StoryEditorOCM
Domaći nogometeuropska večer

Rijeka pala nakon produžetaka i ostala bez Konferencijske lige; Dinamo pretrpio težak poraz u Pragu

Piše Sport SD
31. kolovoza 2023. - 23:15

Rujevica je rasprodana za ovaj dvoboj i očekuje nas zanimljiva večer. Oba kuba su objavili i početne postave, sve je spremno za još jedan spektakl. Žestoko su obje momčadi ušle u dvoboj, vidi se velika želja igrača da ovaj susret završe pobjednički. Riječani bi svakako na taj način okrunili početni dio sezone.

Kakva šansa za Rijeku u 6. minuti, Pašalić je dodao s desne strane, sjajno rješenje je našao na Hodži, pucao je veznjak po sredini i pogodio vratara Lillea koji je to odbio u korner. Rijeka igra goropadno, Francuzi se grčevito brane, David je srušio Godu oko sredine terena i odmah je dobio žuti karton. U 13. minuti Galešić je jednom dugom loptom tražio Ivanovića, bila je malo prejaka ta lopta.

U otvorenom dvoboju za očekivati je da će i gosti nešto napraviti, u 15. minuti krasnu su akciju napravili Francuzi  Cavaleiro je većinu posla napravio sam, Portugalac je odapeo s ruba kaznenog prostora, a riječki vratar je to obranio. Malo se dvoboj smirio, neće biti lako slomiti suparnika nekim brzim golom ili dočekati veliku pogrešku. Veliki pritisak Rijeke traje po čitavom terenu, međutim igrači Lillea ne prežu od ispucavanja daleko od gola, ali i lagane „krađe“ vremena. Riječani i dalje dosta dobro stoje na terenu, pokušavaju pronaći pukotinu u obrani gostiju, ali velikih prilika za sada nismo vidjeli.

Poluvrijeme bez golova na Rujevici, nakon uraganskog početka s obje strane obje su momčadi počeli više kontrolirati suparnika i postaviti se čvrsto u obrani. Bit će zanimljivo vidjeti nastavak susreta.

Bit će teško odigrati dvoboj u ovako visokom ritmu, no uostalom igranje u Europi je drugačija razina. Lille je prilično iskusna momčad koja drži kontrolu igre, spustila je loptu na zemlu i s lakoćom za sada odbija napade domaćina. Ne popuštaju ni Riječani, znaju kako moraju biti strpljivi, ali i držati visoki pritisak. U 56. minuti Ivanović je pokušao doći do lopte pored Yora nakon odličnog ubačaja Smolčića. I konačno dvije minute kasnije isplatio se cijeli trud domaćina Fruk je izveo slobodan udarac, Hodža je to u skoku nekako vratio na pravi način, u velikoj gužvi odlično se snaašao Smolčić koji je loptu glavom zakucao u mrežu. 

Na krilima pogotka Riječani nošeni navijanjem s tribina su nastavali s napadima. Chevalier je u 66. minuti spasio Lille obranivvši udarac Vukčevića. U jeku napada domaćina Lille je zabio zgoditak. Zhegrova je napravio jako dobar posao, lijevom je nogom ubacio, Cavaleiro je prenio u sredinu, a tamo David iz neposredne blizine zabija. No nakon pregleda VAR-a gol je poništen zbog zaleđa.No to je podiglo goste koji sada jure poravnanje. Imali su Riječani i sreće u 78. minuti nakon ubačaja Alexsandro je pogodio okvir gola. Riskirao je Labrović, izašao na loptu, ali umalo se nije isplatilo. Bilo je poluprilika do kraja dvoboja, ali niti jedna momčad nije zabila.

Posljednji put kad je Rijeka igrala produžetke u europskom natjecanju bilo je u 3. pretkolu Europske lige u sezoni 2020./21. kad je protivnik bila ukrajinska Kolos Kovalivka. Nakon 0:0 u regularnom vremenu na Rujevici (zbog COVID-a 19 igrala se samo jedna utakmica), João Escoval u 102. odnosno Franko Andrijašević 115. minuti donijeli su prolaz sastavu koji je tada s klupe vodio Simon Rožman.

Gosti pokušavaju kroz posjed stvoriti nekakvu priliku, dobro čuvaju loptu, iako je prvi zaprijeti Fruk udarcem iz daljine. Nema sumnje da nas očekuje napeta završnica.

Ni prvi produžetak nije donio razrješenje dvoboja, imali su gosti najbolju priliku, ali nisu zabili u posjednjoj minuti ovog dijela igre Yazici je ubacio iz kornera, a Diakite je to poslao glavom zamalo pored Labrovićeve desne vratnice. Iskusna momčad Lillea iskoristila je prvu pravu priliku, Ismaily je prošao po lijevoj strani i pogodio vratnicu, a onda se lopta odbila nesretno do Davida koji nije imao problema s realizacijom.

Krenuli su Riječani na „sve ili ništa“ sve su karte bacili u napad, kao osice pokušavali sa svih strane doći do pogotka koji bi im otvorio vrata prema izvođenju kaznenih udaraca. Ali jednostavno ne ide, iskusna momčad Lillea se potpuno zatvorila …

RIJEKA - LILLE 1:1 (Smolčić 58./David 108.)

RIJEKA: Labrović - Smolčić, Galešić, Mitrović, Goda - Hodža, Selahi - Pašalić, Fruk, Janković - Ivanović.

LILLE: Chevalier - Santos, Yoro, Alexsandro, Ismaily - Andre, Gomes - Zhegrova, Cabella, Cavaleiro - David

image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Damir Škomrlj/Cropix
image
Matthieu Mirville/Dppi Via AFP
image
Matthieu Mirville/Dppi Via AFP
image
Matthieu Mirville/Dppi Via AFP
image
Matthieu Mirville/Dppi Via AFP

Šokantan početak dvoboja za Modre, iz prve prave situacije na susretu domaćin je poveo Slovački napadač primio je loptu na rubu kaznenog prostora, izvukao se na desnu nogu i prizemnim udarcem pogodio suprotnu malu mrežu Dinamovih vrata.

Dinamo nikada nije primio gol u ovako ranoj fazi utakmice pretkola otkad se Europska liga igra pod aktualnim imenom. Najbrži su dosad bili škotski Hearts (sezone 2009./2010.) i mađarski ETO FC Győr (2010./2011.), koji su zabili Modrima u 17. minuti.

Samo četiri minute kasnije Kuchta je ubacio s desne strane, a Olatunji iz teške situacije nogom puca preko vrata. Nakon pčetnog šoka vratiti su se Zagrepčani, Špikić je zatresao mrežu, ali je suđeno zaleđe. Zaprijetio je Marin u 15. minuti,, izvukao sena udarac i opalio s 18-19 metara, a njegov udarac odbija Spartin vratar Vindahl.

Žestoko se igra s obje strane, Kuchta i Marin su bili u duelu, Spartin je igrač pao, ali ništa od traženog kaznenog udarca. U 22. minuti Moharrami je ubacio s desne strane, a Marin glavom puca visoko iznad vrata. Taman kad se pomislilo da su se Modri uspjeli stabilizirati uslijedio je novi šok, Sorensen zabija glavom nakon ubačaja iz kuta koji je izveo Kairinen.

Sparta je nasrnula baš svim silama, želi što pririje u potpunosti slomiti otpor prilično izgubljenog Dinama. Modri nisu očekivali baš ovakav uraganski početak. Špikić se u 29. minuti ušuljao u kazneni prostor, vratio pomalo nezgodnu povratnu loptu za Baturinu, a on puca slabo prema Vindahlu. Česi sjajno koriste prekide. Kairinen je u 35. minuti ubacio iz slobodnog udarca, a Krejči je neometan ispred vrata, ali puca glavom pored gola.

Inače ukoliko Dinamo večeras ne izbori mjesto u skupina Europske lige među nositelje će promovirati škotski Glasgow Rangers.

Ubačaji sa strane su i dalje najjače oružje domaćina koji je iskoristio sve loše postavke u igri obrambenog dijela Dinama, dobro da još nije koja lopta završila u mreži. A bilo je prilika. S druge strane kod Modrih sve nekako ide sportije, nema probojnosti kojom bi se iznenadila Sparta, nekog posebnog poteza. Nakon prvih 45 minuta, ponovno smo na početku. Česi su nadoknadili zaostatak iz prve utakmice i ponovno je sve vrlo otvoreno...

Napravio je Jakirović izmjene u poluvremenu, pokušava stabilizirati prije svega obranu, ali i spriječiti „curenje“ po desnoj strani. Donijelo je to neke korekcije u sastavu, vidjet ćemo kako će e pokazati u igri.

No i dalje je problem kod ubacivanja lopti u kazneni prostor, Olatunji je u 48. minuti odlično pucao glavom, a Nevistić loptu čupa ispod grede i šalje je u korner. Uzvratio je Bulat udarcem iz daljine u 54. minuti, ali pravo u dobro postavljenog Vindahla.Konačno je i krenuo Dinamo, u 56. minuti je Petković sjajno podvalio loptu za Ljubičića, koji je izašao sam ispred Vindahla, međutim njegov udarac zaustavio je domaći vratar.  Tri minute kasnije Česi su opasno živjeli, a Baturina je na kraju opalio s ruba kaznenog prostora, ali pored vratnice.

Kakva drama u Pragu, u 67. minuti Birmančević je uputio ubačaj s lijeve strane, lopta se odbijala u Dinamovom kaznenom prostoru i stigla do Panaka koji nije imao težak posao s nekoliko metara poslati ju u mrežu. Situaciju je provjeravala i VAR soba, ali pogodak je priznat.

Mogla he Sparta zaključiti cijelu priču, u 69. minuti Zeleny je napravio nered na desnoj strani Dinamove obrane, stigao pred vrata, a nakon što se oslobodio čuvara - pucao je pored vrata

Samo četiri minute kasnije vraća se Dinamo Bruno Petković poslao je sjajnu dugu loptu, pronašao Baturinu na drugoj strani terena, a Dinamova "desetka" napravila je dar-mar u Spartinoj obrani i matirala Vindahla za smanjenje prednosti I dok se u posljednjih desetak minuta očekivao zaprvo kraj i odlazak u produžetke, dogodio se veliki kiks u obrani Modrih, olatunji se probio kroz obranu Zagrepčana, izašao pred Nevistića i rutinski ga matirao.. Na žalost to je i kraj nadanja za Modre da će igrati u skupinama Europske lige

SPARTA PRAG - DINAMO 4:1 (Haraslin 2., Sorensen 24., Panak 67., Olatunji 87. / Baturina 71.)

SPARTA: Vindahl - Sorensen, Panak, Krejči - Wiesner, Laci, Kairinen, Ryneš - Olatunji, Kuchta, Haraslin

DINAMO: Nevistić - Moharrami, Ristovski, Perić, Ljubičić - Mišić, Bulat - Špikić, Baturina, Marin - Petković

Golove pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 17:11