StoryEditorOCM
Domaći nogometALDO DROSINA

Sve oči uprte su u stadion u Puli, znate li tko je bio čovjek po kojemu je dobio ime i tko je njegov poznati unuk?

Piše Marko Bilić
26. studenog 2023. - 15:00

Sve oči navijača Hajduka uprte su danas u stadion Aldo Drosina u Puli. ‘Bijeli‘ na terenu Istre 1961 love važne bodove u trci za toliko željenom titulom prvaka, samo ih pobjeda zanima.

Znate li tko je, a vjerojatno ste se puno puta zapitali kad ste u izvještajima s utakmica čuli to ime, tko je čovjek po kojemu je stadion dobio ime? Tko je bio Aldo Drosina?

Riječ je o legendi pulskog nogometa, igračkoj i trenerskoj. Nije Aldo dosegnuo neke ekstra visine kao igrač, a ni kao trener, ali je na svoj način obilježio nogomet u Istri i postao jedan od njegovih zaštitnih znakova. U ime toga odana mu je posebna čast time što je stadion u Puli 2003. godine, evo ravno 20 godina je od toga prošlo, po njemu dobio ime.

Aldo Drosina se rodio 1932., a preminuo 2000. godine. Seniorsku karijeru nogometaša započeo je u tadašnjem Proleteru, klubu koji se rasformirao nakon ispadanja iz tadašnje Hrvatske lige i potom osnovan pod starim imenim NK Pula.

Drosina je igrao i za drugi pulski klub Uljanik, te za zagrebačku Lokomotivu s kojom je izborio ulazak u Prvu jugoslavensku ligu. Pred kraj karijere vratio se u Pulu, u Istru, klub koji je osnovan 1961. godine fuzijom Pule i Uljanika.

image

Stadion Aldo Drosina

Goran Sebelić/Cropix

Po završetku karijere posvetio se trenerskom poslu, u više navrata bio je prvi stručnjak Istre, uz njegov rad vezani su najveći uspjesi pulskog nogometa. Bio je i pomoćnik Sergiju Scoriji kada je Istra prvi put zaigrala u Prvoj HNL (1992.), za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima.

Zanimljivo, njegov unuk je Zelg Galešić, jedan od najboljih i najpoznatijih hrvatskih MMA boraca koji u Puli ima i svoj MMA klub Trojan, a koji, očito, nije povukao na djeda i postao nogometaš.

image

Demoni, navijači Istre 1961

Goran Sebelić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:53