StoryEditorOCM
Košarkaaba liga

Split napravio senzaciju! Usred Beograda je pao euroligaš Partizan nakon 27 godina, odlična predstava Žutih

Piše Frane Vulas
5. veljače 2024. - 21:02

Partizan Mozzart Bet – Split 67:74

Beograd – Štark Arena. Gledatelja 7026. Utakmica 19. kola Admiral Bet ABA lige: Partizan Mozzart Bet – Split 67:74 (19:17, 11:27, 15:15, 22:15). Suci: Milan Nedović (Slovenija), Tomislav Stapić i Nermin Nikšić (obojica iz BiH).

Partizan Mozzart Bet: Smith (4), Vukčević, LeDay (6), Avramović (8), Koprivica (4), Smailagić (4), Jaramaz (4), Nunnally (10), Anđušić (6), Ponitka (8), Kaminsky (8), Caboclo (5).

Split: Funderburk (7), Perković (9), Shorter (18), Sullivan (15), Kalajžić (4), Tišma (2), Runjić (5), Kučić (6), Vuko (8), Perkušić, Dubravčić.

Senzacionalna pobjeda Splita nad Partizanom u Beogradu. Fantastičnom predstavom ‘žuti‘ su svladali favoriziranog euroligaša, kluba čiji budžet za momčad je možda i tridesetak puta veći. Ovo je prva pobjeda Splita u Beogradu nad Partizanom od 1991. godine i finalne serije prvenstva tadašnje Jugoslavije. Tadašnji europski prvak Pop 84 tu je finalnu seriju završio ‘metlom‘, bilo je 3:0. Odnosno ovo je bila ukupno prva pobjeda Splita nad Partizanom nakon 27 godina. Početkom 1997. godine Split je upisao dvije pobjede nad Partizanom u Euroligi, na neutralnim terenima u Pesaru i Solunu. Od tada je Partizan nanizao 17 uzastopnih pobjeda nad Splitom u regionalnoj ligi. Ali nitko ne može pobijediti ‘žute‘ 18 puta zaredom.

Šalu na stranu, ali deveterostruki trenerski prvak Europe Željko Obradović na klupi Partizana nije imao rješenja za furioznu drugu četvrtinu ‘žutih‘. Tricama su gosti iz grada pod Marjanom zasuli koš domaćina. Na veliki odmor se otišlo rezultatom 30:44. Pokušao se tada Partizan vratiti u utakmicu, ali umrtvili su ‘žuti‘ susret.

Vukli su iskusni Shorter i Sullivan, a tricom Vuke bilo je čak 34:53 i pod prijetnjom potpunog debakla morao je Obradović opet pozvati minutu odmora. Potom je bilo i plus 20 za ‘žute (35:55). Približio se Partizan početkom zadnje četvrtine na 52:61. Zadnji juriš Beograđana stigao je prekasno i bio je opet brzo neutraliziran i veliko slavlje Splićana usred Beograda je moglo početi. Domaći su trice ukupno šutirali katastrofalnih 4/31.

image
Pedja Milosavljevic/Cropix

Ove sezone pobjeđivali su bogati Partizan tako i Zadar na Višnjiku i Split u velikoj Štark Areni. Shorter i Sullivan iznijeli su najveći dio ovog trijumfa sastava trenera Slavena Rimca koji je ipak prije svega bio momčadski. Hrvatski reprezentativac u redovima Partizana, Amerikanac s putovnicom Lijepe naše Jaleen Smith ostao je na četiri poena i dvije asistencije.

Nakon ovog ipak posve neočekivanog trijumfa Split je sada na omjeru pobjeda i poraza 9-10 i s vrlo dobrim izgledima za plasman u play off Admiral Bet ABA lige, po prvi put, dok Partizan ima skor 13-6.

image
Pedja Milosavljevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:37