StoryEditorOCM
Hajduklegenda

Mišo Krstičević: Uvjeren da će predsjednik Jakobušić uraditi baš sve da pojača Hajduk ove zime i da proslavimo titulu

Piše Jurica Radić/SN
19. prosinca 2023. - 20:28

Bez obzira na osvojeno prvo mjesto nakon jesenske polusezone, nedvojbeno je mišljenje da se Hajduk treba pojačati za drugi dio prvenstva. Iskusni strateg Mišo Krstičević, koji je pred 19 godina u ulozi pomoćnika Bake Sliškovića s Bijelima proslavio jesensku titulu, svjestan je da bez pojačanja nema napretka.

- Bili smo i tada na prvom mjestu, Baka Slišković kao prvi trener i ja, njegov pomoćnik. Uzeli smo pojačanja, a Hajduk i danas, da bi ostao na prvom mjestu, apsolutno treba pojačanja. Imaju Bijeli brojnost, ali trebaju pojačati kvalitetu - mišljenja je Krstičević.

U analizi po linijama, jasno je da je obrana najbolji dio momčadi.

- Hajduk evidentno igra dobru obranu, Karoglan je taj segment gotovo usavršio. Protivnici ne stvaraju puno šansi, ni Dinamo nije Hajduku napravio neke osobite probleme. Međutim, razvidno je da ne smije momčad ostati samo na jednom iskusnom lijevom beku nakon ozljede Melnjaka.

Ali Kalinić je na putu povratka za drugi dio sezone...

- Istina, po svemu sudeći će se vratiti, ali treba namjestiti glavu, što mi treneri volimo reći. Pored toga, i oni koji ga vode trebaju imati osjećaja s njim. Morat će balansirati kako bi Kalinić pomogao klubu koliko zna i umije, ali to su već pitanja za struku u koja se neću miješati. Međutim, svima je jasno da bi s pravim Kalinićem momčad Hajduka riješila svoj napadački problem - kazao je Krstičević za Sportske novosti.

Ovu je tvrdnju lakoćom argumentirao.

- Malo se toga ofenzivno napravilo protiv Dinama, ali i to malo uradio je Livaja. Sve ide preko njega. Nedostaje kreator igre, nema playmakera. Znam, nije jednostavno naći takav profil, ali u veznom redu Hajduk ima vrlo slične igrače. Sigur i Pukštas mi se zaista dopadaju, imaju energiju, odlični su u igri između dva šesnaesterca, ali fali konstrukcija igre. Krovinović ima više smisla u tom segmentu igre, međutim, nije ni Krovinović razigravač. Opet će netko reći da nije lako pronaći playmakera, ali to je pitanje za sportskog direktora Nikoličiusa. Kalinić i jedan razigravač, to bi bio pravi pogodak. Pogotovo Kalinić za domaće utakmice, gdje se suparnici uglavnom zatvaraju.

Možda i jedan krilni napadač ne bi bio loše rješenje.

- U svakom slučaju, budući da nije realizacija samo središnji “špic”. Dinamo je s Kanekom pokazao kako se radi višak. Brzina je ključ te priče. Hajduku nedostaje brzina, ako je moguće pronaći driblera bilo bi sjajno. Prolaz “jedan na jedan” je veliki plus, a to ima igrač poput Kaneka. Jer Dinamo u derbiju ništa nije mogao ni preko Špikića ni Baturine, samo je Kaneko brzinom stvarao razliku.

Koliko uložiti u pojačanja hipotetičko je pitanje kad nema jasne slike o tome s kakvim sredstvima Hajduk raspolaže. Ali nema spora da treba dovesti pojačanja jer konkurencija, a pritom se primarno misli na Dinamo, učinit će sve da se prestigne Hajduk.

- Dinamo i u ovom trenutku ima zvučnija imena, čak bih se usudio reći i veću širinu kadra. Hajduk u maksimirskom derbiju nije na klupi imao igrače koji bi mogli napraviti neku bitnu promjenu. Ne poznajem svlačionicu do zadnjeg igrača, ali nisam se uvjerio da je momčad izbalansirana u svojoj širini.

Usporedba sa sezonom 2004./05. je uvijek neizbježna kad se govori o pripremi aktualnog zimskog mercata jer situacija je identična. Hajduk je ponovno jesenski prvak, a Mišo Krstičević nam je ispričao kako je to bilo prije 19 godina.

- Živjelo se u velikoj euforiji jer došao je Niko Kranjčar, pored njega smo doveli Leku i Biščevića, tri vezna igrača. Rekao je Baka “imat ćemo uteg oko vrata”, ali moramo biti prvi. Kranjčar je napravio veliku euforiju, nešto slično kao Livaja u današnjem trenutku. Doveli smo još nekoliko igrača, ali tri su bila bitna.

Na kraju su Slišković i Krstičević izdržali do travnja u proljeće 2005. kad su smijenjeni.

- Nakon remija s Rijekom na Poljudu smo zamijenjeni, nismo odradili kraj sezone. Tri nova igrača donijeli su kvalitetu više, malo se momčad posložila, ali i drugi su bili kvalitetni. Prije svih Inter, onda i Rijeka.

Krstičević je uvjeren da su na Poljudu svjesni prigode koja se pruža nakon jesenske polusezone.

- Ne vjerujem da će Hajduk propustiti priliku doći do titule. Zašto? Zato što je stvorena euforična situacija u kojoj bi neosvajanje bilo nešto nezamislivo. Kako za navijač, tako i cijeli klub. Puno veći problem bi Hajduku ove sezone predstavljalo neosvajanje titule nego Dinamu. Zato sam uvjeren da će predsjednik Jakobušić uraditi baš sve da pojača momčad ove zime i proslavi titulu u svibnju. Hajduk je jesenski prvak, ali osim utakmica s Goricom i Varaždinom, u svim ostalima je bilo dosta mučenja na putu do pobjeda. Na proljeće će biti kartona, ozljeda, bit će nepredviđenih okolnosti i ako nemaš široki i kvalitetni kadar, ne možeš izdržati šampionsku utrku - podvukao je Krstičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 10:26