Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Domaći nogometdošao iz arsenala

Tko je mladi reprezentativac Walesa koji je potpisao za Dinamo? Jedan detalj je značajan, a u HNL dolazi kako bi napravio iskorak u karijeri

Piše Mladen Bariša
18. veljače 2020. - 13:07
Marko Todorov//HANZA MEDIA

Prijelazni rok u HNL-u zaključen je jednim senzacionalnim transferom. Ne, nije to odlazak Danija Olma iz Dinama u Leipzig. Takav je rasplet bio očekivan nakon odbijanja 21-godišnjeg Katalonca da s Dinamom potpiše novi ugovor. Kudikamo je veća senzacija potpis Roberta Burtona za maksimirski klub.

Tko je Robbie Burton? Radi se o mladom reprezentativcu Walesa (rođenom 26. prosinca 1999.) koji je prošao nogometnu školu londonskog Arsenala. Igra na poziciji ofenzivnog, odnosno središnjeg veznog igrača (ovisno o sustavu igre).

Dinamo je Burtona upoznao sasvim izravno, u srazu međunarodnog natjecanja Premier Legue International Cupa (za igrače do 23 godine). Arsenal je 17. prosinca prošle godine na Meadow Parku u Londonu svladao Zagrepčane 3:2. Za Dinamo su igrali Horkaš, Gvardiol, Franjić, Marin, Šipoš... Robbie Burton bio je kapetanom Arsenala i prema svekolikim procjenama očevidaca tog susreta – najbolji pojedinac na terenu!

Naravno, krucijalno je pitanje – kako je Dinamo uopće doveo igrača Arsenala? Odnosno, kako je dečko koji od šeste godine sanja crveni Arsenalov dres odjenuo ''modru'' opravu zagrebačkog Dinama? Očigledno, kod Burtona su prevladali razočaranje, frustracija i subjektivno uvjerenje da će na Emiratesu njegova karijera stagnirati.

Pritom je dakako najznačajniji detalj: mladi Velšanin nije imao s Arsenalom potpisan profesionalni ugovor. Vjerojatno su u Arsenalu razmišljali, kao i svojevremeno u Barceloninoj La Masiji: kamo bi Olmo otišao, pa on je dijete našeg kluba!

Razložno, dolazak Burtona u Maksimir mnogi će usporediti s Olmovom karijerom u Dinamu. Postoji međutim bitna razlika: Olmo je u Maksimir došao kao 16-godišnji klinac, koji se tek trebao dokazati. Burton je praktički formiran igrač. On je u pripremnom razdoblju igrao protiv Bayerna i madridskog Reala.

Očekivao je poneku minutu u Arsenalovom dresu i u Premiershipu. Na Dinamovu sreću, to se nije dogodilo. Situacija je da facto poprilično jasna: Burton dolazi u HNL kako bi napravio iskorak u karijeri i zaigrao seniorski nogomet!

Premda je medijska teza – ''u Dinamo je stigao novi Olmo'', pomalo nategnuta, postoji izravna poveznica između španjolskog reprezentativca i 20-godišnjeg Velšanina. Neprijeporno, Dinamo je u europskom nogometu prepoznat kao vrlo zahvalna sredina za razvoj mladih igrača. I zato je Robert Burton za nastavak karijere odabrao upravo Maksimir...

#DINAMO#ROBERT BURTON

Izdvojeno