StoryEditorOCM
Domaći nogomet‘Princ s Neretve‘

Dušan Bajević Hajduku daje više šanse za prolaz nego Dinamu, poslao posebno upozorenje Livaji

Piše Jurica Radić/SN
7. kolovoza 2023. - 11:19

Dušan Bajević, veliko ime mostarskog, zatim nogometa Bosne i Hercegovine, ali nogometa bivše države. Princ s Neretve, kako su ga nazivali u najboljim danima karijere dok je nosio dres Veleža, nije samo “žario” po regiji, dapače, ostavio je duboki trag u grčkom nogometu - pišu Sportske novosti.

Igrao je za AEK, potom vodio tri od četiri najveća grčka kluba. Sjedio je na klupi AEK-a, PAOK-a i Olympiacosa. jedino ga je Panathinaikos mimoišao iz grčke četvorke. Ali, i bez velikana iz Atene, Bajević je sjajan sugovornik pred hrvatsko-helenske dvoboje.

Hajduk protiv PAOK-a prva je tema, a ima i razlog!

- Je li još u Hajduku onaj moj centarfor? - upitao nas je Bajević.

- Mislite na Livaju? - odgovorili smo.

- Da, da, Livaja. Eh, kakav je to igrač! Ali, treba ga svaki dan za uho povući. Da se malo probudi, da dođe sebi... - dodat će Bajević uz široki osmijeh.

Livaji je Bajević bio direktor u AEK-u, baš u vrijeme kad je današnja Hajdukova ikona potpisala i onaj poznati incident iz play-offa Lige prvaka kad je kažnjen s četiri utakmice zabrane igranja. Ali, neće Bajević prepričavati poznate događaje...

- PAOK vam stiže u četvrtak, bit će sjajna utakmica. Teška, neizvjesna. Možda dođem do Splita, baš bih htio pogledati Livaju uživo.

Livaja radi razliku

Livaja je središnja figura Bajevićevih razmišljanja pred ogled Hajduka i PAOK-a, kluba kojeg je Mostarac vodio dvije sezone počevši od 2000. godine.

- Livaja nam je puno pomogao, on je igrač koji radi razliku. Ali, mora biti koncentriran u obje utakmice. Čuo sam da je nedavno imao problema sa navijačima u reprezentaciji, ali to sigurno nije ništa u usporedbi s onim što ga čeka u Solunu. Mora biti svjestan da će kao bivši igrač AEK-a sigurno imati poseban doček domaćih navijača. Bilo bi dobro da se pripremi na takve uvjete, da bude smiren.

Hoće li Livaju možda motivirati povici s tribina koji će ga čekati u Solunu?

- Volio bih da mu to čak i bude motiv, međutim, primarno je važno da bude fokusiran, da ga tribine ne remete u koncentraciji.

Uistinu podjednaki

Bajević drži kako dvomeč Hajduka i PAOK-a nikome ne pruža ulogu favorita.

- Kad bih obje momčadi poznavao u dušu, onda bih znao kako postaviti uloge. Ovako, znam atmosferu, povijest klubova, ambicije i njihove trenere. U ta četiri segmenta ne bih nikome ponudio ulogu favorita jer atmosfera i momčadi su podjednaki. Hajduk i PAOK nemaju velikih razlika u mentalitetu navijača, na oba stadiona bit će predivno ozračje, ali izrazito domaće. Momčadi su također postavljenje na sličnim razinama, ne vjerujem da neki od rivala ima posebno jaču ekipu. Zato razlika može biti u trenerskim postavkama. Bit će to veliki dvoboj Leke i Lucescua, koji će u konačnici rješavati samo igrači na terenu. Znam to iz osobnog iskustva, mogu treneri sve zamisliti, ali igrači su ti koji moraju provesti ideje u djelo.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kako će se postaviti Leko i Lucescu? Splitski strateg ima prednost u startu jer Leko je nekoć u Tudorovom stožeru vodio PAOK.

- Taj detalj mora biti prednost za Hajduk jer ipak Leko poznaje kako PAOK diše. Što će napraviti, to ne mogu reći. S druge strane, ima iskusnog protivnika, trenera koji sigurno zna igrati na rezultat. Dvije utakmice su posebna priča, nije to prvenstvo, igra se u drukčijim psihološkim uvjetima. Svaki trener vuče svoje poteze, zna kako će mu momčad reagirati. Leku poznajem još kao igrača, a u ulozi trenera napravio je također velike stvari. Međutim, na kraju sve ovisi o trenutku u kojem se igrači nalaze. Od njihovog dana, inspiracije. Jasno je da će Hajduk tražiti pobjedu u prvom ogledu, ali treba biti strpljiv.

Kad se povuče crta, zaključak?

- Isti kao i na početku analize, šanse doslovno 50:50. Razlika će se stvarati u detaljima, ali bilo bi pretenciozno da savjetujem, da govorim što bi i kako trebalo. U Splitu nije kraj, igra se još u Solunu, zato polako idemo u analizi.

Druga je priča ogled AEK-a i Dinama. Utakmica o kojoj Bajević nerado govori...

- Ne volim puno pričati o bivšem klubu. Nikad ne znaš kako će se koja riječ protumačiti - oprezno će kazati nekadašnji direktor Žuto-crnih, s kojima se rastao 2019. nakon šest godina provedenih u klubu.

Ipak, uz kratko nagovaranje kazat će Bajević kako je oduševljen snagom koju je AEK pokazao kroz grčko prvenstvo.

- Potvrdio je AEK snagu i moć. Puno je zaostajao, a na kraju osvojio prvenstvo s pet bodova viška. Snažan je AEK, nije slučajno uzeo dvostruku krunu. Velik je to rezultat za koji sve pohvale idu treneru i igračima. Jasno, i publici, koja je jako bitna.

Bez podcjenjivanja

Naglasit će Bajević i sljedeće...

- Kad bih rekao da je AEK po meni favorit, možda i ne bih pogriješio. Jer, AEK ima odličnu momčad u koju se puno ulagalo i ovog ljeta. Ali, reći da je favorit protiv Dinama ipak ima veliku težinu jer Dinamo je također snažna momčad. AEK je puno dobio i s novim stadionom kapaciteta sličnim Poljudu.

U dva tjedna Grci i Hrvati igraju četiri utakmice, kako vidite konačni rasplet? Hajduk vs. PAOK, Dinamo vs. AEK?

- Ne želim nikoga podcijeniti, budući da je riječ zaista o četiri momčadi koje mogu puno napraviti. Čekaju nas četiri zanimljiva, nadasve neizvjesna, a vjerojatno i dramatična ogleda. Svaka je prognoza nezahvalna, zato će neutralni promatrači najbolje proći. Gledat će zanimljiv nogomet.

KOGA JE SVE TRENIRAO

1983. - 1987. Velež Mostar

1988. - 1996. AEK Atena

1996. - 1999. Olympiacos

2000. - 2002. PAOK

2002. - 2004. AEK Atena

2004. - 2005. Olympiacos

2006. - 2007. Crvena zvezda

2007. - 2008. Aris Solun

2008. - 2010. AEK Atena

2010. - 2011. Omonia

2012. Atromitos

2013. - 2019. AEK Atena (direktor)

2019. - 2020. Bosna i Hercegovina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:50