StoryEditorOCM
OstaloPA TI ŠVERCAJ

Kaos i potpuni preokret u kvalifikacijama, UEFA oduzela bodove nekim reprezentacijama, evo kako je prošla Hrvatska

Piše SN
16. prosinca 2023. - 14:58

Što se dogodilo da su se u završnici Elitne runde europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu 2024. godine potpuno izmijenile ljestvice i zbunile javnost? UEFA nije to jasno i glasno objasnila, samo je među rezultatima objavila da su neke odigrane utakmice registrirane "bez borbe".

Tako su, recimo, dvoboji Rumunjska - Nizozemska 2:1 i Nizozemska - Rumunjska 1:1 u konačnici registrirani s dvije 5:0 pobjede Nizozemaca.

Objasnio je to Nizozemski nogometni savez:

"Žalili smo se zbog igranja igrača bez prava nastupa za Rumunjsku u našim listopadskim dvobojima i dobili bodove za zelenim stolom", kažu iz redova Oranja - pišu Sportske novosti. Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Potvrdili su potom i da je žalba Rumunja odbijena i to je to, bez ikakvih detalja. Rumunji, koji se s tim problem na službenoj stranici svojeg Saveza uopće ne bave (objavili su iscrpni izvještaj s posljednje utakmice u Azerbajdžanu, a da se uopće nisu dotaknuli ljestvice i borbe za SP), tako su ostali bez sigurnog play-offa, dok je Nizozemska dobila tanku nadu za plasman u doigravanje...

Nije tu kraj, još je gora situacija u E-skupini. Tamo je na drugom mjestu trenutačno trebala biti Gruzija sa sedam bodova, ali ona je posljednja s tri, dok je Finska s četiri došla na devet bodova i drugu poziciju. I tu je presudna bila žalba koja je upalila...

"UEFA je prihvatila prigovor Finskog saveza zbog igranja igrača bez prava nastupa za Gruziju u našim listopadskim dvobojima", objavili su Finci.

image
Goran Mehkek/Cropix

Gruzija je u ta dva sraza osvojila četiri boda, na kraju ostala bez ijednog, dok je konto Finske narasao toliko ozbiljno da će imati povijesnu priliku zaigrati na SP-u. Gruzija je počela muljati i ranije, jer je i njen dvoboj u Portugalu odigran u rujnu riješen za zelenim stolom. Portugalovih 4:2 na parketu je pretvoreno u 5:0.

Otišlo se još dalje. Finska je 20. prosinca trebala dočekati Armeniju, no do tog dvoboja neće doći. Prvi je na parketu Finska dobila u Erevanu s 3:2, no žalila se jer je Armenija također koristila nekog koga nije smjela pa je i to registrirano s 5:0 za Fince (kao i jedan od dva armenska dvoboja s Portugalom, drugi nije jer je bilo 7:1 za Portugalce...). Armenci su sada obavijestili Fince da ne dolaze na posljednji dvoboj i sad čekaju UEFA-inu kaznu, dok se Finska prošetala do 2. mjesta i play-offa s 12 bodova s plus 9 gol-razlikom, a igrom je u pet dvoboja osvojila četiri boda i upisala gol-razliku 9:20.

Valjda će se i UEFA službeno uskoro obratiti i žestoko reagirati. Futsalu ovakve afere definitivno nisu potrebne, posebno nerazjašnjene. Osam utakmica Elitne runde je odlučeno za zelenim stolom, jedna se neće ni odigrati...

Hrvatsku se to previše ne tiče, ona je osigurala drugo mjesto u skupini i sigurno će u play-off za SP ako u posljednjem kolu u srijedu uzme barem bod u Slovačkoj. Ako izgubi, sve je moguće, u doigravanje idu četiri od pet najboljih drugih, svi dvoboji posljednjeg kola igraju se 20. prosinca.

Trenutno drugoplasirane momčadi u skupinama

1. Finska 12 bodova, 6 utakmica, +11 gol-razlika

2. Ukrajina, 10 bodova, 5 utakmica (gostovanje kod Poljske), +18 gol-razlika

3. Hrvatska, 9 bodova, 5 utakmica (gostovanje kod Slovačke), +8 gol-razlika

4. Italija, 7 bodova, 5 utakmica (doma sa Španjolskom), 0 gol-razlika

5. Nizozemska, 6 bodova (doma s Azerbajdžanom), +1 gol-razlika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:31