StoryEditorOCM
Domaći nogometpravda i jednakost

HNS je požurio pružiti ‘punu podršku‘ Modriću i Lovrenu, a kada je Livaja bio izvrijeđan kao zadnji šljam...

30. lipnja 2023. - 12:54

Nakon gotovo dvije i pol godine od donošenja pravomoćne sudske odluke prema kojoj nije bilo zakonskih prepreka da se protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena ponovno pokrene kazneni progon za davanje lažnog iskaza u slučaju Zdravka Mamića, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je u srijedu podiglo optužnicu protiv navedenog dvojca.

Dakle, dvije i pol godine moralo je proteći prije nego što se DORH sjetio ponovno dovesti kapetana hrvatske reprezentacije i donedavnog stopera "vatrenih" na optuženičku klupu. A jutro nakon objave vijesti o tome, oglasio se i Hrvatski nogometni savez koji je dao „punu podršku” navedenom dvojcu i poručio da će im "biti na dispoziciji za pružanje pomoći". 

Savez, dakle, pruža punu podršku "dvojici legendarnih Vatrenih" (kako stoji u priopćenju koje možete pročitati OVDJE) u slučaju u kojem su optuženi za svjesno davanje lažnog iskaza i „bit će ina dispoziciji za pružanje pomoći”. To je posebno zanimljivo u simboličkom smislu, jer ljudima koji su zaradili desetke milijuna eura u svojim karijerama (Modrić skoro 200 milijuna) ne treba pravna ili financijska pomoć Saveza.

Ta pomoć HNS-a iz priopćenja stoga se, realno, može svesti na lobiranje i pokušaje pridobivanja javnosti na stranu ljudi koji su optuženi da su potpisivali antedatirane anekse kako bi osuđenom kriminalcu i bjeguncu od hrvatskog pravosuđa pomogli izvući novac iz Dinama.

image
Vlado Kos/Cropix

Ne tako davno, točnije prije mjesec dana, Marko Livaja je napustio pripreme reprezentacije za Final Four Lige nacija nakon što je na treningu u Rijeci brutalno verbalno napadnut i izvrijeđan, a HNS je čekao skoro 24 sata da bi se oglasio o tom incidentu.

Priopćenje koje je izaslano u javnost nakon što je Livaja već odlučio napustiti pripreme bilo je mlako i nije bilo spomena "pružanja pune podrške", već je Marijan Kustić u njemu samo izjavio kako "poštuje da se Livaja nakon svega napisanog i doživljenog ne osjeća spremnim sudjelovati na završnici Lige nacija".

Savez nije bio ni na "dispoziciji za pružanje pomoći" Livaji, tek je u uvodu priopćenja tek naglašeno da je "nekoliko pojedinaca na neprimjeren i vulgaran način vrijeđalo hrvatskog reprezentativca".

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak dan nakon incidenta za Dnevnik Nove TV nazvao je situaciju "apsolutno neprihvatljivom", ali je također rekao kako bi "možda bilo bolje da Livaja uopće nije reagirao".

U priopćenju vezanom za Modrića i Lovrena, Savez njih dvojicu opisuje kao "igračke i ljudske predvodnike ekipe koja je proslavila hrvatski nogomet i državu". Jer, nema većih ljudskih kvaliteta od "držanja ljestvi" kriminalcu, a onda i davanja lažnog iskaza pred sudom pod egidom gubitka pamćenja.

HNS je u pravu kada kaže da Modrić i Lovren "ne zaslužuju poseban tretman hrvatskog pravosuđa, ali zaslužuju pravedan i ravnopravan odnos te pravnu sigurnost", jer svaka osoba na svijetu zaslužuje pravedan i ravnopravan tretman u svakoj situaciji.

Šteta što se tom logikom u Savezu nisu vodili kada je Livaja izvrijeđan kao zadnji šljam, a ne dio te "obitelji" koju predvodi čovjek ponovno optužen za davanje lažnog iskaza u slučaju multimilijunske pljačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 12:31