StoryEditorOCM
Ostalojedrenje

Završeno Svjetsko prvenstvu u klasi ILCA 7 u Adelaideu, Matt Wearn prvak, Filip Jurišić osmi

Piše Sport SD
31. siječnja 2024. - 12:17

Filip Jurišić je izvukao maksimum u plovu za medalje na Svjetskom prvenstvu u klasi ILCA 7 u Adelaideu, jedriličar Mornara je 3. mjestom napredovao dvije pozicije u konačnom poretku, te završio kao osmi. Ono što je važno, time je povećao zalihu u odnosu na Tončija Stipanovića u njihovoj internoj borbi tko će predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama ovoga ljeta. U treću i posljednju kriterijsku regatu u Hyeresu krajem travnja Jurišić će ući s osam bodova prednosti, što uopće nije zanemarivo.

Njegov trenutni zbroj je 30 (22. s lanjskog SP-a, 8. s ovog), a Stipanovićev 38 (21. i 17.). Jednostavnom matematičkom operacijom dolazimo do zaključka da Jurišiću za debi na Olimpijskim igrama treba Top 9 plasman u Hyeresu i time je siguran, Stipanović ga ne može ugroziti niti pobjedom na jugu Francuske. Obojici će se gledati dva najbolja rezultata s ove tri regate.

- Nisu se još slegli svi dojmovi i nisam stigao sve analizirati. Činjenica je da nakon odličnog otvaranja u prva dva dana, ovo nije zadovoljavajuće. Do petog dana sam imao sve pod kontrolom, a onda mi se dogodilo sve najgore. Najprije peh s travom pred sam kraj regate u kojoj sam držao odličnu poziciju, ja sam se čak izvrnuo naletjevši na busen.

U drugoj regati sam opet imao vrlo dobro mjesto, samo da bi mi se dogodio sudar s Portugalcem, pa s Englezom. Na neke stvari jednostavno ne možeš utjecati. Danas sam u „medal raceu“ dao maksimum, 8. mjesto je na kraju utješno. Sve u svemu, konkurencija je bila vrhunska, s time da su prva tri dominirala još i prije plova za medalje – rekao je Filip Jurišić.

Titulu svjetskog prvaka i to drugu u nizu osvojio je Matt Wearn, Australac je bio briljantan u „svom dvorištu“. Slavio je i u „medal raceu“ za potvrdu krune, pa se sada može mirno pripremati za obranu olimpijskog naslova iz Tokija 2021. godine. Srebrni je Norvežanin Hermann Tomasgaard, koji je u izravnom dvoboju bio bolji od Britanca Mickeya Becketta.

Konačni poredak

1. Wearn (AUS) 24
2. Tomasgaard (NOR) 34
3. Beckett (VB) 41
4. Bühl (NJEM) 65
5. Saunders (NZL) 71
6. Kontides (CIP) 79
7. Bernaz (FRA) 86
8. JURIŠIĆ 91
9. Lynch (IRS) 95
10. Elliott (AUS) 101.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:35