StoryEditorOCM
HajdukPoziva na juriš

Legenda bez zadrške o Hajduku pred start sezone: ‘Navijači moraju shvatiti kako Rakitić nije Bog ni Isus, ali jest...‘

25. srpnja 2024. - 09:49

Mato Neretljak (45) legenda je Hajduka, a svoj trenerski put odnedavno je nastavio na klupi Zrinski Osječkog. Ambicioznom klubu prošle je sezone u dramatičnom finišu izmakao ulazak u SuperSport HNL. Potom je za novi lov na elitni rang angažiran bivši stoper „bijelih”.

Uhvatili smo Neretljaka nakon jutarnjeg treninga njegove momčadi, a uoči početka sezone Hajduka, prve utakmice 2. kola kvalifikacija Konferencijske lige protiv HB Torshavna s Farskih otoka na Poljudu (četvrtak, 21 sat). Kao i uvijek, bez dlake na jeziku, Neretljak nam je iznio svoje mišljenje o situaciji u kojoj „bijeli” ulaze u novu sezonu, očekivanjima, zvučnom pojačanju Ivanu Rakitiću...

- Hajduk je doveo strašno dobrog igrača, igrao je u mnogo vrhunskih klubova, osvajao je trofeje s Barcelonom, Sevillom, ostvarivao uspjehe s reprezentacijom Hrvatske... Rakitić će biti mozak ove momčadi, uz Marka Livaju. Nije Hajduk previše mijenjao momčad. Sada se samo postavlja pitanje može li se Hajduk upustiti u borbu za naslov prvaka s Dinamom.

image

Mato Neretljak

Darko Tomas/Cropix

Može li se po vama ovakav Hajduk upustiti s Dinamom i ostalima u bitku za titulu?

- Dinamo je i dalje korak ispred, pa i zbog toga što je naviknuo biti prvak, na osvajanje trofeja. Drugo mjesto bi svakako bilo neuspjeh. Može ovaj Hajduk biti prvak. Stalno se nadamo, svake godine, da je to ta sezona. Mora jednom napokon doći i taj trenutak.

Ključ je u onome što je Hajduk izgubio na proljeće.

- Hajduk mora konačno standardizirati momčad. Pogotovo u obrambenom dijelu. Prema naprijed je to još i izgledalo nekako, ali primao je previše golova. U drugom dijelu prošle sezone bilo je baš nevjerojatno naivno primljenih golova. Taj dio sezone kao da nije mogao biti gori – naglasio je Neretljak.

Premda još traje „ludilo” oko dolaska Rakitića, jednu stvar je Neretljak posebno apostrofirao.

- Najveće pojačanje Hajduka bit će trener Gattuso! Neću čak pritom niti govoriti o trenerskim kvalitetama, ali prošao je kao trener slične vruće sredine poput Napolija i Marseillea, sličan je temperament, inzistira na disciplini. Ambiciozan je, nije sigurno došao tu da bi bio drugi. Od Rakitića se od starta očekuje puno, ali treba mu dati vremena da se privikne, uhvati korak s momčadi.

Od njega su ogromna očekivanja, a njegovim dolaskom su i očekivanja od cijele momčadi naglo opet strahovito porasla?

- Navijači moraju razumjeti da Rakitić nije Bog ni Isus. Narod mora shvatiti da ne igraju samo Rakitić, Livaja i Perišić, tu su i drugi igrači. Uz Rakitića će i mlađi igrači učiti, stasavati. Pomoći će Hajdukovoj mladosti. Livaja je osjetno smršavio, vidi se da je spreman. Bit će to top – vjeruje Neretljak.

image

Ivan Rakitić

Vojko Bašić/Cropix

Još ako bi Perišić ostao do kraja sezone?

- To bi bilo vrhunski. Za mene je on možda i najbolji od svih hrvatskih nogometaša, moderan igrač, brz, eksplozivan, igra s obje noge, u oba smjera, pravi profesionalac, odgovoran...

Dosta je kritika kako je tu mnogo igrača u poznijim godinama, da će se to osjetiti. Rakitiću je 36, Perišiću 35, još kada bi Edin Džeko došao njemu je 38 godina. Što vi mislite o tome?

- Nije to ključno. Uz Rakitića će staviti agresivce, trkače. Rakitić, Livaja su igrači koji su tu da bi rješavali utakmice, igrači odluke, drugi će podnijeti nešto veći trkački dio.

Očekuje se još dolazaka, ali i odlazaka. Slijedi prva utakmica, a već za desetak dana kreće i prvenstvo. Što još nedostaje Hajduku?

- Prije svega smatram kako Hajduku nedostaje jedan pravi vođa u zadnjoj liniji, igrač reprezentativnog kalibra. Uvijek je Hajduk imao takvog igrača. Tu se puno mijenjalo u posljednjih sezonama, taj dio momčadi posebno treba standardizirati.

Na otvaranju sezone Hajduk dočekuje Torshavn. Ogromna su upozorenja bile eliminacije od Gzire United ili Tobola u europskim okršajima protiv rivala protiv kojih je Hajduk također bio veliki favorit?

- Nema tu velike priče, Torshavn se mora proći. Ne treba puno pametovati, Hajduk mora napadati od prve minute. Uostalom, takav je uvijek bio stil igre Hajduka. Ma da na Poljud dođe i Manchester Hajduk mora napadati! – poručio je Neretljak. Pritom nije precizirao je li mislio na aktualnijeg teškaša City ili dugoročnog giganta koji malo šteka zadnjih godina United, ali nije to ni bitno, poruka je ista.

- Ovo je tek prva utakmica, treba napadati, a ako nešto i pođe naopako postoji drugi susret u kojem se stvari onda mogu i popraviti.

Zasad su se momčadi priključili tek Rakitić i Gambijac Abdoulie „Bamba” Sanyang, a očekuju se još neka nova imena. Je li za trenera Gattusa veliki hendikep što je pripreme prošao praktično bez pojačanja?

- Za trenera je to uvijek hendikep, ali unatoč tome igralo se dobro. Svaki trener želi od početka imati cijelu momčad ili njen najveći dio na okupu. Ali nemojmo se zavaravati, tako je praktično svima. Pa i najjačim europskim klubovima igrači se priključuju naknadno, pred važne utakmice, kada već prvenstva krenu...

image

Mato Neretljak u igračkim danima

Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 15:41