StoryEditorOCM
Domaći nogometkalkulacije

Pobjeda Španjolske otvorila vrata Vatrenima: Hrvatska može biti druga, potrebne su ‘samo‘ dvije stvari

Piše Tomislav Dragobratović/SN
20. lipnja 2024. - 23:30

Nakon raspleta druge utakmice skupine B između Španjolske i Italije, kalkulacije za prolaz Vatrenih u drugi krug natjecanja su nešto jasnije. La Roja je trijumfirala nad Italijom rezultatom 1:0, i tako osigurala prvo mjesto u našoj grupi.

Situacija je sada takva da bi Vatreni pobjedom nad Italijom u sljedećem kolu gotovo sigurno osigurali prolaz dalje. Vatreni bi tako imali četiri boda, Azzurri tri, a pozicija plasmana ovisila bi o utakmici Španjolska - Albanija. U slučaju da Španjolci pobijede Albance ili remiziraju, Hrvatska bi završila druga i osigurala siguran plasman, dok bi u slučaju albanskog trijumfa o drugoj i trećoj poziciji ovisila gol razlika zbog jednakog međusobnog omjera s Vatrenima, pišu Sportske novosti.

U slučaju da završimo treći s četiri boda prolaz nam nije matematički osiguran, ali su šanse - figurativnih "99 posto". Prije Eura u Njemačkoj odigrano je osam velikih natjecanja u formatu ovog prvenstva, na kojima je najmanji broj bodova koji je reprezentacijama bio potreban za prolaz među 16 najboljih bio tri.

Ako pak u sljedećem kolu Hrvatska remizira s Talijanima, onda bi u ukupnom poretku imala dva boda. Tada bi se opet gledala utakmica Španjolske i Albanije - pobjedom Španjolske Vatreni bi završili treći. Takvim raspletom scenarija Hrvatska bi s dva boda još uvijek imala minimalne, gotovo samo teoretske šanse za prolaz dalje, za tu mogućnost moralo bi se poklopiti velik broj rezultata u ostalim skupinama. U slučaju remija ili pobjede Albanaca izabranici Brazilca Sylvinha osigurali bi treću poziciju, dok bi Hrvatska bila četvrta.

U konačnici, računica je zapravo odavno poznata, Hrvatska u svakom slučaju mora ići na pobjedu protiv Azzurra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 23:30