StoryEditorOCM
Domaći nogometima dobar razlog

Putin ga je proglasio teroristom, iz Rusije je otišao prije deset godina, a Hrvatskoj šalje podršku pred Euro

Piše Sport SD
10. lipnja 2024. - 22:32

Sitno se broji do otvaranja Europskog prvenstva u Njemačkoj, a reprezentacije su već zauzele svoje baze i kampove gdje će se pripremati za nadolazeće susrete. Kao i pred svako veliko natjecanje velike su ambicije i za izabranike Zlatka Dalića, a veliku podršku dobili su hrvatski reprezentativci po dolasku u Neuruppin. 

Nema sumnje da će na gotovo svakoj utakmici za Hrvate biti domaćinska atmosfera, što jako podsjeća i na Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Podrška za Dalićeve izabranike stiže sa svih strana, a među slavnima koji su je poslali je i jedan od najboljih šahista svih vremena Gari Kasparov. 

Šahovski velemajstor vezan je za Hrvatsku i državljanstvom te je jedan od trojice sa šest svjetskih naslova. Kasparov je poznat i kao politički aktivist te borac za ljudska prava u Rusiji te veliki protivnik Putinovog režima. Zbog toga cijelo desetljeće živu Sjedinjenim Američkim Državama gdje je nastavio osuđivati vlast Vladimira Putina i rat u Ukrajini.

Zbog njegovog aktivističkog djelovanja ruske vlasti su ga dodale na popis ‘terorista i ekstremista‘, a označen je i kao ‘strani agent‘. 

image
Joel Saget/Afp

Vlasti u Rusiji inače taj termin koriste za svoje protivnike, novinare i borce za ljudska prava. Hrvatsko državljanstvo Kasparov je inače dobio 2014. godine zbog svog lobiranja za Hrvatsku i Vukovar 1991. godine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 15:18