StoryEditorOCM
Strani nogometKontra kantun

Mislite da su nogometaši preopterećeni, broj utakmica raste? Ovo istraživanje će vas razuvjeriti, evo kako stoje stvari

Piše Sport SD
19. srpnja 2024. - 16:02

Koliko igraju nogometaši? Utakmica je malo ili puno? Previše? Takvo mišljenje vlada posljednjih godina. Priča se da su iscrpljeni, umorni, na rubu snaga... No, je li to zapravo istina? Tim se pitanjem pozabavio najpoznatiji nogometni institut CIES u svom posljednjem istraživanju. Ispitali su koliko to zapravo klubovi imaju službenih utakmica u jednoj sezoni, tko ih organizira i je li broj u porastu ili padu. Rezultati bi vas mogli iznenaditi...

Za istraživanje su uzeli razdoblje između 2012. i 2024. godine. Uključeno je 62.156 nogometaša iz 40 liga diljem svijeta. Zanimljivo, došli su do podatka da u prosjeku svaki igrač po sezoni odigra 22.7 službenih utakmica. Prosjek je bio 18 za vrijeme pandemije koronavirusa zbog brojnih otkazanih natjecanja.

image
Ante Čizmić/Cropix

Često se spominju brojke od 50, pa čak i 60 utakmica po sezoni. CIES donosi da samo 0.31 posto igrača po sezoni odigra više od 60 utakmica, odnosno 5 posto klubova. Dakle, vrlo malen broj. S druge strane, 44 posto nogometaša odigra 20 utakmica ili manje. Dodatno su se pozabavili brojkama, pa tako stoji da 84.7 posto svih odigranih minuta dolazi iz domaćih natjecanja, dok ostalo otpada na međunarodna natjecanja (savezi 9.5 posto, konfederacija 5.8 posto i FIFA 0.04 posto).

U posljednjih 12 godina, klubovi u prosjeku igraju 41.5 službenih utakmica. Posebnu pažnju u CIES-u su posvetili trojcu koji čine Real Madrid, Manchester United i Bayern. Zaključili su da je broj utakmica u navedenom razdoblju u padu. Najveći broj utakmica igrao se u periodu od 2000. do 2010. godine kada su padali i rekordi za spomenute klubove: 66 za Real i Manchester United i 57 za Bayern.

image
AFP

CIES je dao i prognozu za godine pred nama. Tako za razdoblje od 2024. do 2028. prognoziraju da se broj službenih utakmica neće značajnije mijenjati. Sa sadašnjih 42.65 ‘porast‘ će tek na 42.66. Suprotno je to mišljenju s početka teksta u kojem klubovi igraju previše utakmica. Taj se broj, navodi CIES, nije značajnije mijenjao u proteklih 12 godina. Štoviše, u nekim se slučajevima čak i smanjio. Za budućnost ne previđaju velike promjene, tako da opterećenost igrača ne bi trebala rasti.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. rujan 2024 01:06