Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hajduk‘uvijek može bolje‘

Jairo odgovarao na pitanja zašto je odbio transfer u Kazahstan i kako se snašao u novom sustavu igre: Sretan sam, lijepo mi je u Hajduku i Splitu

Piše Slaven Alfirević
19. veljače 2020. - 18:30
Vojko Bašić/Arhiva/Hanza Media

Najveće pojačanje „bijelih” u tek završenom prijelaznom roku bio je i jest – Jairo. Ostanak prvog napadača i najboljeg Brazilca svih vremena što je odjenuo Hajdukov dres, bio je bingo završnice prijelaznog roka.

Nisu dovodili napadačko pojačanje, dijelom i zbog toga što Jairo na kraju duge pregovaračke balade nije otišao u Kairat Almaty.

Umjesto da ga sad zovemo, halo, Kazahstan, kako se snašao, evo ga s nama u društvu u Poljudu.

Okrenut je Hajduku, kaže, a kako to da nije otišao, pitamo ga?

- Mislio sam da je to već prošlo i da neću na to morati odgovarati, da me nećete pitati. Ali, dobro, ne smeta. I nema se tu što reći, zajednički smo u klubu dogovorili da je najbolje da ostanem!

Zar niste vi odbili transfer u Kazahstan, jer da vam je draže, ljepše ostati, udomaćili ste se u Hajduku i nije u šoldima sve?

- Činjenica jest da je odluka zajednička, s klubom, svi smo diskutirali i složili se da je dobra solucija da ostanem – ne da se Jairo navući da nam dramatične detalje ispriča.

Može li se reći kako na ljeto želite u Španjolsku ili neku sličnu nogometnu ligu, pa Kazahstan nije bio opcija? - uporni smo?

- Bilo bi lijepo zaigrat u Španjolskoj, ali doista ne mislim na to. Samo sam na Hajduk fokusiran. Sretan sam što sam ostao, kako ne, zašto ne? Sretan sam bio i ranije, sretan sam još uvijek, lijepo mi je u Hajduku i Splitu. Imam ugovor do 2022. – radostan je.

Trener Tudor vas je protiv Lokomotive izvadio iz igre jer da niste bili sto posto unutra, transfer se lomio tih dana?

- Davao sam ja sve od sebe, ali normalno je da počneš razmišljati o transferu. To je velika odluka, moraš se fokusirati, a moj fokus je bio fifty-fifty, pola-pola. Sad je to iza mene...

Napisali smo, draži vam je Žnjanastan od Kazahstana, pa kad ste tako srcem vezani za Hajduk i ostali ste, što je sve to bilo u Koprivnici? Kako da vam start za penal procijene kao kontrafaul?!

- Sudac mi je rekao kako je pomislio da sam ja gurnuo protivničkog igrača, a ja sam se samo ogradio. Onda kad je pregledao snimku bilo mu je jasno da sam ja fauliran. Trebalo je samo vidjet gdje se dogodio.

Bio je to penal i gol, ali nije se dogodila pobjeda. Imali ste veliku šansu na kraju vi i Jradi?

- Trebao je biti gol, nismo uspjeli.

To smo vidjeli. A da ste vi odmah pucali, umjesto dodavali Jradiju, je li na "krivu" nogu?

- Ja volim dodati, asistirati, kad mi je suigrač u boljoj poziciji. Nisam ja gladan svojih golova, koliko da ekipi bude bolje. Na žalost, nismo uspjeli. Bilo je sve to brzo, u trenutku sam odlučio dodati. Nismo dali gol i loše je ispalo. A čak sam kasnije rekao Jradiju "oprosti, i ja sam mogao pucati"! Tko će znati što bi bilo bolje.

Eduok je najavio kako želi svojih 20 golova u sezoni!

- Neka on zabije i 30! Od srca mu to želim, to će značiti da smo mi dobri i da postižemo dobre rezultate. A ja? Pa ako dosegnem brojku 20 bilo bi sjajno, ali ne mislim na taj način.

Gorica je na vratima, zabili ste joj četiri gola, ali niste zabili još od Osijeka u studenome?

- Dugo nisam zabio, neka to sušno razdoblje završi u subotu!

I nakon Koprivnice ostaje tabu-tema gostovanja? Jedan je Varaždin, samo njega u gostima pobjeđujete? Mnogo bodova se prosulo u gostima kod "malih" protivnika?

- Iskreno, ne znam kako bih vam to objasnio. Neke utakmice u gostima smo bili baš dobri, bolji, a izgubili smo. A kod kuće nekad i nismo igrali dobro, a pobijedili bismo. Trudimo se jednako. Mora krenuti i u gostima.

Kako Vam odgovara novi sustav, puno se o njemu govori?

- Mi smo profesionalci, moramo se prilagođavati svakom sustavu i formaciji.

U godinu i pol s petoricom trenera ste radili?

- Navikneš se. Moraš se naviknuti, tako je, kako je. Budući da sam već bio s Tudorom, poznam njegov sustav i brzo hvatam zamisli.

Uvijek pišemo da ste najbolji od svih Brazilaca koji su došli u Hajduk, a koliko ste zadovoljni sami sobom?

- Uvijek trebaš i možeš napredovati, ali nisam tužan zbog svojih izvedbi. Mislim da nisu loše. Ima prostora za napredak, a nemojte sve gledati kroz golove, ja volim dodati, razigrati, da momčad proigra.

Vi ste napadač koji nije egoist. Vidjeli smo to u Koprivnici.

- Da... A tko zna, možda sam zbilja ja trebao pucati. Ne možeš predvidjeti i nije dobro govoriti unaprijed, zato ja ništa neću obećavati. Treba ići utakmicu po utakmicu.

Razumijemo vas, ali to je baš fraza koja se stalno rabi i haba. Nego, može li Hajduk na kraju sezone biti drugi?

- Of course! Naravno!

Slijedi težak raspored, Gorica, Osijek, Dinamo, Rijeka? Kakva su očekivanja?

- Ja ne obećajem, ali priželjkujem svih 12 bodova. Zar to ne bi bilo sjajno!?

S aspekta Hajduka svakako da bi!

- Eto vidite. Mislim da to možemo ostvariti, vrijeme je da i u gostima pobjeđujemo. Moramo bit koncentrirani na sebe, brinuti o svojoj igri, pa možemo ostvariti ciljeve. Ako budemo pobjeđivali, drugi klubovi se moraju međusobno susretati i gubit će neke bodove i to je to – kaže Jairo.

Razlika između Tudora i Burića

Jairo i trener Igor Tudor poznaju se još iz Grčke, još iz doba zajedničkog posla u PAOK-u. Kakav je odnos s trenerom Tudorom, pitamo Brazilca?

- Nemamo problema jedan s drugim. Odnos je dobar.

Nije li Tudor drugačiji u odnosu na vrijeme iz PAOK-a?

- Zar trener nije sam rekao kako je drugačiji sada?! Bio je tvrđi ranije. Što se mene tiče isto je. On je trener i što god kaže, ja ću napraviti!

Kaže da ima teške treninge na temelju kojih odlučuje tko će igrati... Je li vam tako teško ili vam se baš sviđa?

- Moramo tako.

Paralele uvijek povlačimo, koliko je drugačije nego kad je Damir Burić bio trener?

- Naravno da je drugačije, jer drugačije je kod svakog novog trenera. Nema tu puno priče, mi smo profesionalci i moramo tako radit, čak i ako smo umorni! - za Jaira nema dvojbe.

#JAIRO DA SILVA#HAJDUK

Izdvojeno