StoryEditorOCM
Ostalopod jedrima

Stipanović predolimpijsku regatu završio četvrtom diskvalifikacijom, okreće se prema Svjetskom prvenstvu u kolovozu

Piše Sport SD
14. srpnja 2023. - 17:24

Kad smo se čuli, već je bio na putu za aerodrom u Marseilleu i povratak kući. U glavi je prebirao što se to upravo dogodilo prethodnih šest dana na predolimpijskoj regati, koju je okončao na žalosnom 22. mjestu od 42 jedriličara u klasi ILCA 7. Dvostruki osvajač olimpijskog srebra, Tonči Stipanović, niti sam nije mogao shvatiti kako se to namjestilo da je u deset regata čak četiri puta diskvalificiran. Posljednja, četvrta, dogodila se u desetoj, dakle, posljednjoj regati. Nije da bi to sada nešto posebno promijenilo u njegovom plasmanu u Marseilleu, ali četiri puta! Sam je rekao da mu se u karijeri dugoj više od dvadeset godina nisu dogodile dvije diskvalifikacije na istom natjecanju. Uoči regate spominjao je veliku želju za dobrim rezultatom s obzirom da mu predolimpijske regate do sada nisu ležale (15, 6, 11 od Londona preko Rio de Janeira do Tokia), što na kraju nije imale nikakve veze s Olimpijskim igrama (4, 2, 2), ali mu i Marseille do sada nije legao. 

- Vjerojatno je ta prevelika želja imala utjecaja, ali zbilja ne znam što bih pametno rekao na sva ova slova – BFD, DNF, DSQ… Konkretno danas, drugi penal sam dobio kad sam prošao Bernaza i stigao na 3. mjesto. Jednostavno su se suci pojavili ispred mene i diskvalificirali me. Moj trener Jozo Jakelić je dosta objektivan kod tih stvari i uvijek mi kaže što on misli, sada je i on bio bez odgovora, nije znao zašto sam diskvalificiran. Nadam se da sam sada ispucao sve diskvalifikacije – podvukao je na kraju. 

I zatim dodao: 

- Nije do sudaca, nisam bio na razini zadatka. S druge strane, regata je bila vrlo korisna, dosta sam toga naučio. Čak sam i u krmu dosta dobro jedrio, gotovo da sam se vratio na stare brzine. Čini mi se kao da sam još malo drven, a u četvrtak mi je nedostajalo malo koncentracije, bolje procjene. Pavlos i ja smo zajedno jedrili, držali se jedan uz drugog i onda je on odjurio do 2. mjesta, dok sam ja pao na 17. mjesto. 

Sljedećih sedam dana će provesti u Splitu, pa se putuje u Scheveningen, na poprište Svjetskog prvenstva, još jednom testirati sve što se testirati može. Nakon toga će opet odmoriti u Splitu sedam dana, a odlazak na Svjetsko prvenstvo je zakazan za 6. kolovoza. Sedam dana prije početka. 

- To je sada najvažnije, kreće interna borba između mene i Filipa Jurišića tko će predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Prva od tri regate koje će se brojati. Druga je Svjetsko prvenstvo u Australiji u siječnju, pa regata u Hyeresu u travnju. 

Braća Fantele na 2. mjestu ulaze u posljednja dva dana

Braća Šime i Mihovil Fantela su opet jedrili solidno na predolimpijskoj regati u Marseilleu, štoviše s rezultatima 2, 12 i 10 su s 3. stigli na 2. mjesto u ukupnom poretku klase 49er sa 54 boda. Bolje od toga neće ići, jer su Nizozemci Bart Lambriex i Floris van de Verken briljirali i prošli kroz cilj prvi u sve tri regate u petak.

„Leteći Holandezi“ su čvrsto zasjeli na 1. mjesto sa 34 boda. Iza Fantela su Australci McHardie i McKenzie sa 56 bodova, pa Švicarci Schneiter i De Planta sa 60,5, Francuzi Fischer i Clement sa 63, Austrijanci Bildstein i Hussl sa 64… Definitivno gužva, pogotovo kad se uzme u obzir da su još tri regate u subotu. 

Martin Dolenc je natjecanje u Formuli Kite okončao na 11. mjestu, Elena Vorobjeva u ILCA 6 je završila na 23. mjestu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:19