StoryEditorOCM
Domaći nogometždrijeb 2. prosinca

Najlakša skupina: dosad smo ih u pravilu željeli zaobilaziti u širokom luku, a sada je baš obrnuto, dajte nam tu...

22. studenog 2023. - 11:22

U subotu 2. prosinca u Hamburgu (18 sati) Hrvatska će doznati protivnike u grupnoj fazi Eura kojem je iduće godine domaćin Njemačka.

Poznat je 21 sudionik završnog turnira, a još tri će dati play off koji se igra u ožujku (na osnovu rezultata u Ligi nacija). Hrvatska će se u ždrijebu naći u trećem potu, zajedno s reprezentacijama Nizozemske, Škotske, Slovenije, Slovačke i Češke. S njima se ne može susresti u grupnoj fazi turnira.

Uz domaćina Njemačku u prvom potu su još i Portugal, Francuska, Španjolska, Belgija i Engleska. U drugom su Mađarska, Turska, Rumunjska, Danska, Albanija i Austrija. Potovi su sastavljeni na osnovu rezultata u kvalifikacijama za Euro.

Poigrali smo se izvlačenja kuglica pa smo izvukli za Hrvatsku na papiru najlakšu i najtežu skupinu. Makar će to mnogima zvučati čudno, pogotovo tradicionalistima, ali vjerujemo da bi Hrvatskoj iz prvog pota bilo najbolje izvući domaćina Njemačku. ‘Elf‘ je u velikoj krizi već duže vrijeme, čak i identiteta, a uz očekivanu veliku podršku hrvatskih navijača izgubit će i prednost domaćeg terena. S druge strane Francuska je uz Englesku jedan od favorita natjecanja. Uz to nam tradicionalno stilom igre ne odgovaraju, baš kao ni Portugal. S Belgijom smo u Kataru budimo iskreni imali sreće (hvala gospodine Lukaku), Španjolska nas je porazila u finalu Lige nacija u Rotterdamu u lipnju.

image

Reprezentacija Njemačke

AFP

Iz drugog pota na papiru bi možda valjalo izvući Albaniju ili možda,Rumunjsku. Liverpoolov Dominik Szoboszlai predvodnik je preporoda mađarskog nogometa, pa bolje to izbjeći, pogotovo što su nas porazili u kvalifikacijama za prošli Euro. Turska nas je nadigrala u listopadu u Osijeku (0:1), Austrija razmontirala u grupnoj fazi Lige nacija u istom gradu, ali na oproštaju reprezentacije od Gradskog vrta (0:3)...

A iz četvrtog pota na papiru najbolje zvuči pobjednik play offa C. U tom se dijelu dodatnih kvalifikacija u polufinalu sastaju Gruzija i Luksemburg te Grčka i Kazahstan.

Manje je rasprave kada su u pitanju najteži potencijalni protivnici. U prvom potu prijeti svjetski viceprvak Francuska. Iz drugog pota Danska je polufinalist prošlog Eura, a u zadnjem je najveća ‘mina‘ aktualni europski prvak Italija. Valjalo bi izbjeći i Srbiju i Švicarsku, ali Italiju će baš svi željeti zaobići.

Po dvije najbolje reprezentacije iz svake od šest skupina proći će u nokaut fazu natjecanja, točnije osminu finala, baš kao i četiri najbolja trećeplasirana sastava.

Potovi

1 – Njemačka, Portugal, Francuska, Španjolska, Belgija, Engleska

2 – Mađarska, Turska, Rumunjska, Danska, Albanija, Austrija

3 – Nizozemska, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka

4 – Italija, Srbija, Švicarska, pobjednik play-offa A, pobjednik play-offa B, pobjednik play-offa C

Najlakša skupina

Njemačka

Albanija

Hrvatska

pobjednik play-offa C (Gruzija – Luksemburg, Grčka - Kazahstan)

Najteža skupina

Francuska

Danska

Hrvatska

Italija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 02:24