StoryEditorOCM
Košarkasve iznenadio

Dončić šokirao teškim optužbama: ‘Zna se zašto sam frustriran, evo što su suci otkrili mojim suigračima...‘

Piše Tvrtko Puljić/SN
6. rujna 2023. - 18:45

Slovenija je imala Luku Dončića koji je ubacio 17 poena za poluvrijeme i šut za tri, ne samo Dončićev, od 10:17 na odlasku na veliki odmor. Bilo je 50:50. Međutim, bila je to utakmica u kojoj je, što god sada o tome misle Luka Dončić i Slovenci, sve ovisilo o - Kanadi.

A Kanada je spremila za Luku Dončića obrambeni bedem. Dillon Brooks je izbacio prsa na svakom posjedu Luke Dončića, nije tu bilo niti milimetar prostora, pa je sve to nastavio Lu Dort. Kanada nije naivno branila Dončića, samo s jednom vrstom obrane kao Australija. Na Dončića se išlo snagom Brooksa i Dorta, ali se i preuzimalo ili udvajalo. Sve to je Luku Dončića, koji je od prve minute razgovarao sa sucima, plakao na svaku odluku koja mu se ne bi svidjela, nešto na račun toga i dobio, ali nešto su mu na račun toga i oduzeli. Što je kod Dončića samo stvaralo novu brazdu očaja, pišu Sportske novosti.

Jasno, Slovenija je pukla u trećoj četvrtini, jer s tom razinom talenta, osim Dončića, naravno, nisu mogli protiv Shai Gilgeousa-Alexandera, RJ Barretta koji je bio raspucan, čvrstini ostalih, šutu Nicka Alexander-Walkera. Otišla je Kanada i na plus 18, imali spakiranu utakmicu. Slovenci se nisu prestajali buniti. Dončić je dobio jednu tehničku grešku zbog prigovora već u prvom poluvremenu, a onda su mu drugu oprostili. Barem jednom, pa ju je umjesto Dončića, jer i suci su se isfrustrirali, dobio Gregor Hrovat. Da bi je na koncu, sedam minuta do kraja dobio i - Dončić. Bila je to druga, isključujuća. Luka Dončić se okrenuo mjestima na tribinama gdje sjede FIBA-ini dužnosnici, izvrijeđao ih je i napustio dvoranu.

image
AFP

Slovenija je i prije toga bila grogirana, na podu, odbrojavalo joj se. Onda su suci pokušali iznivelirali stvar, pa je drugu tehničke, znači i isključenje zaradio i Dillon Brooks (suigrače je u svlačionici dočekao s boksačkim rukavicama ?!), onda je i Dort učas bio u penalima, da bi Klemen Prepelič spustio Slovence na minus devet. Ali, dalje nije išlo. I dalje su divljali, a, naravno, tenzije nije mogao spustiti niti Aleksandar Sekulić, koji ionako ne kontrolira ovu skupinu igrača.

U polufinale ide Kanada, bolja momčad. Nema to veze s kriterijem i sucima. Kanada je baš momčad, možda i više od svih na ovome SP. Kanada je, na kraju tu, u polufinalu, a nikada ranije to nije uspjela. Dok nisu odrasli neki posebni igrači. Poput Shaija...

Luka Dončić je projurio kraj novinara u mixed zoni, ali se kao kapetan pojavio na presici. I bio vrlo miran, daleko od onog histeričnog tipa koji je napustio Arenu uz psovke upućene FIBA-i.

- Iza nas je ostala vrlo fizička utakmica i sve čestitke Kanadi na prolasku u polufinale. Osobno sam jako ponosan na svoje dečke, jer su svi ostavili sto posto.

Koliko je bio frustriran?

- Mislim da svi znaju zašto sam bio frustriran. Bile su velike emocije i nisam se uspio suzdržati. Suci su, uostalom, rekli mojim suigračima da mi ne sviraju neke stvari jer se stalno bunim. Na meni se igrala vrlo čvrsta obrana, i takav stav sudaca nije fer. Dillon Brooks je vrlo snažan, napravio je sjajan posao i ja neću ulaziti u to što on radi, ali to što radi, radi jako dobro.

Luka Dončić je u sličnom nekontroliranom stanju bio i lani kad su Poljaci u četvrtfinalu Eurobasketa izbacili Sloveniju. I ne samo tada. Može li on svoje emocije kontrolirati?

- Uvijek sam uz svoju momčad, a emocije koje nosim ne mogu prikriti, moram ih samo prilagoditi situaciji.

Tu se ubacio Aleksandar Sekulić, braneći Dončića...

- Teško je zadržati kontrolu emocija kad vas tuku cijelu utakmicu, kao što su to radili Luki. Umori sve to. I teško je to izdržati, pa onda izađu van emocije. Luka je poseban. I teško ga je čuvati na ispravan način.

I tu je Sekulić pretjerao. Jer Dillon Brooks je većinu vremena igrao na Luki Dončiću - ispravnu obranu. Fizičku, prsa o prsa, ali ispravnu.

- Odigrali smo odlično prvo poluvrijeme. Dozvolili smo Kanadi puno poena iz tranzicije, a i pogađali su neke šuteve. Njihove atletske sposobnosti su bile ključne. Imali smo dosta problema i za vrijeme utakmice, ali tijekom turnira, međutim, moji momci su odigrali bolje nego što sam se ja nadao i bez obzira na sve što se događalo. Neke stvari nam se nisu dopale, ali što možemo - još je dodao slovenski izbornik.

Jaka Blažič, koji je ipak zaigrao, unatoč problema s lešima je dodao:

- Bila je ovo vrlo emotivna utakmica. Kanada je igrala u dobrom ritmu, čvrsto u obrani i slomili su nas u drugom poluvremenu. Sve smo dali od sebe. Ne bih želio o sucima, ali svatko tko je gledao utakmicu, mogao je sve vidjeti.

Kad pogleda Jaka Blažič još jednom snimku, kad malo popuste emocije, vidjet će i on.

Kanada je slavila prvo polufinale u povijesti, ali tu ne misli stati. Shai Gilgeous-Alexander je odigrao još jednu sjajnu utakmicu, potegnuo je svaki puta kad je trebalo, držao je momčad na okupu i utrci za MVP-ija ovog turnira izbacio je - Luku Dončića...

- Bila je ovo vrlo zabavna utakmica. Mi smo je odigrali kao momčad. Bili smo opušteni, a odigrali smo jako dobru obranu na Luki Dončiću. Nastojali smo ga izbaciti iz komforne zone, natjerati ga na nervozu. U polufinalu idemo na Srbiju, a svaka je utakmica ovdje teška - zaključio je kanadski lider.

Tu ni Srbiji neće biti lako. Jer, Dillon Brooks i Lu Dort sada imaju novu metu. Bogdana Bogdanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:22