko takvih nadmudrivanja obrane i napada te se akcije često pozivaju ovisno o tome za kojeg se igrača misli da će steći najveću prednost u odnosu na protivnika koji ga čuva.

NFL je poznat i po tome što ekipe imaju specijalizirane stručnjake za svaku poziciju te za svaki segment svih faza igre, što znači da momčadi imaju po dvadesetak trenera, ne računajući one za kondiciju. I nogometni treneri sve češće pribjegavaju brojnijim stručnim stožerima, koji danas u pravilu imaju i analitičare, a Jürgen Klopp jedan je od najboljih primjera nogometnog stručnjaka koji prihvaća sve što će mu dati prednost u odnosu na druge.

Nijemac u svom stožeru ima čak i specijalista za izvođenje auta, na što mnogi akteri iz svijeta nogometa još uvijek gledaju sa zgražanjem, a također intenzivno surađuje sa svojim analitičarima te prihvaća klupsku hijerarhiju prema kojoj iznad sebe ima "odbor za transfere", koji mu sugerira koje igrače kupiti i bez kojeg ne može sam donositi odluke.

---

image
AFP
---

Taj odbor priskrbio mu je, među ostalima, i Mohammeda Salaha, koji je od dolaska na Anfield pa do danas jedan od ključnih igrača Liverpoola te koji se proteklih sezona etablirao kao jedan od najboljih napadača na svijetu, kao i Virgila van Dijka, kojeg Guardiola nije htio dovesti jer je smatrao da ne vrijedi 85 milijuna eura. Liverpoolovim analitičarima brojke su rekle da Nizozemac toliko vrijedi i definitivno nisu lagale.

Grahamov model

Glavnu riječ u tim operacijama ima Ian Graham, po struci doktor fizike, koji na Anfieldu obnaša dužnost direktora istraživanja. Grahamov posao sastoji se od izrađivanja modela za izračunavanje učinka igrača te stavljanja tih brojki u kontekst Liverpoola, što je slično onome što je Billy Beane radio u Oakland Athleticsima, a što je široj javnosti približeno u sjajnom filmu "Moneyball" s Bradom Pittom u naslovnoj ulozi.

Grahamov model dao je zeleno svjetlo i zapošljavanju samog Kloppa, iako je Nijemac prethodno otišao s klupe Borussije Dortmund, koja je te sezone završila tek na sedmom mjestu Bundeslige, zbog čega je određeni dio nogometne javnosti smatrao da se njegova čarolija, koja je Dortmund dovela do dva naslova prvaka Njemačke i finala Lige prvaka, potrošila.

Ali Grahamov algoritam nije se složio s tom konstatacijom. Njegov model pokazao je da je Klopp te sezone veliki broj utakmica izgubio nesretno, odnosno da je, s obzirom na statističke podatke i kvalitetu stvorenih prilika, trebao osvojiti puno više bodova. U Liverpoolu su se odlučili dovesti njemačkog trenera, a kada mu je Graham na sastanku pokazao analizu njegove Borussije, Klopp nije mogao vjerovati u kojoj su mjeri brojke potvrđivale sve ono što je on vidio svojim očima. Da stvar bude bizarnija, Graham nije bio pogledao nijednu utakmicu Borussije te sezone, nego je samo iskoristio "suhe" podatke s njih da bi napravio analizu.

Donošenje odluka na temelju analize statističkih podataka danas je sve raširenije. Krajem kolovoza, desni bek Arsenala Héctor Bellerín odlučio je otići na posudbu u Betis kako bi dobio više prilike za igranje. No, ono što je prošlo ispod radara jest način na koji je to učinio. Španjolac je, naime, zatražio od analitičke kuće Analytics FC da mu pronađu najbolji klub za njegove potrebe od onih koji su mu ponuđeni. Osim toga da su mu šanse za igranje velike, neki od kriterija bili su mu i to da stil koji njeguje trener odgovara njegovim sposobnostima. Podaci su ubačeni u algoritam i Bellerín je završio u Betisu.

Španjolac nije prvi koji je posegnuo za tom još uvijek nekonvencionalnom metodom. Prvi nogometaš na velikoj sceni koji je zatražio pomoć analitičke kuće kod transfera bio je Memphis Depay. Nizozemac je bio jedna od glavnih zvijezda na Svjetskom prvenstvu 2014., na kojem je njegova reprezentacija osvojila treće mjesto, te je sljedećeg ljeta prešao iz redova PSV-a u Manchester United. Ipak, tamo mu nije išlo najbolje te je nakon dvije i pol sezone na Old Traffordu odlučio promijeniti sredinu. Javio se tvrtki SciSports, koja je detektirala Lyon kao idealnu sredinu za njegov povratak u vrh europskog nogometa. Depay je otišao u francuski klub, koji je za njegove usluge platio manje od njegove tadašnje tržišne vrijednosti, a nakon sjajnih igara, ovog je ljeta prešao u redove Barcelone.

---

image
AFP
---

I jedan od najboljih veznjaka svijeta zatražio je pomoć iste analitičke kuće koja je Bellerínu preporučila Betis, ali iz malo drukčijeg razloga... Kevin De Bruyne je, naime, u travnju ove godine pregovarao s Manchester Cityjem oko produljenja ugovora te je od Analytics FC-a zatražio detaljnu analizu svog doprinosa ekipi Pepa Guardiole. S tom je analizom došao svojim poslodavcima, a oni su mu dali četverogodišnji ugovor vrijedan više od 20 milijuna eura godišnje te ga učinili jednim od najplaćenijih igrača Premier lige.

Budućnost prekidâ

Nogomet će se u budućnosti sigurno mijenjati, kao što se i do sada mijenjao. Zadnje pravilo koje se tiče samog tijeka igre koje se promijenilo bilo je omogućavanje izvođenja gol auta igraču koji se nalazi unutar šesnaesterca, dok je protivnicima zabranjen ulazak prije nego što je lopta izvedena. Dvije godine nakon što je novo pravilo stupilo na snagu, imamo situaciju u kojoj se stoperi ekipe često prilagođavaju protivničkom visokom presingu tako da se spuštaju na peterac te zajedno s vratarom pokreću napad u stilu koji malčice podsjeća na započinjanje napada u američkom nogometu.

Iako u nogometu možda nikada nećemo moći vidjeti pozivanje akcija kao u NFL-u, indikativno je da se prekidima, odnosno jedinom segmentu koji vuče kakve-takve sličnosti s napadima u američkom nogometu, danas pridaje velika pažnja. Tako je Italija na ovogodišnjem Euru, koji je osvojila, na klupi imala Giannija Vija, stručnjaka specijaliziranog za prekide koji u svojoj bilježnici ima gotovo pet tisuća različitih kombinacija.

Analitika i naglasak na izoliranje određenih segmenata igre neće u potpunosti preplaviti nogomet u budućnosti, ali će postajati sve jače oružje i onima koji prihvate blagodati tehnologije vrlo vjerojatno donijeti uspjeh. Jer nogomet ima imidž sporta koji se možda i najteže odmiče od svoje tradicije. Stoga su oni koji razmišljaju izvan okvira u velikoj prednosti, koliko god njihove ideje ponekad bile ekstremne, kao što je ona Nagelsmannova.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/pogled-u-buducnost-nogometa-igraci-ce-komunicirati-s-trenerima-putem-radio-veze-a-novi-klub-ce-birati-uz-pomoc-algoritma-1133631 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=532435b8d9a0649b1934943960b755236e06ddca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pogled+u+budu%C4%87nost+nogometa%3A+igra%C4%8Di+%C4%87e+komunicirati+s+trenerima+putem+radio+veze%2C+a+novi+klub+%C4%87e+birati+uz+pomo%C4%87+algoritma%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fpogled-u-buducnost-nogometa-igraci-ce-komunicirati-s-trenerima-putem-radio-veze-a-novi-klub-ce-birati-uz-pomoc-algoritma-1133631 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fpogled-u-buducnost-nogometa-igraci-ce-komunicirati-s-trenerima-putem-radio-veze-a-novi-klub-ce-birati-uz-pomoc-algoritma-1133631 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrli novi svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometvrli novi svijet

Pogled u budućnost nogometa: igrači će komunicirati s trenerima putem radio veze, a novi klub će birati uz pomoć algoritma?

9. listopada 2021. - 12:05

Uspješni treneri često znaju razmišljati izvan okvira i crpiti inspiraciju iz drugih sportova. Jedan od takvih je i najskuplji nogometni stručnjak u povijesti, čovjek koji je godinama bio tiha patnja mnogih europskih velikana, ali koji je odlučio ići stepenicu po stepenicu te je preko Hoffenheima i RB Leipziga došao do münchenskog Bayerna.

Julian Nagelsmann ove je sezone stigao u München nakon što je bavarski klub za njega platio nevjerojatnih 25 milijuna eura odštete, a do sada je ubilježio devet pobjeda, jedan remi i jedan poraz, uz gol-razliku 47:8. Usred toga pobjedničkog niza Nagelsmann je za Bayernov YouTube kanal razgovarao s Andyjem Reidom, trenerom američkog nogometa koji je 2020. godine odveo Kansas City Chiefse do NFL naslova te ih ove godine opet doveo u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:17