stdClass Object ( [id] => 494755 [title] => Splitski sport na aparatima diže 'bijele' u nebesa: da nije Hajduka, 'najsportskiji grad na svitu' ostao bi bez pola klubova [alias] => splitski-sport-na-aparatima-dize-bijele-u-nebesa-da-nije-hajduka-najsportskiji-grad-na-svitu-ostao-bi-bez-pola-klubova [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U sportu ne smije biti razlike među djecom iz obitelji različitog imovinskog statusa i svi sportaši, bez obzira na financijske mogućnosti svojih roditelja, moraju imati priliku otići na službena natjecanja! Troškove puta na takmičenja, smještaja, hrane, organizacije i kotizacije trebala bi platiti njihova lokalna uprava. To je stav Grada Splita koji od prije tri godine preko Splitskog saveza športova klubovima pokriva troškove natjecanja.

No, u trenutku kada Gradsko vijeće nije izglasalo proračun za 2017., te je na snagu stupilo privremeno financiranje Grada, splitski sport doslovno je pao na koljena, jer je za prvih šest mjeseci trebao dobiti 20 posto godišnjih sredstava, umjesto 50 posto. To je dovelo u pitanje hoće li klubovi moći nastaviti s takmičenjima, bez da troškovi ponovo padnu na leđa sportaša, odnosno njihovih roditelja. Onda je u travnju upomoć uskočio HNK Hajduk, posudivši milijun i pol kuna Splitskom savezu športova.

- Odluka o privremenom financiranju Grada bila je izuzetno loša za sport, jer se sredstva za njega ne smatraju nužnim izdatkom, već donacijom bez obzira na to što se radi o javnim potrebama i što je sport po zakonu djelatnost od posebnog interesa za RH. No, pozajmicom Hajduka, koja je isključivo išla za troškove natjecanja, klubovi su umjesto 20 posto planiranih godišnjih sredstava, dobili između 35 i 40 posto. To im je omogućilo da prežive prvih šest mjeseci kada se održava većina natjecanja, pogotovo u ekipnim sportovima, i na koje ide 60 posto godišnjih troškova, dok se preostalih 40 posto troškova odnosi se na natjecanja koja se odvijaju u drugom dijelu godine. Da Hajduk nije dao pozajmicu, vjerojatno bi sav trošak ponovo pao na roditelje, jer ne vidim drugih načina kako bi klubovi preživjeli! - ističe Hrvoje Akrap, pročelnik gradske Službe za sport.

- Uključivši se u rješavanje problema, klub s Poljuda preuzeo je svoju ulogu u društvu koju i treba imati s obzirom na svoju veličinu, brend i povijest. Do toga, naravno, ne bi došlo da nije stabilan i u financijskim mogućnostima izdvojiti 1,5 milijuna kuna. Prema tome, ako je on u situaciji u određenim trenucima pomoći splitskom sportu, to je za nas fenomenalno. Upravo je Grad na višu razinu digao financijski segment poslovanja sportskih klubova. Prije pet, šest godina imali smo klubove koji su bili praktički pred raspadom. Hajduk je bio u ogromnim financijskim problemima, zatim KK Split, Vaterpolo klub Jadran, Tenis klub Split… Neki od njih su se ugasili, a neki su uspjeli izaći iz problema zbog naših programa. Nije bilo šanse da se javni novac više troši na plaće seniora, već ciljano za omladinski pogon i stručni rad. Ovaj kontinuitet je omogućio njihovi financijsku stabilnost da bi mogli ostvariti rezultate - kazuje Akrap te nastavlja:

- Sustav u kojem Grad umjesto roditelja pokriva troškove službenih natjecanja, kao što su prvenstva Dalmacije, regionalna i državna natjecanja, uveli smo prije nekoliko godina kako bi svako dijete imalo iste uvjete za bavljenje sportom bez obzira na imovinsko stanje njegovih obitelji. Zbog toga Služba za sport Grada svake godine objavljuje natječaj za javne potrebe na koje se javljaju klubovi sa svojim financijskim planovima koji moraju biti usklađeni s definiranim normativima, jer točno se zna koliko po prijeđenom kilometru košta prijevoz do Rijeke, Zagreba, koliko košta smještaj za prvenstvo u trajanju od nekoliko dana. Tijekom godine je uvedeno nekoliko kontrola kada klubovi dostavljaju račune i pravdaju sredstva za prethodni period, bez čega ne mogu dobiti nova sredstva. Grad sufinancira i plaće 130 od oko 500 trenera koji rade u klubovima, a cilj nam je da ih što više njih sufinanciramo, kako se to već radi u Zagrebu. No, za to sada nemamo dovoljan budžet, ali se nadamo da će se u narednim godinama to promijeniti. Tada bi, naime, uz osiguranje troškova natjecanja, omogućili i adekvatan stručni rad. Time bi se osigurala financijska stabilnost klubova, te bi se djeci posvetila odgovarajuća pažnja što bi uz adekvatnu sportsku infrastrukturu, koju bi trebalo obnoviti i izgraditi, omogućilo uključenje što većeg broja djece u sportske aktivnosti jer bi im bavljenje sportom bilo kudikamo pristupačnije i jeftinije. Moramo biti svjesni da svako dijete ne mora i ne može biti vrhunski sportaš, rijetki će doći do te razine. Puno važnije je da što duže ostanu u sportu, posebno za vrijeme puberteta i adolescencije, kako bi to razdoblje prošao što bezbolnije baveći se sportom umjesto da vrijeme provodi na ulici - kaže nam Akrap.

O problemima s kojima su se do Hajdukove pozajmice morali nositi klubovi svjedoči i Ivo Zoković, dopredsjednik Splitskog saveza športova gdje je nadležan za ekipne sportove.

- Svakog dana sam primao pozive klubova koji nisu mogli podmiriti troškove službenih natjecanja, znači sudaca i delegata. Sportski savezi su im prijetili suspenzijama. Novac Hajduka je pomogao u rješavanju takvih situacija, a pojedine klubove je doslovno spasio. Oni koji su odlazili na međunarodna natjecanja tada su mogli platiti troškove puta koji nisu jeftini - rekao je dopredsjednik krovne sportske organizacije u najsportskijem gradu na svitu.

U Odbojkaškom klub Brda kažu kao je pozajmica Hajduka stabilizirala financijsku situaciju u cijelome splitskom sportu.

- Iako smo se u klubu unaprijed pripremili za situaciju privremenog financiranja Grada, tako da bi sami pozajmljivali novac, sigurno je da bi bez "bilih" bilo teško i pitanje je bi li mogli ispuniti kompletan planirani program. Uzimanje novca od roditelja bila bi tek krajnja mjera kojom bi pribjegli i to samo ako bi na to bili prisiljeni. Naime, po kriterijima Splitskog saveza športova klub koji dobiva javni novac ne smije troškove natjecanja naplatiti od roditelja – objašnjava Slobodan Gutović iz Odbojkaškog kluba Brda.

Zbog pomoći s Poljuda, "bile“ u nebesa dižu i gimnastičarke.

- Zahvaljujem Hajduku jer naše programske aktivnosti i pripreme naših sportaša ne smiju stati, pogotovo kad se radi o djeci čiji talent ne smije stajati neiskorišten. Stalno smo na natjecanjima jer imamo programe od sportske škole do vrhunske gimnastike za koju morate raditi pripreme koje su Splitu nisu moguće, jer u ovom gradu nema gimnastičke dvorane. Dobro je što je prije nekoliko godina gradska Služba za sport odredila da na roditelje ne smije pasti teret plaćanja odlazaka na natjecanja, jer teška je situacija i ljudi su bez posla – veli Deni Borozan, predsjednica Gimnastičkog kluba Marjan koji je dao Tinu Erceg.

Klub s Poljuda svojim djelom nije pomogao samo splitskoj djeci i njihovim roditeljima, već i seniorima, posebno onima koji odlazena međunarodna natjecanja.

- Budite sigurni da bi bez Hajdukove pozajmice većina klubova bila prisiljena prestati s natjecanjima. Tako i Bejzbol klub Nada ne bi išao na europske kupove. Jer sportske saveze nije briga što se događa u Splitu. Ako ne platiš obveze, samo ti kažu da si izbačen iz natjecanja i ideš u najnižu ligu. Tako bi se sav splitski sport našao na koljenima – ističe Sergije Vujnović, tajnik bejzbolaša.

I za kraj, vratimo se na Splitski savez športova, odakle upozoravaju da splitski sport već godinama pati, još prije situacije s privremenim financiranjem Grada.

- Teško je konkurirati u situaciji kad Splitu nedostaju i sredstava i sportska infrastruktura. Pa od 1979. godine imamo samo jedan zatvoreni bazen koji uz to zahtjeva sanaciju. U zadnjih 38 godina ovaj grad je narastao i trebao bi imati najmanje tri zatvorena bazena da nam djeca imaju gdje trenirati. Ne moraju svi biti olimpijski, mogu se pokriti i dva postojeća. Osim dvorane na Gripama, nismo dobili novi sportski objekt izuzev Spaladium arene koja opet nije u funkciji sporta, već se u njoj održi pet koncerata godišnje. Trebaju nam još dvije dvorane. Kao grad se ponosimo Blankom Vlašić i želimo imati svjetske prvake, a jedini nemamo atletsku dvoranu – upozorava Zoković.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA PRORAČUNA, NEMA NOVCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-07-03 14:41:35 [created_by] => 3215 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-07-04 07:15:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-07-03 16:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4271 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/hajduk_lokomotiva1-160517.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/djecja_olimpijada5-310517.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/djecja_olimpijada7-310517.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gimnasticki_bozic7-21208.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gimnasticki_bozic9-21208.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gk_marjan9-180708.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/gradsko_vijece5-300915.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/ivan_kos9-110517.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/ivi_zokovic2-171008.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/liga_dvanaest8-101115.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/07\/03\/vujnovic_bejzbol1-280508.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["hajduk_lokomotiva1-160517","djecja_olimpijada5-310517","djecja_olimpijada7-310517","gimnasticki_bozic7-21208","gimnasticki_bozic9-21208","gk_marjan9-180708","gradsko_vijece5-300915.JPG","ivan_kos9-110517.JPG","ivi_zokovic2-171008","liga_dvanaest8-101115.JPG","vujnovic_bejzbol1-280508"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x810"},{"size0":"1280x800"},{"size0":"1280x721"},{"size0":"1265x840"},{"size0":"1280x628"},{"size0":"1280x806"},{"size0":"1249x840"},{"size0":"1276x840"},{"size0":"558x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1272x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7750387 Threads: 3 Questions: 1632057216 Slow queries: 4849848 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111295536 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/splitski-sport-na-aparatima-dize-bijele-u-nebesa-da-nije-hajduka-najsportskiji-grad-na-svitu-ostao-bi-bez-pola-klubova-494755 [printLink] => /sport/ostalo/splitski-sport-na-aparatima-dize-bijele-u-nebesa-da-nije-hajduka-najsportskiji-grad-na-svitu-ostao-bi-bez-pola-klubova-494755?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232289 [name] => hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 280139 [name] => proračun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => proracun [link] => /tag/proracun ) [2] => stdClass Object ( [id] => 2456 [name] => novi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novi [link] => /tag/novi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 327244 [name] => splitski sport [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-sport [link] => /tag/splitski-sport ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA PRORAČUNA, NEMA NOVCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski sport na aparatima diže 'bijele' u nebesa: da nije Hajduka, 'najsportskiji grad na svitu' ostao bi bez pola klubova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3215 [name] => Tanja Gattin [username] => tanja-gattin [email] => tanja-gattin-zebi@sd.hr [password] => $2y$10$ylOB0fmJ.YHXer9b47aXY.iHpGT0rsDXvm13AJuBTpq25fgNb5X2q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2020-03-13 11:24:42 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-gattin-3215 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1733 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/09919fcdc36a40d5b94f0b62e3e82463?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/hajduk_lokomotiva1-160517.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => hajduk_lokomotiva1-160517 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/hajduk_lokomotiva1-160517.jpg [title] => hajduk_lokomotiva1-160517 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/djecja_olimpijada5-310517.jpg [title] => djecja_olimpijada5-310517 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/djecja_olimpijada7-310517.jpg [title] => djecja_olimpijada7-310517 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gimnasticki_bozic7-21208.jpg [title] => gimnasticki_bozic7-21208 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gimnasticki_bozic9-21208.jpg [title] => gimnasticki_bozic9-21208 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gk_marjan9-180708.jpg [title] => gk_marjan9-180708 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/gradsko_vijece5-300915.JPG [title] => gradsko_vijece5-300915.JPG ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/ivan_kos9-110517.JPG [title] => ivan_kos9-110517.JPG ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/ivi_zokovic2-171008.jpg [title] => ivi_zokovic2-171008 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/liga_dvanaest8-101115.JPG [title] => liga_dvanaest8-101115.JPG ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/03/vujnovic_bejzbol1-280508.jpg [title] => vujnovic_bejzbol1-280508 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U sportu ne smije biti razlike među djecom iz obitelji različitog imovinskog statusa i svi sportaši, bez obzira na financijske mogućnosti svojih roditelja, moraju imati priliku otići na službena natjecanja! Troškove puta na takmičenja, smještaja, hrane, organizacije i kotizacije trebala bi platiti njihova lokalna uprava. To je stav Grada Splita koji od prije tri godine preko Splitskog saveza športova klubovima pokriva troškove natjecanja.

No, u trenutku kada Gradsko vijeće nije izglasalo proračun za 2017., te je na snagu stupilo privremeno financiranje Grada, splitski sport doslovno je pao na koljena, jer je za prvih šest mjeseci trebao dobiti 20 posto godišnjih sredstava, umjesto 50 posto. To je dovelo u pitanje hoće li klubovi moći nastaviti s takmičenjima, bez da troškovi ponovo padnu na leđa sportaša, odnosno njihovih roditelja. Onda je u travnju upomoć uskočio HNK Hajduk, posudivši milijun i pol kuna Splitskom savezu športova.

- Odluka o privremenom financiranju Grada bila je izuzetno loša za sport, jer se sredstva za njega ne smatraju nužnim izdatkom, već donacijom bez obzira na to što se radi o javnim potrebama i što je sport po zakonu djelatnost od posebnog interesa za RH. No, pozajmicom Hajduka, koja je isključivo išla za troškove natjecanja, klubovi su umjesto 20 posto planiranih godišnjih sredstava, dobili između 35 i 40 posto. To im je omogućilo da prežive prvih šest mjeseci kada se održava većina natjecanja, pogotovo u ekipnim sportovima, i na koje ide 60 posto godišnjih troškova, dok se preostalih 40 posto troškova odnosi se na natjecanja koja se odvijaju u drugom dijelu godine. Da Hajduk nije dao pozajmicu, vjerojatno bi sav trošak ponovo pao na roditelje, jer ne vidim drugih načina kako bi klubovi preživjeli! - ističe Hrvoje Akrap, pročelnik gradske Službe za sport.

- Uključivši se u rješavanje problema, klub s Poljuda preuzeo je svoju ulogu u društvu koju i treba imati s obzirom na svoju veličinu, brend i povijest. Do toga, naravno, ne bi došlo da nije stabilan i u financijskim mogućnostima izdvojiti 1,5 milijuna kuna. Prema tome, ako je on u situaciji u određenim trenucima pomoći splitskom sportu, to je za nas fenomenalno. Upravo je Grad na višu razinu digao financijski segment poslovanja sportskih klubova. Prije pet, šest godina imali smo klubove koji su bili praktički pred raspadom. Hajduk je bio u ogromnim financijskim problemima, zatim KK Split, Vaterpolo klub Jadran, Tenis klub Split… Neki od njih su se ugasili, a neki su uspjeli izaći iz problema zbog naših programa. Nije bilo šanse da se javni novac više troši na plaće seniora, već ciljano za omladinski pogon i stručni rad. Ovaj kontinuitet je omogućio njihovi financijsku stabilnost da bi mogli ostvariti rezultate - kazuje Akrap te nastavlja:

- Sustav u kojem Grad umjesto roditelja pokriva troškove službenih natjecanja, kao što su prvenstva Dalmacije, regionalna i državna natjecanja, uveli smo prije nekoliko godina kako bi svako dijete imalo iste uvjete za bavljenje sportom bez obzira na imovinsko stanje njegovih obitelji. Zbog toga Služba za sport Grada svake godine objavljuje natječaj za javne potrebe na koje se javljaju klubovi sa svojim financijskim planovima koji moraju biti usklađeni s definiranim normativima, jer točno se zna koliko po prijeđenom kilometru košta prijevoz do Rijeke, Zagreba, koliko košta smještaj za prvenstvo u trajanju od nekoliko dana. Tijekom godine je uvedeno nekoliko kontrola kada klubovi dostavljaju račune i pravdaju sredstva za prethodni period, bez čega ne mogu dobiti nova sredstva. Grad sufinancira i plaće 130 od oko 500 trenera koji rade u klubovima, a cilj nam je da ih što više njih sufinanciramo, kako se to već radi u Zagrebu. No, za to sada nemamo dovoljan budžet, ali se nadamo da će se u narednim godinama to promijeniti. Tada bi, naime, uz osiguranje troškova natjecanja, omogućili i adekvatan stručni rad. Time bi se osigurala financijska stabilnost klubova, te bi se djeci posvetila odgovarajuća pažnja što bi uz adekvatnu sportsku infrastrukturu, koju bi trebalo obnoviti i izgraditi, omogućilo uključenje što većeg broja djece u sportske aktivnosti jer bi im bavljenje sportom bilo kudikamo pristupačnije i jeftinije. Moramo biti svjesni da svako dijete ne mora i ne može biti vrhunski sportaš, rijetki će doći do te razine. Puno važnije je da što duže ostanu u sportu, posebno za vrijeme puberteta i adolescencije, kako bi to razdoblje prošao što bezbolnije baveći se sportom umjesto da vrijeme provodi na ulici - kaže nam Akrap.

O problemima s kojima su se do Hajdukove pozajmice morali nositi klubovi svjedoči i Ivo Zoković, dopredsjednik Splitskog saveza športova gdje je nadležan za ekipne sportove.

- Svakog dana sam primao pozive klubova koji nisu mogli podmiriti troškove službenih natjecanja, znači sudaca i delegata. Sportski savezi su im prijetili suspenzijama. Novac Hajduka je pomogao u rješavanju takvih situacija, a pojedine klubove je doslovno spasio. Oni koji su odlazili na međunarodna natjecanja tada su mogli platiti troškove puta koji nisu jeftini - rekao je dopredsjednik krovne sportske organizacije u najsportskijem gradu na svitu.

U Odbojkaškom klub Brda kažu kao je pozajmica Hajduka stabilizirala financijsku situaciju u cijelome splitskom sportu.

- Iako smo se u klubu unaprijed pripremili za situaciju privremenog financiranja Grada, tako da bi sami pozajmljivali novac, sigurno je da bi bez "bilih" bilo teško i pitanje je bi li mogli ispuniti kompletan planirani program. Uzimanje novca od roditelja bila bi tek krajnja mjera kojom bi pribjegli i to samo ako bi na to bili prisiljeni. Naime, po kriterijima Splitskog saveza športova klub koji dobiva javni novac ne smije troškove natjecanja naplatiti od roditelja – objašnjava Slobodan Gutović iz Odbojkaškog kluba Brda.

Zbog pomoći s Poljuda, "bile“ u nebesa dižu i gimnastičarke.

- Zahvaljujem Hajduku jer naše programske aktivnosti i pripreme naših sportaša ne smiju stati, pogotovo kad se radi o djeci čiji talent ne smije stajati neiskorišten. Stalno smo na natjecanjima jer imamo programe od sportske škole do vrhunske gimnastike za koju morate raditi pripreme koje su Splitu nisu moguće, jer u ovom gradu nema gimnastičke dvorane. Dobro je što je prije nekoliko godina gradska Služba za sport odredila da na roditelje ne smije pasti teret plaćanja odlazaka na natjecanja, jer teška je situacija i ljudi su bez posla – veli Deni Borozan, predsjednica Gimnastičkog kluba Marjan koji je dao Tinu Erceg.

Klub s Poljuda svojim djelom nije pomogao samo splitskoj djeci i njihovim roditeljima, već i seniorima, posebno onima koji odlazena međunarodna natjecanja.

- Budite sigurni da bi bez Hajdukove pozajmice većina klubova bila prisiljena prestati s natjecanjima. Tako i Bejzbol klub Nada ne bi išao na europske kupove. Jer sportske saveze nije briga što se događa u Splitu. Ako ne platiš obveze, samo ti kažu da si izbačen iz natjecanja i ideš u najnižu ligu. Tako bi se sav splitski sport našao na koljenima – ističe Sergije Vujnović, tajnik bejzbolaša.

I za kraj, vratimo se na Splitski savez športova, odakle upozoravaju da splitski sport već godinama pati, još prije situacije s privremenim financiranjem Grada.

- Teško je konkurirati u situaciji kad Splitu nedostaju i sredstava i sportska infrastruktura. Pa od 1979. godine imamo samo jedan zatvoreni bazen koji uz to zahtjeva sanaciju. U zadnjih 38 godina ovaj grad je narastao i trebao bi imati najmanje tri zatvorena bazena da nam djeca imaju gdje trenirati. Ne moraju svi biti olimpijski, mogu se pokriti i dva postojeća. Osim dvorane na Gripama, nismo dobili novi sportski objekt izuzev Spaladium arene koja opet nije u funkciji sporta, već se u njoj održi pet koncerata godišnje. Trebaju nam još dvije dvorane. Kao grad se ponosimo Blankom Vlašić i želimo imati svjetske prvake, a jedini nemamo atletsku dvoranu – upozorava Zoković.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
hajduk_lokomotiva1-160517 djecja_olimpijada5-310517 djecja_olimpijada7-310517 gimnasticki_bozic7-21208 gimnasticki_bozic9-21208 gk_marjan9-180708 gradsko_vijece5-300915.JPG ivan_kos9-110517.JPG ivi_zokovic2-171008 liga_dvanaest8-101115.JPG vujnovic_bejzbol1-280508
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/splitski-sport-na-aparatima-dize-bijele-u-nebesa-da-nije-hajduka-najsportskiji-grad-na-svitu-ostao-bi-bez-pola-klubova-494755 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=195d4069156bba9ec27b142426884145aa76f26c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+sport+na+aparatima+di%C5%BEe+%26%23039%3Bbijele%26%23039%3B+u+nebesa%3A+da+nije+Hajduka%2C+%26%23039%3Bnajsportskiji+grad+na+svitu%26%23039%3B+ostao+bi+bez+pola+klubova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fsplitski-sport-na-aparatima-dize-bijele-u-nebesa-da-nije-hajduka-najsportskiji-grad-na-svitu-ostao-bi-bez-pola-klubova-494755 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fsplitski-sport-na-aparatima-dize-bijele-u-nebesa-da-nije-hajduka-najsportskiji-grad-na-svitu-ostao-bi-bez-pola-klubova-494755 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA PRORAČUNA, NEMA NOVCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
OstaloNEMA PRORAČUNA, NEMA NOVCA

Splitski sport na aparatima diže 'bijele' u nebesa: da nije Hajduka, 'najsportskiji grad na svitu' ostao bi bez pola klubova

3. srpnja 2017. - 18:16
hajduk_lokomotiva1-160517

U sportu ne smije biti razlike među djecom iz obitelji različitog imovinskog statusa i svi sportaši, bez obzira na financijske mogućnosti svojih roditelja, moraju imati priliku otići na službena natjecanja! Troškove puta na takmičenja, smještaja, hrane, organizacije i kotizacije trebala bi platiti njihova lokalna uprava. To je stav Grada Splita koji od prije tri godine preko Splitskog saveza športova klubovima pokriva troškove natjecanja.

No, u trenutku kada Gradsko vijeće nije izglasalo proračun za 2017., te je na snagu stupilo privremeno financiranje Grada, splitski sport doslovno je pao na koljena, jer je za prvih šest mjeseci trebao dobiti 20 posto godišnjih sredstava, umjesto 50 posto. To je dovelo u pitanje hoće li klubovi moći nastaviti s takmičenjima, bez da...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:43