StoryEditorOCM
Domaći nogometpada rekord

Spremite se za petak, kreće ludilo, u Njemačkoj će Hrvatska imati najbrojniju podršku dosad

30. studenog 2023. - 09:32

Kad će taj petak... Ovog petka 1. prosinca kreće druga faza prodaje ulaznica za nogometni Euro kojem je od 14. lipnja iduće godine domaćin Njemačka. Počinje druga faza invazije Hrvata na Njemačku.

Ako je na završnici Lige nacija u lipnju u Rotterdamu, na finalnom susretu sa Španjolskom, bilo čak cca 35 tisuća hrvatskih navijača, onda će ih sasvim sigurno biti još više u Njemačkoj koja je bliže Lijepoj našoj, u kojoj mnogo veći broj Hrvata živi i radi. Ne zaboravimo, na turniru koji ima i osjetno veću ‘težinu’ od ipak još uvijek nepotpuno afirmirane Lige nacija.

Rotterdam ove godine, Beč lani u Ligi nacija su u zadnje vrijeme bile destinacije najbrojnijih gostovanja hrvatskih navijača. Od velikih natjecanja, Eura i Svjetskih prvenstava, vojska hrvatskih navijača stigla je ranije u Njemačku 2006. godine kada je domaćin idućeg Eura bio domaćin Mundijala. Pamti se ludilo na otvaranju SP-a s Brazilom u Berlinu i najveći njemački grad prepun ‘kockica’, pa i poslije atmosfera u Stuttgartu na susretu s Australijom.

Ždrijeb skupina u subotu

Dvije godine kasnije igrao se Euro u Austriji i Švicarskoj. U Beču na četvrtfinalu s Turskom je hrvatskih navijača bilo ‘more’. Kao i četiri godine kasnije u Poljskoj, Poznanju i Gdanjsku. Ako ćemo još dalje otići u prošlost, mnoštvo hrvatskih navijača bilo je i na Mundijalu 1998. godine u Francuskoj, pamti se četvrtfinale s Njemačkom. Međutim, gotovo je sigurno da se ništa neće moći mjeriti s invazijom na Njemačku 2024. godine. No, neće svi moći doći do ulaznica.

Prva faza prodaje ulaznica za Euro bila je organizirana u listopadu, a prvenstveno je bila namijenjena neutralnim navijačima. Naime, tada sudionici Eura još nisu bili poznati. Svi sudionici Eura ni sada još nisu poznati, ali znaju se 21 od 24 reprezentacije koje će se boriti za titulu kontinentalnog prvaka. Ostale tri doznat ćemo u ožujku kroz dodatne kvalifikacije. Dapače, već u subotu (18 sati) doznat ćemo i s kojim će reprezentacijama Hrvatska biti u skupini, u kojim će gradovima igrati, raspored odigravanja utakmica.

Od petka 1. prosinca kreće druga faza prodaje ulaznica. Za ulaznice se mogu prijaviti navijači hrvatske reprezentacije. Prijave će se primati samo do 12. prosinca, zato požurite. Prodaju organizira UEFA putem svojeg portala za ulaznice na kojem se trebaju registrirati, prijaviti i odabrati opciju ‘Fans of Croatia’, odabrati utakmice, kategorije ulaznica... S obzirom da će potražnja biti višestruko veća od raspoloživih ulaznica, ždrijebom će se određivati sretnici koji će dobiti priliku kupiti ulaznice.

U siječnju će UEFA mailom obavijestiti sve prijavljene o rezultatima ždrijeba. Za utakmice nokaut faze natjecanja, UEFA će voditi liste čekanja. U slučaju plasmana reprezentacije u daljnju fazu natjecanja, kontaktirat će navijače koji su se prethodno prijavili za ždrijeb.

U skupini Hrvatima deset tisuća ulaznica

Na raspolaganju će navijačima svih reprezentacija, pa tako i hrvatskim, u susretima grupne faze na ovom natjecanju biti deset tisuća ulaznica, neovisno o kapacitetu stadiona. Dosad su imali pravo na određeni postotak kapaciteta stadiona, koji bi logično u slučaju manjeg stadiona značio manji broj ulaznica. No, ne treba uopće sumnjati da će se Hrvati kao i uvijek snaći te da će ih biti mnogo, pa čak i višestruko više. U osmini finala i četvrtfinalu navijači svake reprezentacije imat će po dispoziciji samo po šest tisuća ulaznica. U polufinalu će navijačima na dispoziciji biti po sedam tisuća, a za finale ponovno po deset tisuća.

image
Tom Dubravec/Cropix

HNS je najavio kako će od deset tisuća ulaznica na dispoziciji za utakmice grupne faze, 500 navijača s najviše dolazaka na utakmice reprezentacije u proteklih pet godina na svoj e-mail dobiti informacije o mogućnosti izravne kupnje do dvije ulaznice preko Uefinog portala za ulaznice, pored ždrijeba. Uz to, 500 ulaznica za svaku utakmicu grupne faze bit će namijenjeno klupskim navijačkim udrugama. Za hrvatske navijače (javna prodaja, najvjerniji navijači, klupske navijačke udruge) predviđeno je 90 posto ukupno dostupnih ulaznica za kupnju.

Cijene od 30 eura

Cijene ulaznica u grupnoj fazi kreću se od 30 do 200 eura, u četiri cjenovne kategorije (izuzev u slučaju utakmice kojom će se otvoriti turnir). Po cijeni od 30 eura su ‘fans first’ ulaznice, ulaznice kategorije tri koštaju 60 eura, kategorije dva 150 eura, a kategorije jedan 200 eura. Potom će u prodaju i ‘prime seats’ po cijeni od 400 eura. U nokaut fazi utakmice cijene ulaznica su od 50 pa sve do 1000 eura za najbolja mjesta za finale koje će se 14. srpnja igrati u Berlinu.

Na raspolaganju će navijačima u drugoj fazi prodaje biti milijun ulaznica. U prvom prodajnom krugu prodano je više od 1.2 milijuna ulaznica, a za kupnju se prijavilo 20 milijuna navijača. Sigurno svi zainteresirani neće u Njemačku, ili neće ući na stadione, ali nema nikakve sumnje da će biti potpuno ‘ludilo’.

Kapacitet stadiona 74 tisuće, a navijačima samo po šest tisuća ulaznica?!

U utakmicama osmine finala i četvrtfinalu navijači reprezentacija imat će po dispoziciji samo po šest tisuća ulaznica, u polufinalu po samo sedam tisuća što je nečuveno.

Dakle, recimo utakmice osmine finala igrat će se između ostalog i na stadionima u Berlinu kapaciteta 74 tisuće eura, Münchenu kapaciteta 70 tisuća, Dortmundu kapaciteta 66 tisuća, a svaka reprezentacija dobit će samo po šest tisuća ulaznica!

Na ta tri stadiona igraju se i susreti polufinala odnosno finale.
U osminu finala plasirat će se po dvije najbolje reprezentacije iz svake od šest skupina i četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Hrvatska će u ždrijebu u subotu biti u trećem potu nositelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 02:26