StoryEditorOCM
Domaći nogometiz kantuna sobe

Izbornik s kauča: Kako je željeznica zeznula našeg Dalića, kako je jednog igrača sasvim zaboravio i zašto mu treba sat

Piše Ivica Marković
16. lipnja 2024. - 19:09

Ovo je samo jedno navijačko mišljenje, između četiri milijuna mišljenja.

Naš izbornik Zlatko Dalić je u prvoj utakmici Vatrenih na Europskom prvenstvu u Njemačkoj sa svojim odlukama kasnio, kao što kasne željeznice u jednoj državi Europske unije. Kasnio je Dalić ovaj puta najmanje 20 minuta. Zašto? Pa iz jednostavnog razloga što je, po mišljenju mnogih navijača koji Berlina nisu vidjeli, trebao zamjene, koje je uveo u drugom poluvremenu, uvesti barem dvadesetak minuta prije, ne bi li kojim čudom preokrenuo blamažu.

Jednog od najboljih hrvatskih nogometaša uopće, Ivana Perišića, čiji je nastup na Euru bio upitan uveo je u igru u 56. minuti, a pitamo se zašto ga nije uveo u 32. minuti kada je Hrvatska već gubila 2:0. Tada je već i laicima bilo jasno da nijedan od hrvatskih nogometaš ne može "probiti" lijevu stranu i centrirati, ne bi li koji balun, ikako došao do Ante Budimira, kojeg uopće nisu "hranili" balunima. I tada Dalić u toj 56. minuti uvodi Perišića i baš vadi Budimira kojemu bi Ivanovi centaršutevi došli ko‘ naručeni.

Senatori - aut

U 65. minuti Dalić vadi iz igre Luku Modrića i Matea Kovačića, a uvodi Marija Pašalića i Luku Sučića. Dakle, izvodi dvojicu "senatora" koji su lošije odigrali. I dok se Kovačić koliko toliko i trudio i nešto pokušavao, Modrić i nije baš puno iskazao. I ne treba mu uzeti za zlo da je u Berlinu bio nešto lošiji od onoga na što smo navikli. Čovjek je za hrvatsku nogometnu vrstu uradio u dosadašnjoj karijeri što nitko, nikada više neće uraditi i za to mu treba "skinuti kapu" i podignuti spomenik u zlatu.

image

Luka Modrić

Afp/Slobodna Dalmacija

Ali, ponovno Dalić igra glavnu ulogu, koji Luku u 39. godini života stavlja u igru od početka, iako je jasno, a jasno je to čak i Carlu Ancelottiju da je Luku, u ovim životnim godinama najbolje uvesti negdje od 60. do 70. minute utakmice, kada svojim iskustvom i znanjem može do kraja iskontrolirati utakmicu. Zar nije bilo normalnije da od početka igra Mario Pašalić, koji ovu godinu u Atalanti igra, vrlo vjerojatno najbolju sezonu u karijeri, a da Luku, kao Jokera u igru uvede u 60. ili 70. minuti utakmice. Da odvede utakmicu u mirne vode ili da "potegne" zadnjih 20-30 minuta.

Fizički spremni

Na kraju ne mogu, a da ne spomenem Petkovića, koji je pucao penal i nije ga pogodio. Čovjek je odigrao odličnu sezonu, a u igru ulazi u 72. minuti utakmice. Mijenja Kramarića koji u Berlinu nije puno pokazao i tada svi od njega očekuju da 18 minuta prije regularnog kraja, plus sudačko vrijeme napravi čudo. Zar nije i on trebao uči barem 20 minuta prije tog ulaska, jer je bilo jasno da s Kramarićem nije idealno rješenje.

image
Ante Čizmić/Cropix

Mogli bi ovako nabrajati unedogled, no sada slijedi Albanija. Albanski igrači su "letjeli" protiv Talijana, fizički su super spremni. Sada nas zanima kako će Dalić koncipirati momčad u Hamburgu, u 15 sati, u terminu u kojem Vatreni baš i nisu navikli igrati. Tko će istrčati i tko će trčati? A, moraju pobijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 09:35