StoryEditorOCM
Hajdukkakav lik

Bio je Hajdukova ljetna želja, a sada u dresu Lokomotive zabija ‘velikima‘ kad poželi, ima ludi niz, čuvajte se...

Piše Krešimir Milić
5. prosinca 2023. - 21:47

Kako je planirano tako je i učinjeno. Hajduk će kraj jesenskog dijela prvenstva zaključiti na prvom mjestu nakon što je momčad pod vodstvom Mislava Karoglana pobjedom apsolvirala i njegovu šestu prvenstvenu utakmicu, s Kupom ukupno sedmu, u drugom mandatu. Padali su redom u prvenstvu i Kupu prvo Slaven Belupo pa za njima Jadran LP, Rudeš, Osijek, Varaždin, Istra 1961 i na koncu Gorica, a sad se u miru kao sigurno prvi na kraju jesenskog dijela spremaju za dva zagrebačka gostovanja.

Posljednje će biti derbi s Dinamom, protiv kojeg Hajduk ove sezone ima već dvije pobjede i potencijalnom na Maksimiru nastavio bi trasirati put u kojem ostaje lovina do kraja. Što to znači već svi navijači znaju i priželjkuju posljednjih 19 godina.

Na papiru lakše

Prije gostovanja na Maksimiru pred Hajdukom je i ono, na papiru lakše, protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj. Znala je Lokomotiva u prijašnjim sezonama poremetiti planove Splićana, međutim stabilnost koju Hajduk pokazuje s Karoglanom na klupi, kao faktor koji je često prije nedostajao, ulijeva povjerenje da bi i gostovanje u Kranjčevićevoj trebalo biti okrunjeno trijumfom.

Baš tamo i gdje se, ako se sve odvije po planu i željama, očekuje isti ishod i na kraju prvenstva. Do kraja sezone je još daleko, ima se još toga za odigrati, ali sad smo već u fazi kad je u to realno i vjerovati. Da bi idući korak ka tom putu bio uspješan, kao i nastavak Karoglanovog, adut daje i forma u kojoj igra Lokomotiva.

Naime, momčad Silvija Čabraje ne zna za prvenstvenu pobjedu već dva mjeseca. Posljednji put su slavili 2. listopada kad su na gostovanju deklasirali Istru 1961 s 4:0, a nakon toga su nanizali sedam utakmica u kojima ne znaju za pobjedu. Upisali su u tom periodu tek jednu pobjedu u Kupu protiv Vukovara 1991, a od one na Aldo Drosini remizirali su s Goricom (1:1), Varaždinom (0:0), Rijekom (1:1), Osijekom (1:1) i Rudešom (0:0). Upisali su i dva poraza, a slavili su protiv njih Dinamo (2:1) i Slaven Belupo (1:3).

Zanimljivo je i da su protiv Gorice, Dinama, Rijeke i Osijeka imali vodstvo koje su na kraju prosuli. Najteže je pao vjerojatno onaj poraz na Maksimiru kad su već vjerovali da se na drugi kraj grada vraćaju s tri boda, ali je Dinamo stigao do preokreta debelo u sudačkoj nadoknadi golovima Martina Baturine i Takura Kaneka.

Opasnost vreba

U rubriku zanimljivosti iz ove četiri utakmice upada i to da je strijelac u svakoj bio Indrit Tuci, albanski napadač koji je proteklog ljeta bio želja Hajduka, a dosad je u sezoni zabio šest golova i dva puta asistirao. Nije doduše ostavio Albanac radosne uspomene Bijelima i Karoglanu u prvom mandatu prošle sezone iz Kranjčevićeve.

Bio je to drugi susret Hajduka i Lokomotive u sezoni, a Tuci junak domaćih u Kranjčevićevoj. Asistencijom za Aliyua i golom poništio je vodstvo koje su Karoglanovoj momčadi donijeli Jan Mlakar i Emir Sahiti, i to pred kraj susreta nakon što je tešku ozljedu koljena zadobio kapetan Lovre Kalinić zbog koje je dugo pauzirao. Takav ili sličan scenarij se teško može ponoviti iz više razloga, što nam najviše nagoviješta igra Karoglanove momčadi u posljednjih šest prvenstvenih utakmica, kao i niz u kojem je Lokomotiva.

Prvo od dva zagrebačka gostovanja za kraj jesenskog dijela na rasporedu je u petak od 17:30 sati, pa kao i u svakoj utakmici dosad, a kad su gostovanja u pitanju posebice u Kranjčevićevoj, očekuje se gromoglasna podrška. Moguće i kao uvertira za ono što se priželjkuje u zadnjem kolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:35