StoryEditor
Domaći nogometpravedniji sustav

Nova odluka donosi promjenu za Dinamo, Hajduk i Osijek: Druga liga trebala bi se igrati bez drugih momčadi prvoligaških klubova

28. svibnja 2020. - 18:47
Jakov Prkić/Hanza media

Od sezone 2021/22 Druga liga trebala bi se igrati bez drugih momčadi prvoligaških klubova. Navodno je to bilo na tapetu dijela tematskog sastanka Hrvatskog nogometnog saveza, praktično sastanka proširenog Izvršnog odbora Saveza. Sastanak je u Opatiji inicirao predsjednik Davor Šuker, a na njemu se razgovaralo o budućnosti nogometnih natjecanja. Nema nikakvih službenih potvrda zasad, pa ni odluka, ali u slučaju eventualnog takvog scenarija bez prava nastupa u drugom rangu natjecanja ostali bi Hajduk II, Dinamo II i Osijek II. Ujedno bi se Druga liga postupno tijekom sezona trebala smanjivati sa 18 klubova koliko bi ih trebalo biti iduće sezone na 12.

Vrlo vjerojatno bi zabrana nastupa u Drugoj ligi onda značila i gašenje samih projekata drugih momčadi koji su proteklih sezona uspješno zaživjeli jer bi ostali bez temeljne svrhe – izvlačenja maksimuma iz talentiranih igrača koji još nisu posve sazreli za seniorski prvoligaški nogomet. Naime, nema baš nikakvog smisla s momčadima (igračima) koje su za vrh Druge lige igrati Treću. Jer treće liga ne daje im dovoljan natjecateljski podražaj. Bi li jedan Domagoj Bradarić kroz Hajduk II u trećoj ligi tako brzo pokazao da je kalibar za Prvu HNL, a i mnogo više.

Kao lajmotiv takvog navodnog stava odnosno prijedloga poteže se pitanje zaštite regularnosti natjecanja. Druge momčadi prvoligaških klubova kojima je rezultat u principu ipak bio u drugom planu (naime, ne mogu ići u najviši rang), a prioritet sazrijevanje talentiranih igrača, nekad su igrale u jačim postavama, nekada protiv drugih protivnika sa slabijim kadrom. To je onda moglo u konačnici imati utjecaja na poredak, pa na kraju i po pitanju plasmana u viši rang ili ispadanja iz lige. Zbog toga nisu svi ostali klubovi bili u istom položaju. Nerijetko su se stoga neki klubovi znali i buniti.

Taj problem postoji. Pokušalo mu se (i dijelom čak i uspjelo) stati na kraj promjenom propozicija natjecanja. Pa i ograničavanjem broja prijavljenih igrača za druge momčadi prvoligaša. Između ostalog, tako je u protekloj prekinutoj sezoni vrijedilo pravilo da igrač stariji od 21 godine koji triput nastupi za prvu momčad u prvenstvenoj utakmici gubi pravo nastupa za drugu momčad. Moglo (bi) se nastaviti tim smjerom.

Međutim, u slučaju da se drugim momčadi zabrani nastupi u drugoj ligi značilo bi to nastavak nogometne politike koja klubovima onemogućava sustavno dugoročno planiranje i rad s mladim igračima. Hrvatska je svjetsko čudo jer se stvaraju svjetski viceprvaci u zemlji velike improvizacije u sustavu rada s mladima. Ne govorimo samo o neadekvatnim uvjetima za rad (infrastruktura), slabo plaćenoj struci...).

Prisjetimo se samo kako je 2014. godine naglo ukinuta nacionalna juniorska nogometna liga (igrali su unutar te sezone svojih središta, krenula je nacionalna pionirska liga). A onda je samo godinu kasnije nakon što su u međuvremenu Hajduk i Dinamo pokrenuli skupe projekte druge momčadi ponovno jednako neočekivano bila opet pokrenuta. Hajduk je tada odbio u njoj sudjelovati jer su mu momčad Hajduka II nosili juniori te se u prvu juniorsku ligu uspio vratiti tek 2017. godine.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 07:09