StoryEditor
Hajdukblitzkrieg

Hajdukovo blijedo prvo pluvrijeme ne bi trebalo previše zabrinjavati, a posljednjih 20 minuta daje razloga za optimizam

20. siječnja 2020. - 21:33
Miro Gabela/hajduk.hr

Hajduk je danas pobijedio Vardar u trećoj pripremnoj utakmici zimskih priprema rezultatom 3:1. No, za razliku od prve dvije pripremne utakmice zimskih priprema, Bijeli protiv Vardara nisu startali dobro.

Tudorova momčad je od samog početka djelovala "teško" i pomalo nezainteresirano, a ni postava koju je strateg Bijelih poslao na teren nije djelovala baš najlogičnije. Stoga se nameće zaključak da su igrači vjerojatno bili umorni, a da je Tudoru kod imenovanja startne jedanaestorke cilj prvenstveno bio kondicijske, a ne taktičke prirode.

Marin Jakoliš ponovno je igrao na poziciji lijevog bočnog i ponovno nije bio posebno koristan. Njegove kretnje, i s loptom i bez nje, bile su poprilično bazične i nerijetko neprimjerene situaciji. U fazi izgradnje napada uglavnom se izvlačio široko i tražio lateralna rješenja ili povratne lopte, dok bi u fazi napada gotovo bez iznimke pokušavao stvoriti opasnu situaciju driblingom i ubačajem napamet, u čemu nije bio posebno uspješan.

Također, njegovo loše izvođenje auta nekoliko puta je došlo do izražaja, a pogotovo kod Vardarovog pogotka kada je donio lošu odluku i praktički asistirao Micevskom za pogodak.

Barry je djelovao posebno nezainteresirano, a 3-4-1-2 s Blagaićem, Caktašom i Eduokom očekivano nije funkcioniralo. Eduok je bio gotovo nevidljiv, osim u situacijama kada bi se izvukao široko i ostao jedan na jedan s protivničkim braničem, a Caktaš je djelovao jalovo u situacijama u kojima je on bio taj kojega su suigrači tražili u vrhu napada.

Ni visoki presing nije bio na razini kao u prve dvije utakmice, ali tu se opet vraćamo na problem energičnosti i pravovremenosti igrača. Barry je posebno kasnio u zatvaranju pa Vardar uglavnom nije imao problema s probijanjem prve linije kod iznošenja lopte.

Tudor je u 63. minuti promijenio sve igrače osim Radića, a ta nova momčad djelovala je puno energičnije i odlučnije. Kretnje igrača bile su puno bolje i igra je bila mnogo protočnija.

Prvom pogotku prethodila je strpljiva akcija koja se uglavnom odvijala na desnoj strani, a u kojoj je ključnu ulogu odigrao David Čolina. Primarno lijevi bek, Čolina je dobro odigrao na desnoj strani i svojim ulascima u sredinu osiguravao dobru strukturu u izgradnji napada, ali i otvarao sebi prostor za primanje lopte. Istina jest da je Hajduk imao sreće kod Krekovićevog prvom gola, jer se lopta prvo odbila do Delićevih nogu, a zatim do Krekovićevih, ali to ne mijenja činjenicu da je akcija bila dobro izvedena.

Druga dva pogotka Hajduka direktna su posljedica dobro odrađenog visokog presinga i brze tranzicije nakon osvojene lopte. Osvajanje lopte koje je prethodilo Teklićevom pogotku još je najbolji primjer toga, jer su Hajdukovi igrači zatvorili sve linije dodavanja i odlično se pozicionirali nakon osvojene lopte.

Dojam je, kao što smo već rekli, da je Tudor imao druge prioritete u ovoj utakmici od onih taktičkih te se ne bi trebalo preduboko ulaziti u razloge zašto su pojedinci pružili i ne baš sjajnu predstavu. Ipak se radi o pripremnom ciklusu koji ima svoje zakonitosti i razloge.

Bijele u petak čeka posljednja utakmica zimskih priprema, a protivnik je Dynamo Kijev. To bi trebala biti generalna proba pred susret s Varaždinom koji je na rasporedu u nedjelju, 2. veljače.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 17:36