stdClass Object ( [id] => 633507 [title] => Mislili ste da je romantika u nogometu mrtva? Postoji jedno mjesto gdje ona živi punim plućima i ne pokazuje znakove nestajanja [alias] => mislili-ste-da-je-romantika-u-nogometu-mrtva-postoji-jedno-mjesto-gdje-ona-zivi-punim-plucima-i-ne-pokazuje-znakove-nestajanja [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnogi istinski ljubitelja nogometa pate za nekim boljim, romantičnijim vremenima. Onima u kojima se nogomet igrao zbog emocija, ljubavi prema igri i želje za pobjedom. Danas se najvažnija sporedna stvar na svijetu uglavnom svodi na natjecanje bogataša i velikih korporacija, dok je igračima najvažnije da imaju što veću plaću, lagodan život i da "odrade posao". A nogometaši koji i dalje ispred sebe vide onu igru u koju su se kao djeca zaljubili većinom ne prolaze dobro u današnjem svijetu.

Postoje i oni koji su idealistički negdje između. Uživaju u romantici i cijene neka prijašnja vremena, ali smatraju da je ovo danas prirodna evolucija koja se ne može zaustaviti te joj se ne opiru. Razum prije svega.

No, svakog studenog dođe vikend koji nas svaki put iznova natjera da preispitamo svoj stav o modernom nogometu i prisjetimo se što bi taj sport trebao predstavljati.

Riječ je o prvom kolu FA kupa. Sam ždrijeb, sažeci, ili čak cijele utakmice, ispune nam srce i vrate nas u stvarnost. Jer, momčadi koje nižu uspjehe uz pomoć petrodolara i genijalaca koji izrađuju doktorske disertacije na temu izvođenja auta u nogometu, s četom božanstava koja gaze po zelenom travnjaku, stvorile su svijet za sebe. Stvarnost je ono što je najbliže običnom čovjeku.

Stvarnost nije politička kampanja pred parlamentarne izbore ili saborske sjednice na kojima "predstavnici naroda" raspravljaju o tome kako poboljšati stanje u državi. Stvarnost su supružnici koji rade da bi prehranili sebe i svoju obitelj, koji se raduju malim stvarima i koji se vole zbog onoga što vide jedno u drugome. Stvarnost su ljudi koji posvete svoj život pomaganju drugima ne tražeći ništa zauzvrat. Stvarnost nisu onih jedan posto najbogatijih, već onih ostalih 99 posto.

Harrogate Town - Portsmouth: navijači ispred stadiona čekaju povratak struje

Tako je i nogometna stvarnost kada sedmoligaš Carshalton Athletic dočeka Boston United pred nekolicinom gledatelja na stadionu bez sjedećih mjesta. Stvarnost je i kada osmoligaš Chichester City ostvari prolaz u drugo kolo, jer je Bury izbačen iz svih natjecanja zbog financijskih problema, pa odluči dio svoje zarade donirati upravo posrnulom Buryju. I to s objašnjenjem: “Mi smo do sada odigrali već šest kvalifikacijskih utakmica i zaradili dovoljno”. Najbogatiji klubovi gledaju svaku “kunu”, a jedan maleni Chichester dijeli novac jer je “zaradio dovoljno”?

Stvarnost je i kada sedmoligaš Kingstonian ostvari pobjedu nad četvrtoligašem Macclesfield Townom koji nastupi s juniorima i igračima na posudbi pred praznim tribinama, jer su navijači stali na stranu igrača koji štrajkaju zbog neisplaćenih plaća. Doduše, ružna stvarnost, ali stvarnost nije uvijek lijepa.

A utakmica koja je odigrana u istočnom dijelu Londona između domaćeg Leyton Orienta iz četvrte lige i osmoligaša Maldon & Tiptree priča je za sebe.

Drž', ne daj

Gosti su došli u vodstvo u 43. minuti preko Dannyja Parisha, a u 65. su povećali svoje vodstvo. Samo dvije minute kasnije Dayton je smanjio na 1:2, a u 84. minuti gosti su ostali bez strijelca prvog pogotka koji je dobio drugi žuti zbog pokušaja iznuđivanja kaznenog udarca.

Pritisak Leyton Orienta, koji je do tada već bio popriličan, sada je izgledao nezadrživo. No, igrači Maldon & Tiptrreja nisu htjeli ispustiti pobjedu, iako im u toj situaciji nitko to ne bi zamjerio. Stisnuli su se u svoj šesnaesterac i svim silama se branili. Uklizavali su, bacali se, lopta ih je udarala u noge, trbuh, prsa, glavu, ali je nisu puštali u gol. Situacija je na trenutke izgledala apsurdno - vratar je trčao na loptu, a suigrači su mu čuvali leđa. Nogometaši Maldon & Tiptreeja imali su samo jednu misiju - lopta jednostavno ne smije ući u njihov gol.

I nije na kraju. Gosti su po prvi put u svojoj povijesti ušli u glavni ždrijeb FA kupa i odmah priredili prvoklasno iznenađenje, a sebi osigurali trenutak koji nikada neće zaboraviti. U drugom kolu ugostit će pobjednika iz četvrtoligaškog dvoboja Grimsby Town - Newport County i pokušati još jednom doći do pobjede.

Gateshead - Oldham Athletic

I upravo je to ono zbog čega se nogomet igra. Za te trenutke u kojima svijet na dan-dva staje i jedino što je važno jest ta predivna igra. Svi problemi se zaboravljaju, posao kojeg možda ne voliš, a moraš ga raditi da bi preživio postaje lakši, a dok čekaš sljedeću utakmicu život ti je ljepši. Ne samo igračima, već i navijačima tog malog lokalnog kluba.

Najstarije organizirano nogometno natjecanje na svijetu

FA kup je najstarije organizirano nogometno natjecanje na svijetu koje se održava od 1872. godine. A otkada je uveden ligaški sustav natjecanja (1888.), samo osam pobjednika nije u tom trenutku nastupalo u najvišem razredu engleskog nogometa. Također, sedam od tih osam je u vrijeme osvajanja igralo u drugoj ligi.

Jedini klub u povijesti koji je osvojio FA kup, a da nije bio u ligaškom sustavu natjecanja jest Tottenham, kojemu je to pošlo za rukom davne 1901. godine. No, tu se moraju uzeti u obzir dvije stvari. Prva je ta da su u to vrijeme postojale samo dvije razine ujedinjenih liga koje su ukupno brojale 36 momčadi, a druga je ta da je tadašnji Tottenham smatran dovoljno kvalitetnim da bi mogao igrati čak i prvu ligu.

Posljednji drugoligaš osvajač bio je West Ham 1980. godine, a od osnutka Premier League kakvu danas znamo jedini finalisti izvan najvišeg razreda bili su Milwall 2004. i Cardiff 2008. Ne samo to, u modernoj eri nijedna momčad koja je igrala u nižoj ligi od druge nije došla do finala, a od 1914. samo je jedan ne-ligaš stigao do četvrtfinala – Lincoln City 2017. godine.

Posljednje veće iznenađenje dogodilo se 2013. kada je Wigan pobijedio Manchester City, a iako su 'laticsi' te sezone igrali u Premier League, iste godine su i ispali u niži rang.

Igrači Newcastle Uniteda slave osvajanje FA kupa 1951. godine

Dakle, čak i kroz povijest nismo imali osvajače koji su dolazili iz nižih liga, a danas je to pogotovo nemoguće zamisliti. No, bez obzira na to, FA kup će uvijek biti natjecanje u kojem će svi klubovi imati barem teoretsku šansu za podići najstariji trofej na svijetu i dok god je tako, onaj stvarni nogomet će živjeti.

Otvoreno za sve

Sve momčadi od prve do desete lige imaju pravo nastupa, a to znači da je ove sezone FA Cup startao sa 735 momčadi (rekord je 763 u sezoni 2011/12.). Jedini uvjet je da momčad ima stadion i da nije tek osnovana iste godine u kojoj se prijavljuje za natjecanje. Također, ne postoje nositelji, već je ždrijeb od početka do kraja otvoren, kao i to tko će biti gost, a tko domaćin. Jedini segment u kojem su jače momčadi privilegirane jest činjenica da što nastupaju u jačoj ligi, to kasnije ulaze u ždrijeb.

Od prvog pretkola do osmine finala u slučaju remija utakmica se ponavlja sa zamjenom domaćinstva, a ako i druga utakmica završi neodlučeno, pristupa se produžecima te naposljetku jedanaestercima. Sve do sezone 1990/91. utakmice su se ponavljale sve dok pobjednik nije bio poznat, a to je u jednom slučaju značilo čak šest puta. 1975. godine Fulhamu je trebalo čak 12 utakmica u samo šest rundi da dođe do finala, što je i aktualni rekord.

Kada bi danas jedna od najniže rangiranih momčadi došla do finala, morala bi odigrati minimalno 14 utakmica, a ta bi brojka teoretski mogla doći čak do 24.

Najstarije nogometno natjecanje na svijetu uživa golem ugled u Velikoj Britaniji, čak i kod najvećih klubova I njihovih navijača te momčadi danas FA kup ne shvaćaju olako, bez obzira na pretrpani raspored. Jako je rijetko da najjači klubovi propuste natjecanje, a možda najpoznatiji primjer toga je Manchester United koji je u sezoni 1999/00 odlučio ne nastupiti zbog toga što su se morali natjecati u tek oformljenom Svjetskom klupskom prvenstvu te je Sir Alex Ferguson smatrao da je FA kup samo nepotrebna distrakcija. Crveni vragovi uspjeli su obraniti naslov prvaka Engleske te sezone, ali su ispali iz skupine na Svjetskom klupskom prvenstvu, a njihov potez naišao je na snažne kritike javnosti. Ferguson je kasnije izrazio žaljenje zbog svoje odluke.

Pravedna raspodjela zarade

Iako nisu uspjeli osvojiti ovo natjecanje, postoje klubovi koji se smatraju specijalistima za pobjede nad mnogo jačim momčadima te su dobili nadimak “ubojice divova”.

Rekorder je Yeovil Town koji je kao ne-ligaš ostvario čak 20 pobjeda nad ligaškim momčadima prije nego je ostvario promociju u četvrtu ligu, dok rekord kada su u pitanju momčadi koje nikada nisu ostvarile promociju u ligaški sustav natjecanja drži Altrincham koji je čak 17 puta bio bolji od “divova”.

York City - Altrincham: poznati "ubojice divova" slave pobjedu u gostima zajedno sa svojim navijačima

Najviše osvojenih naslova pobjednika ima Arsenal (13), a u stopu ih prati Manchester United (12). Obje momčadi su nastupile u 20 finala.

Wanderers, Bury, Old Carthusians, Blackburn Olympic, Bradford City, Ipswich Town, Coventry City, Wimbledon i Wigan Athletic jedine su stopostotne momčadi kada su u pitanju finala. Wanderersi imaju pet pobjeda iz isto toliko nastupa, Bury 2/2, dok ostali imaju po jedan.

Najveći luzer je Leicester City koji je čak četiri puta nastupio u finalu, a nijednom nije pobijedio.

Najduže je u kontinuitetu trofej u svom vlasništvu držao Portsmouth, čak sedam godina, od 1939. do 1946. Pogađate, razlog tome je bila činjenica da se tih godina FA Cup nije održavao zbog Drugog svjetskog rata.

FA kup je dobar za male klubove i zbog financijskih razloga, a navijačima se također izlazi u susret. Sav profit od ulaznica dijeli se na dva jednaka dijela koja idu objema momčadima, a Savez određuje cijene ulaznica za sve utakmice do četvrtfinala te se one mogu mijenjati samo ako se obje momčadi dogovore oko nove cijene.

Također, 5% od zarade od svake utakmice koja se ponavlja dijeli se svim ne-ligaškim momčadima koje su došle do prve runde i tamo ispale. No, to nije jedini privilegij manjih momčadi. Od treće do šeste runde 10% zarade od ulaznica ide Savezu za nagradu pobjedniku, a momčadi dobivaju po 45%. Ali, ako je jedna od tih momčadi ne-ligaš, ona dobiva 50%, a druga momčad 40%. Tako se nerijetko dogode situacije da pojedini klubovi zarade više od jedne utakmice FA kupa nego od svih ostalih zajedno.

FA kup jedno je od posljednjih natjecanja koje promiče istinske nogometne vrijednosti i jedno od posljednjih dodirnih točaka s onim iskonskim emocijama koje najvažnija sporedna stvar na svijetu sa sobom donosi.

U petak, 29. studenog pobjednik susreta Tranmere Rovers - Wycombe Wanderers igra protiv Chichester Cityja, dok će u nedjelju, 1. prosinca: Maldon & Tiptree ugostiti boljeg iz dvoboja Grimsby Town – Newport County. A u međuvremenu možete pogledati i susret prve runde između Doncaster Roversa i AFC Wimbledona koji je osnovan 2002. od strane navijača koji su i danas vlasnici kluba. Taj dvoboj je na rasporedu ovog utorka.

Pogledajte koju utakmicu i vratite se u neka bolja vremena.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'prozor' u neka bolja vremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-11-16 17:41:16 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Antonio Juričić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-11-17 14:30:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-11-17 13:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5461 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Portals/0/Images/2019/11/30/SD Portal/12183828.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1254" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7828887 Threads: 2 Questions: 1640900941 Slow queries: 4878128 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111522066 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/strani-nogomet/mislili-ste-da-je-romantika-u-nogometu-mrtva-postoji-jedno-mjesto-gdje-ona-zivi-punim-plucima-i-ne-pokazuje-znakove-nestajanja-633507 [printLink] => /sport/strani-nogomet/mislili-ste-da-je-romantika-u-nogometu-mrtva-postoji-jedno-mjesto-gdje-ona-zivi-punim-plucima-i-ne-pokazuje-znakove-nestajanja-633507?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 518243 [name] => FA kup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fa-kup [link] => /tag/fa-kup ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'prozor' u neka bolja vremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mislili ste da je romantika u nogometu mrtva? Postoji jedno mjesto gdje ona živi punim plućima i ne pokazuje znakove nestajanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-22-32-05-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/30/SD Portal/12183828.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/30/SD Portal/12183828.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Mnogi istinski ljubitelja nogometa pate za nekim boljim, romantičnijim vremenima. Onima u kojima se nogomet igrao zbog emocija, ljubavi prema igri i želje za pobjedom. Danas se najvažnija sporedna stvar na svijetu uglavnom svodi na natjecanje bogataša i velikih korporacija, dok je igračima najvažnije da imaju što veću plaću, lagodan život i da "odrade posao". A nogometaši koji i dalje ispred sebe vide onu igru u koju su se kao djeca zaljubili većinom ne prolaze dobro u današnjem svijetu.

Postoje i oni koji su idealistički negdje između. Uživaju u romantici i cijene neka prijašnja vremena, ali smatraju da je ovo danas prirodna evolucija koja se ne može zaustaviti te joj se ne opiru. Razum prije svega.

No, svakog studenog dođe vikend koji nas svaki put iznova natjera da preispitamo svoj stav o modernom nogometu i prisjetimo se što bi taj sport trebao predstavljati.

Riječ je o prvom kolu FA kupa. Sam ždrijeb, sažeci, ili čak cijele utakmice, ispune nam srce i vrate nas u stvarnost. Jer, momčadi koje nižu uspjehe uz pomoć petrodolara i genijalaca koji izrađuju doktorske disertacije na temu izvođenja auta u nogometu, s četom božanstava koja gaze po zelenom travnjaku, stvorile su svijet za sebe. Stvarnost je ono što je najbliže običnom čovjeku.

Stvarnost nije politička kampanja pred parlamentarne izbore ili saborske sjednice na kojima "predstavnici naroda" raspravljaju o tome kako poboljšati stanje u državi. Stvarnost su supružnici koji rade da bi prehranili sebe i svoju obitelj, koji se raduju malim stvarima i koji se vole zbog onoga što vide jedno u drugome. Stvarnost su ljudi koji posvete svoj život pomaganju drugima ne tražeći ništa zauzvrat. Stvarnost nisu onih jedan posto najbogatijih, već onih ostalih 99 posto.

Harrogate Town - Portsmouth: navijači ispred stadiona čekaju povratak struje

Tako je i nogometna stvarnost kada sedmoligaš Carshalton Athletic dočeka Boston United pred nekolicinom gledatelja na stadionu bez sjedećih mjesta. Stvarnost je i kada osmoligaš Chichester City ostvari prolaz u drugo kolo, jer je Bury izbačen iz svih natjecanja zbog financijskih problema, pa odluči dio svoje zarade donirati upravo posrnulom Buryju. I to s objašnjenjem: “Mi smo do sada odigrali već šest kvalifikacijskih utakmica i zaradili dovoljno”. Najbogatiji klubovi gledaju svaku “kunu”, a jedan maleni Chichester dijeli novac jer je “zaradio dovoljno”?

Stvarnost je i kada sedmoligaš Kingstonian ostvari pobjedu nad četvrtoligašem Macclesfield Townom koji nastupi s juniorima i igračima na posudbi pred praznim tribinama, jer su navijači stali na stranu igrača koji štrajkaju zbog neisplaćenih plaća. Doduše, ružna stvarnost, ali stvarnost nije uvijek lijepa.

A utakmica koja je odigrana u istočnom dijelu Londona između domaćeg Leyton Orienta iz četvrte lige i osmoligaša Maldon & Tiptree priča je za sebe.

Drž', ne daj

Gosti su došli u vodstvo u 43. minuti preko Dannyja Parisha, a u 65. su povećali svoje vodstvo. Samo dvije minute kasnije Dayton je smanjio na 1:2, a u 84. minuti gosti su ostali bez strijelca prvog pogotka koji je dobio drugi žuti zbog pokušaja iznuđivanja kaznenog udarca.

Pritisak Leyton Orienta, koji je do tada već bio popriličan, sada je izgledao nezadrživo. No, igrači Maldon & Tiptrreja nisu htjeli ispustiti pobjedu, iako im u toj situaciji nitko to ne bi zamjerio. Stisnuli su se u svoj šesnaesterac i svim silama se branili. Uklizavali su, bacali se, lopta ih je udarala u noge, trbuh, prsa, glavu, ali je nisu puštali u gol. Situacija je na trenutke izgledala apsurdno - vratar je trčao na loptu, a suigrači su mu čuvali leđa. Nogometaši Maldon & Tiptreeja imali su samo jednu misiju - lopta jednostavno ne smije ući u njihov gol.

I nije na kraju. Gosti su po prvi put u svojoj povijesti ušli u glavni ždrijeb FA kupa i odmah priredili prvoklasno iznenađenje, a sebi osigurali trenutak koji nikada neće zaboraviti. U drugom kolu ugostit će pobjednika iz četvrtoligaškog dvoboja Grimsby Town - Newport County i pokušati još jednom doći do pobjede.

Gateshead - Oldham Athletic

I upravo je to ono zbog čega se nogomet igra. Za te trenutke u kojima svijet na dan-dva staje i jedino što je važno jest ta predivna igra. Svi problemi se zaboravljaju, posao kojeg možda ne voliš, a moraš ga raditi da bi preživio postaje lakši, a dok čekaš sljedeću utakmicu život ti je ljepši. Ne samo igračima, već i navijačima tog malog lokalnog kluba.

Najstarije organizirano nogometno natjecanje na svijetu

FA kup je najstarije organizirano nogometno natjecanje na svijetu koje se održava od 1872. godine. A otkada je uveden ligaški sustav natjecanja (1888.), samo osam pobjednika nije u tom trenutku nastupalo u najvišem razredu engleskog nogometa. Također, sedam od tih osam je u vrijeme osvajanja igralo u drugoj ligi.

Jedini klub u povijesti koji je osvojio FA kup, a da nije bio u ligaškom sustavu natjecanja jest Tottenham, kojemu je to pošlo za rukom davne 1901. godine. No, tu se moraju uzeti u obzir dvije stvari. Prva je ta da su u to vrijeme postojale samo dvije razine ujedinjenih liga koje su ukupno brojale 36 momčadi, a druga je ta da je tadašnji Tottenham smatran dovoljno kvalitetnim da bi mogao igrati čak i prvu ligu.

Posljednji drugoligaš osvajač bio je West Ham 1980. godine, a od osnutka Premier League kakvu danas znamo jedini finalisti izvan najvišeg razreda bili su Milwall 2004. i Cardiff 2008. Ne samo to, u modernoj eri nijedna momčad koja je igrala u nižoj ligi od druge nije došla do finala, a od 1914. samo je jedan ne-ligaš stigao do četvrtfinala – Lincoln City 2017. godine.

Posljednje veće iznenađenje dogodilo se 2013. kada je Wigan pobijedio Manchester City, a iako su 'laticsi' te sezone igrali u Premier League, iste godine su i ispali u niži rang.

Igrači Newcastle Uniteda slave osvajanje FA kupa 1951. godine

Dakle, čak i kroz povijest nismo imali osvajače koji su dolazili iz nižih liga, a danas je to pogotovo nemoguće zamisliti. No, bez obzira na to, FA kup će uvijek biti natjecanje u kojem će svi klubovi imati barem teoretsku šansu za podići najstariji trofej na svijetu i dok god je tako, onaj stvarni nogomet će živjeti.

Otvoreno za sve

Sve momčadi od prve do desete lige imaju pravo nastupa, a to znači da je ove sezone FA Cup startao sa 735 momčadi (rekord je 763 u sezoni 2011/12.). Jedini uvjet je da momčad ima stadion i da nije tek osnovana iste godine u kojoj se prijavljuje za natjecanje. Također, ne postoje nositelji, već je ždrijeb od početka do kraja otvoren, kao i to tko će biti gost, a tko domaćin. Jedini segment u kojem su jače momčadi privilegirane jest činjenica da što nastupaju u jačoj ligi, to kasnije ulaze u ždrijeb.

Od prvog pretkola do osmine finala u slučaju remija utakmica se ponavlja sa zamjenom domaćinstva, a ako i druga utakmica završi neodlučeno, pristupa se produžecima te naposljetku jedanaestercima. Sve do sezone 1990/91. utakmice su se ponavljale sve dok pobjednik nije bio poznat, a to je u jednom slučaju značilo čak šest puta. 1975. godine Fulhamu je trebalo čak 12 utakmica u samo šest rundi da dođe do finala, što je i aktualni rekord.

Kada bi danas jedna od najniže rangiranih momčadi došla do finala, morala bi odigrati minimalno 14 utakmica, a ta bi brojka teoretski mogla doći čak do 24.

Najstarije nogometno natjecanje na svijetu uživa golem ugled u Velikoj Britaniji, čak i kod najvećih klubova I njihovih navijača te momčadi danas FA kup ne shvaćaju olako, bez obzira na pretrpani raspored. Jako je rijetko da najjači klubovi propuste natjecanje, a možda najpoznatiji primjer toga je Manchester United koji je u sezoni 1999/00 odlučio ne nastupiti zbog toga što su se morali natjecati u tek oformljenom Svjetskom klupskom prvenstvu te je Sir Alex Ferguson smatrao da je FA kup samo nepotrebna distrakcija. Crveni vragovi uspjeli su obraniti naslov prvaka Engleske te sezone, ali su ispali iz skupine na Svjetskom klupskom prvenstvu, a njihov potez naišao je na snažne kritike javnosti. Ferguson je kasnije izrazio žaljenje zbog svoje odluke.

Pravedna raspodjela zarade

Iako nisu uspjeli osvojiti ovo natjecanje, postoje klubovi koji se smatraju specijalistima za pobjede nad mnogo jačim momčadima te su dobili nadimak “ubojice divova”.

Rekorder je Yeovil Town koji je kao ne-ligaš ostvario čak 20 pobjeda nad ligaškim momčadima prije nego je ostvario promociju u četvrtu ligu, dok rekord kada su u pitanju momčadi koje nikada nisu ostvarile promociju u ligaški sustav natjecanja drži Altrincham koji je čak 17 puta bio bolji od “divova”.

York City - Altrincham: poznati "ubojice divova" slave pobjedu u gostima zajedno sa svojim navijačima

Najviše osvojenih naslova pobjednika ima Arsenal (13), a u stopu ih prati Manchester United (12). Obje momčadi su nastupile u 20 finala.

Wanderers, Bury, Old Carthusians, Blackburn Olympic, Bradford City, Ipswich Town, Coventry City, Wimbledon i Wigan Athletic jedine su stopostotne momčadi kada su u pitanju finala. Wanderersi imaju pet pobjeda iz isto toliko nastupa, Bury 2/2, dok ostali imaju po jedan.

Najveći luzer je Leicester City koji je čak četiri puta nastupio u finalu, a nijednom nije pobijedio.

Najduže je u kontinuitetu trofej u svom vlasništvu držao Portsmouth, čak sedam godina, od 1939. do 1946. Pogađate, razlog tome je bila činjenica da se tih godina FA Cup nije održavao zbog Drugog svjetskog rata.

FA kup je dobar za male klubove i zbog financijskih razloga, a navijačima se također izlazi u susret. Sav profit od ulaznica dijeli se na dva jednaka dijela koja idu objema momčadima, a Savez određuje cijene ulaznica za sve utakmice do četvrtfinala te se one mogu mijenjati samo ako se obje momčadi dogovore oko nove cijene.

Također, 5% od zarade od svake utakmice koja se ponavlja dijeli se svim ne-ligaškim momčadima koje su došle do prve runde i tamo ispale. No, to nije jedini privilegij manjih momčadi. Od treće do šeste runde 10% zarade od ulaznica ide Savezu za nagradu pobjedniku, a momčadi dobivaju po 45%. Ali, ako je jedna od tih momčadi ne-ligaš, ona dobiva 50%, a druga momčad 40%. Tako se nerijetko dogode situacije da pojedini klubovi zarade više od jedne utakmice FA kupa nego od svih ostalih zajedno.

FA kup jedno je od posljednjih natjecanja koje promiče istinske nogometne vrijednosti i jedno od posljednjih dodirnih točaka s onim iskonskim emocijama koje najvažnija sporedna stvar na svijetu sa sobom donosi.

U petak, 29. studenog pobjednik susreta Tranmere Rovers - Wycombe Wanderers igra protiv Chichester Cityja, dok će u nedjelju, 1. prosinca: Maldon & Tiptree ugostiti boljeg iz dvoboja Grimsby Town – Newport County. A u međuvremenu možete pogledati i susret prve runde između Doncaster Roversa i AFC Wimbledona koji je osnovan 2002. od strane navijača koji su i danas vlasnici kluba. Taj dvoboj je na rasporedu ovog utorka.

Pogledajte koju utakmicu i vratite se u neka bolja vremena.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/mislili-ste-da-je-romantika-u-nogometu-mrtva-postoji-jedno-mjesto-gdje-ona-zivi-punim-plucima-i-ne-pokazuje-znakove-nestajanja-633507 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=369e09cbc88b6c70fca096ca688d1a7d2fc8eb30 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mislili+ste+da+je+romantika+u+nogometu+mrtva%3F+Postoji+jedno+mjesto+gdje+ona+%C5%BEivi+punim+plu%C4%87ima+i+ne+pokazuje+znakove+nestajanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fmislili-ste-da-je-romantika-u-nogometu-mrtva-postoji-jedno-mjesto-gdje-ona-zivi-punim-plucima-i-ne-pokazuje-znakove-nestajanja-633507 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fmislili-ste-da-je-romantika-u-nogometu-mrtva-postoji-jedno-mjesto-gdje-ona-zivi-punim-plucima-i-ne-pokazuje-znakove-nestajanja-633507 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'prozor' u neka bolja vremena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Strani nogomet'prozor' u neka bolja vremena

Mislili ste da je romantika u nogometu mrtva? Postoji jedno mjesto gdje ona živi punim plućima i ne pokazuje znakove nestajanja

Piše Antonio Juričić
17. studenog 2019. - 14:03

Mnogi istinski ljubitelja nogometa pate za nekim boljim, romantičnijim vremenima. Onima u kojima se nogomet igrao zbog emocija, ljubavi prema igri i želje za pobjedom. Danas se najvažnija sporedna stvar na svijetu uglavnom svodi na natjecanje bogataša i velikih korporacija, dok je igračima najvažnije da imaju što veću plaću, lagodan život i da "odrade posao". A nogometaši koji i dalje ispred sebe vide onu igru u koju su se kao djeca zaljubili većinom ne prolaze dobro u današnjem svijetu.

Postoje i oni koji su idealistički negdje između. Uživaju u romantici i cijene neka prijašnja vremena, ali smatraju da je ovo danas prirodna evolucija koja se ne može zaustaviti te joj se ne opiru. Razum prije svega.

No, svakog studenog dođe vikend koji nas svaki put iznova natjera da...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 00:32