stdClass Object ( [id] => 1001888 [title] => Luka Bonačić o turbulentnom odnosu s Tudorom i vremenu provedenom na Poljudu: Nerviraju me veterani koji samo kritiziraju sa strane i ne rade [alias] => luka-bonacic-govorio-o-turbulentnom-odnosu-s-tudorom-i-vremenu-provedenom-na-poljudu-nerviraju-me-veterani-koji-samo-kritiziraju-sa-strane-i-ne-rade [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rima koja štima. Kaliterna, Peruzović, eto i njega, Bonačića, sa svoje 64 otprije je već legendarni lik Hajdukova miljea, splićanistike. Luka od kolina, znali smo pisat i Getanin. Iskusan, veteran. Sada je u ruhu Hajdukova nedjeljnog suparnika, za kormilom Varaždina, u punom pogonu.

Toliko se toga ispreplelo u karijeri Luke Bonačića, mogli bismo feljtone pisat. Luke nije bilo odavna u Slobodnoj. Povod nam je nedjeljni start prvenstva, Bonačić će testirat kako se to Tudorov Hajduk pripremio za uzlet.

- A šta ću testirat, šta ću pametovat? Hajduk je favorit, a ja sam hajdukovac, želim Hajduku da bude prvak Europe i svijeta, u mene su doma i bijele koltrine, e zavjese, a bijela krv teče mojim venama. U tih devedeset minuta želit ću najbolje svojoj momčadi, to je normalno, profesionalni odnos. Ali, mimo tih devedeset minuta, nema većeg hajdukovca od mene!

Vi protiv Igora Tudora, a sjećanje nas vraća u 1998. Kakav je to skandal bio, Tudor pred odlaskom u Juventus, pregovori, a vi, trener Hajduka makli ga ne iz postave, nego ni na klupi nije bio. Najbolji, a na tribine! Kako, zašto?

- I onda mi je Ante Žaja, bio je u klubu direktor i siva eminencija, prišao i rekao da pilam granu na kojoj sjedim! Pamtim, kako ne. Ja sam štitio hijerarhiju, klub, princip.

Pa što je to Tudor tako gadno zgriješio?

- Recimo da je malo više kukurikao nego šta treba kao mlad igrač. A i ja sam karakter da se kontreštajem, na ivici sam brijača stalno. Pa sam presjekao, makar kontra klupskog interesa. Nikome nije bilo pravo, svi su se namusili.

Kako to mislite kukurikao više nego šta treba?

- Trebaš znat pravila, mora se znat red. A ja sam znao i to da oni, primjerice, ne bi večerali kako je propisao Fabo, dr. Čukelj, nego bi otišli vanka, na ćevape. Ma, sve je to normalno, cijena odrastanja. Tudor je na svoju ruku i to mu dobro ide, pomaže mu u karijeri trenera, a prošao je i velike stvari kao igrač. Složio je već kompletnu sliku. Možda mu je i to iskustvo pomoglo. Zar nije on kasnije maknuo jednog Sneijdera iz Galatasaraya? Još je gori nego što sam ja bio! Igor mi je danas kao sin, tako ga i tretiram i lijepo uvijek pričamo kad se sretnemo.

I u nedjelju?

- Nego kako! Ima personality. Koga je sve već vodio, a mlad je, pomoći će i Hajduku. Ja im želim svu sreću.

Dotakli ste u trenerskoj karijeri i Juricu Vučka i Harija Vukasa, Hajdukove nade?

- S Vučkom sam kao trener Hajduka pobijedio jednom Dinamo, 1:0, 1997. Pita me šef Ivić da kako ćemo igrat, da koja je taktika, pustite mene šjor Ivane, znam ja što ću. A da kako ću dat gol? Dat ću ga slučajno, tu je Vučko... Tako je i bilo, Jurica je imao nos za gol, tehniku lijevom i desnom unutarnjom kopačkom, kakvih danas rijetko ima. A Vukas? On mi je zabio gol za Hajduk kad sam vodio Neretvu, ako dobro pamtim, on je zafrkant, za zabavu, već je krenuo samostalno kao trener, pa se mislim zašto se vratio da bude pomoćnik? Ajde sinko sam... Očito Tudor ima svoju karizmu da ih okupi, Igor im imponira, zna se nametnit, pa njih dvojica s njim očito rado i s guštom funkcioniraju.

Dobili ste Dinamo, rekoste, to vam je bio skoro običaj?

- Je, te godine s Vučkom, ali i 2006., u raspadnutim okolnostima, dobio sam Dinamo 1:0, Cimirotič, to uvijek pamtim. Kako? A eto... - smije se.

Koliko ste pratili Hajduka u Turskoj, snimili ih?

- Koliko mi treba. Imam informacije, ali Hajduk je favorit. Uvijek je to ono pitanje kakve si konje upregao?! Je li imaš dorate, lipicance za šetnju ili samo belgijske, šta vuku balvane?! Ne može kočijaš puno sam.

Daleko ste u zadnje vrijeme bili od Hajdukovih križaljki, a u Varaždin su vas jesenas emocije odvele, nakon Katara. Sa splitske Rive povratak tamo gdje 1996. umalo niste postali prvaci s Varteksom. Trebalo je “samo” pobijedit Hajduk u Splitu, niste uspjeli, publika za vas, ali se Hajduk borio iz petnih žila, prvak je postao Dinamo, tadašnja Croatia.

- Šta ćemo sad opet o tome, nismo uspjeli i gotovo. Da, zvali su me u pomoć neki meni baš važni i dragi ljudi.

Zlatko Dalić, izbornik?

- Ma je i on, ali još više dvojica-trojica starih funkcionera iz te 1996. Neću vam reć imena, neka, neću. Ne, nije Nevenko Herjavec, on se malo otuđio sada. Dalić je bio moj igrač, pa sam ga i u Hajduk vodio, vraćao godinu kasnije.

Tu je sad Dalićev sin?

- Je, sin mu Toni, direktor, dečko vodi, trudi se. Plan je Varaždin pogurat da ostanemo, a mi smo i po proračunu i svemu ka neki autić među ferrarijima u HNL-u, e, ka fićo. I nije HNL više mačji kašalj, šiba se tu ugovorima. I Osijek, a ne samo Dinamo, Hajduk, Rijeka. Mi smo tu najslabiji. Međutim, mene izazovi pucaju i ovim godinama. Osobno sam uvijek radije tamo gdje je manjina, slab sam na slabije. A nije mi do penzije i da grickam doma kokice ispred televizije.

Kako je u Varaždinu?

- Magla, hladno, fali još samo Temza pa da budemo ka’ London. U šest uri navečer je sve zatvoreno, mrak, oni se zabavljaju po kafićima, a ja u hotel, solo. Imam saunu. To je dobro. Lijepo mi je. Ako me uhvati nostalgija, odem do grada, tamo imaju Grgura Ninskog, manjeg, ali sam načas ka’ u Splitu. Glavno mi je radit. Funkcionira mi glava. Pa mi ne pada na pamet bacit cimu i vezat se. Ima još otvorenog mora za mene!

Iza vas je epoha tri desetljeća, 1992. bili ste najmlađi trener HNL-a, vodili Dubrovnik u ratnim okolnostima, a sad sa 64...

- A nema ko stariji od mene! Nekidan trening, zima, idemo u Prelog, tamo ima neki skraćeni teren, da sačuvamo svoj, ja vodim, jer volim sve vodit, ja sam komandant parade. Ako nisi unutra, ne valja posao. Ispod nule je, minus šest, dahćem, 64 su na leđima, šta’š godine sakrivat ka da sam Ćiro. Pa se pitam treba li mi to? A treba dok mogu, šta bih po Splitu čekao novi Katar i dotle gluvario, od Pjace do Rive, grintao i komentirao? Nisam takav. Uhvati se posla kad god možeš.

To ste stalno spominjali svima, splitskim dokoličarima, pa i Hajdukovim veteranima?

- Jesam. I danas. Kume, uzmi kufer i radi gdje god možeš. Nerviraju me stari koji samo kritiziraju sa strane i ne rade. To je najlakše. Veterani su za muzej. Tko radi taj griješi, ali najveća je greška ne radit! Da nije tako zar bih nanizao sedamnaest godina i plovio između Irana, Dohe i Dubaija? Da ti kartu plate samo da ti šampanjac i kavijar stalno daju, ne bi ti se uvijek dalo dolje letit. Ali, treba radit.

Varaždin ili Varteks?

- Ja to svodim pod jedno, hvala Varaždinu na onim, zamalo šampionskim danima Varteksa, ljudi, navijači, sreću me i razumiju emociju da pomognem i sada. U Varaždinu me drže ka kap vode na dlanu. Mogu pomoći i oko organizacije kluba, veliko iskustvo imam, a za razliku od onda, nema mangupa u momčadi, sve izvanredni momci.

A VAR?

- Neka bude VAR. Da je nekoć bio VAR onda bi Varteks bio prvak 1996., a Rijeka 1999. Neke su se stvari tada negativno poklopile. Problem je što je puno toga bilo dirigirano i što veliki klubovi jedu male – pričao nam je Luka Bonačić.

---

‘Nisam se trebao vratiti nakon svađe s Ivićem’

Iza vas je golem put, igrački, trenerski, životni opus za knjigu napisat, a Hajduk je uvijek broj jedan, jedini?

- Naravno! Dobio sam šansu bit trener Hajduka, dvaput. A bit trener Hajduka je ostvarenje mog dječačkog sna, otkad sam skupljao balune iza gola na Starom placu. Ispunio sam sebe. Prvi mi je bio pravi mandat (1997/98, op. a.), ali su me smijenili dok sam bio vodeći. A u drugom sam (proljeće 2006., op. a.) i batine ono dobio, ali pustimo to. Uvijek turbulentno.

Prvi mandat je obilježio sukob s Ivićem?

- Naravno, bili smo prvi, onda smo se posvadili. Nisam se kasnije trebao pristat vratit, kad su me vraćali nakon četiri utakmice, više to nije bilo to. Rekao bi šjor Biće Mladinić, zec se nikad ne smije vraćat istom stazom, lovac ga čeka. Ali, bio sam drugi, sad bi i to bio velik uspjeh.

---

---

‘Planem, a to samo stvara neprijatelje’

Vratili ste se opet 2006., u ova zimska doba?

- Zvali me da dođem hitno, iz Dinama iz Tirane. Došao sam nakon dva neuspjeha s trenerima, pokrpat šta se dade nakon Ćire i Gudelja i izbjegli smo Ligu za bedake, tako da i to računam kao plus. Onda sam otišao na ljeto, usred razgovora da produžim. Ja lako dignem sidro, kad mi društvo više ne paše. Didu su mi, znate, zvali šuferin, žigica. Mateo Andreuzzi se zva, s majčine strane, on je došao davno iz Italije, na Brač, u Nerežišće. Bio je živac. I ja planem, šta mi je u glavi, to mi je na jeziku. Prije još i više, bio sam žešći, a to samo stvara neprijatelje... Od Arapa, na Istoku sam naučio drugačiju filozofiju: reži glavu, ali s pamukom. Da žrtva nije svjesna toga – stekao je Luka životno iskustvo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dočekuje hajduk [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => dočekuje hajduk 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-30 17:20:09 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Slaven Alfirević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-30 17:55:03 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-01-30 17:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/30\/11966294.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017deljko Hajdinjak\/Arhiva\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_11966294_1280.jpg":"1280x1280","k_11966294_1024.jpg":"1024x1024","k_11966294_640.jpg":"640x640","k_11966294_480.jpg":"480x480","k_11966294_340.jpg":"340x340","k_11966294_220.jpg":"220x220","o_11966294_1280.jpg":"1280x853","o_11966294_1024.jpg":"1024x682","o_11966294_640.jpg":"640x426","o_11966294_480.jpg":"480x320","o_11966294_340.jpg":"340x226","o_11966294_220.jpg":"220x146","h_11966294_1280.jpg":"1280x854","h_11966294_1024.jpg":"1024x683","h_11966294_640.jpg":"640x427","h_11966294_480.jpg":"480x320","h_11966294_340.jpg":"340x227","h_11966294_220.jpg":"220x147","pp_11966294_1280.jpg":"1006x1280","pp_11966294_1024.jpg":"805x1024","pp_11966294_640.jpg":"503x640","pp_11966294_480.jpg":"377x480","pp_11966294_340.jpg":"267x340","pp_11966294_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8087455 Threads: 2 Questions: 1674152889 Slow queries: 4984175 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112326642 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/luka-bonacic-govorio-o-turbulentnom-odnosu-s-tudorom-i-vremenu-provedenom-na-poljudu-nerviraju-me-veterani-koji-samo-kritiziraju-sa-strane-i-ne-rade-1001888 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/luka-bonacic-govorio-o-turbulentnom-odnosu-s-tudorom-i-vremenu-provedenom-na-poljudu-nerviraju-me-veterani-koji-samo-kritiziraju-sa-strane-i-ne-rade-1001888?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 248200 [name] => luka bonačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-bonacic [link] => /tag/luka-bonacic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dočekuje hajduk [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Luka Bonačić o turbulentnom odnosu s Tudorom i vremenu provedenom na Poljudu: Nerviraju me veterani koji samo kritiziraju sa strane i ne rade [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-22-21-32-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/30/11966294.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Željko Hajdinjak/Arhiva/Hanza Media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/30/11966294.jpg [title] => Željko Hajdinjak/Arhiva/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Rima koja štima. Kaliterna, Peruzović, eto i njega, Bonačića, sa svoje 64 otprije je već legendarni lik Hajdukova miljea, splićanistike. Luka od kolina, znali smo pisat i Getanin. Iskusan, veteran. Sada je u ruhu Hajdukova nedjeljnog suparnika, za kormilom Varaždina, u punom pogonu.

Toliko se toga ispreplelo u karijeri Luke Bonačića, mogli bismo feljtone pisat. Luke nije bilo odavna u Slobodnoj. Povod nam je nedjeljni start prvenstva, Bonačić će testirat kako se to Tudorov Hajduk pripremio za uzlet.

- A šta ću testirat, šta ću pametovat? Hajduk je favorit, a ja sam hajdukovac, želim Hajduku da bude prvak Europe i svijeta, u mene su doma i bijele koltrine, e zavjese, a bijela krv teče mojim venama. U tih devedeset minuta želit ću najbolje svojoj momčadi, to je normalno, profesionalni odnos. Ali, mimo tih devedeset minuta, nema većeg hajdukovca od mene!

Vi protiv Igora Tudora, a sjećanje nas vraća u 1998. Kakav je to skandal bio, Tudor pred odlaskom u Juventus, pregovori, a vi, trener Hajduka makli ga ne iz postave, nego ni na klupi nije bio. Najbolji, a na tribine! Kako, zašto?

- I onda mi je Ante Žaja, bio je u klubu direktor i siva eminencija, prišao i rekao da pilam granu na kojoj sjedim! Pamtim, kako ne. Ja sam štitio hijerarhiju, klub, princip.

Pa što je to Tudor tako gadno zgriješio?

- Recimo da je malo više kukurikao nego šta treba kao mlad igrač. A i ja sam karakter da se kontreštajem, na ivici sam brijača stalno. Pa sam presjekao, makar kontra klupskog interesa. Nikome nije bilo pravo, svi su se namusili.

Kako to mislite kukurikao više nego šta treba?

- Trebaš znat pravila, mora se znat red. A ja sam znao i to da oni, primjerice, ne bi večerali kako je propisao Fabo, dr. Čukelj, nego bi otišli vanka, na ćevape. Ma, sve je to normalno, cijena odrastanja. Tudor je na svoju ruku i to mu dobro ide, pomaže mu u karijeri trenera, a prošao je i velike stvari kao igrač. Složio je već kompletnu sliku. Možda mu je i to iskustvo pomoglo. Zar nije on kasnije maknuo jednog Sneijdera iz Galatasaraya? Još je gori nego što sam ja bio! Igor mi je danas kao sin, tako ga i tretiram i lijepo uvijek pričamo kad se sretnemo.

I u nedjelju?

- Nego kako! Ima personality. Koga je sve već vodio, a mlad je, pomoći će i Hajduku. Ja im želim svu sreću.

Dotakli ste u trenerskoj karijeri i Juricu Vučka i Harija Vukasa, Hajdukove nade?

- S Vučkom sam kao trener Hajduka pobijedio jednom Dinamo, 1:0, 1997. Pita me šef Ivić da kako ćemo igrat, da koja je taktika, pustite mene šjor Ivane, znam ja što ću. A da kako ću dat gol? Dat ću ga slučajno, tu je Vučko... Tako je i bilo, Jurica je imao nos za gol, tehniku lijevom i desnom unutarnjom kopačkom, kakvih danas rijetko ima. A Vukas? On mi je zabio gol za Hajduk kad sam vodio Neretvu, ako dobro pamtim, on je zafrkant, za zabavu, već je krenuo samostalno kao trener, pa se mislim zašto se vratio da bude pomoćnik? Ajde sinko sam... Očito Tudor ima svoju karizmu da ih okupi, Igor im imponira, zna se nametnit, pa njih dvojica s njim očito rado i s guštom funkcioniraju.

Dobili ste Dinamo, rekoste, to vam je bio skoro običaj?

- Je, te godine s Vučkom, ali i 2006., u raspadnutim okolnostima, dobio sam Dinamo 1:0, Cimirotič, to uvijek pamtim. Kako? A eto... - smije se.

Koliko ste pratili Hajduka u Turskoj, snimili ih?

- Koliko mi treba. Imam informacije, ali Hajduk je favorit. Uvijek je to ono pitanje kakve si konje upregao?! Je li imaš dorate, lipicance za šetnju ili samo belgijske, šta vuku balvane?! Ne može kočijaš puno sam.

Daleko ste u zadnje vrijeme bili od Hajdukovih križaljki, a u Varaždin su vas jesenas emocije odvele, nakon Katara. Sa splitske Rive povratak tamo gdje 1996. umalo niste postali prvaci s Varteksom. Trebalo je “samo” pobijedit Hajduk u Splitu, niste uspjeli, publika za vas, ali se Hajduk borio iz petnih žila, prvak je postao Dinamo, tadašnja Croatia.

- Šta ćemo sad opet o tome, nismo uspjeli i gotovo. Da, zvali su me u pomoć neki meni baš važni i dragi ljudi.

Zlatko Dalić, izbornik?

- Ma je i on, ali još više dvojica-trojica starih funkcionera iz te 1996. Neću vam reć imena, neka, neću. Ne, nije Nevenko Herjavec, on se malo otuđio sada. Dalić je bio moj igrač, pa sam ga i u Hajduk vodio, vraćao godinu kasnije.

Tu je sad Dalićev sin?

- Je, sin mu Toni, direktor, dečko vodi, trudi se. Plan je Varaždin pogurat da ostanemo, a mi smo i po proračunu i svemu ka neki autić među ferrarijima u HNL-u, e, ka fićo. I nije HNL više mačji kašalj, šiba se tu ugovorima. I Osijek, a ne samo Dinamo, Hajduk, Rijeka. Mi smo tu najslabiji. Međutim, mene izazovi pucaju i ovim godinama. Osobno sam uvijek radije tamo gdje je manjina, slab sam na slabije. A nije mi do penzije i da grickam doma kokice ispred televizije.

Kako je u Varaždinu?

- Magla, hladno, fali još samo Temza pa da budemo ka’ London. U šest uri navečer je sve zatvoreno, mrak, oni se zabavljaju po kafićima, a ja u hotel, solo. Imam saunu. To je dobro. Lijepo mi je. Ako me uhvati nostalgija, odem do grada, tamo imaju Grgura Ninskog, manjeg, ali sam načas ka’ u Splitu. Glavno mi je radit. Funkcionira mi glava. Pa mi ne pada na pamet bacit cimu i vezat se. Ima još otvorenog mora za mene!

Iza vas je epoha tri desetljeća, 1992. bili ste najmlađi trener HNL-a, vodili Dubrovnik u ratnim okolnostima, a sad sa 64...

- A nema ko stariji od mene! Nekidan trening, zima, idemo u Prelog, tamo ima neki skraćeni teren, da sačuvamo svoj, ja vodim, jer volim sve vodit, ja sam komandant parade. Ako nisi unutra, ne valja posao. Ispod nule je, minus šest, dahćem, 64 su na leđima, šta’š godine sakrivat ka da sam Ćiro. Pa se pitam treba li mi to? A treba dok mogu, šta bih po Splitu čekao novi Katar i dotle gluvario, od Pjace do Rive, grintao i komentirao? Nisam takav. Uhvati se posla kad god možeš.

To ste stalno spominjali svima, splitskim dokoličarima, pa i Hajdukovim veteranima?

- Jesam. I danas. Kume, uzmi kufer i radi gdje god možeš. Nerviraju me stari koji samo kritiziraju sa strane i ne rade. To je najlakše. Veterani su za muzej. Tko radi taj griješi, ali najveća je greška ne radit! Da nije tako zar bih nanizao sedamnaest godina i plovio između Irana, Dohe i Dubaija? Da ti kartu plate samo da ti šampanjac i kavijar stalno daju, ne bi ti se uvijek dalo dolje letit. Ali, treba radit.

Varaždin ili Varteks?

- Ja to svodim pod jedno, hvala Varaždinu na onim, zamalo šampionskim danima Varteksa, ljudi, navijači, sreću me i razumiju emociju da pomognem i sada. U Varaždinu me drže ka kap vode na dlanu. Mogu pomoći i oko organizacije kluba, veliko iskustvo imam, a za razliku od onda, nema mangupa u momčadi, sve izvanredni momci.

A VAR?

- Neka bude VAR. Da je nekoć bio VAR onda bi Varteks bio prvak 1996., a Rijeka 1999. Neke su se stvari tada negativno poklopile. Problem je što je puno toga bilo dirigirano i što veliki klubovi jedu male – pričao nam je Luka Bonačić.

---

‘Nisam se trebao vratiti nakon svađe s Ivićem’

Iza vas je golem put, igrački, trenerski, životni opus za knjigu napisat, a Hajduk je uvijek broj jedan, jedini?

- Naravno! Dobio sam šansu bit trener Hajduka, dvaput. A bit trener Hajduka je ostvarenje mog dječačkog sna, otkad sam skupljao balune iza gola na Starom placu. Ispunio sam sebe. Prvi mi je bio pravi mandat (1997/98, op. a.), ali su me smijenili dok sam bio vodeći. A u drugom sam (proljeće 2006., op. a.) i batine ono dobio, ali pustimo to. Uvijek turbulentno.

Prvi mandat je obilježio sukob s Ivićem?

- Naravno, bili smo prvi, onda smo se posvadili. Nisam se kasnije trebao pristat vratit, kad su me vraćali nakon četiri utakmice, više to nije bilo to. Rekao bi šjor Biće Mladinić, zec se nikad ne smije vraćat istom stazom, lovac ga čeka. Ali, bio sam drugi, sad bi i to bio velik uspjeh.

---

---

‘Planem, a to samo stvara neprijatelje’

Vratili ste se opet 2006., u ova zimska doba?

- Zvali me da dođem hitno, iz Dinama iz Tirane. Došao sam nakon dva neuspjeha s trenerima, pokrpat šta se dade nakon Ćire i Gudelja i izbjegli smo Ligu za bedake, tako da i to računam kao plus. Onda sam otišao na ljeto, usred razgovora da produžim. Ja lako dignem sidro, kad mi društvo više ne paše. Didu su mi, znate, zvali šuferin, žigica. Mateo Andreuzzi se zva, s majčine strane, on je došao davno iz Italije, na Brač, u Nerežišće. Bio je živac. I ja planem, šta mi je u glavi, to mi je na jeziku. Prije još i više, bio sam žešći, a to samo stvara neprijatelje... Od Arapa, na Istoku sam naučio drugačiju filozofiju: reži glavu, ali s pamukom. Da žrtva nije svjesna toga – stekao je Luka životno iskustvo.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Željko Hajdinjak/Arhiva/Hanza Media
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/luka-bonacic-govorio-o-turbulentnom-odnosu-s-tudorom-i-vremenu-provedenom-na-poljudu-nerviraju-me-veterani-koji-samo-kritiziraju-sa-strane-i-ne-rade-1001888 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=36ca58c7b7650f20af96fe267ff1c28007b81624 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Luka+Bona%C4%8Di%C4%87+o+turbulentnom+odnosu+s+Tudorom+i+vremenu+provedenom+na+Poljudu%3A+Nerviraju+me+veterani+koji+samo+kritiziraju+sa+strane+i+ne+rade&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fluka-bonacic-govorio-o-turbulentnom-odnosu-s-tudorom-i-vremenu-provedenom-na-poljudu-nerviraju-me-veterani-koji-samo-kritiziraju-sa-strane-i-ne-rade-1001888 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fluka-bonacic-govorio-o-turbulentnom-odnosu-s-tudorom-i-vremenu-provedenom-na-poljudu-nerviraju-me-veterani-koji-samo-kritiziraju-sa-strane-i-ne-rade-1001888 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dočekuje hajduk [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometdočekuje hajduk

Luka Bonačić o turbulentnom odnosu s Tudorom i vremenu provedenom na Poljudu: Nerviraju me veterani koji samo kritiziraju sa strane i ne rade

Piše Slaven Alfirević
30. siječnja 2020. - 18:20

Rima koja štima. Kaliterna, Peruzović, eto i njega, Bonačića, sa svoje 64 otprije je već legendarni lik Hajdukova miljea, splićanistike. Luka od kolina, znali smo pisat i Getanin. Iskusan, veteran. Sada je u ruhu Hajdukova nedjeljnog suparnika, za kormilom Varaždina, u punom pogonu.

Toliko se toga ispreplelo u karijeri Luke Bonačića, mogli bismo feljtone pisat. Luke nije bilo odavna u Slobodnoj. Povod nam je nedjeljni start prvenstva, Bonačić će testirat kako se to Tudorov Hajduk pripremio za uzlet.

- A šta ću testirat, šta ću pametovat? Hajduk je favorit, a ja sam hajdukovac, želim Hajduku da bude prvak Europe i svijeta, u mene su doma i bijele koltrine, e zavjese, a bijela krv teče mojim venama. U tih devedeset minuta želit ću najbolje svojoj momčadi, to je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:21