StoryEditor
Domaći nogometključni dvoboj

Sitni kontra dinamitnog: jak je njihov Marek, al’ je jači naš Modrek

6. rujna 2019. - 20:32
trening_hrvatska07-050919

Dvoboj u Trnavi ima svoja dva velikana na suprotnim stranam, domaćin Marek Hamšik pandan je našem Luki Modriću.

Što je za nas Modrić, Slovacima je Hamšik.

Treba li reći da je lanjske sezone Modrić unisono izabran za najboljeg nogometaša svijeta i Europe, po izborima UEFA, FIFA i prestižnog časopisa France Football.

Globus se lani ujedinio da Modrić sruši desetogodišnjicu vladavine Lea Messija i Cristiana Ronalda, koji su cijelo desetljeće "uzurpirali" ankete i po pet puta odnosili titulu najboljeg. Modrić ih je prvi "načeo". Što dovoljno govori samo za sebe.

A Marek Hamšik? Takvo što nikad neće dosegnuti, to je sigurno, ali on je za Slovake - Modrić, a ako Napolitance pitate o Mareku (koji sad doduše igra u Kini), Hamšik je za njih ne samo ravan i bolji od Modrića, nego je u detaljima nadmašio i – nenadmašnog, "malog zelenog" Diega Maradonu koji naročito pod Vezuvom ima zauvijek status božanstva!

Dok Modrić i danas nosi Real Madrid, višestrukog prvaka Europe (češće Europe nego Španjolske u zadnjem desetljeću), dotle je Hamšik podigao Napoli da se doslovce iz treće lige vrati u sam vrh talijanskog nogometa. Napoli nije osvojio titulu prvaka u Italiji (što je Maradona uradio dvaput), ali je bio drugi, prvak u ljepoti igre i posvuda omiljen, a Hamšik prva violina. Obožavan i slavljen, na kraju je srušio i Maradonin rekord postignutih golova.

Obojica su na zalazu karijeri, prošli su svoj zenit, Modrić je lani dosegao najvišu točku i sad se lagano spušta prema zapadu. Treba odradit još dvije-tri sezone i za ljubav najdražeg dresa, bio član Reala ili se preselio u Inter ili Milan, te se u konačnici i sam danas-sutra spakirao u Kinu.

Hamšik je pak svoj zapad karijere već potražio na Dalekom istoku, transferirao se iz Napolija u kineski Dalian, izdašan novcem, a pred naletom mlađih prepustio je svoje mjesto u Napulju. Dvanaest je ljeta služio Napoliju, a u prosincu 2017. protiv Sampdorije postigao je svoj 116. pogodak čime je nadmašio učinak Maradone. U 12 sezona prestigao je Diega, s ukupno 521 nastupom i 121 golom naj-naj Napolija je svih vremena, kapetan od 2014. godine.

Obojica, Modrić i Hamšik, ofenzivni su vezni: u Modrića su šestar i trokut igre, pa on može djelovati iz pozadine, na više mjesta u manevru, često je strijelac, a po potrebi se izbaci i na lijevo krilo.

Hamšika je pak (bio) pun teren, centralno, djelovao je u svim pravcima, a lakoćom je zabijao i tako na sebe uzimao i golgeterski epitet, makar mu je prva zadaća bila razigrati – Higuiana, sve to dok je Gonzalo nosio dres Napolija.

Hamšik je, s naše točke gledišta, komotno mogao igrati u Realu, ali ga je put iz Brescije odveo u – Napoli gdje zarana stečeni status božanstva pod ugaslim Vezuvom nije htio mijenjati za nešto još veće. Dosta mu je bilo pogače, pa nije ni tražio dodatni kruh.

Modrić je pak nekako iz daleka dolazio, iz sjene, putem Dinama, pa Tottenhama, da bi u Realu od vodonoše preuzeo komandu u svoje ruke. Zadatak mu je bio razigrati – Cristiana Ronalda. I po tome su vrlo slični. Služili su golgeterima.

Luka je potakao reprezentativne suigrače na uspjeh na Mundijalu, a Marek nema baš toliko dobru, kvalitetnu družinu da od ostalih Slovaka napravi nešto spektakularno dobro na reprezentativnom planu.

Međutim, danas je Hamšiku prilika da naplati neke, ajmo reć, dugove, prije svega samom sebi. Da pod stare dane i s kineskom adresom pokaže kako je ravan Hrvatu Modriću i da nije bacio koplje u – Trnavu.

I to može bit opasno za naše uzdanice. Napokon, Hamšik je i dvije godine – mlađi.

Osobni kartoni

Luka Modrić

Rođen 9. rujna 1985. u Zadru

mlađi uzrasti

1992. - 2001. - Zadar

2002. - 2003. - Dinamo

senior

2003. - 2008. - Dinamo

2003. - 2004. - Zrinjski (posudba)

2004. - Inter Zaprešić (posudba)

2008. - 2012. - Tottenham Hotspur

2012. - ??? - Real Madrid

Hrvatska 122 nastupa (14 golova)

Najveći uspjesi: srebro na Mundijalu 2018. u Rusiji s Hrvatskom, četiri puta klupski prvak Europe i svijeta, a jednom i prvak Španjolske, pa jedan Kup Kralja s Real Madridom; triput prvak i dvaput osvajač Kupa Hrvatske s Dinamom...

Vrijednost: trenutna 20, a najveća 55 milijuna eura iz srpnja 2014.

Iz Dinama u Tottenham prodao se za 21, a iz Tottenhama u Real Madrid za 35 milijuna eura

Marek Hamšik

Rođen 27. srpnja 1987. u Banskoj Bystrici

mlađi uzrasti

2001. - 2002. - Jupie Podlavice

2002. - 2004. - Slovan Bratislava

2004. - Brescia

senior

2007. - Brescia

2007. - 2019. - Napoli

2019. - Dalian Yifang

Slovačka 114 nastupa, 24 gola

Momčadski uspjesi: dva Kupa Italije i jedan Superkup, s Napolijem

Vrijednost: trenutna 18, a najveća 40 milijuna eura iz rujna 2013. godine.

Slovan je od Brescije 2004. dobio za njega 500.000 eura, iz Brescije je prodan 2007. u Napoli za 5,5, a iz Napolija je u zimu ove godine transferiran u Dalian Yifang za 20 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 12:29