StoryEditorOCM
Strani nogometkorak po korak

Irankama dopušten dolazak na nogometne stadione u gradovima Isfahan, Kerman i Ahvaz, ali ne i u glavnom gradu Teheranu

Piše Hina
9. srpnja 2023. - 20:08

Irankama će biti dopušteno prisustvovati utakmicama muškog nogometnog prvenstva, objavio je predsjednik Iranskog nogometnog saveza.

- Jedna od važnih značajki lige ove godine, je to što ćemo vidjeti žene na stadionima - kazao je predsjednik Saveza Mehdi Taj tijekom izravnog prijenosa ždrijeba parova za nadolazeću sezonu iranskog prvenstva koje počinje u kolovozu.

Taj je dodao kako su neki stadioni u gradovima Isfahan, Kerman i Ahvaz - ali ne i u glavnom gradu Teheranu, spremni ugostiti žene.

Iran je u velikoj mjeri zabranio dolazak gledateljica na nogometne i druge sportske stadione od Islamske revolucije 1979. godine, unatoč tome što nije bilo zakona koji to zabranjuju.

Iranske vjerske vlasti, koje imaju važnu ulogu u donošenju odluka u toj zemlji, tvrdile su da žene treba zaštititi od muške atmosfere i pogleda poluodjevenih sportaša.

U kolovozu prošle godine nakon niza godina ženama je bilo dopušteno prisustvovati utakmici nacionalnog prvenstva kada se teheranski klub Esteghlal susreo s Mes Kermanom.

U još jednom rijetkom slučaju u listopadu 2019. oko 4.000 žena moglo je prisustvovati kvalifikacijskoj utakmici Irana za Svjetsko prvenstvo 2022. protiv Kambodže na teheranskom stadionu Azadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:22