stdClass Object ( [id] => 1217358 [title] => Poraz od Villarreala bio je očekivan, ali Hajduk si nije trebao dopustiti da baš na ovakav način izgubi [alias] => poraz-od-villarreala-bio-je-ocekivan-ali-hajduk-si-nije-trebao-dopustiti-da-bas-na-ovakav-nacin-izgubi [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ni najveći optimisti nisu očekivali pobjedu Hajduka u prvom susretu protiv Villarreala. Mnogi su joj se, naravno, nadali, ali slavlje u Valenciji vjerojatno nije očekivao nitko tko zna kakav protivnik je stajao nasuprot Bijelih i tko tu skupinu igrača vodi. Riječ je o ekipi koja je osvojila Europsku ligu 2021. godine i koja je prošle sezone stigla do polufinala Lige prvaka, pritom izbacivši Juventus i Bayern, a na klupi joj sjedi vjerojatno najbolji trener za klubove "B kategorije" i čovjek koji više od ičega voli europska natjecanja.

Ipak, bez obzira na sve, Hajduk u Valenciji nije trebao izgubiti baš na ovakav način. Prelagano primljeni golovi i dojam koji su Bijeli na terenu ostavili nisu baš bili u skladu s narativom koji je postavljen u dvoboju s Vitorijom, a da nije bilo Mandijevog prekršaja nad Nikolom Kalinićem u 82. minuti, stvari bi bile još crnije...

Iako je Valdas Dambrauskas izveo nominalno možda i najjači sastav Hajduka, svejedno je bio dojam da je Litavac malo iznenadio svojim izborom. Stoperski par činili su Toni Borevković i Josip Elez, a Chidozie Awaziem postavljen je na poziciju zadnjeg veznog uz Lukasa Grgića u sustavu 4-2-3-1. Nigerijac je bio malo povučeniji i u fazi izgradnje napada se nerijetko spuštao po loptu između stopera, ali se u fazi obrane nije spuštao u zadnju liniju. Stipe Biuk na lijevoj strani i malo povučeniji Emir Sahiti na desnoj trebali su uz Filipa Krovinovića činiti okosnicu momčadi u fazi ofenzivne tranzicije, dok je Marko Livaja bio u svojoj klasičnoj free roam ulozi.

---

---


S druge strane, Unai Emery je svoju momčad izveo u 4-4-2 i ispremiješao je, pa su tako na klupi primjerice ostali prvi vratar Geronimo Rulli, stoperi Raul Albiol i Pau Torres, Dani Parejo, Etienne Capoue i Yéremy Pino. Bez obzira na to, i dalje se radilo o više nego respektabilnoj momčadi, a ako znamo koliki je Emery ljubitelj europskih natjecanja, bilo je jasno da će u Valenciji tražiti pobjedu.

Utakmica nije mogla bolje početi za Hajduk, jer je već u 2. minuti Livaja sjajno pronašao Biuka na drugoj stativi, koji je još bolje ušao u prostor i zabio za rano vodstvo Bijelih. VAR-a nije bilo, tako da je na semaforu ostalo stajati 0:1, bez obzira na dvojbenu situaciju.

Taj pogodak u tom je trenutku djelovao kao svojevrsna rukavica u lice Villarrealu i teško je bilo predvidjeti ono što će se događati na terenu u ostatku poluvremena. Bijeli se nisu branili u niskom bloku, nerijetko su izlazili u presing u centralnoj trećini i ostavljali dojam da se žele nadigravati. U takvoj situaciji bilo je za očekivati da će domaćini stvoriti šanse, vjerojatno zabiti i pokoji pogodak iz njih, ali je bilo teško predvidjeti da će Hajduk primiti četiri tako lagana i naivna gola u nešto više od 30 minuta.

U 14. minuti Jose Luis Morales se prošetao pokraj Biuka, Grgića i Mikanovića te pored poluzainteresiranog Borevkovića pogodio suprotnu stranu Kalinićeva gola. Dakle, Bijeli su na postavljenu obranu primili gol nakon solo prodora prosječnog 35-godišnjeg igrača.

Pet minuta kasnije, Livaja je zabio autogol glavom nakon slobodnog udarca za Villarreal s desne strane, a u 36. je ponovno na scenu stupio Morales, kada je Elezu ušao iza leđa i sjajnu loptu Samuela Chukwueze u prostor pretvorio u pogodak za 3:1, uvelike zahvaljujući Kaliniću koji je dosta loše zatvorio bliži kut. Kao šlag na tortu, u prvoj minuti sudačke nadoknade vidjeli smo pogodak Gerarda Morena nakon što je Villarreal nevjerojatnom lakoćom iskontrirao Bijele nakon njihovog kornera s desne strane.

Dambrauskasovi igrači uglavnom nisu uspijevali ni zadržati posjed, ni ozbiljnije zaprijetiti iz tranzicije, jer je Villarreal u pravilu izlazio u visoki presing (što je Hajdukov "kriptonit"), a također je dobro odrađivao defenzivnu tranziciju. Jedna od rijetkih izglednih situacija za Bijele došla je u 30. minuti pri rezultatu 2:1 za Villarreal, ali je Krovinović propustio dati Livaji loptu na desnu stranu i slabašnim udarcem uprskao izglednu situaciju koja je mogla rezultirati pogotkom.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Livajina reakcija u toj situaciji bila je samo jedna u nizu manifestacije negativne energije koja je večeras iz njega isijavala. Nepotrebni žuti karton u 13. minuti, autogol koji je došao kao posljedice reakcije na ubačaj koja se za njegove pojmove činila "mlakom" i općenito držanje na terenu odavale su dojam da nešto nije kako štima. To se sve možda moglo svesti na zajednički nazivnik zvan nervoza, ali dojam je bio kao da je u pitanju malo kompleksniji skup pretežito negativnih emocija.

To ne znači da je on bio uteg momčadi, dapače. Bez obzira na sve, ponovno je baš on djelovao kao jedina nada Hajduka da sve ne ode u još gorem smjeru, ali problem je bio taj što je večeras s druge strane ipak stajao jedan Villarreal.

Hajduk je u drugom poluvremenu izašao u mrvicu ofenzivnijoj modifikaciju sustava, koji je sada više izgledao kao 4-3-3, s malo više podignutim Grgićem. No, to nije donijelo apsolutno ništa, jer ni Awaziem ni Grgić jednostavno nisu sposobni biti ti koji će graditi igru, pogotovo na ovoj razini.

Mirno drugo poluvrijeme - u kojem je Villarreal igrao u "nižoj brzini", a Hajduk nije uspijevao pronaći način kako ozbiljnije zaprijetiti - prekinuto je samo situacijom iz 82. minute, kada je Mandi dobio žuti karton zbog udarca laktom u glavu Nikole Kalinića, a sudac Kulbakov pokazao na bijelu točku. Povratnik nakon ozljede Marco Fossati, koji je izveo kazneni udarac umjesto Livaje koji je napustio igru u 79. minuti, bio je siguran i Bijeli su smanjili na 4:2.

S taktičkog aspekta, možemo govoriti o uvijek prisutnom problemu da Hajduk ne može izaći iz zadnje linije kada je suočen s visokim presingom, koji čak i ne ovisi o kvaliteti protivnika. Možemo govoriti i o fazi obrane koja je i dalje u pravilu orijentirana ka rješavanju nastalih problema, a ne prevenciji istih. Probleme u fazi napada također možemo spomenuti, iako bi na neki način bilo pošteno da njih protiv ovako jakog protivnika ne guramo u prvi plan...

No, protiv Villarreala smo vidjeli jedno lice ekipe koje je odavalo zbunjenost i strah, gotovo kao da su se igrači pomirili s primljenim pogotkom i prije nego što bi netko od domaćina uopće uputio udarac. Za razliku od utakmice s Vitorijom na Poljudu, kada ih ni primljeni gol nije poremetio u nastojanjima, Bijeli su večeras sasvim pali čak i prije nego što su domaćini uopće izjednačili. Tako je primjerice Morales, koji je dobar igrač, ali koji Bijelima nipošto ne bi trebao predstavljati nekakvu nezaustavljivu silu, večeras djelovao upravo tako.

Ovaj poraz ne bi trebao boljeti toliko u kontekstu Konferencijske lige - koja je ionako već praktički otpisana od onog trenutka kada je postalo jasno da pobjednik susreta Hajduk - Vitoria ide na 'žutu podmornicu' - već u kontekstu nastavka prvenstvene sezone koja će zahtijevati kontinuitet dobrih rezultata za ostvarenje cilja prema kojem se ide.

Težak poraz od Dinama prošlog vikenda i ovaj sada protiv Villarreala, koji se na kraju zaustavio na donekle prihvatljivih 2:4, definitivno će poljuljati samopouzdanje ekipe, a u nedjelju na Poljud stiže Lokomotiva koja trenutno igra možda i najbolji nogomet u HNL-u. Hajdukove sezone uvijek otprilike u ovom periodu kreću put tame u kojoj su nakupljeni flashbackovi svih onih neuspjeha proteklih godina i Dambrauskas se (uz pomoć igrača) mora pobrinuti da ovoga puta ne bude tako.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza utakmice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => analiza utakmice 0 7363 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-18 18:21:37 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-18 21:25:21 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-08-18 21:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 19213 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23128484.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/18\/23127934.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_23128484_1920.jpg":"1920x1080","k_23128484_1280.jpg":"1280x1280","k_23128484_1024.jpg":"1024x1024","k_23128484_640.jpg":"640x640","k_23128484_480.jpg":"480x480","k_23128484_340.jpg":"340x340","k_23128484_220.jpg":"220x220","o_23128484_1280.jpg":"1280x851","o_23128484_1024.jpg":"1024x681","o_23128484_640.jpg":"640x425","o_23128484_480.jpg":"480x319","o_23128484_340.jpg":"340x226","o_23128484_220.jpg":"220x146","h_23128484_1280.jpg":"1280x854","h_23128484_1024.jpg":"1024x683","h_23128484_640.jpg":"640x427","h_23128484_480.jpg":"480x320","h_23128484_340.jpg":"340x227","h_23128484_220.jpg":"220x147","pp_23128484_1280.jpg":"1280x1628","pp_23128484_1024.jpg":"1024x1303","pp_23128484_640.jpg":"640x814","pp_23128484_480.jpg":"480x611","pp_23128484_340.jpg":"340x432","pp_23128484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23127934_1920.jpg":"1920x1080","k_23127934_1280.jpg":"1280x1280","k_23127934_1024.jpg":"1024x1024","k_23127934_640.jpg":"640x640","k_23127934_480.jpg":"480x480","k_23127934_340.jpg":"340x340","k_23127934_220.jpg":"220x220","o_23127934_1280.jpg":"1280x851","o_23127934_1024.jpg":"1024x681","o_23127934_640.jpg":"640x425","o_23127934_480.jpg":"480x319","o_23127934_340.jpg":"340x226","o_23127934_220.jpg":"220x146","h_23127934_1280.jpg":"1280x854","h_23127934_1024.jpg":"1024x683","h_23127934_640.jpg":"640x427","h_23127934_480.jpg":"480x320","h_23127934_340.jpg":"340x227","h_23127934_220.jpg":"220x147","pp_23127934_1280.jpg":"1280x1628","pp_23127934_1024.jpg":"1024x1303","pp_23127934_640.jpg":"640x814","pp_23127934_480.jpg":"480x611","pp_23127934_340.jpg":"340x432","pp_23127934_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8200066 Threads: 5 Questions: 1692180584 Slow queries: 5047410 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112712963 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/poraz-od-villarreala-bio-je-ocekivan-ali-hajduk-si-nije-trebao-dopustiti-da-bas-na-ovakav-nacin-izgubi-1217358 [printLink] => /sport/hajduk/poraz-od-villarreala-bio-je-ocekivan-ali-hajduk-si-nije-trebao-dopustiti-da-bas-na-ovakav-nacin-izgubi-1217358?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 343716 [name] => Villarreal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => villarreal [link] => /tag/villarreal ) [2] => stdClass Object ( [id] => 524458 [name] => Konferencijska liga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => konferencijska-liga [link] => /tag/konferencijska-liga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza utakmice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poraz od Villarreala bio je očekivan, ali Hajduk si nije trebao dopustiti da baš na ovakav način izgubi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23128484.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23128484.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/18/23127934.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ni najveći optimisti nisu očekivali pobjedu Hajduka u prvom susretu protiv Villarreala. Mnogi su joj se, naravno, nadali, ali slavlje u Valenciji vjerojatno nije očekivao nitko tko zna kakav protivnik je stajao nasuprot Bijelih i tko tu skupinu igrača vodi. Riječ je o ekipi koja je osvojila Europsku ligu 2021. godine i koja je prošle sezone stigla do polufinala Lige prvaka, pritom izbacivši Juventus i Bayern, a na klupi joj sjedi vjerojatno najbolji trener za klubove "B kategorije" i čovjek koji više od ičega voli europska natjecanja.

Ipak, bez obzira na sve, Hajduk u Valenciji nije trebao izgubiti baš na ovakav način. Prelagano primljeni golovi i dojam koji su Bijeli na terenu ostavili nisu baš bili u skladu s narativom koji je postavljen u dvoboju s Vitorijom, a da nije bilo Mandijevog prekršaja nad Nikolom Kalinićem u 82. minuti, stvari bi bile još crnije...

Iako je Valdas Dambrauskas izveo nominalno možda i najjači sastav Hajduka, svejedno je bio dojam da je Litavac malo iznenadio svojim izborom. Stoperski par činili su Toni Borevković i Josip Elez, a Chidozie Awaziem postavljen je na poziciju zadnjeg veznog uz Lukasa Grgića u sustavu 4-2-3-1. Nigerijac je bio malo povučeniji i u fazi izgradnje napada se nerijetko spuštao po loptu između stopera, ali se u fazi obrane nije spuštao u zadnju liniju. Stipe Biuk na lijevoj strani i malo povučeniji Emir Sahiti na desnoj trebali su uz Filipa Krovinovića činiti okosnicu momčadi u fazi ofenzivne tranzicije, dok je Marko Livaja bio u svojoj klasičnoj free roam ulozi.

---

---


S druge strane, Unai Emery je svoju momčad izveo u 4-4-2 i ispremiješao je, pa su tako na klupi primjerice ostali prvi vratar Geronimo Rulli, stoperi Raul Albiol i Pau Torres, Dani Parejo, Etienne Capoue i Yéremy Pino. Bez obzira na to, i dalje se radilo o više nego respektabilnoj momčadi, a ako znamo koliki je Emery ljubitelj europskih natjecanja, bilo je jasno da će u Valenciji tražiti pobjedu.

Utakmica nije mogla bolje početi za Hajduk, jer je već u 2. minuti Livaja sjajno pronašao Biuka na drugoj stativi, koji je još bolje ušao u prostor i zabio za rano vodstvo Bijelih. VAR-a nije bilo, tako da je na semaforu ostalo stajati 0:1, bez obzira na dvojbenu situaciju.

Taj pogodak u tom je trenutku djelovao kao svojevrsna rukavica u lice Villarrealu i teško je bilo predvidjeti ono što će se događati na terenu u ostatku poluvremena. Bijeli se nisu branili u niskom bloku, nerijetko su izlazili u presing u centralnoj trećini i ostavljali dojam da se žele nadigravati. U takvoj situaciji bilo je za očekivati da će domaćini stvoriti šanse, vjerojatno zabiti i pokoji pogodak iz njih, ali je bilo teško predvidjeti da će Hajduk primiti četiri tako lagana i naivna gola u nešto više od 30 minuta.

U 14. minuti Jose Luis Morales se prošetao pokraj Biuka, Grgića i Mikanovića te pored poluzainteresiranog Borevkovića pogodio suprotnu stranu Kalinićeva gola. Dakle, Bijeli su na postavljenu obranu primili gol nakon solo prodora prosječnog 35-godišnjeg igrača.

Pet minuta kasnije, Livaja je zabio autogol glavom nakon slobodnog udarca za Villarreal s desne strane, a u 36. je ponovno na scenu stupio Morales, kada je Elezu ušao iza leđa i sjajnu loptu Samuela Chukwueze u prostor pretvorio u pogodak za 3:1, uvelike zahvaljujući Kaliniću koji je dosta loše zatvorio bliži kut. Kao šlag na tortu, u prvoj minuti sudačke nadoknade vidjeli smo pogodak Gerarda Morena nakon što je Villarreal nevjerojatnom lakoćom iskontrirao Bijele nakon njihovog kornera s desne strane.

Dambrauskasovi igrači uglavnom nisu uspijevali ni zadržati posjed, ni ozbiljnije zaprijetiti iz tranzicije, jer je Villarreal u pravilu izlazio u visoki presing (što je Hajdukov "kriptonit"), a također je dobro odrađivao defenzivnu tranziciju. Jedna od rijetkih izglednih situacija za Bijele došla je u 30. minuti pri rezultatu 2:1 za Villarreal, ali je Krovinović propustio dati Livaji loptu na desnu stranu i slabašnim udarcem uprskao izglednu situaciju koja je mogla rezultirati pogotkom.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Livajina reakcija u toj situaciji bila je samo jedna u nizu manifestacije negativne energije koja je večeras iz njega isijavala. Nepotrebni žuti karton u 13. minuti, autogol koji je došao kao posljedice reakcije na ubačaj koja se za njegove pojmove činila "mlakom" i općenito držanje na terenu odavale su dojam da nešto nije kako štima. To se sve možda moglo svesti na zajednički nazivnik zvan nervoza, ali dojam je bio kao da je u pitanju malo kompleksniji skup pretežito negativnih emocija.

To ne znači da je on bio uteg momčadi, dapače. Bez obzira na sve, ponovno je baš on djelovao kao jedina nada Hajduka da sve ne ode u još gorem smjeru, ali problem je bio taj što je večeras s druge strane ipak stajao jedan Villarreal.

Hajduk je u drugom poluvremenu izašao u mrvicu ofenzivnijoj modifikaciju sustava, koji je sada više izgledao kao 4-3-3, s malo više podignutim Grgićem. No, to nije donijelo apsolutno ništa, jer ni Awaziem ni Grgić jednostavno nisu sposobni biti ti koji će graditi igru, pogotovo na ovoj razini.

Mirno drugo poluvrijeme - u kojem je Villarreal igrao u "nižoj brzini", a Hajduk nije uspijevao pronaći način kako ozbiljnije zaprijetiti - prekinuto je samo situacijom iz 82. minute, kada je Mandi dobio žuti karton zbog udarca laktom u glavu Nikole Kalinića, a sudac Kulbakov pokazao na bijelu točku. Povratnik nakon ozljede Marco Fossati, koji je izveo kazneni udarac umjesto Livaje koji je napustio igru u 79. minuti, bio je siguran i Bijeli su smanjili na 4:2.

S taktičkog aspekta, možemo govoriti o uvijek prisutnom problemu da Hajduk ne može izaći iz zadnje linije kada je suočen s visokim presingom, koji čak i ne ovisi o kvaliteti protivnika. Možemo govoriti i o fazi obrane koja je i dalje u pravilu orijentirana ka rješavanju nastalih problema, a ne prevenciji istih. Probleme u fazi napada također možemo spomenuti, iako bi na neki način bilo pošteno da njih protiv ovako jakog protivnika ne guramo u prvi plan...

No, protiv Villarreala smo vidjeli jedno lice ekipe koje je odavalo zbunjenost i strah, gotovo kao da su se igrači pomirili s primljenim pogotkom i prije nego što bi netko od domaćina uopće uputio udarac. Za razliku od utakmice s Vitorijom na Poljudu, kada ih ni primljeni gol nije poremetio u nastojanjima, Bijeli su večeras sasvim pali čak i prije nego što su domaćini uopće izjednačili. Tako je primjerice Morales, koji je dobar igrač, ali koji Bijelima nipošto ne bi trebao predstavljati nekakvu nezaustavljivu silu, večeras djelovao upravo tako.

Ovaj poraz ne bi trebao boljeti toliko u kontekstu Konferencijske lige - koja je ionako već praktički otpisana od onog trenutka kada je postalo jasno da pobjednik susreta Hajduk - Vitoria ide na 'žutu podmornicu' - već u kontekstu nastavka prvenstvene sezone koja će zahtijevati kontinuitet dobrih rezultata za ostvarenje cilja prema kojem se ide.

Težak poraz od Dinama prošlog vikenda i ovaj sada protiv Villarreala, koji se na kraju zaustavio na donekle prihvatljivih 2:4, definitivno će poljuljati samopouzdanje ekipe, a u nedjelju na Poljud stiže Lokomotiva koja trenutno igra možda i najbolji nogomet u HNL-u. Hajdukove sezone uvijek otprilike u ovom periodu kreću put tame u kojoj su nakupljeni flashbackovi svih onih neuspjeha proteklih godina i Dambrauskas se (uz pomoć igrača) mora pobrinuti da ovoga puta ne bude tako.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/poraz-od-villarreala-bio-je-ocekivan-ali-hajduk-si-nije-trebao-dopustiti-da-bas-na-ovakav-nacin-izgubi-1217358 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a410d157d407de500736fa87fe4c10e3f129756b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poraz+od+Villarreala+bio+je+o%C4%8Dekivan%2C+ali+Hajduk+si+nije+trebao+dopustiti+da+ba%C5%A1+na+ovakav+na%C4%8Din+izgubi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fporaz-od-villarreala-bio-je-ocekivan-ali-hajduk-si-nije-trebao-dopustiti-da-bas-na-ovakav-nacin-izgubi-1217358 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fporaz-od-villarreala-bio-je-ocekivan-ali-hajduk-si-nije-trebao-dopustiti-da-bas-na-ovakav-nacin-izgubi-1217358 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza utakmice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukanaliza utakmice

Poraz od Villarreala bio je očekivan, ali Hajduk si nije trebao dopustiti da baš na ovakav način izgubi

18. kolovoza 2022. - 23:09

Ni najveći optimisti nisu očekivali pobjedu Hajduka u prvom susretu protiv Villarreala. Mnogi su joj se, naravno, nadali, ali slavlje u Valenciji vjerojatno nije očekivao nitko tko zna kakav protivnik je stajao nasuprot Bijelih i tko tu skupinu igrača vodi. Riječ je o ekipi koja je osvojila Europsku ligu 2021. godine i koja je prošle sezone stigla do polufinala Lige prvaka, pritom izbacivši Juventus i Bayern, a na klupi joj sjedi vjerojatno najbolji trener za klubove "B kategorije" i čovjek koji više od ičega voli europska natjecanja.

Ipak, bez obzira na sve, Hajduk u Valenciji nije trebao izgubiti baš na ovakav način. Prelagano primljeni golovi i dojam koji su Bijeli na terenu ostavili nisu baš bili u skladu s narativom koji je postavljen u dvoboju s Vitorijom, a da nije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 07:38