StoryEditorOCM
Domaći nogometbolnica maksimir

Dinamo u problemima: nakon poraza od Hajduka, još trojica važnih igrača upitna za iduće utakmice

Piše Davorin Olivari/SN
3. listopada 2023. - 18:58

Nije lako Sergeju Jakiroviću pred sudar 2. kola Konferencijske lige protiv najbolje kosovske momčadi Ballkanija u Prištini. S tim da tu ne mislimo na poraz od Hajduka u El Croaticu. Dinamo je ovoga trenutka “bolnica na kraju grada”.

Za utakmicu s Ballkanijem ne može računati na Brunu Petkovića, Stefana Ristovskog i Darija Špikića zbog ozljeda, razbolio se Robert Ljubičić, uhvatila ga je neka viroza, ima temperaturu, na Poljudu su jake udarce u koljeno pretrpjeli Martin Baturina i Josip Drmić. Iako se u plavom domu nadaju da će Ljubičić, Baturina i Drmić ipak biti spremni za sraz u Prištini, trenutačno se to ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću.

Ako i ovaj trojac koji smo spomenuli neće moći, onda će Modri biti u velikom problemu. Baš velikom... Nevjerojatno je kakvi su pehovi sustigli zagrebački klub, kao da je netko prokleo maksimirsko društvo. Sve nalikuje kao nekakav beskrajni dan nedaća, nesreća, loše karme. Sjetite se samo priče sa Stojkovićem i Kačavendom, sad i ovo.

Treba izdržati do zime, treba izdržati do zime... Samo se ta rečenica poput neke pokvarene ploče vrti u plavom domu. Uostalom, to je i kazao Jakirović:

- Treba mi barem pola godine i jedan prijelazni rok da sve posložim.

Dinamo je dakle ostao bez trojice hrvatskih reprezentativaca, prodanih Dominika Livakovića, Josipa Šutala i Luke Ivanušeca, sad i bez Brune Petkovića. Ovoga trenutka Dinamo u svom rosteru nema niti jednog hrvatskog A reprezentativca! Ne sjećamo se baš takve situacije. Uz dodatak da će se, kako sad stvari stoje, Petković, Ristovski i Špikić vratiti tek nakon reprezentativne stanke. Prijelazni rok odrađen je neshvatljivo loše, dovedeni su Bernauer, Sosa i Kaneko, ljudi koji praktički uopće ne igraju i pitanje jesu li uopće kapaciteti za Dinamo.

U roster su priključeni igrači koji uopće nisu prikladni za Dinamov sustav igre. Recimo, taj Sosa za kojeg uopće ne znamo o kakvom se igraču radi, igrao je u Bologni u formaciji s trojicom otraga, Dinamo tako ne igra. Kaneko je bio tzv. wing back, u Dinamu se takav profil igrača također ne uklapa. Bernauer? Nismo sigurni je li on igrač koji može biti pravi izbor za maksimirski klub, pišu Sportske novosti.

Mauro Perković se u međuvremenu negdje izgubio. Jedini pogodak ljetnog mercata bio je mlađahni Gabriel Vidović te povratak Arijana Ademija, koji pak nije stigao u optimalnoj formi. I sad su se još na sve nakalemile sve te silne ozljede...

Nakon derbija na Poljudu čitali smo mnoge kritike na račun igre i poraza od Hajduka. Kritike su stigle Jakirovića i igrače. Međutim, budimo malo objektivni, ne smijemo ocjenjivati paušalno. Današnji Dinamo nije niti približno moćan kao u prošlom petogodišnjem razdoblju.

To se uostalom, najbolje vidjelo protiv Hajduka. Nije bilo igrača prevage, onoga koji svojom kvalitetom, individualnim potezom može riješiti utakmicu. Nema više ekstra klase osim Petkovića.

Trebao bi to biti Baturina, ali imao je prije mjesec dana potres mozga, ostavilo je to traga, eto sad je i zaradio jak udarac koji mu stvara probleme. Dinamovi navijači će se morati, barem za sada, naviknuti na ovakav novi Dinamo koji nije onaj stari, koji nije imao konkurenciju u HNL-u, koji je igrao Ligu prvaka i proljeća u Europskoj ligi.

Ovo je trenutačno momčad koja će se grčevito boriti za naslov prvaka, neće biti tako dominantna u našem prvenstvu, a u Europi je baš tamo gdje treba biti, u Konferencijskoj ligi. Dakle, treba se nekako “dogegati” do zime, a onda vjerujemo da će trener Jakirović znati što treba učiniti.

BALLKANI JE DOBIO ZADNJIH DESET DOMAĆIH UTAKMICA!

U četvrtak je dakle, na rasporedu utakmica u Prištini, protivnik je Ballkani. Nepoznat protivnik za širu javnost, ali pogledajmo samo njihove europske rezultate u Prištini. Dakle, u kvalifikacijama za Ligu prvaka doma su pobijedili sve, Ludogorec s 2:0, Larne s 3:0, Lincoln s 2:0, a BATE Borisov s 4:1. U Prištini su pobijedili sve, uz gol-razliku 11:1! Dobili su i sve četiri domaće utakmice u prvenstvu, ukupno kod kuće dobili zadnjih deset utakmica, u 2022. nisu poraženi nijednom kao domaćini!

Igraju u nekom rombu, 4-3-3 ili 4-4-2, brzi su, dobri tehničari. Dakle, Dinamo očekuje jako nezgodan suparnik, a pogotovo u ovom trenutku kad Modri imaju ogroman problem s bolestima i ozljedama. I ne samo to, Dinamo nakon Prištine u nedjelju čeka okršaj s Istrom 1961. Možda je u predvečerje europske utakmice govoriti o tome da je prvenstvena utakmica važnija od europske pomalo čudno, ali vjerujte da je upravo tako. Nakon poraza od Splićana, Modri su svoje “prilike za kiks” u prvenstvu sveli na minimum. Dinamo naravno želi što prije osigurati prvo mjesto u svojoj konferencijskoj skupini, ali vjerujte da misli već vrludaju prema društvu iz Pule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 07:11