StoryEditorOCM
Domaći nogometU21 reprezentacija

Hrvatskoj treba pobjeda. Hoće li izbornik Olić opet dati šansu tandemu budućnosti Vušković-Prpić?

Piše Frane Vulas
11. listopada 2024. - 10:26

Pred U21 reprezentacijom Hrvatske prva je od dvije posljednje, ključne kvalifikacijske utakmice u borbi za plasman na Euro koji se sljedeće godine igra u Slovačkoj. Izabranici Ivice Olića u petak će ugostiti Andoru u Koprivnici na stadionu Ivan Kušek-Apaš (18 sati, prijenos MaxSport 1) u susretu u kojem im je pobjeda praktično imperativ. Hrvatska je veliki favorit, ali to treba potvrditi i na travnjaku.

Nakon Andore u petak, u Koprivnici će u utorak dočekati i reprezentaciju Grčke. Uoči tih susreta situacija za Hrvatsku izgleda pomalo komplicirano. U skupini G vodi Portugal s 21 bodom iz osam odigranih susreta, slijedi Grčka sa 17 bodova iz devet utakmica, pa Hrvatska koja ima 16 bodova iz osam susreta. Do kraja još Portugal ima „šetnju”, gostovanja kod Farskih Otoka i Andore. Hrvatska pak ima dva spomenuta domaća susreta s Andorom i Grčkom. Potonjima je pak taj okršaj u Koprivnici jedini preostali do kraja kvalifikacija.

Devet pobjednika kvalifikacijskih skupina i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije (ne računaju se susreti protiv šestoplasiranih momčadi) izborit će direktno plasman na Euro. Preostalih šest drugoplasiranih sastava u play offu će odlučivati o još tri sudionika završnice.

image

Pomoćnik Niko Kranjčar i izbornik Ivica Olić

Robert Fajt/Cropix

U slučaju poraza od Grčke Hrvatska će ostati bez plasmana na Euro. Četiri boda iz ova dva susreta, pobjeda nad Andorom uz remi s Grcima ili remi s Androm uz pobjedu nad Grčkom, Hrvatskoj će osigurati drugo mjesto, ali gotovo sigurno to neće biti dovoljno za direktan plasman za završnicu. No, maksimalnih šest bodova iz ova dva susreta, uz poklapanje ostalih susreta/skupina, mogli bi Hrvatskoj donijeti poziciju jedne od tri najbolje drugoplasirane reprezentacije i automatsku vizu za Slovačku, bez ruleta dodatnih kvalifikacija. Malo pametniji mogli bismo biti nakon što se odigraju ostali susreti pretposljednjeg kola.

U Olićevom kadru za ove susrete su i dvojica igrača Hajduka Šimun Hrgović i Dominik Prpić, ali i bivši igrači „bijelih” Luka Vušković i Marin Ljubičić. Očekuje se kako bi stoperski par u ovom susretu trebali činiti Vušković i Prpić koji su u tandemu igrali u susretu protiv Farskih otoka (pobjeda 2:1) u prethodnom kvalifikacijskom „prozoru” u rujnu, ali ne i tadašnjem ogledu s Portugalom (poraz 0:2). Premijerno je u kadru i obrambeni igrač španjolskog Elchea Matia Barzić kojem je otac Splićanin, a majka Španjolka.

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 10:27