StoryEditorOCM
Ostaloprava kalvarija

Drama na moru hrvatskog morskog vuka, našao se u ogromnim problemima, sve je manje vremena da se spasi

Piše Robert Šola/SN
12. srpnja 2023. - 10:12

Tonči Stipanović proživljava pravu kalvariju na predolimpijskoj test regati u Marseilleu, dvostruki srebrni olimpijac je diskvalificiran treći put u tri dana. Triput u šest regata u klasi ILCA 7, što mu se nikada nije dogodilo u nekoj ozbiljnoj regati - pišu Sportske novosti.

Kako u Marseilleu jedre 42 jedriličara, tako je Stipanović za svaku diskvalifikaciju "nagrađen" sa 43 boda, pa onda ne čudi što je tek na 26. mjestu s ukupno 113 bodova. Ostale tri regate, koje je završio bez diskvalifikacije su pristojne – 8, 9 i 10.

Treća diskvalifikacija u utorak je došla naknadno, kroz cilj je prošao kao sedmi, pa je uslijedila nekakva žalba i – kazna.

- Nikada nisam dvaput diskvalificiran, a kamoli triput – konstatirao je Stipanović. – Malo je do mene, priznajem, a nešto je i do sudaca. Mislim da pretjeruju u rigoroznosti.

Kako god, ovo mu je dobra škola. Tko bi rekao da se i s 37 godina, u statusu jedriličarske legende, može nešto naučiti?

image
Tom Dubravec/Cropix

Uglavnom, Stipanoviću su preostale još četiri regate, utrku za medalje neće vidjeti, ali njegov klupski kolega iz Mornara Pavlos Kontides jedreći za Cipar borit će se za medalju. On je četvrti sa 20 bodova, toliko ima i treći Matt Wearn, inače olimpijski pobjednik iz Tokija prije dvije godine. Drugi je aktualni svjetski prvak Jean-Baptiste Bernaz (19), dok je vodeći Britanac Michael Beckett (14).

I Elena Vorobjeva je upisala diskvalifikaciju trećeg dana, naša jedriličarka u ILCA 6 također se nema čime pohvaliti. Ona je na 27. mjestu od 38 jedriličarki.

Trećeg dana su konačno krenule regate i nekih drugih klasa, koje su do sada bile na čekanju. Braća Šime i Mihovila Fantela su u klasi 49er sjajno otvorili (1, 3), pa treći put kroz cilj prošli na 15. mjestu. Sestre Marija Anđela i Mihaela Zjena de Micheli Vitturi u klasi 49er FX su upisale 14, 14 i 19. Palma Čargo na dasci je ostvarila 20, DQ, 7, 9, a njen kolega Luka Mratović 5, 9, 23, 24. Martin Dolenc u Formuli Kite je trećeg dana bio lošiji nego inače sa 7, 13, 17.

Problem u Marseilleu, koji će valjda riješiti do Olimpijskih igara sljedeće godine jest apsolutno katastrofalan "site" za praćenje jedrenja. Osim ILCA 7 i ILCA 6 ostale se klase ne mogu niti otvoriti da bi se pogledali ukupni rezultati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:02