stdClass Object ( [id] => 550771 [title] => Legenda iskreno: Uvijek sam bio vojnik Juventusa i ‘azzurra’ [alias] => legenda-iskreno-uvijek-sam-bio-vojnik-juventusa-i-azzurra [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bio je to 19. svibnja 2018. godine. U 64. minuti utakmice talijanskog nogometnog prvenstva između Juventusa i Hellas Verone igru je napustio Gianluigi Buffon.

Nije to bio običan oproštaj jednog nogometaša od kluba kojemu je dao sedamnaest godina života. Nije ni mogao biti. Buffon je izišao iz igre i idućih se trideset minuta pozdravljao s navijačima torinske “Stare dame”.

Da je mogao, popularni Gigi bi vjerojatno zagrlio svakog od četrdeset tisuća navijača na Juveovu stadionu. Ovako se oprostio “samo” s onima koji su se toga dana našli u prvim redovima tribina.

– Ovdje sam doživio trenutke čiste strasti i ljubavi. Radost i plač. Hvala svakom od vas jer svaki od vas je pomogao da taj trenutak u mom životu bude poseban. Danas se završava put i knjiga koju smo napisali zajedno. Ovo mjesto ću zauvijek zvati domom – silno emotivno govorio je Gigi Buffon na rastanku s Juventusom.

Zaista, Buffon je nakon gotovo dva desetljeća provedena u Juventusu postao – Juventus. Sve ono što taj klub predstavlja utjelovljeno je i u Gigiju. Pobjednički mentalitet, nesalomljivost, borba bez pomišljanja na predaju. Uostalom, dovoljno o tom klubu govori slogan “Ne samo da je pobjeda bitna, nego se ona jedina računa!”.

Buffonu je Juventusov pobjednički sindrom ubrizgan još od prve sezone među “zebrama”. No, nisu tek tako, ne baš rastrošni, čelnici kluba iz Torina Parmi “iskrcali” 52 milijuna eura. Vratar koji je brojio dvadeset tri ljeta postao je najskuplji Juveov transfer u povijesti. Promućurni čelnici “bianconera” u Gianluigiju Buffonu prepoznali su vođu.

Toskanac, rođen u Carrari, debitirao je za svoju matičnu Parmu sa samo sedamnaest godina.

– Nikad nisam vidio da je jedan vratar u debiju pokazao takvu osobnost i kvalitetu – govorio je Dino Zoff, jedan iz plejade legendarnih talijanskih vratara, nakon Gigijeve prve utakmice protiv Milana.
Živopisni je vratar već u prvim godinama karijere naučio kako pobjeđivati igrajući za klub, koji je sponzorirala, tada moćna, kompanija “Parmalat”. Bila mu je tek dvadeset jedna godina kad je prvi put proglašen najboljim vratarom u Italiji. Parma je, s Cannavarom, Francuzom Thuramom, Argentincima Veronom i Crespom, te sezone osvojila talijanski Kup, Superkup i europski Kup UEFA-e.

Nije dugo trebalo da nastane prava strka za Buffonom. Htjeli su ga Juve, Roma, Barcelona... A odluku o nastavku karijere donio je Buffonov otac Adriano.

– Otac me uvjerio da ću u Juventusu najlakše ostvariti svoju ambiciju osvajanja talijanskog prvenstva, Scudetta – priznao je Buffon nekoliko godina poslije transfera u Torino.

Koliko je Juventus vjerovao u njega, dovoljno govori podatak da su se odrekli vrsnog nizozemskog vratara Edwina Van der Sara.

U Buffonovu je slučaju vrijedila ona da se po jutru dan poznaje. Gigi je već u prvoj sezoni među “bijelo-crnima” postao prvak Italije. Juveov je novi čuvar mreže proglašen najboljim vratarom na Apeninskom poluotoku, a ušao je i u izbor za UEFA-inu najbolju momčad godine.
Momčad iz Torina dogodine je uzela “back-to-back” naslov. Juventus je gotovo do kraja stigao i u Ligi prvaka. U finalu ih je porazio Milan, veliki talijanski rival. Sudionik toga finala, ali i uspjeha u Italiji, bio je i Splićanin Igor Tudor.

– Znao sam da će Tudor biti dobar trener. Osjetio sam to u njegovim nogometnim razmišljanjima, dok mi je bio suigrač. Zato me nije nimalo iznenadilo kad je sjeo na klupu Galatasaraya – hvalio je Buffon Hrvata.

Gianluigija je od gubitka u finalu barem malo utješila UEFA-ina nagrada za najboljeg nogometaša godine. Bilo je to prvi put da je takvo priznanje dobio vratar.

Kada se činilo da su Juventus i Buffon postali nedodirljivi u Italiji, uslijedile su pomalo turobne godine. Gigi je nakon finala s Milanom upao u depresiju. Bio je to prvi, a vjerojatno i jedini trenutak slabosti u karijeri sportaša koji je stalno nasmiješen, pozitivan, pun samopouzdanja.

Juve je iduće sezone izgubio prevlast u Italiji, što je njegove čelnike, predvođene Lucianom Moggijem, natjeralo da naprave sve, na terenu, ali i izvan njega, kako bi opet bili najjači. Juventus je 2005. i 2006. godine osvojio nove talijanske krune, no na neregularan način. Izbila je afera “Calciopoli”. Talijanski nogometni savez nije imao milosti prema najtrofejnijem klubu. Juventusu su oduzeti spomenuti naslovi, te je izbačen u Serie B, drugu ligu, s devet unaprijed oduzetih bodova.

Među ispitanicima u velikoj aferi našao se i Buffon, no oslobođen je optužbi za namještanje utakmica.

A dok je Italiju tresla afera “Calciopoli”, dotle su se tresli njihovi protivnici na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. “Azzurri” su stigli do titule u čuvenom finalu protiv Francuza, kada je Zidane isključen zbog udaranja Materazzija.

– Bilo je deprimirajuće kad su nam oduzeli titule. Znali smo da moramo napraviti nešto veliko u Njemačkoj da bismo odgovorili na sve što se događa oko nas. No, nikad nisam pomislio da bismo mogli biti prvaci – kazao je jednom Buffon, koji je na tom prvenstvu primio samo dva gola.
Juventus i njegov prvi vratar bili su na prekretnici. Bačeni su na koljena. No, nije bilo pitanje hoće li ustati, nego kad će to učiniti? Odgovor je stigao onog trenutka kad su uz klub odlučili ostati Buffon, sjajni ofenzivci Alessandro Del Piero, David Trezeguet, Pavel Nedved i naš reprezentativni stoper Robert Kovač.

– Buffon je jedan od najvećih nogometaša u povijesti nogometa. Ostati uz Juventus koji je izbačen u drugu ligu bila je sjajna gesta vjernosti – istaknuo je donedavni trener Bayerna Jupp Heynckes.
Juve se, kao u onoj priči o mački s devet života, odmah vratio u Serie A! Činilo se, međutim, da će Buffonu i društvu trebati dulje da ponovno zavladaju Italijom, nakon što su 2011. godine zauzeli, za njih, skromno sedmo mjesto. I prvi put ostali bez nastupa u Europi nakon 1991. godine.

Varljiv je bio taj dojam jer su već iduće sezone ponovno osvojili talijansku krunu. Bez ijednog poraza u cijeloj sezoni!

– Ovo je moja najviša točka karijere, uz Svjetsko prvenstvo 2006. godine – sjao je od sreće Buffon.
Kobna finala Lige prvaka

Juventus i Gigi od te 2012. godine do danas nisu ispustili talijanski Scudetto iz ruku. U međuvremenu su zaigrali u dvama finalima Lige prvaka. Oba puta poraženi su od Španjolaca – Barcelone 2015. godine i Reala lani. Veliki Gigi tako je upisao i jedan neslavni rekord. Uz bivše suigrače Paola Montera i Alessija Tacchinardija, postao je igrač s najviše poraza u finalima Lige prvaka (3).

Gigi je posljednji poraz u finalu proživio s našim Marijom Mandžukićem, kojega je prihvatio s jednakim simpatijama kao i Kovača i Tudora.

– Gol koji sam dao Buffonu na Euru 2012. godine bio je ispunjenje moga dječačkog sna. Kao dijete sam se divio velikom Talijanu. Tko je mogao sanjati da ću mu zatresti mrežu, dijeliti s njim isti dres? – iskreno govori Mandžukić.

Vjerojatno nije sanjao ni da će jednog dana Buffon, kao suigrač, sipati riječi hvale na njegov račun.

– Mario nam svima mora biti primjer! Mandžukić je agresivna gorila. Čovjek koji nikada ne pada – govorio je Buffon nakon jedne od prošlosezonskih pobjeda Juventusa.
U Mandžinu je obranu Buffon stao i kad ga je izvrijeđao reprezentativni kolega iz Rome De Rossi.

Buffon mu je naredio da se ispriča Mandžukiću, a ovaj je to ubrzo i učinio.

Iako mu je klupska i reprezentativna karijera isprepletena uspjesima, posljednje nastupe za Juve i Italiju neće pamtiti po dobru. Ponajviše zbog neuspjela pohoda Italije na Rusiju. U obitelji Buffon nije baš omiljen švedski reprezentativac Jakub Johansson, koji je uvalio Talijanima jedini gol u lanjskim dodatnim kvalifikacijskim utakmicama sa Švedskom. Da nije Jakuba, njihov Gigi bi postao prvi nogometaš u povijesti koji je sudjelovao na šest svjetskih prvenstava.

Koliko “azzurri” znače dobrom, starom Gigiju, govori izjava koju je dao poslije službenog oproštaja.

– Uvijek sam bio vojnik Juventusa i reprezentacije. Zato nikad ne bih mogao dezertirati ako u budućnosti stigne novi poziv. Čak i kad bi me zvali u šezdesetoj godini, bio bih tu, jer imam u sebi nacionalnu svijest – domoljubno je poentirao Buffon.

Njegov zadnji nastup u Ligi prvaka s Juventusom pokazao je kako sudačka odluka može “iz cipela” izbiti istinskog profesionalca i ultrakorektnog sportaša. Real je eliminirao Juve nakon jedanaesterca dosuđenog u posljednjoj minuti. Buffon je u tom trenutku osuo paljbu uvreda po sucu Michaelu Oliveru, zbog čega je isključen, a prije nekoliko dana i kažnjen s tri utakmice neigranja.

Talijanski novinari ga nisu previše kritizirali zbog toga. S njima je oduvijek bio u dobrim odnosima. Posebice s TV novinarkom Ilariom D’Amico, s kojom se prošlog ljeta zaručio, nakon što se razveo od češkog modela Alene Šeredove.

Kaznu za “madridsko” isključenje Gianluigi Buffon će najvjerojatnije odraditi u Paris Saint-Germainu, koji mu nudi bogat ugovor.

S četrdeset godina na leđima “stara kost” još se nada Ligi prvaka. Tko zna!?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Maradonom među vratarima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-06-10 18:07:03 [created_by] => 3196 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-06-10 21:04:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-06-10 18:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2517 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/06/10/Buffon.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "Buffon" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1280x839" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7823679 Threads: 2 Questions: 1640339774 Slow queries: 4876125 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111508053 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/strani-nogomet/legenda-iskreno-uvijek-sam-bio-vojnik-juventusa-i-azzurra-550771 [printLink] => /sport/strani-nogomet/legenda-iskreno-uvijek-sam-bio-vojnik-juventusa-i-azzurra-550771?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 302982 [name] => Gianluigi Buffon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gianluigi-buffon [link] => /tag/gianluigi-buffon ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Maradonom među vratarima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Legenda iskreno: Uvijek sam bio vojnik Juventusa i ‘azzurra’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3196 [name] => Petar Mikuličin [username] => petar-mikuli-in [email] => petar-mikuli-in@sd.hr [password] => $2y$10$ER7omxdYuBmJJG8fb6.tDuKxGo3hNAbtaM4kNMf9U5ofe0/F2snNW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/petar-mikulicin-3196 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1714 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3bca8fb9dc6a98a6f4cbd68c09e6406f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/10/Buffon.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Buffon [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/10/Buffon.jpg [title] => Buffon ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Bio je to 19. svibnja 2018. godine. U 64. minuti utakmice talijanskog nogometnog prvenstva između Juventusa i Hellas Verone igru je napustio Gianluigi Buffon.

Nije to bio običan oproštaj jednog nogometaša od kluba kojemu je dao sedamnaest godina života. Nije ni mogao biti. Buffon je izišao iz igre i idućih se trideset minuta pozdravljao s navijačima torinske “Stare dame”.

Da je mogao, popularni Gigi bi vjerojatno zagrlio svakog od četrdeset tisuća navijača na Juveovu stadionu. Ovako se oprostio “samo” s onima koji su se toga dana našli u prvim redovima tribina.

– Ovdje sam doživio trenutke čiste strasti i ljubavi. Radost i plač. Hvala svakom od vas jer svaki od vas je pomogao da taj trenutak u mom životu bude poseban. Danas se završava put i knjiga koju smo napisali zajedno. Ovo mjesto ću zauvijek zvati domom – silno emotivno govorio je Gigi Buffon na rastanku s Juventusom.

Zaista, Buffon je nakon gotovo dva desetljeća provedena u Juventusu postao – Juventus. Sve ono što taj klub predstavlja utjelovljeno je i u Gigiju. Pobjednički mentalitet, nesalomljivost, borba bez pomišljanja na predaju. Uostalom, dovoljno o tom klubu govori slogan “Ne samo da je pobjeda bitna, nego se ona jedina računa!”.

Buffonu je Juventusov pobjednički sindrom ubrizgan još od prve sezone među “zebrama”. No, nisu tek tako, ne baš rastrošni, čelnici kluba iz Torina Parmi “iskrcali” 52 milijuna eura. Vratar koji je brojio dvadeset tri ljeta postao je najskuplji Juveov transfer u povijesti. Promućurni čelnici “bianconera” u Gianluigiju Buffonu prepoznali su vođu.

Toskanac, rođen u Carrari, debitirao je za svoju matičnu Parmu sa samo sedamnaest godina.

– Nikad nisam vidio da je jedan vratar u debiju pokazao takvu osobnost i kvalitetu – govorio je Dino Zoff, jedan iz plejade legendarnih talijanskih vratara, nakon Gigijeve prve utakmice protiv Milana.
Živopisni je vratar već u prvim godinama karijere naučio kako pobjeđivati igrajući za klub, koji je sponzorirala, tada moćna, kompanija “Parmalat”. Bila mu je tek dvadeset jedna godina kad je prvi put proglašen najboljim vratarom u Italiji. Parma je, s Cannavarom, Francuzom Thuramom, Argentincima Veronom i Crespom, te sezone osvojila talijanski Kup, Superkup i europski Kup UEFA-e.

Nije dugo trebalo da nastane prava strka za Buffonom. Htjeli su ga Juve, Roma, Barcelona... A odluku o nastavku karijere donio je Buffonov otac Adriano.

– Otac me uvjerio da ću u Juventusu najlakše ostvariti svoju ambiciju osvajanja talijanskog prvenstva, Scudetta – priznao je Buffon nekoliko godina poslije transfera u Torino.

Koliko je Juventus vjerovao u njega, dovoljno govori podatak da su se odrekli vrsnog nizozemskog vratara Edwina Van der Sara.

U Buffonovu je slučaju vrijedila ona da se po jutru dan poznaje. Gigi je već u prvoj sezoni među “bijelo-crnima” postao prvak Italije. Juveov je novi čuvar mreže proglašen najboljim vratarom na Apeninskom poluotoku, a ušao je i u izbor za UEFA-inu najbolju momčad godine.
Momčad iz Torina dogodine je uzela “back-to-back” naslov. Juventus je gotovo do kraja stigao i u Ligi prvaka. U finalu ih je porazio Milan, veliki talijanski rival. Sudionik toga finala, ali i uspjeha u Italiji, bio je i Splićanin Igor Tudor.

– Znao sam da će Tudor biti dobar trener. Osjetio sam to u njegovim nogometnim razmišljanjima, dok mi je bio suigrač. Zato me nije nimalo iznenadilo kad je sjeo na klupu Galatasaraya – hvalio je Buffon Hrvata.

Gianluigija je od gubitka u finalu barem malo utješila UEFA-ina nagrada za najboljeg nogometaša godine. Bilo je to prvi put da je takvo priznanje dobio vratar.

Kada se činilo da su Juventus i Buffon postali nedodirljivi u Italiji, uslijedile su pomalo turobne godine. Gigi je nakon finala s Milanom upao u depresiju. Bio je to prvi, a vjerojatno i jedini trenutak slabosti u karijeri sportaša koji je stalno nasmiješen, pozitivan, pun samopouzdanja.

Juve je iduće sezone izgubio prevlast u Italiji, što je njegove čelnike, predvođene Lucianom Moggijem, natjeralo da naprave sve, na terenu, ali i izvan njega, kako bi opet bili najjači. Juventus je 2005. i 2006. godine osvojio nove talijanske krune, no na neregularan način. Izbila je afera “Calciopoli”. Talijanski nogometni savez nije imao milosti prema najtrofejnijem klubu. Juventusu su oduzeti spomenuti naslovi, te je izbačen u Serie B, drugu ligu, s devet unaprijed oduzetih bodova.

Među ispitanicima u velikoj aferi našao se i Buffon, no oslobođen je optužbi za namještanje utakmica.

A dok je Italiju tresla afera “Calciopoli”, dotle su se tresli njihovi protivnici na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. “Azzurri” su stigli do titule u čuvenom finalu protiv Francuza, kada je Zidane isključen zbog udaranja Materazzija.

– Bilo je deprimirajuće kad su nam oduzeli titule. Znali smo da moramo napraviti nešto veliko u Njemačkoj da bismo odgovorili na sve što se događa oko nas. No, nikad nisam pomislio da bismo mogli biti prvaci – kazao je jednom Buffon, koji je na tom prvenstvu primio samo dva gola.
Juventus i njegov prvi vratar bili su na prekretnici. Bačeni su na koljena. No, nije bilo pitanje hoće li ustati, nego kad će to učiniti? Odgovor je stigao onog trenutka kad su uz klub odlučili ostati Buffon, sjajni ofenzivci Alessandro Del Piero, David Trezeguet, Pavel Nedved i naš reprezentativni stoper Robert Kovač.

– Buffon je jedan od najvećih nogometaša u povijesti nogometa. Ostati uz Juventus koji je izbačen u drugu ligu bila je sjajna gesta vjernosti – istaknuo je donedavni trener Bayerna Jupp Heynckes.
Juve se, kao u onoj priči o mački s devet života, odmah vratio u Serie A! Činilo se, međutim, da će Buffonu i društvu trebati dulje da ponovno zavladaju Italijom, nakon što su 2011. godine zauzeli, za njih, skromno sedmo mjesto. I prvi put ostali bez nastupa u Europi nakon 1991. godine.

Varljiv je bio taj dojam jer su već iduće sezone ponovno osvojili talijansku krunu. Bez ijednog poraza u cijeloj sezoni!

– Ovo je moja najviša točka karijere, uz Svjetsko prvenstvo 2006. godine – sjao je od sreće Buffon.
Kobna finala Lige prvaka

Juventus i Gigi od te 2012. godine do danas nisu ispustili talijanski Scudetto iz ruku. U međuvremenu su zaigrali u dvama finalima Lige prvaka. Oba puta poraženi su od Španjolaca – Barcelone 2015. godine i Reala lani. Veliki Gigi tako je upisao i jedan neslavni rekord. Uz bivše suigrače Paola Montera i Alessija Tacchinardija, postao je igrač s najviše poraza u finalima Lige prvaka (3).

Gigi je posljednji poraz u finalu proživio s našim Marijom Mandžukićem, kojega je prihvatio s jednakim simpatijama kao i Kovača i Tudora.

– Gol koji sam dao Buffonu na Euru 2012. godine bio je ispunjenje moga dječačkog sna. Kao dijete sam se divio velikom Talijanu. Tko je mogao sanjati da ću mu zatresti mrežu, dijeliti s njim isti dres? – iskreno govori Mandžukić.

Vjerojatno nije sanjao ni da će jednog dana Buffon, kao suigrač, sipati riječi hvale na njegov račun.

– Mario nam svima mora biti primjer! Mandžukić je agresivna gorila. Čovjek koji nikada ne pada – govorio je Buffon nakon jedne od prošlosezonskih pobjeda Juventusa.
U Mandžinu je obranu Buffon stao i kad ga je izvrijeđao reprezentativni kolega iz Rome De Rossi.

Buffon mu je naredio da se ispriča Mandžukiću, a ovaj je to ubrzo i učinio.

Iako mu je klupska i reprezentativna karijera isprepletena uspjesima, posljednje nastupe za Juve i Italiju neće pamtiti po dobru. Ponajviše zbog neuspjela pohoda Italije na Rusiju. U obitelji Buffon nije baš omiljen švedski reprezentativac Jakub Johansson, koji je uvalio Talijanima jedini gol u lanjskim dodatnim kvalifikacijskim utakmicama sa Švedskom. Da nije Jakuba, njihov Gigi bi postao prvi nogometaš u povijesti koji je sudjelovao na šest svjetskih prvenstava.

Koliko “azzurri” znače dobrom, starom Gigiju, govori izjava koju je dao poslije službenog oproštaja.

– Uvijek sam bio vojnik Juventusa i reprezentacije. Zato nikad ne bih mogao dezertirati ako u budućnosti stigne novi poziv. Čak i kad bi me zvali u šezdesetoj godini, bio bih tu, jer imam u sebi nacionalnu svijest – domoljubno je poentirao Buffon.

Njegov zadnji nastup u Ligi prvaka s Juventusom pokazao je kako sudačka odluka može “iz cipela” izbiti istinskog profesionalca i ultrakorektnog sportaša. Real je eliminirao Juve nakon jedanaesterca dosuđenog u posljednjoj minuti. Buffon je u tom trenutku osuo paljbu uvreda po sucu Michaelu Oliveru, zbog čega je isključen, a prije nekoliko dana i kažnjen s tri utakmice neigranja.

Talijanski novinari ga nisu previše kritizirali zbog toga. S njima je oduvijek bio u dobrim odnosima. Posebice s TV novinarkom Ilariom D’Amico, s kojom se prošlog ljeta zaručio, nakon što se razveo od češkog modela Alene Šeredove.

Kaznu za “madridsko” isključenje Gianluigi Buffon će najvjerojatnije odraditi u Paris Saint-Germainu, koji mu nudi bogat ugovor.

S četrdeset godina na leđima “stara kost” još se nada Ligi prvaka. Tko zna!?

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Buffon
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/legenda-iskreno-uvijek-sam-bio-vojnik-juventusa-i-azzurra-550771 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2dd72dad3aa0bf2fb208341ecb711a9758e3c76d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Legenda+iskreno%3A+Uvijek+sam+bio+vojnik++Juventusa+i+%E2%80%98azzurra%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Flegenda-iskreno-uvijek-sam-bio-vojnik-juventusa-i-azzurra-550771 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Flegenda-iskreno-uvijek-sam-bio-vojnik-juventusa-i-azzurra-550771 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Maradonom među vratarima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometMaradonom među vratarima

Legenda iskreno: Uvijek sam bio vojnik Juventusa i ‘azzurra’

10. lipnja 2018. - 20:33
Buffon

Bio je to 19. svibnja 2018. godine. U 64. minuti utakmice talijanskog nogometnog prvenstva između Juventusa i Hellas Verone igru je napustio Gianluigi Buffon.

Nije to bio običan oproštaj jednog nogometaša od kluba kojemu je dao sedamnaest godina života. Nije ni mogao biti. Buffon je izišao iz igre i idućih se trideset minuta pozdravljao s navijačima torinske “Stare dame”.

Da je mogao, popularni Gigi bi vjerojatno zagrlio svakog od četrdeset tisuća navijača na Juveovu stadionu. Ovako se oprostio “samo” s onima koji su se toga dana našli u prvim redovima tribina.

– Ovdje sam doživio trenutke čiste strasti i ljubavi. Radost i plač. Hvala svakom od vas jer svaki od vas je pomogao da taj trenutak u mom životu bude poseban. Danas se završava put i knjiga koju smo napisali...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:05