StoryEditorOCM
Domaći nogometGodine su samo broj

Netko griješi. Hajduku plaćen 11 milijuna eura, igra i zabija u inozemstvu, a tek će debitirati za U19 reprezentaciju

Piše Frane Vulas
19. ožujka 2024. - 20:16

Hrvatska U19 reprezentacija će u elitnom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Varaždinu igrati tri utakmice. Krenut će juniorska reprezentacija utakmicom protiv Njemačke u srijedu 20. ožujka (15.30 sati), slijedi ogled s Turskom u subotu 23. ožujka (15.30 sati), pa Rumunjskom 26. ožujka (14 sati). Ovo okupljanje pod posebnim je povećalom zbog toga što bi debi za U19 reprezentaciju Hrvatske trebao dočekati Luka Vušković (17).

Među igračima koje je pozvao izbornik Siniša Oreščanin je i bivši stoper Hajduka kojeg je krajem ljeta otkupio Tottenham, a od ove zime je na posudbi s Poljuda u poljskom Radom Radomiaku. Nejasno je kako mladić koji je po svemu ekstra talent, koji je za Hajduk igrao i derbije, kojeg je engleski velikan navodno platio čak 11 milijuna eura, koji sada igra i zabija u poljskoj Ekstraklasi, dosad još nije zaigrao niti za U19 reprezentaciju, a kamoli za U21 selekciju Hrvatske.

Naravno, Vušković je neko vrijeme bio u specifičnoj situaciji. Nakon velike eksplozije prošlog proljeća stigle su ga ozljede i slabija forma. A nakon što je postignut dogovor s Tottenhamom u rujnu (bit će službeno registriran za londonski klub od 2025. godine) potom je igrao za juniore ‘bijelih‘. Međutim, po dolasku na posudbu u redove člana elitnog ranga poljskog nogometa pruža zapažene partije u ligi koja nipošto nije za podcjenjivanje. U šest odigranih prvenstvenih susreta, od čega je pet bio u početnoj postavi, čak je i zabio dvaput.

Ako je bio dorastao tome da igra za seniore Hajduka, ako je dorastao sada tome da igra u seniorskom poljskom elitnom rangu i to s takvim učinkom, onda je unatoč mladosti valjda odavno prerastao U19 reprezentaciju Hrvatske, kao i ranije juniore Hajduka.

Vušković je najmlađi debitant u povijesti Hajduka u službenim utakmicama sa 16 godina i dva dana. Tri dana kasnije postigao je gol u utakmici četvrtfinala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa postao najmlađi strijelac u povijesti kluba u službenim susretima.

image
Boris Kovačev/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:45