StoryEditorOCM
Domaći nogometpriča se o budžetu

Hoće li novi sportski direktor prodati Dinamovu zvijezdu? U igri je velika cifra, čeka se kraj sezone...

Piše Davorin Olivari/SN
12. ožujka 2024. - 10:30

Martin Baturina je u nedjelju posebno čestitao Velimiru Zajecu pobjedu na skupštinskim izborima. Novom predsjedniku donio je radost na lice jer mu se sigurno smrklo kad je Slaven Belupo poravnao na 2:2. Ali tada je ušao majstor nogometa, ovog trenutka uz Brunu Petkovića i Josipa Mišića, najveća igračka vrijednost na terenu - pišu Sportske novosti.

Kad se pak radi o tržišnoj vrijednosti po Transfermarktu koji uglavnom dobro ‘pogađa‘ cijene nogometaša, Martin je daleko najskuplji igrač Modrih koji vrijedi 18 milijuna eura. Po tom dosta preciznom izvoru vrijedi recimo sto kao Petković (5 milijuna eura), Perković (3,5), Pierre-Gabriel (3,5), Špikić (3) i Perić (3) zajedno! Nabrojili smo ove plave dečke jer su oni među najskupljima u plavoj svlačionici uz Marka Bulata (3,5), Lukasa Kačavende (3), Josipa Mišića (2,5), Gabriela Vidovića (2,5)...

Vratimo se ogledu protiv Slaven Belupa. Prvo je izborio jedanaesterac, onda je zabio sjajnim udarcem s dvadesetak metara, na kraju potvrdio trijumf Jakirovićeve momčad pogotkom s bijele točke. Dva pogotka i asistencija u 28 minuta, jest sjajan doseg, ako znamo da je u čitavoj sezoni zabio četiri puta i pet puta asistirao. Martin Baturina se definitivno vratio se u formu. Sad je na razini, koja se od njega očekuje, nakon određenih problema tijekom sezone.

Mnogo se u plavim dvorima priča o budžetu, o tome smo slušali i na nedjeljnoj skupštini. Po podacima s Transfermarkta i realnom stanju stvari, Martin je zapravo jedini igrač na kojem Dinamo eventualnom prodajom može zaraditi veliki novac. Hoće li prvi potez novog sportskog direktora koji se najavljuje u Maksimiru biti možda njegova prodaja nakon završetka ove sezone? Naravno, u toj priči je bitno kako će Modri završiti sezonu. Ako obrane naslov prvaka, uhvate plasman u Ligu prvaka, onda će financijska priča imati svijetle boje i neće biti imperativa prodavati super talentiranog mladog igrača koji bi trebao biti nositelj modre momčadi u budućnosti. U suprotnom, ako će trebati pojačati blagajnu, tko zna...

image

Novi predsjednik Dinama Velimir Zajec

Goran Mehkek/Cropix

O toj temi porazgovarali smo s nogometnim zastupnikom Matejom Škegrom koji nam je kazao.

- Smatram da je Martin Baturina najvredniji eksponat HNL-a, te je njegova vrijednost sada na tržištu sigurno preko 20 milijuna eura. Na vrijeme je Dinamo s njim krenuo u seniorski nogomet, pa s 21 godinom ima preko stotinu nastupa za Dinamo. On može još rasti ako će nastaviti s ovakvim igrama. Ako će dobro odigrati Europsko prvenstvo, može jednog dana biti sigurno među top tri Dinamova transfera u povijesti. Novi sportski direktor ne treba žuriti s prodajom jer Martin ima ugovor do 2028. godine i oko njega se može graditi Dinamova budućnost. U ovakvoj formi je Baturina uz Petkovića sigurno najveći Dinamov adut na terenu, što mu dodatno daje na vrijednosti. S 21 godinom Martin je nositelj jednog velikog kluba kao što je Dinamo, a uz sve to on još ima puno prostora za napredak - smatra Škegro.

Nogometni zastupnik je dodao i ovo...

- Iako je u žestokoj borbi za naslov, trener Jakirović je ove sezone dao ozbiljnije uloge mnogim mladim igračima kao što su Bulat, Sučić, Perković, Živković.... Njima je cijena na tržištu u porastu u odnosu na početak sezone. Tu se stvorila velika dodatna vrijednost u kapitalu igrača koju će Dinamo u budućnosti kapitalizirati - zaključio je Škegro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 13:36