StoryEditorOCM
KošarkaPrije 27 godina

Pamti se zadnja pobjeda nad Partizanom: ‘Uzvikivali su četničke pjesme, uletjeli su u teren, bili smo spremni tući se‘

Piše Ivan Renić
6. veljače 2024. - 21:10

Kreirali su košarkaši Splita senzaciju u Beogradu. Pobijedili su Partizan nakon 27 godina i 17 utakmica u nizu u kojem su bolji bili Crno-bijeli. Seriji je došao kraj, Žuti su slavili rezultatom 74:67. Piše se naveliko, povijesna je ovo pobjeda Splita nakon gotovo tri desetljeća. Pamte se te dvije pobjede iz 1997. Ždrijeb Eurolige odlučio je spojiti Split CO i Partizan.

O tenzijama i naboju u dvobojima hrvatskih i srpskih klubove ne treba posebno pričati, no taj je ipak bio poseban.

Naime, bio je to prvi sudar nekih sportskih klubova iz dvaju zemalja nakon rata. Sve vam je, dakle, jasno... Nazvali smo zato aktera tih utakmica, proslavljenog Damira Tvrdića koji je oba puta bio najbolji strijelac.

- Igralo se na neutralnom terenu. Split je bio domaćin u Italiji, u Pesaru. Znali smo da će te utakmice ući u povijest. Puno je bilo tenzija. U fokusu je najmanje bila košarka. Realno, Partizan je imao bolju momčad, ali druge stvari su presudile – priča nam Tvrdić.

image

Tvrdić i današnji pomoćni trener Ante Marović na tribini 2003.

Joško Ponoš/Cropix

- U prvoj nitko nije očekivao našu pobjedu, a kamoli onda i u drugoj. U Solunu smo igrali pred šest, sedam tisuća njihovih navijača. I to kakvih, s kokardama, četničkim pjesmama... Kada su shvatili da će izgubiti uletjeli su u teren. Mi smo se povukli pod novinarsku ložu, da nam barem ne mogu doći s leđa.

Izbjegnut okršaj

Igrači su se odjednom našli u pogibeljnoj situaciji. Svojom igrom toliko su izludili “navijače”.

- Bili smo spremni tući se s njima. Nismo imali izbora. Ali onda su uletjeli grčki specijalci sa šljemovima i štitovima, odmah su ih rastjerali. Uspjeli smo odigrati još tih par minuta do kraja. I dalje su nas gađali svakakvim predmetima. Meni je puna limenka proletjela kraj glave. Da me pogodila, ne znam kako bih prošao. Bilo je raznih provokacija, ali nismo smjeli reagirati.

U sportu, a pogotovo u derbijima, moraš ostati hladne glave, kaže Tvrdić.

- Podsjetilo me to na lanjske utakmice Partizana i Reala u Euroligi. Imali su 2:0 u seriji i Punter je onda onako reagirao na provokaciju i praktički okrenuo vodu na Realov mlin. I na kraju su osvojili Euroligu gotovo i bez problema. Da nije Punter tako reagirao mislim da bi Partizan osvojio.

Pratio je i frišku pobjedu Žutih u Beogradu...

Kup je naš

- Velika je to pobjeda, zaslužili su momci. Partizan je htio odmoriti nekoliko igrača i to im se na kraju obilo o glavu. Ako ne ideš sto posto i kalkuliraš sport će te kazniti. Krenuli su loše, promašivali zicere, a Split je to sve mudro koristio. Ulazili su im šutevi i Partizan se više nije mogao vratiti.

Bliži se i završnica Kupa. Split je domaćin na Gripama.

- Žuti sigurno nose breme favorita jer su domaćini. Nadam se da neće podleći pritisku. Žao mi je što igraju sa Zadrom odmah u prvoj utakmici. Ona bi se na kraju mogla pokazati odlučujućom, iako se u Kupu nikad ne zna.

Za njega je Split favorit, ali postoji problem...

- Mislim da nisu naučili iz pogreške koju su napravili lani. U domaćim natjecanjima na parketu istodobno mogu biti samo dva stranca. I to ih je u finalnoj seriji koštalo titule. Mislim da bi bilo bolje platiti dva skuplja stranca nego imati trojicu. Zadar nema takvih problema. Kako bilo, ja ću svakako slaviti jer jedan moj klub će pobijediti u toj utakmici – poručio je Tvrdić za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:41