StoryEditorOCM
Domaći nogometpotentni dvojac

Rekordna kupnja Dinama: ‘Zašto on ne bi mogao zamijeniti Ivanušeca? U cijeloj priči postoji jedna kvaka‘

Piše Davorin olivari/SN
13. kolovoza 2023. - 19:41

U ponedjeljak će Lukas Kačavenda Luka Stojković obaviti liječnički pregled i ako sve prođe dobro, ako su obojica posve zdravi, a to ne bi trebalo biti upitno, Dinamo će dobiti dvije mlade vedete, ogromni zalog za budućnost. Dolaskom tog dvojca Modri su napravili najbolji posao ovog ljetnog mercata kad se radi o ulaznim transferima.

Nakon objave vijesti o Kačavendi i Stojkoviću u Dinamu s pozornošću smo pratili društvene mreže, vlada gotovo unisono mišljenje svih plavih navijača da je modri klub napravio sjajan posao. Navijači i prijatelji Modrih podižu palac gore za ove transfere.

Radi se, naravno, o rekordnom biznisu kad se radi o domaćim transferima u Dinamovoj povijesti. Modri će Lokomotivi za obojicu u ratama isplatiti 7 milijuna eura. Za Luku Ivanušeca su Modri 2019. godine Lokosima isplatili 3 milijuna eura, kao i Rijeci za Ivana Nevistića dvije godine kasnije, Petar Bočkaj je pri dolasku iz Osijeka koštao 2,7 milijuna eura, Iyayi Atiemwen iz Gorice 2,6 milijuna eura. Nadalje, Lovro Majer koštao je 2,5 milijuna eura, a Marcelo Brozović 2,4 milijuna eura, taj reprezentativni dvojac također je stigao iz Lokomotive, pišu Sportske novosti.

image
Ronald Goršić/Cropix

Naravno, kao pojedinačni transfer još uvijek je najveći onaj Marka Roga iz Splita 2015. godine, koji je iznosio 5 milijuna eura, ali nikada Modri nisu nekom hrvatskom klubu “iskeširali” 7 milijuna eura kod bilo koje kupnje. Kao što vidite, Kačavenda i Stojković su koštali Dinamo 1,5 milijuna eura više “u paketu” nego Ivanušec i Majer! Međutim, treba posebno naglasiti jednu činjenicu.

Svi igrači koji su iz Lokomotive stigli u plavi dom, dakle Brozović, Majer, Ivanušec, a i Kristijan Jakić, koji je došao za 1,2 milijuna eura, autorizirali su sjajne karijere, postali su hrvatski reprezentativci. Dinamo najbolje kupuje kad kupuje od Lokomotive!

Na tu temu smo porazgovarali sa Silvijom Čabrajom, trenerom Lokosa, čovjekom koji ih zaista poznaje “u dušu”. Prvo smo ga pitali što odlazak Kačavende i Stojkovića znači za Lokomotivu, a što njihov dolazak u plavu svlačionicu za Dinamo.

image
Damir Krajač/Cropix

- Lokomotiva definitivno puno gubi. A Dinamo u perspektivi dobiva dva mlada, potentna igrača, izrazito talentirana, koji po svemu što rade posljednjih godinu, godinu i pol dana, pokazuju da su igrači za klub kao što je Dinamo. I, naravno, sigurno će dalje napredovati - kaže nam u uvodu Čabraja.

Mogu li Kačavenda i Stojković biti odmah pojačanja za Modre ili će im ipak trebati neko određeno vrijeme za prilagodbu na novu sredinu? Makar jest činjenica da su igrači iz HNL-a, kojima ne treba adaptacija kao nekim stranim igračima...

- Kačavenda i Stojković su različiti igrači, ali su bili oslonci Lokomotive i prošle i ove sezone. Nema zaista razloga da ne bi mogli odmah igrati u Dinamu. Mogli bi pomoći u HNL-u, ali i u Dinamovim europskim utakmicama. Obojica su polivalentni igrači, mogu igrati u centrali kao vezni, imaju izvrsne motoričke sposobnosti, mogu igrati na obje krilne pozicije. A Kačavendu sam na jednoj utakmici gurnuo i u špicu. Dakle, mogu igrati na više pozicija, što je sjajna stvar.

image


 

Damir Krajač/Cropix

S obzirom na nove informacije iz maksimirske šume, koje idu prema tome da će se Luka Ivanušec prodati u Feyenoord nakon 31. kolovoza, jedan i drugi mogu ga zamijeniti?

- Zašto ne!? Kačavenda je kod mene često igrao na lijevoj strani, a mislim da ga je i Igor Bišćan na toj strani koristio kad je bio izbornik mlade U-21 hrvatske nogometne reprezentacije. Mislim u drugom sustavu, 4-3-3. A Stojković je praktički do prošle sezone zadnjih šest mjeseci stalno igrao na poziciji lijevog krila. Dakle, obojica su se pokazala odličnim na lijevoj poziciji.

Baturina, Kačavenda, Stojković... Lijepa je to Dinamova priča za budućnost, zar ne?

- Naravno, prelijepa. Samo, ima tu jedna kvaka. Svi su hrvatski klubovi, nažalost, prisiljeni prodavati. Kako Lokomotiva, tako i Dinamo. Igrači ostaju dvije-tri godine, afirmiraju se, a onda se transferiraju. No, Dinamo s Baturinom, Kačavendom i Stojkovićem svakako dobiva novu dimenziju. Kad bi ih Dinamo duže vremena mogao zadržati, sigurno bi bio jako, jako moćan i na europskoj sceni - zaključio je na kraju razgovora Silvijo Čabraja, trener prvoligaša s Kajzerice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 20:27